14 janvāris, 2011

ALBUMS: Suuns - Zeroes QC

Suuns – "Zeroes QC"

Release date: 10/01/2011
Label: Secretly Canadian
AMG rating: 8/10


Nu, re! Nav pagājušas ne divas nedēļas jaunajā gadā, kā klāt ir arī pirmais albums, kas izpelnās aplausus no AMGmusic un nopelna atzīmi 8/10. Kanādas krautroka cienītāji un eksperimentētāji Suuns (nosaukums lasās kā „Sūns”) beidzot arī Eiropai atrāda vēl pērn rudenī Ziemeļamerikā izdoto debijas albumu „Zeroes QC”.

Albuma nosaukums nav nejaušs, jo par „Zeroes” vēl pavisam nesen dēvēja pašu grupu. Tad atklājās, ka muzikāla apvienība ar šādu nosaukumu jau eksistējot kaut kur Amerikā, tāpēc, lai nebūtu juridisku nepatikšanu, četrotne no Monreālas nomainīja nosaukumu pret tagadējo „Suuns”. Bez tam vārds „Suuns” nav spocīgs atdarinājums vārdam „Suns”. Tas, kā stāsta paši grupas dalībnieki, taizemiešu valodā nozīmējot „nulles”, kas arī bija grupas sākotnējais nosaukums.

Suuns

Savā debijas albumā grupa demonstrē apbrīnojamu māku apvienot krautroka tumšos un motoriskos ritmus kopā ar skaļām progroka izpausmēm un indī frīku raksturīgo spēju vienlaikus būt arī melodiskiem un jautriem. Visas minētās nianses vismaz manā galvā šo rasolu atļauj ierindot arī experimental / art rock lauciņā. Vietām (it īpaši aktuālajā skaņdarbā „Arena”) dzirdēti pamatoti pārmetumi par britu post-punk grupas Clinic kopēšanu, taču apvienībai, kas tikai meklē savu ceļu mūzikas plašajā pasaulē, šis ir nenoliedzami spēcīgs sākums, kas spēj būt interesants, māksliniecisks un rotaļīgs vienlaikus. Katrā ziņā mūsu sirdis Suuns ir aizķēruši!

Viennozīmīgs plates hailaits manā skatījumā ir „Up Past The Nursery” ar savu minimālo, Can atgādinošo ritmu un solista Bena Šemija intriģējošo un pat narkotisko spēlēšanos ar vārdu salikumiem „what you can’t, you can’t, you can’t you take it in”, kas brīžiem tiešām atgādina nosaukumā minēto bērnu pantiņu atdarināšanu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru