02 februāris, 2011

R.I.P. The White Stripes (1997-2011)



2011.gada 2.februāris izvērtās skumja diena mūzikai. Nē, paldies Dievam, neviens nav miris. Ja vien par mirušu mēs neuzskatām grupu, kas paziņo par savu izjukšanu. Grupas rodas un izjūk – tas nebūtu nekas jauns un ievērības cienīgs, ja vien... Ja vien šoreiz nebūtu runa par, kā ļoti trāpīgi šodien tviterī izteicās Džefs Barovs (Portishead), „pēdējo patiesi izcilo indī grupuThe White Stripes.

Detroitas apvienība pamatoti tiek uzskatīta par iepriekšējās desmitgades izcilāko grupu. The White Stripes bija pēdējā grupa, kas radās vēl pirms-interneta ērā (90’to gadu nogalē), spēlēja īstu un līdz kaulam patiesu rokmūziku, taču pamanījās kļūt arī par mūziķiem, kas piepilda stadionus, kurus atskaņo lielākās mūzikas televīzijas un radiostacijas un kuru albumi gozējās topu augšgalos. Tieši The White Stripes kļuva par tādu kā etalonu neatkarīgajai mūzikai, kā apliecinājumu, ka rokenrols vēl ir dzīvs.

Tieši ar Džeka un Megas Vaitu duetu tika atvērtas durvis garāžas rokmūzikas vilnim, kas sāka velties ap 2001.gadu, kad mūzikas kritiķi jau aizgūtnēm rakstīja par The White Stripes pirmajiem trim albumiem, tai skaitā izcilajiem „De Stijl” un „White Blood Cells”. Tolaik vēl tika uzskatīts, ka grupas dalībnieki, kā viņi paši apgalvoja presei, ir māsa un brālis, ar ko varēja izskaidrot vienādos uzvārdus. Tikai vēlāk tika uzieti šķiršanās dokumenti, kas liecināja, ka Džeks un Mega tomēr ir bijuši vīrs un sieva.

Lai arī pēdējais The White Stripes albums „Icky Thump” iznāca tālajā 2007.gadā, šī ziņa ir negaidīta un nomācoša. Pirmkārt, tāpēc, ka vēl nesen presē bija lasāms, ka duets gatavojas ierakstīt jaunu plati un doties atkal koncertturnejā. Otrkārt, tāpēc, ka no šīs izcilās grupas būtībā tā arī nesagaidījām nevienu viduvēju (par vājiem nemaz nerunāsim!) albumu, ar kādiem parasti var lepoties citas slavenas grupas savas karjeras pilnbriedā vai norietā. No otras puses, varbūt tā arī labāk – atstāt aiz sevis tikai izcilas liecības?

Par The White Stripes izjukšanas iemesliem vēl noteikti dzirdēsim neskaitāmas teorijas (ja vien kāds no grupas locekļiem tuvākajā laikā nesniegs kādu atklātu interviju), bet pagaidām pieturēsimies pie oficiālā paziņojuma, kas, lai arī nepasaka neko konkrētu, tomēr būtībā pieturas pie iepriekšējā rindkopā izvirzītās teorijas par skaistā un izcilā mantojuma nesabojāšanu. Grupa aiz sevis atstājusi 6 studijas albumus, vienu koncertalbumu, divus DVD, divus EP, 26 singlus un neskaitāmas fantastiskas atmiņas un emocijas. Tai skaitā par IZCILO koncertu Rīgā, „Sapņu Fabrikā” 2005.gada pavasarī. Tur bija tā laime un gods pabūt arī man.


Zemāk piedāvāju savu tulkojumu oficiālajam The White Stripes preses paziņojumam:

The White Stripes vēlas darīt zināmu, ka šodien, 2011.gada 2.februārī, grupa ir oficiāli beigusi savu darbību un vairs neradīs jaunus ierakstus un neuzstāsies koncertos.

Iemesls nav meklējams mākslinieciskajā nesaderībā vai vēlmes turpināt trūkumā, nedz arī veselības likstās, jo Mega un Džeks jūtas ļoti labi un ir pie labas veselības.

Tas ir vairāku iemeslu kopums, bet galvenokārt tāpēc, lai pasargātu to skaisto un īpašo, kas bija šai grupai. Lai tas nekad nemainītos.

Mega un Džeks vēlas pateikties ikkatram fanam un cienītājam par viņu lielisko atbalstu, ko tie ir snieguši The White Stripes intensīvās un neticamās 13 gadu karjeras laikā.

Third Man Records turpinās izdot iepriekš neizdotos studijas un koncertu ierakstus savā „Vault Subscription” ierakstu klubā un caur citiem kanāliem.

Gan Mega, gan Džeks cer, ka fani šo ziņu neuztvers ar skumjām, bet gan saskatīs tajā pareizu soli, kas darīts aiz cieņas un mīlestības pret mākslu un mūziku, ko grupa ir radījusi.

To paturot prātā, grupa vēlas pasacīt sekojošo:

„The White Stripes vairs nepieder Megai un Džekam. The White Stripes tagad pieder Jums, un Jūs varat darīt ar to, ko vēlaties. Mākslas un mūzikas skaistums ir tajā, ka tā spēj dzīvot tik ilgi, kamēr cilvēki to vēlas. Paldies, ka bijāt kopā ar mums. Jūsu ieguldījumu mēs nekad neaizmirsīsim un mēs esam patiesi pateicīgi.”

Ar cieņu,
Mega un Džeks Vaiti,
The White Stripes



AMGmusic vārdā vēlos izteikt visdziļāko pateicību The White Stripes par lieliskajiem ierakstiem, neatsveramo ieguldījumu mūzikā un neaizmirstajiem muzikālajiem ceļojumiem, kuri man sākās 2002.gadā ar singlu „Dead Leaves and the Dirty Ground” un turpinājās 2003.gadā ar perfekto albumu „Elephant”. Bez The White Stripes mūzikas dzīve nebūtu tāda, kāda tā ir bijusi – tas ir skaidrs par 100 procentiem. Turklāt ne tikai mazajā AMGmusic, bet arī visā plašajā pasaulē. Kaut kas liels ir šodien noslēdzies. Neskumsim, bet ļausim grupas mūzikai dzīvot ilgi. Dzīvot mūžīgi.

AMGmusic vārdā,
Atis Žagars.

„Dead Leaves and the Dirty Ground” video:


„Jolene” (Dolly Parton cover) live:


„Seven Nation Army” live at MTV Awards 2003:



The White Stripe statistika AMGmusic topos:

1."Hotel Yorba"
(neiekļuva topā 2001.gada novembrī)
2."Dead Leaves & The Dirty Ground"
(8.vieta 2002.gada septembrī)
3."7 Nation Army"
(8.vieta 2003.gada maijā)
4."I Just Don't Know What To Do With Myself"
(8.vieta 2003.gada oktobrī)
5."The Hardest Button To Button"
(4.vieta 2003.gada decembrī)
6."Jolene"
(1.vieta 2004.gada novembrī, GADA SINGLS 2004.gadā)
7."Blue Orchid"
(1.vieta 2005.gada jūnijā)
8."My Doorbell"
(1.vieta 2005.gada septembrī)
9."The Denial Twist"
(2.vieta 2005.gada novembrī)
10."Icky Thump"
(5.vieta 2007.gada jūnijā)
11."You Don't Know What Love Is"
(4.vieta 2007.gada septembrī)
12."Conquest"
(4.vieta 2008.gada janvārī)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru