04 februāris, 2011

Nedēļas Izlase (31.01.11.-06.02.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #5 (31.01.2011. – 06.02.2011.)

Sveicināti!

42 jaunas dziesmas, desmit jauni remiksi, vairāki albumi un ļoti skumja ziņa par The White Stripes ēras oficiālu noslēgumu – tāds ir bijis šīs nedēļas sausais atlikums. Jā, četrdesmit divas jaunas dziesmas nav nekāds joks. Dēļ noslimotās nedēļas sakrājušās vairākas dziesmas, kas tādu vai citādu iemeslu dēļ neizskanēja iepriekšējā izlasē, tāpēc ir pievienotas šai nedēļai, kurā arī, protams, netrūka daudz interesantu un arī spožu jaunumu.

Starp citu, ja vēl neesat pamanījuši, ir sācies jauns mēnesis – otrais 2011.gadā. Tas var nozīmēt un arī nozīmē tikai vienu – jau šovakar celsim galdā pirmo AMGmusic 2011.gada Top 20. Tāpat piedāvāsim arī aizvadītā mēneša labākos piecus albumus un, mūsuprāt, spožākos remiksus. Kaut kad arī derētu sarīkot pirmo šī gada AMGmusic ballīti (pat setliste jau gatava!), bet, kā teica viena depresīva un neizlēmīga egoiste vienā slavenā filmā: „Par to es domāšu rīt!”.

Līdz ar to ķeramies aši klāt Nedēļas Izlasei #5! Tajā šoreiz uzreiz astoņi A-LIST skaņdarbi, tai skaitā Nedēļas Dziesma. Tāpat viens skaņdarbs no Nedēļas Albuma, kura godā šoreiz Hercules and Love Affair ar savu otro mēģinājumu „Blue Songs”, kā arī Nedēļas Remikss un mazs veltījums pēdējās desmitgades izcilākajai rokgrupai. Sākam!


TRACK OF THE WEEK:

Fleet Foxes - "Helplessness Blues" [Bella Union]
(from f/c LP "Helplessness Blues", out on May 3rd)
(available as a
free download)

Bez nekādām reklāmām, bez nekādiem priekšvārdiem. Tā vienkārši šo pirmdien visus pārsteidza 2008.gada spīdekļi Fleet Foxes, pēc gandrīz divu gadu klusuma perioda (protams, ja neskaita koncertus) piedāvājot jaunu singlu no maijā gaidāmā grupas otrā studijas albuma „Helplessness Blues”. Spriežot pēc šīs albuma tituldziesmas, mēs varam sagatavoties spēcīgam turpinājumam. Šis nav jauns „White Winter Hymnal”, taču ļoti spēcīgs pierādījums, ka Robina Peknolda pulveris ir sauss. 21.gadsimta melodiskākā un dvēseliskākā folkmūzikas grupa ir atgriezusies ar vērienu!
Fleet Foxes - Helplessness Blues by subpop


A-LISTED TRACKS:

James Blake - "The Wilhelm Scream" [Polydor]
(from f/c LP "James Blake", out on February 14th)
(released as a 12" vinyl single on March 7th)


Nedēļā, kad pienākušas pirmās arī sliktās recenzijas (Drowned In Sound) par neprātīgi gaidīto Džeimsa Bleika debijas albumu, manas ekspektācijas vienalga ir augstas – albumam tiek pārmests, ka tas ir vairāk līdzīgs viņa pērnā gada „Klavierwerke” EP nekā „CMYK” EP. Man pirmais patika labāk. Jā, „Limit To Your Love” (1.vieta AMGmusic Top 20 decembrī) noskaņās turpinās arī otrais albuma singls „The Wilhelm Scream”, kurš arī pēc desmitās noklausīšanās reizes manī izraisa apbrīnu un skaudīgu nopūšanos. 2011.gada pagaidām labākās skaņas autors.
Wilhelms Scream by waveofsounds


The Kills - "Satellite" [Domino]
(from f/c LP "Blood Pressures", out on April 4th)


Atšķirībā no The Dead Weather garīgā līdera Džeka Vaita, kurš šonedēļ pasludināja par mirušu savu pirmo grupu The White Stripes, amerikāņu zvaigžņu kvarteta soliste Elisone Moshārta gan atgriezusies pie saknēm – dueta The Kills, kurā bez viņas darbojas arī mazliet skandalozais britu ģitārists Džeimijs Hinss. Jau stāstīju, ka man joprojām gaišā atmiņā ir abu iepriekšējais albums „Midnight Boom”, bet jaunais singls „Satellite” līgani turpina iemīto taciņu. Veiksmīga atgriešanās!
The Kills - Satellite by DominoRecordCo


Tribes of the City - "Svet Diskotek" [Platforma Records]
(released as a digital single on January 17th)


Neskatoties, ka 2009.gadā aktīvi cirkulēja baumas par pēdējās desmitgades labākās Latvijas grupas Tribes of the City izjukšanu (es pat pagājušajā naktī to VĒLREIZ redzēju sapnī! Goda vārds!), grupa ir atpakaļ ar jaunu singlu, turklāt sola arī šogad izdot labāko singlu izlasi... vinila platē! Ja sākotnēji, šo electro-pop stilā ieturēto un krievu mēlē dziedāto skaņdarbu uztvēru kā joku, pēdējās dienās piedziedājuma „Svet diskotek / Napomnjil mnje...” izvērties par vienu no dungotākajiem pantiņiem. Godīgi sakot, es pat neatteiktos no šāda Tribes of the City skanējuma vēl kādā dziesmā. Tiesa, atšķirībā no „Paralelli”, kur krievu valoda bija vienkārši pērle, šim daudz labāk tomēr piestāvētu angļu valoda.
Tribes of the city свет дискотек by Tribes of the city


A-LISTED TRACKS FROM PREVIOUS WEEK:

Harry’s Gym - "Old Man" [Sonic Cathedral]
(released as a digital single on January 24th)


Kādu labu laiciņu nebijām neko dzirdējuši no Norvēģijas. Lūk, dāmas un kungi, AMGmusic beidzot debitē Bergenas (šķiet, citās Norvēģijas pilsētās laikam mūziku vispār nesacer...) kvartets Harry’s Gym ar nupat kā Lielbritānijā izdoto singlu „Old Man” no gaidāmā otrā studijas albuma. Atšķirībā no saulainajiem zviedru indī-pop scēnas trekiem, šeit jau ir manāms arī Rokyksopp mūzikā nereti saklausāmais skandināvu aukstums un melanholija.
Harrys Gym- Old Man by Splendour


Koudlam - "See You All" [Luv Luv Luv]
(released as a digital single on January 24th)


Šo pavisam noteikti jāsauc par nedēļas interesantāko atklājumu! Franču mākslinieks ar segvārdu Koudlam, ar kuru man pilnībā sakrīt mīļāko dzērienu sortiments (uz žurnālistu jautājumu: „Kāds ir jūsu mīļākais dzēriens?” viņš atbildēja, ka viskijs vakarā un alus no rīta), piedāvā kaut ko pa vidu starp psychedelic disco un to, ko es mēdzu dēvēt par drunk-pop (ala Hunx and his Punx vai The Almighty Defenders). Vienkārši eksellenti pavelkošs bīts un stipri dzēruša cilvēka iespaidu atstājošs vokāls: „I can see you all / I can see you aaaaalllll”. Kājas tā vien nes dejot. Būs noteikti par šo cilvēku jāparok kas vairāk!
Koudlam - See You All by samanthalo


Purity Ring - "Ungirthed" [self-released]
(available as a
free download)

Kas notiek, kad savieno electro-house ar hypnagogic-pop un pievieno post-dubstep mērci? Sanāk kaut kas stipri līdzīgs Purity Ring debijas skaņdarbam „Ungirthed”, kas jau paspējis izpelnīties milzu mīlestību no mūzikas gaumes noteicēja Amerikā – Pitchfork.
Ungirthed by PURITY RING


The Vaccines - "Post Break-Up Sex" [Columbia]
(from f/c debut LP "What Did You Expect From The Vaccines?", out on March 21st)
(released as a digital single on January 21st)


Apgāžot šajā dziesmā izskanošo pārliecību, varētu jau veltīt veselu rindkopu tam, cik forša lieta tomēr ir pēc-šķiršanās sekss (nu, taisnības labad jāsaka, ka sekss kā tāds ir forša lieta, neatkarīgi no attiecību statusa), bet svarīgākais ir tas, ka britu jaunā rokmūzikas cerība The Vaccines turpina iepriecināt! Decembrī jūsmojām un dejojām pie Londonas kvarteta enerģiskā debijas singla „Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)”, savukārt turpinājums sanācis labākajās britu pab-balāžu noskaņās. Atliek vien gaidīt martu, kad veikalos nonāks grupas debijas albums „What Did You Expect From The Vaccines?”.
The Vaccines – Post Break-Up Sex by UniversalMusicPublishing


ALBUM OF THE WEEK:

Hercules and Love Affair – „Blue Songs” [Moshi Moshi]
AMG rating: 7/10
Albuma apskatu lasi šeit.


Atšķirībā no nākošajām nedēļām, kas sola veselu kaudzi ar iespaidīgiem albumiem, februāra pirmajā nedēļā par Nedēļas Albumu pasludinām plati, kas saņēmusi visai pieticīgu vērtējumu 7/10. Jā, Hercules and Love Affair otro studijas ierakstu „Blue Songs” nevar nekādā ziņā dēvēt par triumfu (atkārtošos – es gan neuzskatu, ka par tādu var dēvēt viņu debijas albumu), taču tajā atrodamas pāris spēcīgas pērles, kas lieti iederēsies nedēļas nogaļu ballītēs. Viens no šādiem skaņdarbiem ir „Visitor”.
Visitor by moshi moshi music


REMIX OF THE WEEK:

The Hood Internet – „Sprawl Of Glass (Arcade Fire vs Blondie)” [self-released]
(available as a
free download)

Nedēļas Remiksa godā šoreiz meš-aps. Lai atvieglotu dīdžejiem dzīvi, kuriem visu laiku pēc Arcade Fire „Sprawl II” nospēlēšanas bija jārakājas savā plašajā plašu kastē, meklējot Blondie 1979.gada singlu „Heart of Glass”, Čikāgas dīdžeju duets The Hood Internet abas dažādo laikmetu disko himnas ir apvienojis vienā. Tagad tas saucas „Sprawl Of Glass” un pavisam noteikti skanēs teju vai katrā AMGmusic 2011.gada rīkotajā ballītē. Kamēr apniks. Ja apniks.
The Hood Internet - Sprawl Of Glass (Arcade Fire x Blondie) by hoodinternet


NEWS OF THE WEEK:

R.I.P. THE WHITE STRIPES (1997-2011)
(sīkāk lasi šeit)

Aizēnojot tādas svarīgas ziņas kā amerikāņu finanšu giganta Citigroup savā paspārnē pārņemto mūzikas izdevniecības milzi EMI, kā arī Bīvisa un Batheda atgriešanos MTV (par to varēsim vairāk papriecāties vasarā, kad MTV sola jaunās sērijas) ekrānos, par Nedēļas un – es nešaubos – arī mēneša ziņu parūpējās Džeks un Mega Vaiti, kas oficiāli darīja zināmu par The White Stripes spožās karjeras galu.

No vienas puses, protams, ir skumji. The White Stripes ir sava laikmeta liecība, kas liekama vienā plauktā ar The Beatles 60’tajos, Pink Floyd 70’tajos, Depeche Mode 80’tajos un Nirvana 90’tajos. No otras puses, varbūt tiešām labāk ir aiziet, kad visa grupas daiļrade vēl ir gaišā piemiņā un nav izdots NEVIENS slikts albums. Reti kuram māksliniekam ir dūša pieņemt šādu soli. Tiesa, par patiesajiem The White Stripes izjukšanas iemesliem mēs vēl iespējams tikai uzzināsim.

Lai nu kā tur arī nebūtu, šīs nedēļas apskatu beigsim ar dziesmu, kas, lai arī nav The White Stripes pašu radīta (tās autore ir 70’to gadu populārā dziedātāja Dollija Pārtone, kura „Jolene” sacerēja, uzzinot par vīra romānu ar kādu rudmatainu bankas darbinieci), tomēr kļuva par pirmo slavenā Detroitas dueta #1 AMGmusic topos. Turklāt šis skaņdarbs kļuva arī par Gada Singlu 2004.gada noslēguma topā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru