06 augusts, 2010

JŪLIJA TOP 20 (10.-1.vieta)

AMG TOP 20 IN JULY 2010 (part 2):

10.Kasper Bjorke - "Heaven"

Release date: 26/07/2010
Label: HFN Music
AMG rating: 8/10

AMGmusic rakstīja: „Dāņu producents Kaspers Bjorke, kurš vairāk specializējas house un techno mūzikā, gada sākumā laidis klajā jau savu otro studijas albumu „Standing On Top Of Utopia”, no kura arī nāk šis liegais un patīkamais lounge skaņdarbs „Heaven”. Neesmu dzirdējis ne Bjorkes pirmo, ne arī otro albumu, taču kāda sestā maņa liek ticēt presē lasītajam, ka šis nav tipisks elektroniskās mūzikas producents. Citējot Nylon Magazine, viņa daiļradē saplūst deju mūzikas skaņas ar tumšu, Niku Keivu un Joy Division atgādinošu auru.”



9.LCD Soundsystem - "I Can Change"

Release date: 26/07/2010
Label: EMI
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „(...)par LCD Soundsystem man šaubu nav – maijā izdotais „This Is Happening” nudien ir labākais, ko manas ausis ir dzirdējušas no Džeimsa Mērfija veikumiem. Interesanti, ka tas arī būšot pēdējais LCD Soundsystem albums, un tagad teju vai kulta statusā ieceltais ņujorkiešu producents Mērfijs nodarbošoties ar citām lietām. Ja tā, tad „This Is Happening” uzskatāms par perfektu triloģijas noslēgumu.

Pirmajam singlam – draiskajam un trakulīgajam „Drunk Girls” – seko „I Can Change”, kas, papildināts ar vairākiem remiksiem (man gan pie sirds neiet tā īsti neviens no tiem), interneta veikalus sasniedza jūlija izskaņā. „I Can Change” var dēvēt par vispopsīgāko no jaunā albuma dziesmām – tās pamatā ir 80’to gadu synth-pop un disko skanējums, kas kaut kur pat atgādina Human League daiļradi.”



8.Kid Cudi, Best Coast & Rostam Batmanglij - "All Summer"
Release date: 12/07/2010
Label: converse.com (
free download)
AMG rating: 8/10


Reklāmas bieži vien darbojas kā tādas labas mūzikas slepkavas. Ne velti neskaitāmi slaveni mūziķi (nesenākais piemērs – Sigur Ros) ir stingri deklamējuši, ka reklāmām savu daiļradi nepārdos. Toties ir arī izņēmumi, kad pateicoties kādām reklāmas akcijām, mēs – mūzikas mīļotāji – tiekam pie saviem gardumiem. Tā ir noticis ar pēdējo sporta apģērba zīmola Converse reklāmas akciju.

„All Summer” vasaras himnā apvienojušies trīs citkārt grūti kopā iedomājami mūziķi – pēdējo gadu hip-hop mūzikas zvaigzne Kid Cudi, šī brīža aktuālākā indie pop meitene Betanija Kosentino no Best Coast (skatīt arī šī mēneša topa 17.vietu) un pat Vampire Weekend galvenais dziesmu autors Rostams Betmenglidžs, kurš ir šīs bezbēdīgās melodijas autors. „All summer / Drinking water / Trying to keep your eyes dry” – kā radīts 2010.gada mežonīgā karstuma vasarai!



7.The Good Natured - "Your Body Is A Machine"
Release date: 05/07/2010
Label: TGN Records
AMG rating: 8/10


Nē, šis NAV jauns Ladytron singls, kā varētu šķist, klausoties „Your Body Is A Machine”. Meklējot internetā informāciju, no kurienes tad aug kājas projektam The Good Natured, atdūros pret diezgan pārsteidzošu informāciju – The Good Natured pat nav grupa, bet gan kādas jaunas sievietes solo projekts. Vēl pārsteidzošāk – bergšīrietei Sārai Makintošai ir tikai 19 gadi!

Nudien nezinu, kāpēc vietām britu presē šī jaunā meitene tiek salīdzināta ar Liliju Alenu. Pirmais singls, kā jau minēju augstāk, ir absolūts Laydtron un varbūt pat Florences Velčas kausējums, kura lielākā sāls slēpjas piedziedājumā. No „I feel you beating in my chest / I feel you screaming in my lungs” es netieku vaļā ne pa kam. Teicama debija!



6.!!! - "AM/FM"
Release date: 28/06/2010
Label: Warp
AMG rating: 8/10


Joprojām svaigā atmiņā ir slavenais 2007.gada pavasaris, kad šo rindu autors pirmoreiz iepazina Sakramento dance-punk apvienību !!! (jeb „chk-chk-chk”, kā izrunā šīs trīs izsaukuma zīmes) un noklausījās grupas trešo studijas albumu „Myth Takes”. Albums beidzās ar pilnīgi piesviedrētu kreklu un bezspēku. Nebija iespējams nosēdēt krēslā un nemesties dejā!

Jau augusta nogalē klajā nāks jaunākais !!! veikums „Strange Weather, Isn’t It” (jā, tik tiešām – ir gan!). Jūnija beigās 12 collu plates formātā iznāca pirmais plates singls „AM/FM”, kas noteikti nav pieskaitāms pie grupas enerģisko dance-punk himnu gala, bet ir līdz mielēm gaumīgs un atmosfērisks skaņdarbs, kas man personīgi vairāk atgādina nesen Salacgrīvā redzētos Happy Mondays. Deju zālēm jumtu raus grupas nākošais singls „The Most Certain Sure”, ko AMGmusic piedāvās Jums jau nākošnedēļ. Starp citu, „AM/FM” kļūst par trešo pēc kārtas !!! AMGmusic Top 10 hītu.



5.Foals - "Miami"
Release date: 05/07/2010
Label: Transgressive
AMG rating: 8/10


Tā arī šo divu mēnešu laikā neesmu ticis skaidrībā – ir Foals jaunais albums „Total Life Forever” pieskaitāms pie gada labāko disku gala vai nav. Par pirmo singlu „Spanish Sahara”, kas martā izcīnīja 1.vietu pie mums, gan šaubu nav – tas ir viens no gada labākajiem skaņdarbiem. Diemžēl neveiksmīga bija otrā singla izvēle – „This Orient” maijā topā iekļūt likumsakarīgi nespēja.

Jau pēc pirmās albuma noklausīšanās reizes bija skaidrs, ka „Miami” singla formātā iznāks, jautājums tikai – kad. Šī ir viennozīmīgi popsīgākā Foals dziesma, kādu grupa jelkad izdevusi singla formātā, taču šajā gadījumā tas ir pluss, nevis mīnuss. Ļoti viegls un gaisīgs skaņdarbs, kas kopā ar solista Janisa Filipakisa falsetu labi atsvaidzina karstā vakarā. Ceturtais Foals Top 5 hīts AMGmusic vēsturē.



4.Gorillaz - "On Melancholy Hill"
Release date: 26/07/2010
Label: EMI
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Aprīlī, kad Gorillaz kā nākošo singlu no trešā studijas albuma „Plastic Beach” izreklamēja „Superfast Jellyfish” (sadarbība ar Super Furry Animals solistu Grifu Rīsu un hip-hop kolektīvu De La Soul), stipri sabēdājos. Jau tā es esmu starp ļoti nedaudziem, kas „Plastic Beach” nav nosaucis par animētās grupas labāko albumu karjerā, bet te viņi vēl izdod singla formātā vienu no maniem ne-iecienītākajiem albuma skaņdarbiem. Gluži kā nolasījuši manas domas, pēc laika šo lēmumu Gorillaz atsauca un tā vietā ziņoja, ka oficiālais otrais „Plastic Beach” singls tomēr būs „On Melancholy” – viens no plates spēcīgākajiem trumpjiem.

„On Melancholy Hill” ir viens no skumjākajiem un vienlaikus gaišākajiem Gorillaz skaņdarbiem, ko, starp citu, papildina arī slavenību pildīts videoklips. Tajā bez Gorillaz dalībniekiem animētā statusā iekļuvuši gan reperi Snoop Dogg un De La Soul, gan arī The Clash dalībnieki Miks Džonss un Pols Simonons, un pat leģendārais Lū Rīds. Turklāt ļoti interesanti arī remiksi, kas atrodami promo singlā.”



3.Salem - "King Night"
Release date: 21/06/2010
Label: IAMSOUND (
free download)
AMG rating: 9/10

AMGmusic rakstīja: „Savā MySpace vietnē Salem paši sevi dēvē par psihodēliskas gotiskās mūzikas pārstāvjiem. Mūzikas kritiķi viņu daiļradei ir piemeklējuši atbilstošāku nosaukumu – witch house jeb raganu house mūzika, vairāk gan iegājies termins „drag music”, par kuru varat palasīt arī vikipēdijas vietnē. No savas puses vien piebildīšu, ka bez gudro amerikāņu kritiķu palīdzības es šos jauniešus ierindotu drone, noise un dubstep lauciņos.
Salem, kas tiek faktiski uzskatīti par drag music pionieriem, sastāvā darbojas trīs Mičiganas iedzīvotāji – Džons Holands, Džeks Donahjū un Hetera Marlate. Izpelnījušies uzmanību jau ar saviem pirmajiem EP singliem 2008.gadā, šķiet, īsto sprādzienu viņi sarīkos šī gada septembrī, kad paredzēts izdot trijotnes debijas albumu „King Night”. Kāpēc man šķiet, ka sarīkos sprādzienu? Paklausieties albuma pirmo singlu!”



2.Crystal Castles - "Baptism"
Release date: 26/07/2010
Label: Polydor
AMG rating: 9/10


AMGmusic rakstīja: „Gada labāko elektroniskās mūzikas albumu kontekstā nedrīkst nepieminēt Toronto duetu Crystal Castles, kuru 2003.gadā kā solo projektu aizsāka Ītans Kats, tiesa, jau pēc dažiem mēnešiem par Crystal Castles pilntiesīgu dalībnieci kļuva ekstravagantā un kolorītā dziedātāja Alise Glāsa, kura – kāds tur brīnums – pirms tam darbojās kādā noise-punk apvienībā.

Dueta otrais studijas albums, kurš iznāca pirms diviem mēnešiem, ir teicams pierādījums, kā vienā platē apvienot totālu ārprātu (labā nozīmē!), kurā kopā sajaukts reivs, lo-fi (vai drīzāk pat – no-fi) un noise no vienas puses, un melodisks, atmosfērisks, 80’to gadu labāko tendenču ietekmēts sintpops – no otras. Turklāt jau kārtējo reizi jāatzīst, ka Ītens Kats ir teicams producents – skaņa ir tuvu ideālai. Tiesa gan, šajā ierakstā viņam nedaudz asistējis leģendārais Jacknife Lee.

Ja albuma pirmais singls „Celestica” (ieņēma 10.vietu AMGmusic topā aprīlī, kas gan ir dueta līdz šim zemākais panākums pie mums) pārstāv plates miermīlīgāko synth-pop pusi, tad jaunais „Baptism” ir īsts deju zāļu grāvējs. Tas gan nav tik dulls un noise skaņu pildīts kā „Doe Deer”, taču ir ne mazāk inficējošs un baudāms. 8-bit un chiptune skaņas, papildinātas ar pasakainu un kājas pašas kustinošu bītu, kuru piedziedājumā nomaina nesošs un reivisks electro sintezatoru vilnis un Glāsas ierastais dziedājums, no kura saprast nevar ne vārda.”



1.Oberhofer - "Away FRM U"
Release date: 17/01/2010
Label: self-released (
free download)
AMG rating: 9/10


AMGmusic rakstīja: „Ir kādreiz svētīgi parakāties savā MP3 failu mapītē, nevis visu virknē izmest ārā, lai atbrīvotu vietu jauniem ierakstiem. Šādā „tīrīšanas” reizē atklāju, ka jūnija sākumā AMGmusic fonotēkā ir iepeldējis kāds briljants. Patiesi – briljants!

Patiesību sakot, jau toreiz piefiksēju, ka šis singls ir daudzsološs un prasa atkārtotu noklausīšanos, taču kaut kā par Oberhofer tomēr piemirsās. Saņēmis ziņu, ka augusta sākumā jaunā amerikāņu blice beidzot laidīs klajā savu pirmo oficiālo singlu (tā būs dziesma ar savdabīgo nosaukumu „o0Oo0Oo”), nolēmu, ka nav nekādas jēgas vēl vairāk marinēt „Away FRM U”. Šis singls ir pārāk lielisks, lai nonāktu aizmirstības valstībā.

Klausoties „Away FRM U” un iedziļinoties tā divu pantu tekstā, ir tiešām grūti noticēt, ka apvienības Oberhofer pamatā ir kāds 19gadīgs(!!) bruklinietis vārdā Breds Oberhofers, kurš tikai gada sākumā internetā par velti piedāvāja lejupielādēt savu pirmo EP „o0Oo0Oo” (tieši šī EP tituldziesma arī būs pirmais oficiālais singls). Klusi nočukstējis „labāk vēlāk nekā nekad” šomēnes šo EP nolādēju arī es, un, ziniet, - ticiet man – pie indie mūzikas durvīm ir dzimusi jauna zvaigzne!

Oberhofer skanējumu gribētos raksturot kā Animal Collective eksperimentālisma, The Pains of Being Pure At Heart indie-pop un art-punk (ala No Age) krustojumu, kam ir viena izteikta, dominējoša un ļoti svarīga īpašība – MELODISKUMS.”

Debijas singls un uzreiz 1.vieta AMGmusic topā? Tas kaut ko nozīmē...


Vēlreiz linki lejupielādēm:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru