13 oktobris, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (04.10.-10.10)

SINGLE OF THE WEEK

Kanye West feat Pusha T - "Runaway"
Release date: 04/10/2010
Label: Roc-A-Fella
AMG rating: 9/10


Neba nu es biju vienīgais, kas pēc pēdējo gadu notikumiem – salīdzinoši neveiksmīgā pēdējā albuma „808s & Heartbreaks” 2008.gadā, kā arī šķietami neskaitāmiem muļķīgiem un pat stulbiem izlēcieniem presē pērn, - bija jau paspējis norakstīt Kanjē Vesta karjeru kā strauji krītošu, neskatoties uz to, ka no visiem pagājušās desmitgades komerciālā gala reperiem tieši Vests šķita vistalantīgākais un spējīgākais.

Pirmais priekšvēstnesis, ka 2010.gada beigās gaidāmais Kanjē piektais studijas albums, kuram šomēnes oficiāli tika apstiprināts nosaukums „My Beautiful Dark Twisted Fantasy”, tomēr būs obligātā klausāmviela, bija maijā atklātībā nonākušais singls „The Power”. Taču pat šis singls nespēja mazināt to pozitīvo šoku, ko nācās piedzīvot 13.septembra rītā, kad mēdijus apceļoja iepriekšējā vakara Vesta uzstāšanās MTV Mūzikas Video balvu pasniegšanas ceremonijā, kur viņš pirmoreiz izpildīja savu jaunāko dziesmu „Runaway”.

Diemžēl minētā uzstāšanās MTV VMA ir izņemta no visiem publiski pieejamajiem video portāliem (kā jau minēju, MTV cilvēku liktenis ir skarbāks par latviešu pensionāriem, viņi mirst badā, tāpēc pažēlojiet un nosūtiet kādas pakas ar Maximā iepirktiem griķiem vai citas Jums nevajadzīgas lietas, un, ja ir iespējams, nopērciet arī licenci uz šo kanālu. Jā, es zinu, ka MTV ilgstoši skatoties var gūt līdzīgas emocijas, kādas rodas ausī ievietojot deviņu collu naglu, taču... kā jau teicu, MTV cilvēki mirst badā, vienkārši ziedojiet viņiem!!!), bet ne mazāk iespaidīga ir arī zemāk redzamā uzstāšanās kopā ar balerīnām Saturday Night Live šovā pirms dažām nedēļām.

Negribas jau strēbt karstu, bet arī pēc mēneša „Runaway” šķiet Kanjē Vesta visu laiku labākais singls, kas ir tāda unikāla un hip-hopā ļoti reta parādība, kad gan jauniešu mūzikas masu mēdiji (lasi – MTV), gan arī bargie mūzikas kritiķi (piemēram, Pitchfork un... AMGmusic) gūs vienlīdz lielu baudu. Pirmie par ripojošajiem centiem kasē, otrie par vēl vienu lielisku dziesmu, ko pievienot gada labāko singlu izlasei. „And I always find / Yeah, I always find somethin' wrong” manā vērtējumā ir viena no šī gada nesošākajām rindiņām hip-hop mūzikā.

Grūti spriest, vai „Runaway” piedziedājuma aicinājums „uzsaukt tostu par kretīniem un pakaļām, ko es pazīstu” ir tēmēts kādam konkrēti, bet nenoliedzami arī tas ir gana jaudīgs un rada vēlmi dziedāt šim skaņdarbam līdzi, jo gan jau, ka katram mums ir zināms kāds „kretīns vai pakaļa”, par ko ironiski gribas uzsaukt tostu, vai ne? Jāpiebilst gan, ka pārējais dziesmas teksts vairāk skar Vesta nesaprašanos ar vājā dzimuma pārstāvēm („I don't know what it is with females / But I'm not too good with that shit”). Tad varbūt tostu par viņām?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru