05 marts, 2010

FEBRUĀRA TOP 20 (20.-11.vieta)

AMG TOP 20 IN JANUARY 2010 (part 1):

20.Placebo - "Bright Lights"
[Dreambrother; 08/02/2010]
AMG rating: 7/10


Cik tur trūka, lai „Bright Lights” kļūtu par pirmo Placebo singlu viņu karjerā(!), kas neiekļūst AMGmusic Top 20. Droši vien, nebūtu nepelnīti atstāt aiz svītras šo dziesmiņu, kuru Placebo nezinātājs varētu mierīgi sajaukt ar vismaz 5-6 citām Placebo dziesmiņām, bet... kaut kā jocīgi izskatītos AMGmusic tops bez Placebo mēnesī, kad iznāk Placebo. Atdodam godu grupai, kas lepojas ar 15 Top 10 hītiem pie mums, no kuriem pieci ir bijuši 1.vietā. Šis ir Placebo septiņpadsmitais Top 20 singls AMGmusic. Un, jā, neskatoties uz vājo albumu, joprojām nožēloju, ka netiku uz koncertu novembrī. Esot bijis ļoti jauki.



19.Muse - "The Resistance"
[Warner Music; 22/02/2010]
AMG rating: 7/10


Vēl pirms 3-4 gadiem šāds Top 20 izkārtojums – Placebo un Muse singli viens aiz otra pašā divdesmitnieka apakšā – liktos kā zinātniskā fantastika. Nāk jauni laiki, nāk jauni varoņi. Kā jau minēju singlu apskatā pirms nedēļas, visu cieņu Muse par to, ka no pērnā gada albuma „Resistance” izdevuši trīs tiešām labākos skaņdarbus. „The Resistance” pārtrauc Muse Top 10 singlu sēriju, kas ilga kopš 2007.gada jūnija, bet vienalga nopelna savu sesto Top 20 hītu AMGmusic. Ar ko arī apsveicu!



18.Retribution Gospel Choir - "Hide It Away"
[Sub Pop; video release]
AMG rating: 7/10


2007.gadā, pateicoties albumam „Drums and Guns”, arī es beidzot iepazinos ar visu slavēto slowcore apvienību Low. Kā izrādās, ap to pašu laiku Low solists un ģitārists Alans Sparhouks radījis blakusprojektu ar nosaukumu Retribution Gospel Choir, kurā realizē savas vienkāršā rokmūziķa ambīcijas, kas neierakstās Low izsmalcinātajā skanējumā. Šomēnes Retribution Gospel Choir laida klajā jau savu otro studijas ierakstu „2” un kopā ar to – lirisko un melodisko indie/alternative dziesmu „Hide It Away”.



17.Gonjasufi - "Cowboyz and Indians"
[Warp; 25/01/2010]
AMG rating: 7/10


Ja pat man bija nepieciešamas divas nedēļas, lai pierastu pie šī ekstraordinārā Losandželosas mākslinieka nepieradinātā skanējuma, iespējams, arī Jums šis ar pirmo reizi varētu neaiziet. Tomēr, kad TAS notiek, šis kļūst par iecienītāko piektdienas vakara skaņdarbu, ko ar augsti paceltu galvu palūgt uzlikt dīdžejam.

Gonjasufi debijas albums „A Sufi and a Killer” iznāk pirmdien, tāpēc pagaidām par šo puisi vēl neesmu daudz lasījis, toties albums vēl pirms tā iznākšanas dažviet tika cildināts kā viens no gada labākajiem debijas ierakstiem. Vienā teikumā šo varētu raksturot kā psihodēliskās 60’to gadu rokmūzikas sajaukumu ar mūsdienu hip-hop. Albumu producējis eksperimentālā hip-hop un dubstep mūzikas pārstāvis Flying Lotus, kura vārds attiecīgās aprindās arī vairs komentārus neprasa.



16.tUnE-yArDs - "Real Live Flesh"
[4AD; 08/02/2010]
AMG rating: 7/10


Principā pirmo teikumu, ko rakstīju pie Gonjasufi singla, varēja ņemt kā „copy-paste” no pirms gada veiktā ieraksta, kad Jūs iepazīstināju ar Kalifornijas dziesminieci Merilu Gārbusu jeb tUnE-yArDs. Neesmu liels eksperimentālās mūzikas cienītājs, bet pat mani pagājušajā gadā paņēma un apbūra tUnE-yArDs debijas albums „Bird-Brains”.

Dziesma „Real Live Flesh” gan atrodama tikai limitētā daudzumā izdotajā albuma versijā kā bonus treks, bet toties tagad ir pieejams kā atsevišķs singls 7 collu platē, kuru iegādājoties, tiksiet arī pie b-puses dziesmas „Youth”. Nav tik izcili lipīgs kā dziesmiņa par lauvām („Lions”), toties Gārbusas kundzes šarms šai dziesmā spiežas laukā no visām malām. Saldais ēdiens mūzikas gardēžiem.



15.Archie Bronson Outfit - "Shark's Tooth"
[Domino; 22/02/2010]
AMG rating: 7/10


Vienmēr prieks iepazīties ar jaunām grupām, kuras patiesībā nekādas ļoti jaunās vairs nav. Šo pirmdien uz zināmā leibla Domino Records iznāca jau trešais Londonas kolektīva Archie Bronson Outfit albums ar nosaukumu „Coconut”. Neskatoties uz britu mūzikas apskatnieku slavas vārdiem šai platei, es vairāk šoreiz pievienojos amerikāņu kolēģiem, ka albums nav izdevies tik labs, kā cerēts (to producējis pats Tims Goldsvortijs!)

Toties trijotnes pirmais singls no jaunā albuma ir ļoti iederīgs šobrīd valdošajā 60’to gadu psihodēliskās popmūzikas gaisotnē. Patiesi jāpiekrīt singla preses relīzei – tas ir ļoti narkotisks skaņdarbs deju zālēm ar infekciozu ģitāras rifu un maršveidīgu bungu pulsu. Viens no mēneša labākajiem atklājumiem. Tāda sajūta, ka, ja New Order būtu piedzimuši 20 gadus agrāk, viņi izklausītos šādi.



14.The Witch and the Robot - "Giant's Graves"
[ATIC; 22/02/2010]
AMG rating: 7/10


Runājot par 60’to gadu mūziku, Londonu un muzikāliem atklājumiem... Lūk, vēl viena apvienība, kas pilnībā atbilst visiem trim apgalvojumiem – The Witch and the Robot. Ja nedēļas singlu apskatā Archie Bronson Outfit singlu novērtēju mazliet augstāk, kā šo, tad mēneša topā abas dziesmiņas apmainījušās vietām.

The Witch and the Robot pērnā gada rudenī iznācis albums „On Safari”, ko grupa izdevusi pašu spēkiem. Februārī uz leibla ATIC tika piedāvāts albuma singls „Giant’s Graves”. Līdz albumam vēl neesmu aizracies, bet šāds ievads tam ir vairāk nekā daudzsološs. Mantriskais „Let’s go surfing / For giant’s graves” varētu būt viens no nedēļas labākajiem piedziedājumiem. Tāpat kā noslēdzošais „ļa ļa ļa ļa ļāā”.

Diemžēl dziesmai nav videoklipa. Piedāvāju noklausīties šeit:
http://www.myspace.com/thewitchandtherobot


13.Efterklang - "Modern Drift"
[4AD; 22/02/2010]
AMG rating: 8/10


Līdzīgi kā gadījumā ar Archie Bronson Outfit, arī šeit pirmais singls deva ļoti lielas cerības uz tikpat lielisku un baudāmu albumu no dāņu indie pop ansambļa Efterklang. Lai arī albums „Magic Chairs” neattaisnoja uz sevi liktās cerības, melanholiskais un skaistais singls „Modern Drift”, kurā Efterklang solists pamanās izklausīties pēc Krisa Martina (Coldplay), iekļauta Arcade Fire sastāvā, ir vairāk nekā burvīgs pavasara vēstnesis un teicama klausāmviela vakaros, kuru garums nedaudz, bet ar katru dienu paplašinās.



12.Beach Fossils - "Daydream"
[Captured Tracks; 08/02/2010]
AMG rating: 8/10


Jau janvāra Top 20, kur Beach Fossils ar savu debijas singlu „Time” ieņēma ļoti augsto 6.vietu, minēju, ka februāra otrajā nedēļā Bruklinas iedzīvotājs Dastins Peisers, kas izdod ierakstus ar segvārdu Beach Fossils, piedāvās savu otro dziesmu – „Daydream”.

Lai arī neesmu TIK lielā sajūsmā, kā gada pašā sākumā par „Time”, šis tomēr ir spēcīgs apliecinājums, ka mums nav darīšana ar t.s. „viena hīta brīnumu”, bet gan ar mākslinieku, kam ir vērts un pat vajag nopietni pasekot līdzi nākotnē. Ļoti melodisks, šobrīd aktuālās lo-fi skaņās ieturēts gabals, kur saklausāmas gan beach-pop ietekmes, gan arī kaut kas no post-punk ala Joy Division manierē, tiesa ar krietnu romantisma piedevu tādā gadījumā. Divu mēnešu laikā divi Top 20 hīti – šādi turpinot var arī iekļūt gada labāko debitantu kategorijā!



11.The Courteeners - "You Overdid It Doll"
[Polydor; 15/02/2010]
AMG rating: 8/10

Lūk, piemērs, ko ar baudāmu, bet tomēr ne izcilu singlu, var izdarīt viens ļoti veiksmīgs albums. Ja mēneša sākumā, kad AMGmusic sāka skanēt „You Overdid It Doll”, šķita vēl diskutabls jautājums par The Courteeners jaunākā singla atrašanos mēneša Top 20, tad pēc albuma „Falcon” n-padsmitās reizes noklausīšanās pat tika apsvērta ideja šo dziesmu iekļaut labāko desmitniekā.

Nu nav jau nekā mākslinieciski novatoriska šajā izteikti „radio draudzīgajā” dziesmā, kas ļoti atgādina Hard-Fi daiļradi pirms 4-3 gadiem, taču, ja vēlaties vienkāršas, lipīgas, bet neuzbāzīgas pop-rock melodijas, tad šomēnes ar tīru sirdsapziņu Jums varu ieteikt tieši „You Overdid It Doll”.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru