04 februāris, 2011

JANVĀRA ALBUMU TOP 5

ALBUMU TOP 5 JANVĀRĪ

5.British Sea Power – „Valhalla Dancehall”

Release date: 10/01/2011
Label: Rough Trade
AMG rating: 7/10

Par izteiktu koncertgrupu uzskatītā Braitonas jautruļu apvienība British Sea Power pirms trim gadiem nokaitināja snobiskākos mūzikas kritiķus ar stadionisku, ala U2 stilā ieturētu albumu „Do You Like Rock Music?”, kas toties citviet, piemēram, AMGmusic izpelnījās labas atsauksmes. Tāpēc jo priecīgāks ir fakts, ka arī jaunākais, pašā gada sākumā izdotais albums „Valhalla Dancehall” turpina iesāktajā garā. Šeit ir pilns ar līdzi dziedamiem un dejojamiem, melodiskiem skaņdarbiem, kas tā vien prasās pēc vasaras un festivālu sezonas.



4.Iron & Wine – „Kiss Each Other Clean”
Release date: 24/01/2011
Label: 4AD
AMG rating: 7/10


Jūs jau noteikti zināt, ka ir jānotiek kaut kam īpašam, lai AMGmusic minētu cildenus vārdus par folkmūzikas ierakstu, vai ne? Tieši ar skepsi ir izskaidrojams fakts, kāpēc ar rezervēti izturējos pret citur apjūsmoto amerikāņu dziesminieka Semjuela Bīma jeb Iron & Wine jaunāko albumu „Kiss Each Other Clean”. Taisnības labad, nepalīdzēja arī, manuprāt, ne īsti veiksmīgā plates pirmā singla izvēle („Walking Far From Home”). Tomēr, noklausījies visu albumu, biju spiests mest skepsi pie malas. Dzīvīgs un pat nedaudz popsīgs, taču jebkurā gadījumā baudāms un augstvērtīgs ieraksts. Bez tam skaņdarbs „Rabbit Will Run” ir viens no ģeniālākajiem 2011.gada skaņdarbiem pagaidām.



3.Adele – „21”
Release date: 24/01/2011
Label: XL
AMG rating: 8/10


Vai, cik es biju nesaudzīgs pret jauno angļu dziedātāju Adeli. Gan 2008.gadā, kad iznāca viņas slavinātais debijas albums „19”, kas man gan tad, gan arī tagad šķiet pārāk vienveidīgs un prātā nepaliekošs, gan arī vēl pērnā gada beigās, kad nesaklausīju neko izcilu arī viņas jaunajā singlā „Rolling In The Deep”. Tiesa, manas domas par šo dziesmu vēlāk stipri uz labo pusi mainīja Džeimijs Smits no The xx. Gluži kā gadījumā ar Iron & Wine, arī par Adeli, noklausījies viņas otro šāvienu „21”, esmu spiests mest savu negatīvismu pie malas. Šis ir viscaur pārdomāts, pieaudzis, nostrādāts un izcilām melodijām bagāts popmūzikas ieraksts. Nākošais albuma singls „Set Fire To The Rain” vispār ir satriecošs! Meisijas grejas, ališas kīzas un dafijas var droši apsēsties.



2.Suuns – „Zeroes QC”
Release date: 10/01/2011
Label: Secretly Canadian
AMG rating: 8/10


Savā debijas albumā Kanādas krautroka cienītāji un eksperimentētāji Suuns demonstrē apbrīnojamu māku apvienot krautroka tumšos un motoriskos ritmus kopā ar skaļām progroka izpausmēm un indī frīku raksturīgo spēju vienlaikus būt arī melodiskiem un jautriem. Visas minētās nianses vismaz manā galvā šo rasolu atļauj ierindot arī experimental / art rock lauciņā. Vietām (it īpaši aktuālajā skaņdarbā „Arena”) dzirdēti pamatoti pārmetumi par Clinic kopēšanu, taču grupai, kas tikai meklē savu ceļu mūzikas plašajā pasaulē, šis ir nenoliedzami spēcīgs sākums, kas spēj būt interesants, māksliniecisks un rotaļīgs vienlaikus.

Plašāk par albumu šeit.



1.Destroyer – „Kaputt”
Release date: 24/01/2011
Label: Merge
AMG rating: 8/10

Vienlaikus jautrs un skumjš ir šis albums, kurā netrūkst ne ironisku piezīmju („Wasting your days, chasing some girls, alright / Chasing cocaine through the backrooms of the world all night” dziesmā „Kaputt”), ne arī skumju nopūšanos („Listen, I’ve been drinking / As our house lies in ruin / I don’t know what I’m doing / Alone, at the dark” noslēdzošajā 11 minūtes garajā „Bay of Pigs”). Turklāt tā arī nekļūst skaidrs, kurā brīdī Beihārs ir nopietns, bet kurā jau atkal savā ironiskajā stilā vien joko. Pirmais 2011.gada aukstos vakaros sirdi sildošais ieraksts ir klāt. Tagad atliek tikai ielaist to sevī. Ticiet man, tas ir tā vērts!

Vairāk par albumu lasi šeit.



VĒL ŠOMĒNES IZVĒRTĒJĀM:

Anna Calvi – „Anna Calvi” [Domino]
AMG rating: 7/10

Wire – „Red Barked Tree” [Pink Flag]
AMG rating: 7/10

Cloud Nothings – „Cloud Nothings” [Wichita]
AMG rating: 6/10

Fujiya & Miyagi – „Ventriloquizzing” [Full Time Hobby]
AMG rating: 5/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru