13 janvāris, 2011

BEST NEW ARTIST: Zoo Kid

Ar šo sākam jauno, sen solīto sadaļu, kurā AMGmusic pievērš uzmanību un iepazīstina tuvāk savus lasītājus ar jaunajiem un perspektīvajiem mūziķiem – iespējams, nākotnes zvaigznēm. Ņemot vērā, kas kļuva par pagājušās nedēļas AMGmusic „Single of the Week”, nebija šaubu, ar ko šī sadaļa ir jāatklāj.


AMGmusic introduces... Best New Artist

ZOO KID
Izcelsme: Anglija, Londona
Apritē kopš: 2010.gada pavasara
Mūzikas stils: singer/songwriter, darkwave, dub, psychobilly.
Pieejamie ieraksti: 1) singls „Out Getting Ribs” (izdots uz leibla House Anxiety, septiņu collu vinila plates formātā), 2) vairākas dziesmas Zoo Kid BandCamp vietnē internetā.
AMGmusic komentārs:

Nav bieži tādi gadījumi, kad AMGmusic vērš īpašu uzmanību kāda dziedātāja vai grupas vecumam, matu krāsai, izcelsmei vai reliģijai, taču šis gadījums nudien ir īpašs. Es ļoti atvainojos, bet šim puisim ir tikai 16(!) gadi! Citiem vārdiem sakot, vecums, kurā parasti mp3 atskaņotājs sastāv no MTV, BBC Radio 1, vai – labākajā gadījumā – NME aktuālo mūziķu skaņdarbiem. Savukārt pirmie soļi mūzikā ir skolas popgrupas ansambļi vai – labākajā gadījumā – mājas pagrabā ar draugiem izveidota pankroka grupa, kuras moto ir „jo skaļāk, jo labāk”. Tikai ne Zoo Kid jeb Ārčija Māršala gadījumā!

Ar ko tik pēdējās nedēļās nav salīdzināts šis pusaudzis. Sākot ar Pītu Dohertiju, kam Māršalu pielīdzināja šī raksta autors, turpinot ar amerikāņu glo-fi jaunajiem talantiem Idiot Glee un Porcelain Raft un beidzot pat ar tādu britu mūzikas leģendu kā Morisejs. Godīgi sakot, ja šis jaunais puisis būtu no Latvijas, es pat, ņemot vērā viņa vecumu un tā raksturīgās tendences ātri saslimt ar „zvaigžņu slimību”, par Zoo Kid nerakstītu ne vārda. Tik lielas bailes, ka kaut kas šo talantu var sačakarēt. Tā kā latviski jaunietis, cerams, neprot, tad varu piebilst, ka tik jaunu un spēcīgu talantu es neesmu dzirdējis kopš neatminamiem laikiem.

Visgrūtāk ir raksturot Zoo Kid mūziku vārdiem, jo vienā konkrētā rāmī šo jaunieti pat nemaz nav iespējams ielikt. Pirmais, kas nāca prātā, kā jau minēju, bija Pīts Dohertijs, taču tikai melodiskuma, dvēseles kliedzienu un no dziesmas ārā burtiski līstošās britu nacionalitātes dēļ. Pēc pārdomu brīža šo vairāk sliecos dēvēt par eksellentu un iepriekš pat prātā neienākošu krustojumu starp amerikāņu pērnā gada debitantu Oberhofer un 2009.gada britu darkwave spīdekļiem The xx. Turklāt pārsteidzoši baudāma ir arī puiša lirika. Minēšu kaut piemēru no aktuālā singla „Out Getting Ribs” b-puses skaņdarba „Has This Hit”: „You’re not my pen / You’re my paper / You’re not my heart / You’re its breaker”, kas, manuprāt, ir vienkārši burvīga, lai arī mazliet naiva (bet tieši tāpēc vēl jo vairāk burvīga!) nelaimīgas mīlestības metafora, jo īpaši, ņemot vērā, ka puisim ir... nu, jūs jau zināt, 16 gadi!

Singla "Out Getting Ribs" 7" vinila vāciņš.

Šobrīd taustāmā formā pieejams vien decembrī uz leibla House Anxiety izdotais septiņu collu vinila singls „Out Letting Ribs”, taču Zoo Kid BandCamp vietnē ir iespējams noklausīties vēl septiņus skaņdarbus. Ņemot vērā, ka mūzikas blogos visā pasaulē raksti par Māršalu aug kā sēnes pēc lietus, nav nekādu šaubu, ka par šo tīni dzirdēsim vēl. Vai viņš kļūs par 2011.gada The xx fenomenu? Pagaidām būšu piesardzīgs. Bet tomēr optimistisks.

"Out Getting Ribs" video:


"Has This Hit" var lejupielādēt šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru