31 jūlijs, 2014

RMX: Pional - It's All Over (John Talabot's Stormbreak refix)


Pional - "It's All Over" (John Talabot's Stormbreak refix) [Hivern Discs]
(from f/c EP "It's All Over", out August 4th)

Lai arī spāņu producents Pional (īstajā vārdā Miguela Barosa) līdz tam brīdim bija izdevis vairākas singlu plates, viņa vārds pirmoreiz plašāk izskanēja 2012.gada pašā sākumā, kad atklātībā nonāca tolaik vēl tikai gaidāmā Džona Talabota debijas albuma „Fin” singls „So Will Be Now...”, kam drīz tam pievienojās otrs – „Destiny”, atkal jau duetā ar Pional. Viss albums bija lielisks un noteikti vērtējams kā viens no labākajiem elektroniskās mūzikas ierakstiem tajā gadā (ja ne pats labākais!), taču pāri visam izcēlās divi jau minētie skaņdarbi. Šo divu gadu laikā esam ar kāru aci gaidījuši katru relīzi no Talabota un Pional, un neviena no tām nav pievīlusi, taču zināma mazuma garša tomēr palika. Kāpēc tā? Šķiet, izskaidrojums varētu būt rokā, jo trīs reizes pēc kārtas sakritības nemēdz notikt.


„It’s All Over” Pional oriģinālā versijā tika izdots pērnā gada aprīlī ļoti limitētā daudzumā (100 eksemplāros!) un ir tiešām neslikts, atmosfērisks deep-house, bet... To, ko ar šo skaņdarbu savā „Stormbreak Refix” versijā ir izdarījis Talabot, ir vārdiem pat grūti izstāstīt. No maigas, lai arī nedaudz skumjas mājupceļa melodijas „It’s All Over” pārtapis par masīvu klubu grāvēju, turklāt tas jau nebūtu Talabots, ja nevarētu veltīt vēl atsevišķu rindkopu šī miksa struktūrai. Taču, kāpēc gan to darīt, ja var vienkārši nospiest „play” un izbaudīt pēc iespējas skaļāk un uz pēc iespējas jaudīgākas skaņu aparatūras. Viens no galvenajiem pretendentiem uz Gada Remikss titulu jau šobrīd, kad gads ir tikai knapi pāri pusei.

Vēl vajag labas ziņas? Šo var lejupielādēt bez maksas!

A-LIST: The Raveonettes - Endless Sleeper


The Raveonettes - "Endless Sleeper" [Beat Dies]
(from LP "Pe'ahi", out this week)

Kopš 2005.gada pašā vasaras viducī AMGmusic (tolaik vēl vienkārši AMG) negaidīti par vienu no lielākajiem hītiem kļuva rotaļīgais sarkasma pilnais skaņdarbs „Love in a Trashcan” esmu centies nepalaist garām nevienu dāņu dueta The Raveonettes ierakstu. Vienmēr centušies negulēt uz veciem lauriem un izmēģināt jaunas lietas, The Raveonettes allaž vienojusi saules, deju un mazo festivālu aura, neskatoties uz brīžiem izteikti melno liriku. Vai tas būtu himniskais hīts „You Want the Candy”, vai mīlīgais „Dead Sound”, vai kaut vai retā balāde „SometimesThey Drop By”, kas tik un tā izklausās vairāk pēc elpas atvilkšanas, romantiski sagaidot saulrietu jūras krastā. Jaunajā albumā „Pe’ahi” viss ir mainījies, un tam ir arī ļoti vienkāršs izskaidrojums.

Pagājušajā gadā Ziemassvētku vakarā neilgi pirms plānotā darba pie jaunās plates uzsākšanas pēkšņi nomira Sūnes Vāgnera tēvs, ar kuru turklāt viņam nav bijušas tās labākās attiecības. Lieki teikt, kāds temats caurvij visu jauno albumu, kam papildu iedvesmu un droši vien arī prāta iztīrīšanu duets brauca smelties uz ASV rietumkrastu un Havaju salām (no šejienes arī cēlies albuma nosaukums). Nē, „Pe’ahi” nebūt nav nedz depresīvs, nomācošs, nedz arī lēns un skumjš, taču vēl nekad no The Raveonettes mūzikas nav strāvojis tik elektrizēts sastingums un nebijusi piezemēšanās pat jautrākajos plates skaņdarbos.

Albuma aktuālais singls „Endless Sleeper” gan nav par Sūnes tēvu, taču tik un tā aizskar nāves tematiku. Proti, kādu atgadījumu pirms sešiem gadiem, kad sērfojot Havaju salās Sūne gandrīz noslīcis („Crying mothers / Your sons have drowned”). Muzikāli dziesma it kā sadalās divās daļās. Interesanti, ka pirmās sākums ir apzināti kopēts no The Doors debijas albuma ievada, jo arī šīs grupas daiļrade bijusi viens no iedvesmas avotiem. Savukārt gabala vidū sekojošais uzrāviens vairs nav nekāda festivālu deja, bet gan kas daudz tumšāks un nolemtāks ar iespaidīgi papildinošo piedziedājumu „Shy away from the real thing / You know there is no God”. Starp citu, šis vēl nav pats spēcīgākais gabals platē!

A-LIST: Perfume Genius - Queen


Perfume Genius - "Queen" [Turnstile]
(from f/c LP "Too Bright", out September 22nd)

Maiks Hadreass jeb Perfume Genius ir atbildīgs par divām no šīs desmitgades skaistākajām un vistrauslākajām balādēm – 2010.gada pedofilijas tēmas skarto „Mr. Peterson” un 2012.gada paškritikas un vientulības pildīto, AMGmusic A-LISTē pabijušo „Hood”. Tamdēļ droši vien krietni lielāks pārsteiguma moments mani sagaidītu, ja es viņa jaunāko singlu „Queen” no septembrī gaidāmā trešā albuma „Too Bright” būtu noklausījies vēl pirms preses relīzes izlasīšanas. No samērā īsā Maika komentāra par šo dziesmu varēja nojaust, ka tas būs visai dusmīgs stāsts par to, kā liela daļa cilvēku ir izkalkulējusi, ka geju/lesbiešu tiesību atzīšana mainīs pasaules iekārtu un, protams, visus pārējos padarīs homoseksuālus.

Šis temats gan nav nekāds jaunums Perfume Genius diskogrāfijā, bet, ja citkārt tā būtu nolemtības un skumju pilna balāde, izpildīta kaut kur vienam sēžot tumšā stūrī, tad jaunajā singlā „Queen” Hadreass izklausās stalti piecēlies kājās un tā, it kā viņam beidzot būtu gana jeb, „latviskāk” izsakoties, vienkārši zajebala. Gan uzkrītošais sarkasms, gan ar producenta SSION palīdzību radītais rokgrupas cienīgs muzikālais noformējums šo padara ne tikai par visatšķirīgāko dziesmu, kādu Perfume Genius savā karjerā ir radījis, bet arī par vienu no iespaidīgākajām.

A-LIST: Jenny Hval & Susanna - I Have Walked This Body


Jenny Hval & Susanna - "I Have Walked This Body" [SusannaSonata]
(from f/c LP "Meshes of Voice", out August 18th)

Pagājušajā gadā pēc ilgāka pārtraukuma atkal starptautiskākos mūzikas izdevumos nonāca norvēģu mūziķes Dženijas Vēlas vārds, ko mēs iepriekš pazinām kā izteikti tumšās elektroniskās mūzikas projekta Rockettothesky autori. Viņas pērnā gada albums „Innocence Is Kinky” saņēma augstus novērtējumus presē, bet tā centrālais skaņdarbs „The Seer” iekļuva AMGmusic A-LISTē.

Ne mazāk talantīga un zināma Norvēģijā un ne tikai ir Vēlas kolēģe Susanna Wallumrød, kuras uzvārdu savu vājo norvēģu valodas zināšanu dēļ es nemaz nemēģināšu latviskot. Izrādās, abas pirms pieciem gadiem satikušās Ladyfest festivālā, kurā atradušas arī laiku kopīgi pamuzicēt un sacerēt dziesmas. Šīs sesijas rezultātu varēsim baudīt 18.augustā, kad iznāks abu blondo dāmu kopīgais albums „Meshes of Voice”.

Gan albuma nosaukums, gan Dženijas sacītais preses relīzē norāda uz to, ka plates centrālais spēks būs abu kolorīto balsu sapludināšana, un spilgts apliecinājums tam ir „I Have Walked This Body”. Papildinot viena otru, mainot tembrus no vienas galējības līdz otrai un izmantojot minimālas noise skaņas par pamatu dziesmas kreščendo, Džesija un Suzanna ir radījušas teju vai ārpasaulīgu noskaņu, kas biedē un vilina vienlaikus.

The Drums - Magic Mountain


The Drums - "Magic Mountain" [Frenchkiss]
(from f/c LP "Encyclopedia", out September 22nd)

The Drums. Nav daudz tādu grupu (ja vispār ir), kas man radītu visspilgtākās asociācijas, runājot par AMGmusic. Sākot ar 2009.gada vasaras izskaņu, kad AMGmusic ar lielu patosu runāja par šo grupu vēl tad, ka viņi nebija kļuvuši par „Next Big Thing”, turpinot ar 2010.gada pavasari Grieķijā, kur uz balkona dzerot ouzo ar kolu EP „Summertime!” bija skaņu celiņš #1, un galu galā pat ar 2010.gada AMGmusic AWARDS mazo ballīti (tajā The Drums ieguva divas balvas – Gada Labākā Debija un Gada Labākā Saulrieta Himna par izcilo „Down By The Water”), kuras laikā pēkšņi YouTube atradās The Drums koncerts, rosinot viņu klātbūtnes efektu.

Diemžēl pēc debijas albuma „The Drums” teju vai uz karstām pēdām izdotais 2011.gada albums „Portamento”, lai arī bija labi nostrādāts un pieklājīgs, pēc iepriekš gūtajām emocijām atstāja nelielu vilšanās sajūtu. Šķiet, to saprata arī pati grupa, kas neilgi pēc tam paziņoja par radošo pauzi, kuras laikā solists Džonatans Pīrss izdeva solo singlu, kā arī iesaistījās vairākos blakus projektos, piemēram, kopā ar Trentemoller. Tagad Pīrss un viņa uzticamais draugs Džeikobs Greiems ir gatavi dot The Drums vēl vienu iespēju.

Albuma materiāls tapis kādā Ņujorkas nomalē namiņā pie ezera, kur, kā atzīst Greiems, abi atkal sapratuši, ka var darboties brīvi un The Drums spēj radīt jautrību. Gluži par jautru nenosauksi gaidāmās plates pirmo singlu „Magic”, bet tas arī ir šīs dziesmas lielākais pluss. Dziesmas ievaddaļā vēl saglabājot sev tipiskās harmonijas, turpinājumā The Drums tās nomet gandrīz pa visam, no saulaina indie-pop pārnesoties uz diezgan agresīvu post-punk. Šis noteikti nav no izcilākajiem The Drums darbiem, bet dzirdēt viņus izkāpjam no savas komforta zonas un pilnus enerģijas jau vien ir patīkami.

30 jūlijs, 2014

A-LIST: Many Things - Chains


Many Things - "Chains" [self-released]
(from f/c EP "What We Are", out July 28th)

Londonas kvartets MT ar atsevišķiem singliem pie apvāršņa pirmoreiz parādījās aptuveni pirms gada, spēlējoties gan ar vasarīgām indietronica skaņām, gan The Polyphonic Spree gaumē ieturētām symphonic-rock tekstūrām, gan pat disko mūzikas ritmiem. Tagad četrotne nomainījusi nosaukumu uz Many Things (pieļauju, ka apnika atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, kas apslēpts abreviatūrā MT) un drīzumā izdos savu debijas EP „What We Are”.

Droši vien nojaušat, kāpēc es pirmajā rindkopā rakstīju par dažādajiem mūzikas žanriem, kurus tomēr vieno rotaļīgums un dejas. Pareizi, „Chains” ir pilnīgi kaut kas cits. Sākotnēji skaņdarbs it kā iesākas kā neko daudz neizsakošs britu piano-roks teju vai Keane stilā, taču viss mainās jau pirmā pantiņa vidū. „I’m still angry, yeah / Somewhere deep inside / At you for breaking my heart,” un mums jau ir aptuveni skaidrs, kas sagaida tālāk. Tiesa, tālākais gan atnes vēl vienu pārsteigumu, jo no sākotnēji garāmejošā vokālista Maikla Tomlinsona balss tembra pēkšņi izvirst emociju jūra piedziedājumā: „And all of my friends / Wish me the very best / All you do is drag me down / You see? / I’m breaking up with everyone / But I could never break the chains of love”. Tās sasodītās važas!

A-LIST: Blonde Redhead - Dripping


Blonde Redhead - "Dripping" [Kobalt]
(from f/c LP "Barragan", out September 1st)

Godīgi atzīšos, ka labu laiciņu vispār biju piemirsis par tādas apvienības kā Blonde Redhead eksistenci. Grupas pēdējais ieraksts „Penny Sparkle” iznāca pirms četriem gadiem, turklāt noteikti bija vājākais grupas karjerā. Pirms dažiem mēnešiem par šo Ņujorkas dream-pop kolektīvu atcerējos kādas multenes sakarā. Proti, viena no „Rick and Morty” (starp citu, izcils animācijas seriāls!) sērijām beidzās ar klasiskā 2000.gada albuma „Melody of Certain Damaged Lemons” noslēdzošo darbu „For The Damaged Coda”.

Ilgi nebija jāgaida uz jaunu Blonde Redhead dziesmu! Jūnija sākumā grupa izziņoja jaunu albumu un nodeva atklātībā singlu „No More Honey”, kurš... atkal lika skumji nopūsties. Droši vien tamdēļ tik liels prieks par jaunāko skaņdarbu „Dripping”. Jā, tas noteikti nav ierindojams pašu izcilāku Blonde Redhead kompozīciju sarakstā, bet piedāvā jau daudz vilinošāku, melni samtaināku noskaņu, kas pat kaut kur sasaucas ar Toma Jorka solo daiļradi, un galu galā atgādina man, kāpēc es tik ļoti iemīlējos albumā „23” pirms vairāk nekā septiņiem gadiem.

A-LIST: Spoon - Do You


Spoon - "Do You" [Loma Vista]
(from f/c LP "They Want My Soul", out August 5th)

Teksasas kolektīvs Spoon nekad nav bijis lielā cieņā AMGmusic, to parāda kaut vai tas, ka šo piecu gadu laikā par grupu nav tapis neviens pats raksts. Diez ko nepalīdzēja arī augustā gaidāmā jaunā albuma „They Want My Soul” atklātībā nodotais pirmais skaņdarbs „Rent I Pay”, kas gan tomēr nekalpos par oficiālu singlu. Labi, ka tā, jo „Do You” ir krietni vieglāk uztverams skaņdarbs, kurā vasaras karstumā ir grūti neiemīlēties. Izteikti saulains, viegls un relaksējošs ģitārpops, kura piedziedājumā neiztrūkst arī bez romantikas pieskāriena, bez kā nav iedomājami vasaras vakari. Brīdī, kad ārā valda grūti panesama tveice, atzīšanās mīlestībā karstumam un vasarai, iespējams, nebūs pats uzrunājošākais temats, bet, ticiet man, kad tas viss sāks velties uz rudens pusi, „Do You” vasaras sentiments izklausīsies vēl skaistāk.