29 novembris, 2012

EP: Solange – True



Solange – „True” EP
Release date: 26/11/2012
Label: Terrible
AMG rating: 8/10

Bejonsī mazā māsiņa – šāds apzīmējums Solanžai Noulzai jau sen ir nevietā. Iespējams, ka meitenei ir palīdzējis fakts, ka vecākā māsa savulaik darbojās mega-slavenajā meiteņu grupā Destiny’s Child un pēc tam apprecējās ar bagātāko reperi, kādu šī pasaule ir piedzīvojusi – Jay-Z. Tomēr muzikāli abas māsas ir tik dažādās frontēs, cik vien var būt, darbojoties būtībā vienā mūzikas lauciņā.

Savu debijas plati „Solo Star” Solanža izdeva vēl 2003.gadā, kad jaunajai dāmai bija vien 17 gadi, taču reāli muzikāli viņu varam vērtēt pēc 2008.gada albuma „Sol-Angel and the Hadley St. Dreams”, kas jau iezīmēja dziedātājas dziļo aizraušanos ar 60’to un 70’to gadu motown un soulmūziku. Taču daudz drošāku un spēcīgāku soli Solanža spērusi ar nupat izdoto EP „True”, kas ievada nākamgad gaidāmo trešo studijas albumu.

Viena no veiksmes atslēgām „True” ir producenta izvēle. Devons Hains (viņš arī Blood Orange, viņš arī Lightspeed Champion) ir pratis Solanžas samtaino balsi un viņas mīlestību pret retro-soul lieliski savienot ar new-wave/80’s pop stilistiku, kas brīžiem ierakstam liek skanēt teju kā anestezētam Twin Shadow. Atskaitot varbūt aktuālo singlu „Losing You”, šajā EP nevienu dziesmu nevar nosaukt par hītu, taču katrs gabals ir burvīgs tieši ar savu neuzbāzību un interesanto struktūru.


Young Fathers - Deadline



Young Fathers - "Deadline" [Anticon]
(from f/c EP "Tape One", out January 14th)

Ja Jums būtu jāuzmin, kādā mūzikas virzienā darbojas jauna grupa no Skotijas galvaspilsētas Edinburgas, diez vai Jūsu pirmais minējums būtu „hip-hops”, bet, kā smejies, hip-hops arī Antarktīdā ir hip-hops. Alosius Masakui, Kajus Bankole un Greiems Hestings ir pavisam jauna trijotne Young Fathers, kas nesen noslēgusi līgumu ar Kalifornijas neatkarīgās mūzikas leiblu Anticon un janvāra sākumā izdos debijas EP „Tape One”.

Interesanti, ka Edinburga būtībā kalpo vien par lokācijas vietu, jo grupas dalībnieku dzimtenes ir ASV, Nigērija un Libērija. Tāpat trio arī necenšas akcentēt vārdu „hip-hops”, norādot, ka vairāk darbojas popmūzikas lauciņā. „Mēs esam uzauguši ar popmūziku, un tas noteikti ietekmējis mūsu dziesmu rakstīšanu,” saka viens no dalībniekiem. Diezgan savādi, jo vismaz aktuālais singls „Deadline” droši liekams vienā atvilktnē ar tādiem eksperimentāliem hip-hop pārstāvjiem kā WHY?, Shabazz Palazes un – nosacīti – arī Death Grips.

A-LIST: Magic Touch + Sapphire Slows - When I See You



Magic Touch + Sapphire Slows - "When I See You" [100% Silk]
(to be released as a 12" vinyl on December 3rd)

Kad šodien tviterī publicēju linku uz Lanas Del Rejas „Cola” un piebildu: „Gada pēdējais A-LIST skaņdarbs”, man jau likās, ka spēlējos ar savu draugu likteni, kam tik ļoti patīk mani izjokot. Akurāti stundu vēlāk mani sasniedza dziesma, kas arī liekama šajā AMGmusic sadaļā. Tā kā šodien, plkst. 14 veram 2012.gada mūzikas mapi ciet, tagad nu točno saku – ŠIS IR PĒDĒJAIS. :)

Neko gan izsmeļošu pastāstīt nevarēšu. Meklējot gūglē informāciju par Magic Touch, var uzdurties kādam vācu ansamblim, taču man ir smagas aizdomas, ka tam nu nevarētu būt jelkāds sakars ar šo dziesmu (just LOOK at that picture up front! LOL). Savukārt Losandželosas leibls 100% Silk, kas izdos šo dziesmu vinilā pēc pāris dienām, duetu raksturo īsi: „blondais disko eksperts Magic Touch un debešķīgā burve Sapphire Slows”.

Tikmēr „When I See You”, kas patiesībā ir minētās vinila plates b-puses skaņdarbs, ir ultra saulains un pozitīvs piano-house, kas noteikti smēlies iedvesmu 90’to gadu house mūzikas scēnā, taču maģija slēpjas apstāklī, ka, pateicoties a la Grimes vokālam, tas perfekti iederas arī 2012.gada popmūzikas lauciņā.

Jonny Pierce - I Didn't Realise



Jonny Pierce - "I Didn't Realise" [Universal]
(from f/c yet-unnamed LP, out next year)

2010.gada AMGmusic balvas „Labākā Debija” ieguvēji The Drums pēc pērnā gada plates „Portamento” paņēmuši mazu atvaļinājumu, kas varbūt ir labs lēmums, jo, pirmkārt, ierakstot albumu grupa gandrīz esot izjukusi, otrkārt, albums tomēr nebija tik veiksmīgs kā debijas darbs „The Drums”. Tikmēr grupas solists Džonijs Pīrss pievērsies solo karjerai un nākamgad sola debijas albumu. Šis ir tā pirmais singls, synth-pop garā ieturētais „I Didn’t Realise”.