21 marts, 2013

RMX: Alt-J - Dissolve Me (Planet of Sound Remix)


Alt-J - "Dissolve Me" (Planet of Sound Remix) [Infectious]
(from single "Dissolve Me", out March 18th)

Šonedēļ Līdsas jaunais kolektīvs Alt-J izdeva piekto un, domājams, pēdējo singlu no sava lieliskā pērnā gada debijas albuma „An Awesome Wave”, kas pērn ierindojās AMGmusic Gada Albumu Top 10. Kopā ar radio versiju un koncertierakstu singls papildināts arī ar vairākiem remiksiem. AMGmusic sirdi visvairāk silda ar vasaras elpu apveltītais londoniešu Planet of Sound remikss, ar ko droši var papildināt ballīšu izlases.

A-LIST: Bērnības Milicija - Superlīme


Bērnības Milicija - "Superlīme" [self-released]
(from f/c third LP, out soon)

"Pēc pāris dienām nāksim klajā ar ļoti labām ziņām. Bet tagad - dziesma "Superlīme" no jaunā albuma," tā vakar savā tviterkontā pavēstīja apvienība Bērnības Milicija. Diez, kādas vēl var būt labākas ziņas par to, ka grupa beidzot izdos ilgi gaidīto trešo albumu? Mans minējums (cerība) būtu – albums iznāks pavisam drīz, bet Bērnības Milicija varētu uzstāties Latvijas lielākajos šīs vasaras festivālos.

Pēdējais grupas albums „Naktī guļot uz muguras” iznāca 2008.gadā, un šo piecu gadu laikā ir pamainījies arī Bērnības Milicijas sastāvs. Ja 2008.gada albumu ierakstīja kvintets, tad 2011.gada EP „Nevieta” grupa jau bija vairs tikai trīs cilvēku sastāvā, tiesa, neilgi pēc tam pievienojās taustiņnieks Filips Derums. Gadījumos, kad grupai ir kāds spilgts un izteikts līderis, kāds Bērnības Milicijā ir Juris Simanovičs, tas parasti būtiski neietekmē skanējumu, taču atšķirības starp „Naktī guļot uz muguras” un pēdējiem grupas singliem ir jūtamas.

Nezinu, vai to var norakstīt uz akordeonistes un saksofonista aiziešanu, vai arī apzinātu mainīšanos un vienkārši muzikālu augšanu, bet „Superlīme” (un arī „Ļaunā Krāsa”) izklausās ne tikai minimālāk un vienkāršāk, bet arī organiskāk. Kāds paziņa norādīja, ka šis varētu būt „meinstrīmīgākais” Bērnības Milicijas singls. Grūti tam nepiekrist, jo piedziedājumam „Idioti uzstāda zīmes / Viņiem vajag tevi un superlīmes” ir acīmredzams lipīguma efekts, kas lieti noderēs koncertos. Tikmēr allaž interesantā Jura lirika un ģitāras/bungu eksplozija beigās dziesmu tuvina „Ļaunā Krāsa” dzirdētajos vaibstos. Viss vedina domāt, ka ar trešo albumu Bērnības Milicija beidzot būs trāpījusi pa īstam.

Clancy - All Just In My Mind


Clancy - "All Just In My Mind" [self-released]
(available as a free download)

Kopš pērnā gada remikss Little Dragon dziesmai „Little Man” ierindojās 2.vietā 2012.gada Labāko Remiksu topā, AMGmusic uzmanības lokā nonācis Londonas producents Clancy. Savukārt mēs laikam esam nonākuši viņa uzmanības lokā, jo vakar Clancy laipni atsūtīja mp3 savam jaunākajam singlam „All Just In My Mind”, kas turpina jau minētajā miksā iesāktās saulainās un pozitīvās house mūzikas noskaņas. Dziesmu bez maksas var lejupielādēt arī tie, kas reģistrējušies sociālajā tīklā Facebook.

20 marts, 2013

A-LIST: Savages - She Will


Savages - "She Will" [Matador]
(from f/c LP "Silence Yourself", out May 6th)

Parasti situācijās, kad esmu dzirdējis tikai vienu dziesmu, atturos no prognozēm un kategoriskiem viedokļiem par konkrēto mākslinieku un viņu nākotnes perspektīvām. Tomēr, ņemot vērā Londonas (un lielā mērā arī visas Anglijas) pagrimumu rokmūzikā pēdējos gados, pērn atļāvos teikt, ka četru dāmu kolektīvs Savages varētu beidzot likt lepoties arī tiem britiem, kam elektroniskā mūzika nav labākais draugs. Izskatās, ka vārdi nebūs jāņem atpakaļ.

Savages pagājušajā nedēļā spoži atzīmējās arī SXSW festivālā Teksasā, un vairāki mūzikas portāli nebeidza slavēt enerģiju, ko izstarojot kvartets. Šo enerģiju varēja labi sajust pērnā gada hītā „Husbands” (17.vieta AMGmusic 2012.gada Singlu Top 100) un arī jaunākajā singlā „She Will”. Tomēr starp abiem skaņdarbiem ir būtiska nianse – kamēr „Husbands”, lai cik agresīvs un griezīgs, bija panciski rotaļīgs un ironisks, „She Will” ir daudz tumšāks, un negatīvo enerģiju izlādējošāks darbs ar sadomazohistisku piesitienu. Debijas albums „Silence Yourself” iznāks 6.maijā.

A-LIST: Leopard of Honour - Visions of Garuda


Leopard of Honour - "Visions of Garuda" [self-released]
(available as a free download)

Leopard of Honour, kā norāda zinoši ļaudis, esot kāda man nezināma Šveices kino festivāla balva par mūža ieguldījumu kino mākslā. Tiesa, nu jau kādu laiciņu šis nosaukums vairāk saistās ar Mančestras producentu Deividu Rūkroftu, kas izvēlējies Leopard of Honour par savu skatuves vārdu.

Pirmoreiz plašāku uzmanību Leopard of Honour izpelnījās jau 2011.gada vasarā, kad savā rubrikā „New Band of the Day” viņu iekļāva britu laikraksta The Guardian mūzikas žurnālisti. Tolaik viņa kontā bija vairāki remiksi, tai skaitā How To Dress Well un Toro Y Moi singliem, un tikai pāris paša skaņdarbi, kurus tagad noklausoties var saprast, kāpēc minētais britu laikraksts Leopard of Honour pielīdzināja jau minētajam Toro Y Moi, Washed Out un pat Oneohtrix Point Never daiļradei.

Pilnīgi no citas operas ir jaunākais Rūkrofta singls „Visions of Garuda”. Šis treks ir droši liekams izlasē, ar ko pastiprināt saules efektu vasaras ballītēs. Perfekti izstrādātas vokāla semplu cilpas, mazliet fancīgs ritms un balēriski sintezatori. Nezinu, vai AMGmusic lasītāji atceras, bet 2004.gada sākumā pie mums viens no lielākajiem hītiem bija Chable & Bonnicci – „Ride”. Lūk, šādas fantastiski saulainas emocijas rada arī „Visions of Garuda”, ko, starp citu, iespējams lejupielādēt bez maksas.

Kahn feat. Flowdan - Badman City


Kahn feat. Flowdan - "Badman City" [Black Box]
(from f/c yet-unnamed EP, out April 8th)

Bristoles grime/dubstep producents Kahn 8.aprīlī izdos piecu treku EP, ko pirms kāda laika jau ieskandināja meditatīvs skaņdarbs „Snake Eyes”. Šonedēļ publicētais „Badman City”, kurā piedalās MC Flowdan, ir daudz agresīvāks, jaudīgāks un arī interesantāks darbs. Atsevišķās vietās pat ieskanas zināmas līdzības ar Modeselektor daiļradi.

RMX: How To Dress Well - & It Was U (Doss Remix)


How To Dress Well - "& It Was U" (Doss Remix) [Acephale]
(available as a free download)

Decembris ir tāds mūzikā varen saspringts mēnesis, kad garām mēdz paskriet daudzas vērtīgas lietas. Vakar vakarā nejauši sanāca uzdurties kādam ļoti baudāmam How To Dress Well dziesmas „& It Was U” remiksam. Man nav ne mazākās nojausmas, kas slēpjas zem pseidonīma Doss (pēc bildes SoundCloud spriežot, tā varētu būt kāda dāma, bet no otras puses – ja tur būtu vardes attēls, mēs tak nedomātu, ka remiksu veidojis kāds no zaļo abinieku dzimtas pārstāvjiem), bet tas ir jaunākais pienesums no leibla Acephale, kas jau tā var lepoties ar ļoti spožu sastāvu – How To Dress Well, Elite Gymnastics, Pure X, Korallreven u.c. Ja „& It Was U” oriģināls bija ieturēts 90’to gadu r’n’b tradīcijās, šis rīmeiks saglabā desmitgadi, bet pievēršas citam mūzikas stilam – mūsdienās aizmirstajam un dabstepa ēnā palikušajam drum’n’base.

Shlohmo feat. Jeremih - Bo Peep (Do U Right)


Shlohmo feat. Jeremih - "Bo Peep (Do U Right)" [Yours Truly]
(released as a single on March 19th)

Mūzikas portāls/Video blogs/Mūzikas leibls Yours Truly sadarbībā ar sporta preču kompāniju Adidas jau vairākus mēnešus rīko akciju „Songs From Scratch”, kuras ietvaros tiek pieaicināti divi pazīstami mākslinieki ar mērķi radīt kopīgu skaņdarbu, tā teikt, no baltas lapas. Līdz šim projekta ietvaros jau sadarboties paspējuši Denijs Brauns un AraabMuzik, Angel Haze un Lunice, bet tagad kārta Losandželosas producentam Henrijam Lauferam jeb Shlohmo, kurš pirms divām nedēļām izdeva lielisku EP „Laid Out” (ja palaidi garām, noklausies "Later" šeit), un Čikāgas r’n’b dziedātājam Džeremajam Feltonam jeb Jeremih. Abu kopīgi radītais darbs „Bo Peep (Do U Right)” ir izdevies burvīgs.

19 marts, 2013

A-LIST: Vampire Weekend - Step


Vampire Weekend - "Step" [XL]
(from f/c LP "Modern Vampires of the City", out May 6th)

Kad Vampire Weekend 2007.gadā debitēja ar pirmajiem singliem „A-Punk” un „Oxford Comma”, varēja neapskaust mūzikas apskatniekus, kam nācās smagi pasvīst, lai ievietotu kādā rāmī grupas spēlēto mūziku, kas sevī ietvēra gan kaut ko no barokpopa, gan sērfroka, gan pat sintpopa. Beigu beigās vienojās par diezgan maldinošo „afro-pop”. Kopš tā laika daudz ūdeņu aiztecējis – piecus gadus vēlāk Vampire Weekend kontā ir divi ne tikai kritiķu atzīti, bet arī komerciāli veiksmīgi albumi, un no trešās plates „Modern Vampires of the City” visi gaida tikai un vienīgi panākumus.

Atšķirībā no pirmajiem diviem albumiem, kas abi tika izdoti janvārī (2008. un 2010.gadā), jaunā plate dienasgaismu ieraudzīs Vampire Weekend noskaņojumam daudz atbilstošākā laikā – zaļojošā un, cerams, stipri saulainā maijā. Kas visai interesanti kontrastē ar aktuālo singlu „Step” – līdz šim lēnāko un sentimentālāko no Vampire Weekend singliem. Taisnības labad jāsaka, ka šī ir viena puse no dubultsingla „Diane Young / Step”, ko limitētā izdevumā plates formātā varēs iegādāties aprīlī. „Step” nav klasisks lēnais skaņdarbs, drīzāk to varētu dēvēt par tādu mūzikas gardēžu šlāgerīti ala The Walkmen vai Phosphorescent gaumē. Arhaiskās ērģelītes un Ezra Kēninga vokāls gan visu noliek vietās un neļauj sajaukt ne ar vienas citas grupas daiļradi. Spēcīgs pieteikums trešajam albumam.

A-LIST: Wild Smiles - Sweet Sixteen


Wild Smiles - "Sweet Sixteen" [Invada]
(released as a single on March 18th)

Uz Portishead līdera Džefa Barova leibla Invada Records izdotais Wild Smiles dubultsingls „Tangled Hair / Sweet Sixteen” pamatīgi sajauc galvu. Pirmkārt, abas dziesmas ir stilistiski stipri atšķirīgas. Otrkārt, nācās divreiz pārbaudīt, vai tiešām tā ir taisnība, ka šī grupa ir no Anglijas Dienvidu pilsētas Vinčesteras, nevis kādas Austrumkrasta ASV pilsētas, piemēram, hmm... Ņujorkas.

Wild Smiles sākās kā mūziķa Krisa Pedana solo projekts, līdz viņš izdomāja piesaistīt arī savu brāli un bundzinieku Benu Kuku pagājušajā gadā. Debijas singls izdevies vairāk nekā daudzsološs. Kamēr „Tangled Hair” rotaļājas ar Kalifornijas surf-rock kaut kur starp 60’to gadu Beach Boys un daudz griezīgākajiem mūsdienu Wavves, otras puses skaņdarbs „Sweet Sixteen” vairāk nosliecas uz noise-pop pusi, pievienojot šādus tādus ingredientus no Jesus and Mary Chain daiļrades.

ELVI/DUNIAN - Is This On


ELVI/DUNIAN - "Is This On" [self-released]
(no official release info)

Latvijas 21.gadsimta pagaidām spožākais elektroniskās mūzikas duets, kas pērn atzīmējās AMGmusic A-LISTē ar uzreiz diviem singliem, no kuriem viens iekļuva arī 2012.gada Singlu Top 20, turpina kacināt mūs, nabaga klausītājus. Joprojām nav oficiālas informācijas, kad dienasgaismu varētu ieraudzīt ELVI/DUNIAN solītais un ilgi gaidītais debijas EP, toties klāt ir jau trešais Elvja un Artura skaņdarbs „Is This On”. Lai arī šis nav tik atklāti ģeniāls un uzreiz atmiņā paliekošs darbs kā pirmie divi, ar „Is This On” savos albumos varētu lepoties vismaz trīs ceturtdaļas no šobrīd pasaulē atzītajiem electronic/lounge producentiem.

18 marts, 2013

RMX: Boys Noize - XTC (The Chemical Brothers Remix)


Boys Noize - "XTC" (The Chemical Brothers Remix) [Boysnoize Records]
(from single "XTC / Ich R U", out now)

Esmu iemācījies sliktus albumus „uzost” pa gabalu un tos nemaz neklausīties, tāpēc neņemos teikt, ka Hamburgas producenta Boys Noize pērnā gada ieraksts „Out of the Black” bija 2012.gada sliktākais albums, taču viens no gan. Vismaz no tiem, ko sanāca dzirdēt. Arī singli un to remiksi šķita gana jēli vai labākajā gadījumā neuzrunājoši.

Viss gan mainās, kad istabā ienāk The Chemical Brothers. Mančestras leģendārais elektroniskās mūzikas duets pēdējoreiz tika manīts 2011.gadā, kad izdeva nesliktu, tomēr ātri no prāta pazūdošu skaņu celiņu filmai „Hanna”. Viņu jaunākais rīmeiks Boys Noize skaņdarbam „XTC” no augstāk minētā albuma „Out of the Black” ir negaidīta un galvu reibinoša atgriešanās 90’to gadu rave un acid noskaņās, kas nonesīs jumtu ne vienai vien ballītei šogad. Starp citu, arī singla otrā puse – Justice remikss trekam „Ich R U” – ir baudāms darbs, ar ko Boysnoize Records nosvinēt apaļo simto relīzi.

Some Ember - Serpent Necklace


Some Ember - "Serpent Necklace" [Night People]
(from cassette "Asleep In the Ice Palace", out now)

Arvien lielākas uzslavas no AMGmusic izpelnās neatkarīgās mūzikas leibls Night People. Pavisam drīz gaidāms Merchandise jaunais albums „Totale Nite”, bet nupat leibls kasetes formātā laidis klajā Oklendas apvienības Some Ember albumu „Asleep In The Ice Palace”. Aktuālais skaņdarbs, ko varat lejupielādēt bez maksas, ir ļoti interesants, savā ziņā divdaļīgs darbs. Jau dziesmas pirmā puse ir gana savdabīgs krustojums starp post-punk un new wave, taču dziesmas otrā daļa ir vēl pārsteidzošāka – tā aiziet 90’to gadu sākumposma trance un acid house motīvos.

Depeche Mode - Soothe My Soul


Depeche Mode - "Soothe My Soul" [Sony Music]
(from f/c LP "Delta Machine", out March 25th)

Vakar vēlu vakarā interneta mūzikas pirātu nagos nokļuvis jaunākais Depeche Mode albums „Delta Machine”, kas oficiāli tiks izdots pēc nedēļas. Vienmēr, kad kas tāds notiek ar Sony Music, Warner, EMI u.c. konglomerātu produktiem, ir milzīgs prieks. Bet ne par to stāsts. Stāsts par to, ka jaunais albums izpelnījies gana skarbas replikas no ilggadējiem grupas faniem, daži to pat dēvē par visu laiku sliktāko Depeche Mode ierakstu. AMGmusic albumu klausīsies vēlāk, tikām piedāvājam novērtēt otro singlu „Soothe My Soul”, kas ir nedaudz veiksmīgāks par pirmo singlu „Heaven”, taču joprojām rada daudz jautājumu. Jau atkal visas cerības jāliek uz remiksu paketi (Four Tet, Vitalic u.c.), kas iznāks aprīlī.