05 februāris, 2010

JANVĀRA TOP 20 (10.-1.vieta)

AMG TOP 20 IN JANUARY 2010 (part 2):

10.Husky Rescue - "Sound Of Love"

Release date: 18/01/2010
Label: Catskills Records
AMG rating: 7/10


Tas bija 2007.gada jūlijs – skaista vasaras pievakare, kad AMGmusic pirmoreiz izskanēja somu apvienības Husky Rescue singls „Caravan”, vēlāk ierindojoties 2.vietā tā mēneša popmūzikas topā. Mazliet vēlāk noklausījos arī helsinkiešu otro studijas plati „Ghost Is Not Real” (AMGmusic vērtējums - 8/10), un kopš tā brīža oficiāli šī ir mana mīļākā somu grupa.

Lai arī jaunais singls „Sound of Love” ierindojas par veselām astoņām vietām zemāk, arvien vairāk sāk šķist, ka šis ir pat vēl burvīgāks un maģiskāks par „Caravan”. Ārkārtīgi mīlīgs un gaišs singls ar jutekliski lipīgo piedziedājuma „I love... / I love... / Love the sound of love / Love the sound of love / Playing in mind / Playing when I find / You”.



9.Bullion - "Say Goodbye To What"
Release date: 25/01/2010
Label: One-Handed Music
AMG rating: 7/10


Vēl viena no tām dziesmiņām, kas iepatikusies ar katru noklausīšanās reizi arvien vairāk. Psihodēlisks pop/funk skaņdarbs no Londonas mākslinieka Bullion, par kuru pagaidām detalizētākas informācijas trūkst. Zināms vien tas, ka jaunietis dzīvo un strādā Londonā, kur pērn arī iznāca viņa pirmie ieraksti limitētos daudzumos un man neatrodamos formātos. Šobrīd uz leibla One-Handed Music pieejams pirmais oficiālais singls „Say Goodbye To What”. Ļoti interesants un narkotiski dulls skaņdarbs, kas labi uzmundrina darbdienu rītos.



8.Simian Mobile Disco feat Beth Ditto - "Cruel Intentions"

Release date: 04/01/2010
Label: Wichita
AMG rating: 8/10

Šķiet, ka es biju teju vai vienīgais, kas gada labāko albumu sarakstā decembrī atzīmēja arī Simian Mobile Disco otro studijas ierakstu „Temporary Pleasure”, un tas nebija tikai tāpēc, ka tā pirmais singls „Audacity of Huge” bija viens no maniem spēlētākajiem skaņdarbiem pagājušās vasaras izskaņā. Kā pierādījums, ka „Temporary Pleasure” nav norakstāms albums tikai tāpēc, ka tas nenoliedzami nav tik interesants, kā priekšgājējs, 2007.gadā izlaistais „Attack Decay Sustain Release”, šomēnes veikalos nonāk otrais singls – sadarbība ar The Gossip solisti Betu Dito dziesmā „Cruel Intentions”.

Sevi jau apliecinājusi kā pārsteidzoši veiksmīgu sintezētu popdziesmu lielisku izpildītāju jaunākajā The Gossip albumā pērn, Beta Dito „Cruel Intentions” iedod tādu odziņu, kas šo padara ne tikai par lieliski noproducētu un elektroniski nostrādātu deju zāļu skaņdarbu, bet arī par līdzi dungojamu un pat diezgan lipīgu radio gabalu. Otrais Simian Mobile Disco AMGmusic Top 10 hīts pēc kārtas.



7.Fan Death - "Reunited"

Release date: 18/01/2010
Label: Mercury
AMG rating: 8/10


Visticamāk, ja es būtu paspējis noklausīties visu Fan Death EP „A Coin For The Well”, no kura nāk šis singls, „Reunited” atrastos vismaz pāris pakāpienus zemāk. Tomēr šis ir singlu, nevis albumu vai EP tops, tāpēc varbūt arī labi, ka tā. „Reunited” šomēnes galu galā bija viens no patīkamajiem atklājumiem un spēlētākajiem gabaliem.

Fan Death ir diezgan svaigs disko mūzikas kolektīvs, kas izveidojās 2007.gadā Ņujorkā, bet šobrīd vairāk uzturoties un strādājot Kanādā. Divu gadu laikā paspējuši iesildīt tādus zināmus māksliniekus kā Florence and the Machine, Late of the Pier, Franz Ferdinand u.c. Turklāt papildus saviem gabaliem, ik pa laikam Fan Death rada arī kādus interesantus remiksus citu mākslinieku dziesmām, piemēram, Ladyhawke, Datarock, Frankmusik u.c.

Kā jau minēju augstāk, EP „A Coin for the Well” lielākoties ir vilšanās, kas izklausās kā pāris gadus nokavēts ieraksts. Tomēr kaut ko šajā doom-disco vai black-disco, sauciet kā gribat, platītē var atrast un tas ir tieši pirmais skaņdarbs „Reunited”. Iedomājieties klasisku disko mūzikas skaņdarbu, ko izpildītu... Siouxsie and the Banshees. Kaut kā tā aptuveni.



6.Beach Fossils - "Time"

Release date: 21/12/2009
Label: free download
AMG rating: 8/10


Šo varētu dēvēt par Mēneša Atklājumu #2 (Mēneša Atklājums #1 būs 1.vietā!). Skaists un atmosfērisks debijas singls no kāda Bruklinas mākslinieka, kas ierakstās ar segvārdu Beach Fossils. Interesants Kalifornijas beach pop sajaukums ar 70’to gadu nogales nostalģisku britu post-punk. „Time” pieejams lejupielādei par velti, bet jau nākammēnes 7 collu plates izskatā uz leibla Woodsist iznāks puiša nākamais singls „Daydream”, kurš ir jau manā rīcībā un drīzumā tiks novērtēts. Martā gaidāms Beach Fossils debijas albums. Pagaidām – ĻOTI labi.

Lejupielādēt var, piemēram, šeit:
http://www.aquariumdrunkard.com/2009/12/17/beach-fossils-time-woodsist-7/



5.These New Puritans - "We Want War"

Release date: 11/02/2010
Label: Angular
AMG rating: 8/10


Līdzīgi kā pērn visus pārsteidza The Horrors ar savu otro studijas plati, kas bija ne tikai krietni veiksmīgāka, bet arī līdz nepazīšanai savādāka par debijas albumu, šogad to pašu ir izdarījuši These New Puritans. Tagad tikai jautājums, vai viņiem šis radikālais solis ir nācis par labu, vai ne.

Mūzikas mēdiji vienbalsīgi (atskaitot vienīgi pašmāju Žildi) saka, ka IR nācis par labu. Ja gads beigtos šobrīd, tad nešaubīgi „Hidden” varētu dēvēt par gada visaugstāk novērtēto albumu. Pagaidām vienīgā atzīme, ko esmu redzējis no kritiķiem piešķiram šim albumam, ir... 9 no 10! ĻOTI lielā sajūsmā ir briti par These New Puritans eksperimentālo turpinājumu, kurā no debijas albuma post-punk praktiski vairs nekas nav palicis.

Personīgi man pagaidām gan grūti vēl sagremot šo ierakstu, kas ir eksperimentāls vārda „eksperimentāls” vistiešākajā nozīmē. Tomēr skaidrs ir viens – šis albums ir ļoti interesants, savdabīgs un prātā paliekošs grupas meistarstiķis. Lai gūtu aptuvenu priekšstatu par visu plati, var vienkārši noklausīties tā pirmo singlu – „We Want War”, kas būtībā labi raksturo visu albumu. Masīvs, iedarbīgs un provocējošs manifests. Pelnīts Top 5 singls, kas gan, protams, ir zemāk par 1.vietu, ko sasniedza These New Puritans debijas singls „Elvis” 2008.gada februārī.



4.Gorillaz - "Stylo"

Release date: 25/01/2010
Label: EMI
AMG rating: 8/10


Sagaidīt kādu muzikālu dāvanu no Deimona Olbērna vienmēr ir Notikums. Vai tas būtu Blur apvienošanās koncerts, vai The Good, The Bad & The Queen albums, vai arī Gorillaz jauns singls. No 25.janvāra pavisam oficiāli var iegādāties MP3 izskata pirmo singlu no martā gaidāmā jaunā, pēc skaita trešā Gorillaz albuma „Plastic Beach”, pie kura Deimons kopā ar kolēģi Džeimiju Hjūletu strādājot jau kopš 2007.gada nogales.

Par albumu, par kuru ir ne mazums interesanti stāsti, parunāsim, plašāk gan parunāsim kad tas būs nonācis AMGmusic ķetnās. Šobrīd uzmanības centrā tā pirmais singls „Stylo”, kas atkal „gorillām” padevies gana lirisks, plūstošs un interesants. Turklāt ļoti labi iederas arī Bobija Vomaka ķērcienīgais dziedājums dziesmas vidū un Mos Def reps caur telefonu gabala beigās. Savukārt bīts ir teju vai PERFEKTS. Lai cik tas nebūtu savādi pašam man, bet „Stylo” turpina apskaužamo Gorillaz statistiku AMGmusic topos – septītais pēc kārtas Top 5 hīts – vēl neviens zīmēto varoņu skaņdarbs nav ierindojies AMGmusic topā zemāk par 4.vietu!



3.Beach House - "Norway"

Release date: 18/01/2010
Label: Bella Union
AMG rating: 8/10

Taisni vai žēl, ka šis neiznāca singla formātā tad, kad to pirmoreiz izdzirdēju – neilgi pirms Ziemassvētkiem. Tādā gadījumā „Norway” būtu gandrīz vai garantēta 2.vieta. Šomēnes tomēr nākas pietauvoties pakāpienu zemāk, tomēr tas nemaina faktu, ka šī ir pati skaistākā janvāra dziesma. Vismaz tādā izpratnē, kādā es saprotu vārda „skaists” nozīmi.

Ar ļoti lielām cerībām gaidīju trešo Baltimoras dueta Beach House studijas albumu „Teen Dream” jau kopš pagājušā gada nogales. Grūti tagad pateikt, vai vienkārši par daudz biju sacerējies, vai albums tik tiešām nav sanācis tik labs, kā to mālē atsevišķi mēdiji (Pitchfork, NME, pašmāju TVNet...), bet tituls „Mēneša Albums” no AMGmusic puses šai platei tomēr slīd garām, lai arī slikta tā nekādā gadījumā nav. Gluži otrādi – ļoti patīkams, liegs, lai arī diezgan skumjš dream-pop šī stila labākajās izpausmēs.

Zināt, kurā mirklī singls „Norway” patiesībā zaudēja savu 2.vietu mēneša topā? Mirklī, kad es pirmoreiz noklausījos albumu „Teen Dream” un dzirdēju tajā esošo dziesmu „Zebra”. Faktiski, ja Beach House pieņems lēmumu izdot „Zebra” kā nākošo singlu, tad cīņa par 2010.gada AMGmusic singlu #1 pat varētu būt galā. Jā, TIK ļoti spēcīgs ir tas skaņdarbs. Tik ļoti, ka pat saldsērīgi skaistais „Norway” paliek ēnā.



2.The xx - "VCR"

Release date: 25/01/2010
Label: Young Turks
AMG rating: 8/10


Cik lieliski, kad tavs albums sastāv no 11 pērlēm, kas ne tikai veido kopīgu skaņas ceļojumu neaizmirstamu sajūtu pasaulē, bet arī ļauj īsti neiespringt, domājot par singlu izvēli. Ņem, kuru dziesmu no The xx debijas albuma gribi, tā vienalga būs lieliska un neatkārtojama. Par ceturto singlu Londonas jaunās zvaigznes izvēlējušās ultra-romantisko video kasešu dziesmiņu „VCR”.

Zinu, ka Jūs zināt, bet tomēr atgādināšu. Šī ir TĀ grupa, kas ievāca galvenās balvas 2009.gada AMGmusic AWARDS. Jā, netika pie labākā singla (nebija jau arī nominēti!), bet toties saņēma no mums titulus „Labākā Debija”, „Labākā Grupa” un „Labākais Albums”. Šādas balvas grupai, kurai tas ir debijas gads... Nudien neatceros neko tādu. Turklāt The xx faktiski tika iepazīti tikai augustā! Fenomenāli sasniegumi 4(!) mēnešu laikā.

Kamēr fani forumos joprojām nerimst diskutēt un bīties par to, vai tik tiešām The xx nesalūzīs pie šādas pēkšņas, pārsteidzošas un milzīgas popularitātes, grupa turpina koncertēt un arī, kā redzams izdot singlus. Kā jau izteicos pirms nedēļas, nedaudz savādi dzirdēt, kā tīņi dzied par videomagnetafoniem, kurus pat es, būdams nedaudz vecāks, tā īsti vairs neatminos redzējis, bet The xx izpildījumā tas izklausās vairāk nekā ļoti romantiski. Otrais Top 3 hīts AMGmusic pēc kārtas.

Watch things on VCR
With me and talk about big love
I think we’re superstars
You say you think we are the best thing



1.Caribou - "Odessa"

Release date: 25/01/2010
Label: free download
AMG rating: 9/10

Savādāk nevarēja būt. Nevarēja. Šis ir pavisam noteikti pirmais LIELAIS 2010.gada hīts AMGmusic, un tas ir fakts.

Kanādiešu elektroniskās mūzikas pārstāvis Daniels Sneits pašās janvāra beigās interesentiem piedāvāja pirmo singlu no aprīlī gaidāmā Caribou trešā studijas ieraksta „Swim”. Jāpiebilst, ka agrāk Sneits ierakstījās ar skatuves vārdu Manitoba, taču pēc diviem izdotiem albumiem nosaukumu nācās mainīt juridisku apsvērumu dēļ. Savukārt jaunais skatuves vārds Caribou, kā stāsta Sneits, radies kādas LSD lietošanas reizē...

Ar Danielu Sneitu un viņa projektu Caribou iepazināmies jau 2007.gadā, pateicoties Caribou otrajam studijas albumam „Andorra”, kas gan tolaik man lielu sajūsmu neradīja. Atšķirībā, piemēram, no Pitchfork Media, kas albumu novērtēja ar 8.3 atzīmi. Pēc gada šī plate ieguva arī Kanādas Polaris Music balvu (ekvivalents britu Mercury Music Prize, ko pasniedz izvēlēta mūzikas kritiķu un pašu mūziķu žūrija).

Dziesmu „Odessa” vistrāpīgāk aprakstījis pats tās autors Sneits: „Es sajūsminos par ideju radīt šķidru deju mūziku. Šķidru tādā ziņā, ka tā plūst uz priekšu un atpakaļ. Deju mūziku, kas šķietami taisīta no ūdens, nevis no metāliskām lietām, kā vairumā gadījumu.” Tieši tā arī skan „Odessa”. No savas puses vien piebildīšu, ka samtainais vokāls mijiedarbībā ar rūpīgi veidotu skaņu piramīdu ļoti atsauc atmiņā 2001.gada Royksopp sadarbību ar Erlendu Oiji. Tāpat atsevišķi cilvēki saklausa milzīgas Hot Chip ietekmes. Arī nevar nepiekrist. Ja noņem vārdiņu „milzīgas”.

Lai nu kā tur būtu, Hot Chip februārī būs visas iespējas šo pārsist ar savu jaunāko singlu no albuma „One Life Stand”, bet tikmēr AMGmusic sveic pirmo 2010.gada #1 – Caribou ar treku „Odessa”. Ja nu kāds vēl nav paspējis, dziesmu lejupielādēt apmaiņā pret e-mail adresi iespējams šeit: http://www.caribou.fm/swim_download/

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru