04 marts, 2011

Nedēļas Izlase (28.02.11.-07.03.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #9 (28.02.2011. – 07.03.2011.)

Sveicināti!

Vispirms jāatvainojas, ka šonedēļ AMGmusic ir bijis mazāk rakstu, kā ierasts. Tas pamatā izskaidrojams ar to, ka tiek likti punkti, akcenti un puķītes uz lielo Februāra Singlu Top 20, kā arī Albumu Top 5. Ar šo lielu mūzikas grēdu AMGmusic nāks klajā jau šovakar.

Tikmēr visas labās un vērtīgās dziesmas šoreiz apskatāmas tikai un vienīgi ekskluzīvi šeit – 2011.gada devītajā nedēļas izlasē. Nedēļas dziesma, vēl četras kompozīcijas, kas no mūsu bargajiem kritiķiem izpelnījušās „A” burtiņu, kā arī trīs nedēļas labākie remiksi, viena kaverversija un, protams, protams, ziņa par Positivus 2011.gada festivāla galvenajiem dalībniekiem. Tas viss zemāk!


TRACK OF THE WEEK:

Nicolas Jaar - "Keep Me There" [Circus Company]
(from LP "Space Is Only Noise", out now)
(available as a
free download)

Par Nedēļas Dziesmu šoreiz kronējam izvilkumu no Ņujorkas jaunā producenta Nikolasa Džāra debijas albuma „Space Is Only Noise”, kas ne tikai ir viens no izcilākajiem februāra albumiem, bet priecē mūs arī marta pirmajā nedēļā. Meditatīvajā un relaksējošajā platē var atrast tik daudz atsauču uz visdažādākajiem mūzikas stiliem, – sākot ar minimal techno un beidzot ar african-jazz - ka atliek tikai pabrīnīties, kā kaut ko tādu ir spējis radīt cilvēks, kam ir knapi 20 gadu.

Albuma spožākais mirklis noteikti ir mantriskais titulskaņdarbs, taču ne mazāk satriecošs ir arī RCRDLBL šonedēļ par velti piedāvātais treks „Keep Me There”, kas ir tik hipnotisks un spocīgs, ka gluži neviļus uznāk bailes to daudz klausīties – sak, vai tur nav iekodēts kāds maģisks un baiss ziņojums. Sākot no ievadošā „tai-rita-tai-ri ta-ra-ri-ra”, turpinot ar Radiohead 90’to gadu b-puses skaņdarbu atgādinošu instrumentālo pavadījumu un beidzot ar spalgo saksofona spēli dziesmas noslēgumā – tas viss ieved transā, it īpaši ja to klausās pavēlākā diennakts laikā, tumsā.
Nicolas Jaar - Keep Me There by ImaCrea


A-LISTED TRACKS:

Beat Connection - "Silver Screen" [Moshi Moshi Records]
(from f/c EP "Silver Screen", out now)


Ar Sietlas saulaino un vasarīgo elektronisko indie-pop duetu Beat Connection Jūs pirmoreiz iepazīstināju 2010.gada vasarā, kad aktuāls bija viņu debijas singls „In The Water”, kas man joprojām asociējas ar nežēlīgo karstumu, kāds tajā laikā bija piemeklējis mūsu platuma grādus. Tolaik Beat Connection spēlēto mūziku nodēvēju par Delorean un Hot Chip krustojumu, kas zināmā mērā turpinās arī viņu jaunākajā darbā „Silver Screen”. Tiesa, ar piebildi „ar stingru chill-wave ietekmi”. Līdz pludmales ballītēm, kur šis būtu perfekti iederošs skaņu celiņš, gan mazliet vēl jāpaciešas, bet Beat Connection mūzikā sevi piesaka arvien pārliecinošāk.
Beat Connection - Silver Screen by Freeman PR


Greatest Hits - "Fun Girls" [Sixteen Tambourines]
(from 7" vinyl single "Freak Funk Boy", to be released in March)

Kā es „mīlu” grupas ar „bezjēdzīgi-gūglēt” nosaukumiem. Nu, tādiem kā „Girls”, „Yacht” vai „Hard Mix”. Tikpat bezjēdzīgi ir gūglē meklēt informāciju par apvienību Greatest Hits, ja vien nepiekabina klāt arī dziesmas nosaukumu. Toties, ja tā izdara, tad kļūst skaidrs, ka Greatest Hits ir duets, kuru veido Zaks Merings un Tailers Takers. Abi esot no Losandželosas, bet šobrīd dzīvojoties par Ņujorku.

Pirmoreiz par šo duetu mūzikas prese sāka runāt pērn, kad Greatest Hits nāca klajā ar savu debijas singlu „Danse Pop”, taču tūlīt uz leibla Sixteen Tambourines tiks izdota puišu pirmā septiņu collu plate ar nosaukumu „Freak Funk Boy”. Līdz AMGmusic atceļojošais skaņdarbs „Fun Girls” liek domāt, ka šis būs viens sasodīti jautrs un interesants ieraksts, kas noteikti patiks guļamistabā tapušas indie popmūzikas cienītājiem, kā arī Sindijas Lauperes daiļrades mīļiem.
Greatest Hits - Fun Girls by Sixteen Tambourines Recs


Breakage feat Jess Mills - "Fighting Fire" [Digital Soundboy]
(released as a digital single on February 27th)

Britu dubstep un drum’n’base producents Džeimss Boils jeb Breakage mūziku rada jau aptuveni desmit gadus. Šo desmit gadu laikā ir tapuši neskaitāmi miksi, izdotas vairākas singlu plates un pat divi atzīti albumi, taču bija jāpagaida līdz fantastiskajam viņa remiksam Klēras Magvairas singlam „Ain’t Nobody”, lai par Breakage nopietni ieinteresētos arī AMGmusic. Turklāt šim miksam pavisam nesen tika pieplusots arī ļoti atzītams rīmeiks Magnetic Man dziesmai „Getting Nowhere”.

Jaunākais producenta singls „Fighting Fire” jau izpelnījies ovācijas no dīdžejiem, tai skaitā britu slavenā diskžokeja Zeina Louva, kurš dziesmu nokristīja par „Hottest Record In The World” savā radio programmā. Lai arī vokālistes Džeses Milzas piedalīšanās padara šo treku mazliet čīzīgu (lasi – lētu), ar tādu kā trance mūzikas pieskaņu, tas tomēr nemazina faktu, ka šis varētu kārtīgi norībināt deju zāles visā pasaulē. Breakage apstiprina savas pozīcijas 21.gadsimta elektroniskajā mūzikā.



Gold Panda - "Marriage" [Ghostly International]
(from EP "Marriage", digitally out now)

Ar singlu „Marriage” digitālā formātā šonedēļ, bet platē aprīlī Gold Panda mums atgādina, cik lielisks un, manuprāt, nepelnīti nenovērtēts ir viņa pērnā gada debijas albums „Lucky Shiner”. „Marriage” EP turklāt nāk komplektā ar remiksiem no tādiem mūsu sajūsmu izsaukušiem māksliniekiem kā Star Slinger, Baths un Forest Swords. Gaisīga, viegla un uzrunājoša mūzikas. Neko pielikt, neko atņemt.



THREE REMIXES OF THE WEEK:

Adam Kesher - "Hour Of The Wolf" (Lifelike Remix) [EMI France]
(from f/c single "Hour of the Wolf", out on March 7th)
(available as a
free download)

Pēdējos divos gados franču electro/house duets Lifelike mūs ir priecējis ar vairākiem lieliskiem remiksiem. Visupirms jau prātā nāk teicamais 2009.gada rīmeiks Mobija singlam „Mistake”. Šoreiz, pateicoties Lifelike miksam, esam iepazinušies ar jaunu apvienību no Francijas – Adam Kesher. Jā, tas nav kāds Ādams Kešers, tā ir četru cilvēku grupa, kas nākamnedēļ piedāvās savu debijas singlu „Hour Of The Wolf”. Paskrienot uz priekšu, pateikšu, ka arī oriģināls ir izpelnījies AMGmusic aplausus, bet ar šo rīt vakarā varēs masēt klubu sienas. Atmosfērisks, enerģisks un arī melanholiski skaists – trīs īpašības, ko AMGmusic visvairāk ciena deju mūzikā.
ADAM KESHER - Hour Of The Wolf - LIFELIKE Remix by LIFELIKE


Hussle Club - "Loose Tights" (Flinch Remix) [Mishka]
(from limited edition 7'' vinyl "Loose Tights", out now)
(available as a
free download)

Šo jau piedāvāju pagājušās nedēļas izlasē, taču arī pēc septiņām dienām Kalifornijas dubstep producenta Flinch masīvais rīmeiks Hussle Club trekam „Loose Tights” liekas ne mazāk iespaidīgs par, piemēram, Breakage miksiem.
Hussle Club - Loose Tights (Flinch Remix) by Мишка Bloglin


Solar Bears - "Cub" (Keep Shelly in Athens remix) [Planet Mu]
(available as a
free download)

Visu laiku spējīgākais duets Grieķijas mūzikas vēsturē ir atpakaļ! Šoreiz ne ar savu dziesmu, bet ar pasakaini debešķīgu miksu īru elektroniskās mūzikas dueta Solar Bears skaņdarbam „Cub”, kura oriģinālu var meklēt pērnā gada albumā „She Was Coloured In”. Kas varētu būt VĒL piemērotāks romantiskai naktij? Keep Shelly In Athens tik pelna plusiņus. Būtu mana vaļa, uzaicinātu uz Latviju. Uz AMGmusic 15 gadu jubilejas tusiņu.
Solar Bears - Cub (Keep Shelly in Athens remix) by Keep Shelly in Athens


COVER OF THE WEEK:

Hercules and Love Affair – „Shelter” (The xx cover) [Moshi Moshi]
(from f/c single „Painted Eyes”, out on April 18th)


Kamēr The xx no popsīgiem r’n’b hītiem rada dūmakainas un padrūmas nakts melodijas, tikmēr Ņujorkas disco/house kolektīvs Hercules and Love Affair no The xx izcili skumjās balādes „Shelter” radījuši skaņdarbu deju zālēm. Lai cik tas izklausītos neticami, bet rezultāts ir tiešām lielisks! Hercules and Love Affair versiju par The xx varēsit nobaudīt b-pusē singlam „Painted Eyes”, kas tiks izdots aprīlī. Tikmēr – laipni lūgti dejot kopā ar AMGmusic šeit:
Shelter (XX Cover) by moshi moshi music


NEWS OF THE WEEK:

Positivus izziņo pirmos hedlainerus

Lai uz brīdi apsēžas un pagaida pasaules mūzikas jaunumi – šonedēļ latviešu mūzikas mīļotāju prātus aizņēma tikai viens jautājums: kas būs šī gada Positivus piedāvājumā. Galu galā tas ir ne tikai gaumīgākais, bet arī lielākais mūzikas festivāls, turklāt – ne tikai Latvijā, bet visās Baltijas valstīs.

Domas, prognozes un klusi čuksti gan figurēja apkārt visas nedēļas garumā, bet oficiāli tapa zināms ceturtdien, 3.martā, pulksten 17:00, kad tviterī norībēja: „Bez jau nosauktajiem māksliniekiem (tai skaitā Chapel Club, OK Go!, The Kissaway Trail) Positivus šogad uzstāsies Editors, Beach House, Hurts un James”.

Vieniem prieki, citiem varbūt mazāki prieki, bet pagaidām AMGmusic ir apmierināti. Katrā ziņā pēc divu gadu pauzes nav t.s. „lielo”, bet savu laiku jau nokalpojušo grupu (ala Prāta Vētra 2009 un Muse 2010) publikas pievilināšanai, toties ir tāda mūzikas pērle kā Baltimoras fantastiskais duets Beach House, kas pērn izdeva vienu no gada labākajiem albumiem „Teen Dream” (20.vieta AMGmusic 2010.gada albumu topā).

Jā, Editors 2011.gadā nav vairs tas, kas Editors bija 2006.gadā, bet tomēr uzskatu, ka arī šī apvienība perfekti izpildīs hedlainera funkcijas, pat labāk nekā 2008.gadā tas izdevās Manic Street Preachers. Ja nebūs izpumpējušies kā Muse pērnvasar, tad tas būs neaizmirstams šovs, jo enerģijas, pozitīvisma un spēcīgu hītu grupai netrūkst – to mēs labi zinām.

Hurts... Hmm, tas, protams, bija lieki. Jo diez vai pat kvēlākie šīs grupas cienītāji zina daudz vairāk par pāris radiostacijā izskanējušajiem hītiem. Ja kāds nav dzirdējis grupas albumu, tad varu jūs nomierināt – tur NAV nekā, ko klausīties. Toties būs atkal James, par ko īpašs prieks, jo, šķiet, 2007.gadā dzimušās James attiecības ar Positivus publiku ir kļuvušas par vienu no šī festivāla skaistākajiem un neaizmirstamākajiem mirkļiem. Būs interesanti grupu pavērot pēc 4 gadu pauzes.

Vēl jau vesels lērums mazāka kalibra mākslinieku – dāņu The Kissaway Trail (2007.gada vasarā AMGmusic lokāla mēroga hīts bija dziesma "La La Song"), nupat savu debijas albumu izdevušie briti Chapel Club, pašmāju hip-hop karalis Gustavo, tāpat Dzelzs Vilks un Satellites LV. Turklāt vēl pāris lieli vārdi tikšot paziņoti turpmākajos mēnešos. Būs! Ka es jums saku, šis būs labāks festivāls par iepriekšējo! Kas arī nav brīnums, jo līdz šim nepāra gados Positivus ir bijis baudāmāks.

Uz atvadām Editors visu laiku lielākais hīts AMGmusic – „Munich” no pērnā gada Glastonberijas festivāla. Gaidām!



Nedēļas B-LIST dziesmu izlase:

B-LIST TRACKS (28.02.-07.03.)

„B-LIST Tracks of the Week” apkopojam tās jaunās dziesmas, kas ir palikušas ārpus nedēļas labāko dziesmu izlases, taču vienalga būtu pelnījušas nelielu uzmanību. Katru nedēļu izcelšu piecas kompozīcijas no šī saraksta, savukārt pārējās dziesmas glīti sarindosim alfabēta secībā – tās jūs paši varat atrast YouTube vai SoundCloud neizsmeļamajos plašumos.


Boris - "Hope" [Sargent House]
(from f/c LP "Attention Please", out on April 25th)
(available as a
free download)

Jāatzīstas, līdz šim nebiju pazīstams ar nu jau gandrīz 20 gadus veco eksperimentālās rokmūzikas ansambli Boris no Japānas. Aprīļa nogalē gaidāmi uzreiz divi jauni trijotnes albumi – „Heavy Rocks” un „Attention Please”, kuri būs jau attiecīgi sešpadsmitais un septiņpadsmitais grupas karjerā. Mūsu ausīs nonākušais, šūgeiziskais (shoegaze) un drouniskais (drone) skaņdarbs „Hope” būs atrodams platē „Attention Please”.
Boris - Hope by SubNoise.es


Ill Blu - "Meltdown" [Numbers]
(from EP "Meltdown", out now)

Pirms pāris nedēļām savu debijas EP klajā laidis arī jaunais, pērn uzmanību iekarojušais britu house / dupstep duets Ill Blu no Londonas. Visu EP „Meltdown” vēl pagaidām nav sanācis noklausīties, bet tā titulskaņdarbs pārliecina gan ar saviem dobjajiem basiem, gan agresīvo deju zāļu atmosfēru, gan arī ar interesanto sintezatora iestarpinājumu treka vidū, kas atsauca atmiņā kaut ko no Darude daiļrades pirms desmit gadiem. Šoreiz tas nav pārmetums.



Pale Sketcher - "Seventh Heaven" [Ghostly]
(from f/c EP "Seventh Heaven", out soon)
(available as a
free download)

Iespējams šīs nedēļas patīkamākais atklājums. Zem segvārda Pale Sketcher patiesībā paslēpies nu jau vairāk nekā 40 gadus vecais britu mūziķis Džastins Broudriks, kurš savulaik bijis vokālists industrial un post-metal grupā Goldflesh. Ļoti interesants fakts, ņemot vērā, ka „Seventh Heaven” ir absolūtā elektronika, turklāt nevis uzbāzīga vai agresīva, bet plūstoša un relaksējoša, nedaudz atgādinot arī 90’to gadu trance apvienības Way Out West daiļradi. Ar nepacietību gaidīšu „drīzumā” solīto EP.
Pale Sketcher - Seventh Heaven [Ghostly International] by frankyboy


The Walkmen - "While I Shovel the Snow" [Fat Possum]
(from LP "Lisbon", out now)
(available as a
free download)

Tāpat kā Gold Panda (sk. Nedēļas Izlasi!) arī The Walkmen 2011.gadā vēl neļauj aizmirst, cik pasakaini skaists bija viņu pērnā gada albums. Lai arī „While I Shovel The Snow” neskan tik liriski uzmundrinoši, kad izrauts no konteksta (albuma „Lisbon”), tas vienalga ir gabals, pie kura kopīgā meldiņā vienoties visdažādāko paaudžu ģimenes locekļiem. Turklāt „While I Shovel The Snow” kopā ar vienu b-puses skaņdarbu The Walkmen piedāvā par baltu velti savā mājaslapā.



TV On The Radio - "Will Do" [Interscope]
(from f/c LP "Nine Types Of Light", out on April 11th)

Nieka pusotrs gads pagājis kopš brīža, kad TV On The Radio balss Tunde Adebimpe paziņoja, ka grupa ņem pārtraukumu, lai nodotos citām lietām. Pārtraukums sanācis gana īss, jo jau aprīlī veikalu plauktos nonāks ceturtais kvinteta albums „Nine Types Of Light”. Par iepriekšējo – 2008.gada albumu „Dear Science” – čurāja biksēs teju vai ikviens, kurš sevi dēvē par mūzikas kritiķi. Mani albums neaizkustināja. Toties šis gan. Šis rada apetīti!
TV On The Radio - "Will Do" by Interscope Records


PĀRĒJĀS B-LIST DZIESMAS ŠONEDĒĻ:

Fiend - "Absolutely" [self-released]
(from mixtape "Tennis Shoes & Tuxedos", out now)
(available as a free download)

Foo Fighters - "Rope" [Columbia]
(from f/c LP "Wasting Light", out on April 11th)
(released as a digital single on March 1st)

Frank Ocean - "Songs for Women" [self-released]
(from mixtape "Nostalgia, Ultra", out now)
(available as a free download)

Hunx and His Punx - "Too Young to Be in Love" [Hardly Art]
(from f/c LP "Too Young To Be In Love", out on March 28th)
(available as a free download)

Trophy Wife - "The Quiet Earth" [Moshi Moshi]
(released as a 7'' vinyl single on February 28th)

03 marts, 2011

Nedēļas Video Izlase (02.28.-03.07.)

Nedēļas Video Izlase (28.02.-03.07.)

Ar šo uzsākam jau sen iecerēto AMGmusic video sadaļu, kurā katru nedēļu piedāvāsim aktuālākos un interesantākos videoklipus. Pusstunda vakaros atslodzei un vērošanai. Pirmajā izlasē gan trakulīgas ballītes, gan divu vīru platoniska(?), starprasu mīlestība, gan arī viens videoklips no pašmāju censoņiem, par ko, protams, īpašs prieks.


Starfucker – „Quality Time” [Polyvinyl]
(dir. Chris Michael Birkmeier)

Par šīs nedēļas labāko videoklipu kronējam Krisa Maikla Birkmeiera režisēto klipu Starfucker jaunākajam skaņdarbam „Quality Time”, ko varēsit atrast grupas gaidāmajā otrajā studijas albumā „Reptilians”, kas iznāks jau pēc nedēļas. Ja atceraties, jau pērnā gada rudenī grupa ieskandināja gaidāmo albumu ar dziesmu „Julius”, kurai gan tolaik neizdevās iekļūt AMGmusic Top 20.

Klipā redzamā aina, kur kāds izkrāsojies frīks ierodas snobu tusiņā, paralizē viņus ar griezīgu electro, izģērbj un vēl saraksta uz pierēm interesantus komentārus, noteikti domās ir izspēlēta ne vienu reizi vien. Nu, atzīstieties, cik reizes Jums nav bijis tā, ka rodas dziļa vēlme kādā idiotiskā un nevajadzīgi mierīgā pasākumā rīkoties tieši šādi? Man tā ir bijis pat šogad!



Wavves – „King of the Beach” [Bella Union]
(dir. Focus Creeps)


Ja kādam vēl nebija skaidrs, Neitens Viljamss no grupas Wavves IR pludmales karalis. Izklaides ar reperu aksesuāriem, pludmales smiltis un, protams, neiztrūkstošā marihuānas smēķēšana – visas lietas, kas piestāv Wavves, ir atrodamas grupas jaunākajā videoklipā, ko veidojis režisoru duets Focus Creeps (iepriekš veidojuši klipus arī Girls, Cold Cave, Neon Indian u.c. neatkarīgajiem amerikāņu māksliniekiem). Pat slavenākais rokmūzikas kaķis ir piekritis filmēties šajā darbā.



Augusts IV – „Mūsu Politika” [ASD Records]
(dir. Kate Krolle)


Ir videoklipi, kas nav izcili, bet vienkārši perfekti piestāv konkrētajam skaņdarbam. Tieši tā var raksturot jaunās mākslinieces Kates Krolles darbu Sattelites LV dalībnieka Edgara Žildes soloprojekta Augusts IV dziesmai „Mūsu Politika”, kas ir viens no svaigākajiem un interesantākajiem muzikālajiem darbiem Latvijas mūzikā pēdējos mēnešos. Augusts IV debijas EP vinila formātā nopērkams mūzikas veikalos, bet digitālā formātā to var ielādēt bez maksas šeit. Diemžēl gan tikai WAV formātā. Saprotu, ka tas ir labāks par MP3, bet ērtības labad gan gribētos „ātro” variantu. Tā teikt, ja būs labs, tad tak tāpat pēc plates uz veikalu būs jāiet!



Dr. Dre feat Eminem & Skylar Gery – „I Need a Doctor” [Interscope]
(dir. Allan Hughes)


Jau vairāk kā septiņi miljoni šīs planētas iedzīvotāju ir noskatījušies videoklipu, kurā Dr. Dre gandrīz nositās, braucot ar sarkanu Ferrari, kamēr Eminems slavenajam reperim atzīstas mīlestībā ar tādu pašu degsmi, ar kādu viņš iznīcināja savu bijušo sievu dziesmā „Kim” pirms desmit gadiem. Izklausās neticami? Tieši tāpēc piedāvāju to visu noskatīties. Es arī nebūtu ticējis! Un, jā, pie viena šis man bija labs atgādinājums, ka Eminems tik tiešām ir savas paaudzes talantīgākais reperis. Ja vēl dieviņš viņam būtu devis mūziķa/producenta talantu mazliet vairāk...



LCD Soundsystem – „Dance Yrself Clean” [DFA]
(unofficial video, dir. Javier Douglas)

Visbeidzot noslēdzam pirmo šī gada video izlasi ar neoficiālu klipu LCD Soundsystem pērnā gada lieliskā albuma (21.vieta AMGmusic gada topā) „This Is Happening” ievadošajam skaņdarbam „Dance Yrself Clean”. Gandrīz deviņu minūšu garajā klipā Džeimsa Mērfija vietā dziesmu izpilda slavenā britu leļļu šova „The Muppet Show” dalībnieki, turklāt dara to dzīvajā, Ņujorkā uz kādas mājas jumta ala U2 klasiskā klipa „Where The Streets Have No Name” stilā. Jau tā enerģisko un pozitīvo klipu vēl jautrāku padara garāmgājēju sajūsma, kas īpaši vērojama pēc trešās minūtes, kas dziesmā sākas nesošie basi.