04 februāris, 2011

JANVĀRA TOP 20

Heijā-meijā!

Akurāt pirmdien noslēdzās pirmais 2011.gada periods, ko mēs mēdzam apzīmēt kā janvāri. Par godu tam – kā jau visus iepriekšējos gandrīz 15 gadus – ir tapis arī AMGmusic Singlu Top 20, kurā esam apkopojuši un sarindojuši svarīguma secībā labākās dziesmas no pirmajām četrām šī gada dziesmu izlasēm. Uzreiz jāsaka, ka janvārī A-LISTĒ iekļuva vien 16 kompozīcijas, kas nozīmē, ka četras dziesmas pielasījām klāt no labākajām B-LISTES kompozīcijām, kuru kopskaits janvārī bija 32. Attiecīgi šīs četras dziesmas ierindotas no divdesmitās līdz septiņpadsmitajai vietai.

Kā jau stāstīju, turpmāk arvien vairāk uzmanības veltīsim dienas jaunumiem un nedēļas izlasēm, tāpēc mēneša topā bez gariem komentāriem – lai skan mūzika! Ja ir vēlme palasīt ko vairāk par konkrēto skaņdarbu, tad var parakāties AMGmusic arhīvā – pavisam noteikti izdosies visu vajadzīgo uziet. Nu, ko? Dāmas un kungi, lūk, pirmais 2011.gada AMGmusic TOP 20!


AMG TOP 20 IN JANUARY 2011


20. Fujiya & Miyagi - "YoYo" [Full Time Hobby]
(released as a 7" single on January 10th)

Braitonas elektroniskās un krautroka mūzikas krustojums vārdā Fujiya & Miyagi pievīla ar savu trešo studijas albumu „Ventriloquizzing”, taču aktuālais singls „YoYo” ir dziesma, ko no šīs stipri viduvējās plates patiešām var izcelt.
FUJIYA & MIYAGI - Yoyo by Pias France


19.Foster The People - "Helena Beat" [self-released]
(from EP "Pumped Up Kicks", out now)
(available as a
free download)

Losandželosas trijotne Foster The People, ko britu žurnāls NME pērn iekļāva savā 2010.gada labāko jauno mākslinieku Top 50, jau pērn laida klajā saulainu EP ar nosaukumu „Pumped Up Kicks”. Šo dziesmiņu atradīsit tur. MGMT faniem noteikti ies pie sirds!
Foster the People - Helena Beat by HD2010


18.Kim Ann Foxman - "Creature" [MR.INTL]
(released as a digital single in October 2010)

Neskatoties uz faktu, ka tikai nupat kā klajā nācis jaunākais Hercules and Love Affair albums, grupas vokāliste Kima Anna Foksmena tuvākajā laikā piedāvās savu solo lolojumu. Tikmēr mēs šomēnes uzgājām jau pērn izdoto albuma pirmo singlu „Creature”. House mūzikas noskaņas šeit vēl izteiktākas kā Hercules jaunajā platē!

Kim Ann Foxman - Creature by hotunes


17.Rainbow Arabia - "Without You" [Kompakt]
(from f/c debut LP "Boys and Diamonds", out on February 28th)

Vēl viena electro-pop blice no Losandželosas, kas šomēnes debitē AMGmusic! Rainbow Arabia līdz šim varēja lepoties ar diviem EP, kas iznāca attiecīgi 2008. un 2009.gadā. 28.februārī precētais pāris izdos arī debijas albumu „Boys and Diamonds”, kura pirmais singls vinila formātā iznāks nedēļu iepriekš.
RAINBOW ARABIA -WITHOUT YOU by Kompakt


16.Alex Winston - "Choice Notes" [HeavyRoc Music]
(released as a digital single on August 3rd, 2010)


Tā mēdz gadīties gadu sākumos, ka atklājās visādas garām palaistas lietas vēl no iepriekšējā gada. Detroitas dziedātājas Aleksas Vinstones singls „Choice Notes” esot kļuvis ārkārtīgi populārs pagājušajā vasarā, pateicoties Hyundai reklāmai. Hmm, būs laikam jāsāk skatīties reklāmas. Šogad gaidāms mūziķes debijas albums.
Choice Notes by Alex Winston


15.Belle and Sebastian - "I Want The World To Stop" [Rough Trade]
(released as a digital single on February 28th)

Biju starp tiem, kas ar nepacietību pērn gaidīja jauno Belle and Sebastien albumu „Write About Love” un biju arī starp tiem, kas albumā bija vīlies. Tamdēļ jo lielāks prieks, ka kā nākošo singlu skotu apvienība izvēlējusies, manuprāt, albuma labāko dziesmu „I Want The World To Stop”, kas gan singla formātā iznāks vien februāra beigās.



14.Keep Shelly In Athens - "Hauntin' Me" [Transparent]
(from f/c 7'' vinyl single "Hauntin' Me', out on February 21st)
(available as a
free download)

Ārkārtīgi neparocīgā laikā grieķu duets Keep Shelly In Athens izdeva savu debijas EP „In Love With Dusk” – decembrī, mēnesī, kad visa uzmanība pievērsta gada topu veidošanai. Lieku reizi pateikšu, ka EP ir vienkārši lielisks. Savukārt „Hauntin’ Me” ir pilnīgi jauns skaņdarbs, kas februārī tiks izdots arī vinila singla formātā, kas varbūt varētu nozīmēt, ka varam gaidīt pilnu albumu? Viena no pēdējo mēnešu spēcīgākajām debijām!
Keep Shelly in Athens - Hauntin' Me by Keep Shelly in Athens


13.M.I.A. - "GET AROUND" [self-released]
(from "VICKI LEEKX" mixtape, released in December 2010)
(available as a
free download)

Reabilitējoties par salīdzinoši neveiksmīgo pērnā gada albumu „MAYA”, šrilankiešu izcelsmes skandalozā mūziķe M.I.A. 31.decembrī. saviem cienītājiem uzdāvināja miksteipu „VICKI LEEKX”, kurš gan joprojām mani nespēja līdz galam aizraut, toties noslēdzošais treks „GET AROUND” kļuva par pirmo 2011.gada treku, kam AMGmusic piesprauda nozīmīti „A-LIST”.
M.I.A. - "Get Around" by halfchannel


12.Grouplove - "Colours" [Canvasback]
(released as a digital single on January 7th)


Lūk, arī pirmie šī gada debitanti no pēdējās desmitgades mūzikas Mekas, Ņujorkas. Duets Grouplove, ko veido Hanna Hūpere un Kristians Zukoni, šomēnes laida klajā savu, vismaz jau gadu veco hītu „Colours”, kas beidzot pa īstam iepaticies arī AMGmusic bargajiem kritiķiem.
Grouplove - 'Colours' by Tim Chester NME


11.The Starlings - "Weight In Gold" [Civil Music]
(released as a digital single on December 20th, 2010)


Talk Talk un Human League tendences turpinās arī 2011.gadā, un Šefīldas jaunieši The Starlings vismaz ar šo singlu šīs tendences turpina ļoti prasmīgā manierē. Žetons arī producentam Ričardam Norisam (viena puse no pazīstamā dueta Beyond The Wizards Sleeve).
Starlings - Weight in Gold (Radio Edit) by STARLINGS


10.Arches - "This Isn't A Good Night For Walking" [self-released]
(from f/c debut album, coming out later this year)
(available as a
free download)

Lai arī Ņūdžersijas dueta Arches jaunākā kompozīcija „This Isn’t a Good Night For Walking”, manuprāt, daudz labāk piestāvētu rudenim (iespējams dēļ izraisītajām atmiņām par jauko 2009.gada rudens himnu „While You Wait For The Others” no grupas Grizzly Bear), arī sniegots janvāris nav „labs laiks pastaigām”. Pie attiecīga noskaņojuma šis skaņdarbs spēj TĀ apburt, ka viss pārējais sāk šķist mazsvarīgs...



9.BRAHMS - "Add It Up" [self-released]
(from f/c debut album, coming out later this year)
(available as a
free download)

Pagājušajā gadā iesildījuši tādas AMGmusic jau zināmas grupas kā Passion Pit, Sleigh Bells un Class Actress, ņujorkieši BRAHMS šogad beidzot sasparojušies debijas albumam, kura iznākšanas datums gan vēl nav precizēts. „Add It Up” ir ne tikai šobrīd par velti pieejams gaidāmās plates priekšvēstnesis, bet arī skaņdarbs, kas kalpos kā perfekts debijas singls, ar ko iepazīstināt sevi plašākai pasaulei.



8.Destroyer - "Kaputt" [Merge]
(from LP "Kaputt", out now)


Pirmais no 2011.gada vis-vis-gaidītākajiem albumiem nepievīla! Dens Beihārs un viņa apvienība Destroyer parūpējušies ne tikai par janvāra labāko albumu, bet arī pirmo stabilo pretendentu uz gada albumu topa augstākajām vietām. Albuma viena no centrālajām asīm ir arī laiskā 80’to gadu popmūzikas manierē ieturētā balāde „Kaputt”, kuras videoklips, starp citu, arī ir pieminēšanas vērts!



7.Hunx and his Punx - "Lovers Lane" [Hardly Art]
(from f/c LP „Too Young To Be in Love”, to be released this year)
(available as a
free download)

Lustīgākās mēneša dziesmas godu noteikti pelnījusi Losandželosas četrotne Hunx and his Punx ar tās ļooti interesanto līderi Setu Bogartu priekšgalā. Tiem AMGmusic lasītājiem, kam vēl saldā atmiņā 2009.gada dzērāj-himna „Bow Down and Die” no The Almighty Defenders, varētu iet pie sirds arī šis skaņdarbs. Arī šī dziesma vislabāk jābauda ar lielu viskija glāzi un jautrā kompānijā.



6.Smith Westerns - "All Die Young" [Fat Possum]
(from debut album "Dye It Blonde", out now)


Viens no janvāra albumiem, ko slavē daudzviet, bet ko nepaguvu vēl noklausīties, bija jauno čikāgiešu Smith Westerns par „glemroka reanimēšanu” dēvētais debijas albums „Dye It Blonde”. Noteikti to izdarīšu februārī, jo aktuālais singls „All Die Young” piedāvā ne tikai teicamu noskaņu, bet arī stadionisku, līdzi-dziedamu piedziedājumu dziesmas noslēgumā. Tāda sajūta brīžiem, ka Marks Bolans būtu augšāmcēlies...



5.The Naked & Famous - "Punching In A Dream" [Polydor]
(released as a digital single on December 2nd, 2010)


Jaunie jaunzēlandieši The Naked & Famous kļuva par vienu no maniem šī mēneša atklājumiem, pārlapojot britu žurnāla NME sarakstu ar potenciāli spožākajiem 2011.gada talantiem. Klausoties šos (un nemaz nerunājot par Džeimsu Bleiku, Esben and the Witch u.c. spīdekļiem un talantiem) atliek vien kārtējo reizi pabrīnīties par BBC un viņu „Sound of...2011”. Šos labprāt redzētu kādā Latvijas festivālā. Teicams debijas singls, ar ko sevi pieteikt plašākai auditorijai – lipīgs, saulains un līdz kaulam melodisks elektro-popa paraugs.



4.Zoo Kid - "Out Getting Ribs" [House Anxiety]
(from "Out Getting Ribs" 7", released in July 2010)

Joprojām neticami šķiet, ka pirmajam AMGmusic jaunās sadaļas „Best New Artist” varonim Ārčijam Māršalam aka Zoo Kid ir tikai 16 gadi... Ļoti pieaudzis, pat nedaudz noguris, dzīves apbružāta cilvēka dziedājums, nemaz nerunājot par smeldzi, kas saklausāma „Out Getting Ribs”... Presē jau salīdzināts gan ar Idiot Glee, gan The xx, gan ar tādu leģendu kā Morisejs, Zoo Kid nešaubāmi ir viens no lielākajiem talantiem britu mūzikā, kāds pēdējo gadu laikā ir dzirdēts. Dod Dievs, lai šis jaunietis talantu nepazaudētu un turpinātu tikpat pārliecinoši! Tad jau neizpaliks arī pirmās vietas AMGmusic topos.



3.Lykke Li - "I Follow Rivers" [LL Recordings]
(from f/c LP "Wounded Rhymes", out in March)


Tā vien izskatās, ka Zviedrija savā pārvaldībā 2009.gadā iegūto lauciņu „Labākā Izpildītāja” netaisās atdot arī 2011.gadā. Ko iesāka Fever Ray pirms diviem gadiem un Robina pērn, to visas iespējas šogad turpināt Likei Lī. Martā gaidāms talantīgās dziedātājas otrais studijas ieraksts „Wounded Rhymes”, kuru par Notikumu ar lielo N padara tā otrais singls „I Follow Rivers” – pirmais šī gada izcilais popmūzikas hīts, kas ne par matu neatpaliek no labākajiem Robinas skaņdarbiem. Atkal jau jājautā: „NU, KO VIŅI TUR ZVIEDRIJĀ ĒD???”.



2.Gil Scott Heron and Jamie xx - "I'll Take Care Of U" [Beggars]
(from f/c remix album "We're New Here", out in February 2011)


„We’re New Here” – ģeniālā un apbrīnojamā jaunā talanta, Džeimija Smita no The xx remiksēto Džila Skota Herona pērnā gada albuma versiju – varēs iegādāties no 21.februāra, ko ar lielu nepacietību gaidām arī mēs. Atgādināšu, ka 2010.gada nogalē no šī albuma jau tika izdots viens singls – „NY Is Killing Me”, kas jau tad izsauca mūsu sajūsmu. Bet šis jaur ir KAUT KAS! Džeimijs Smits savos nedaudz vairāk kā 20 gados ir kļuvis par šī laikmeta vienu no nenoliedzami spožākajiem producentiem. Fenomenāli.



1.Light Asylum - "Dark Allies" [self-released]
(from tour-only EP „In Tension”, released in 2010)
(available as a
free download)

Light Asylum ir Šenonas Fančesas un Bruno Kovjello duets no Ņujorkas, kas līdz šim vairāk bijuši dzirdami koncertos un redzami videoklipos. Pagaidām viņu vienīgā relīze ir koncertos piedāvātais EP „In Tension”, kurā tad arī var atrast ģeniālo skaņdarbu „Dark Allies”, kas visu savu sešu minūšu laikā burtiski spridzina dzirdes kārpiņas un sirds stīgas. Fančesas vokāls komplektā ar aukstajiem 80’to gadu sintezatoriem un monotono basu rada neatkārtojamu un vārdos būtībā neizsakāmu sintēzi. Dziesmas laikā nepamet sajūta, ka tūlīt apstāsies vai nu laiks, vai nu sirds... Atkārtošos, ko rakstīju tviterī: THIS IS ABSOLUTELY FUCKING BRILLIANT!!!

Starp citu, pati Greisas Džonsas līdziniece Šenona Fančesa arī nav pirmo dienu ar pīpi uz jumta. Viņa savulaik bijusi dance-punk kolektīva !!! turnejas vokāliste un dzirdama arī mums labi zināmajā hītā „Heart of Hearts”, kas joprojām ir visu laiku veiksmīgākais !!! singls AMGmusic vēsturē, 2007.gada martā izcīnot 3.vietu. Tas viss, protams, nav salīdzināms ar viņas sirdi plosošo performanci šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru