16 oktobris, 2010

Nedēļas Singlu Apskats (11.10.-17.10)

ŠĪS NEDĒĻAS LABĀKIE SINGLI:

Instrumenti - "Born To Die" [Instrumenti; 06/10/2010]
AMG rating: 8/10



Sākotnēji sevi deklarējuši kā nenosakāma skaita un izcelsmes mūziķu apvienību, tagad oficiālajā Instrumentu mājas lapā lasāms, ka grupu tomēr veido divi cilvēki – kāds Shipsi un kāds Reynsi. Kas ir Shipsi, mēs, protams, zinām (pazīstam gan viņa slaveno, ar oranžiem trim burtiem saistīto tēvu, gan arī grupu Cosmos), atlicis vien uzzināt, kas ir zem pandu maskas paslēpies Reynsi.

Spoži pieteikuši sevi 2009.gadā ar singliem „Life Jacket Under Your Seat” un „Kvik Myndir”, kā arī ar EP „Pandemiya”, līdz AMGmusic, kā tagad izrādās, Instrumenti nonāk pirmoreiz. Tiesa, varbūt pat labāk, ka tā, jo Bronski Beat atgādinošais „Born To Die”, manuprāt, ir līdz šim spēcīgākais dueta(?) singls, kādu esmu dzirdējis. Šī ir tā retā reize, kad ar latviešiem saistītai grupai gribētos ieteikt tomēr nedziedāt latviešu mēlē – nepiestāv tas Instrumentiem. Gan „Zemeslodes”, gan „Apēst Tevi” tomēr pārāk atgādina pieminēto Cosmos, un tas AMGmusic acīs nav nekas labs. Bet tas tiešām ir tikai un vienīgi mans subjektīvais skatījums.

17.decembrī gaidāms Instrumenti koncerts „Sapņu Fabrikā”, uz kuru tagad pēc „Born To Die” veiksmīgās debijas AMGmusic pat radusies liela vēlme aizstaigāt. Savukārt 2011.gada sākumā grupa sola beidzot izdot arī debijas albumu. Arī to ļoti gribētos dzirdēt, jo arvien vairāk liekas, ka Instrumenti ir uz pareizā ceļa. Vēl tikai klipu prasītos „Born To Die” tikpat burvīgu un interesantu, kāds bija „Kvik Myndir” dziesmiņai.



Caribou - "Sun" [City Slang; 11/10/2010]
AMG rating: 8/10

Gluži kā Arcade Fire (skatīt Nedēļas Singla sadaļu) arī Caribou mums neļauj aizmirst par to, ka šogad viņa kontā ir viens sasodīti labs albums. Turklāt, kā jau minēju „3 for the Weekend” rakstā, novembra sākumā City Slang izlaidīs albuma „Swim” remiksu izlasi, kur viena no 2010.gada labākā elektroniskās mūzikas albuma dziesmas savās versijās piedāvās Junior Boys, Gold Panda, Fuck Buttons u.c.

Lieliskais dziesmas „Sun” videoklips atklātībā nonāca jau vasarā, un kopš tā mirkļa esmu nepacietīgi gaidījis, kad tad „Sun” tiks izdots kā atsevišķs singls. Šo mirkli sagaidīju šo pirmdien. Plates formātā izdotajam singlam gan vienalga nav pievienota klipā dzirdamā radio versija, taču toties b-pusē iekļauts teicamais tech-house rīmeiks dziesmai „Leave House”, ko Jums piedāvāju noklausīties jau vakar.

Albuma „Swim” otrais skaņdarbs „Sun” gan nav no maniem plates favorītiem, taču, izrauts no konteksta, ar savu slīdošo ritmu, elegantajiem Snaita vokāla iestarpinājumiem un deep-house/tech-house noskaņu pierāda, ka Caribou pelnīti atradīsies daudzu mūzikas mēdiju gada labāko albumu sarakstos. Noteikti arī AMGmusic. Un, jā, baudiet vēlreiz dziesmas video!



Esben and the Witch - "Marching Song" [Matador; 11/10/2010]
AMG rating: 8/10


Kad februārī iepazīstināju Jūs ar Braitonas trijotni Esben and the Witch un viņu debijas singlu „Lucia, at the Precipice”, apvienību nosaucu par šūgeizisku. Nenoliedzot, ka grupas skanējumā ir kaut kas no shoegaze, tomēr būtībā viņu daiļrade daudz vairāk ir salīdzināma ar amerikānieti Zola Jesus un viņas pārstāvēto eksperimentālo gothic-rock. It īpaši tas izpaužas jaunākajā grupas singlā „Marching Song”.

Par to, ka par Esben and the Witch sajūsmā ir britu pagājušā gada debitanti un AMGmusic apbrīnas objekti The xx, minēju jau „Lucia, at the Precipice” recenzijā. Tagad šīs grupas cienītāju lokam pievienojušās arī tādi atzīti kolektīvi kā Wild Beasts, The Big Pink un pat Foals, ar kuriem Esben and the Witch šovasar ir arī kopā koncertējuši. Viena no jaunajām grupām, kuras debijas albumu nedrīkst palaist garām. Ļoti jau nu emocionāls un piesātināts ir šis skanējums.



Bernard Sumner, Hot Chip & Hot City - "Didn't Know What Love Was" [Converse; 04/10/2010]
AMG rating: 8/10
(free download)

Ja es būtu ar sportiskām aktivitātēm uz Tu un tās man neaprobežotos ar retu diskotēku spēlēšanu, par savu sporta apģērbu firmu noteikti izvēlētos Converse. Nezinu, kuram no lielā koncerna par reklāmu atbildīgajam (vai atbildīgajiem) ienākusi prātā doma sporta apģērbu haizivij piesaistīt mūzikas fanus, bet šis ir jau otrais singls šogad, kas tapis Converse vajadzībām un priecē pēc gaumīgas popmūzikas izslāpušus cilvēkus visā pasaulē.

„Didn’t Know What Love Was” noteikti nav tik lipīgs un prātā paliekošs, kāds bija vasaras hīts „All SummerBest Coast, Kid Cudi un Rostama Batmanglidža izpildījumā (dziesma sasniedza augsto 8.vietu jūlija topā), bet cilvēkiem, kuriem ļoti iet pie sirds 80’to gadu nogales un 90’to gadu sākumposma noskaņās ieturēta deju mūzika – un pie tādiem es noteikti pieskaitu arī sevi – jaunākais Converse reklāmas singls, kuru veidojuši Hot Chip, Hot City kopā ar leģendāro New Order solistu Bernardu Samneru, noteikti būs ļoti patīkams pārsteigums.

Hei, varbūt, ka nākamgad varam gaidīt Converse ilgspēlējošo plati? Nebūtu slikti!



Duck Sauce - "Barbara Streisand" [Universal; 11/10/2010]
AMG rating: 8/10


Leģendārā amerikāņu house producenta Armanda Van Heldena un viņa kolēģa A-Trak kopējais projekts Duck Sauce atgriežas ar jaunu singlu „Barbra Streisand”, kas seko pirms gada izdotajam un AMGmusic diezgan veiksmīgi debitējušajam singlam „aNYway”. Ja pirmo singlu nodēvēju par ĻOTI piemērotu nedēļas nogaļu burziņiem, tad šo laikam jādēvē par ĻOTI, ĻOTI piemērotu nedēļas nogaļu burziņiem. Mazāk funky, vairāk klasiskas house mūzikas šajā darbā, kas būvēts uz klasiskās Boney M dziesmas „Gotta Go Home” sempliem. Bez tam atgādinu, ka jānoskatās vēlreiz dziesmas videoklips. Bārbara Streizande tur nebūs, bet Kanjē Vests, Vampire Weekend, Chromeo, Santigold un citas slavenības gan.



VĒL ŠONEDĒĻ JĀDZIRD:

Rye Rye feat M.I.A. - "Sunshine" [Interscope; 08/10/2010]
AMG rating: 7/10


Atveram AMGmusic durvis jaunai amerikāņu reperei. Tikai 19 gadus vecā Reiša Beraina, kas ierakstās ar segvārdu Rye Rye, laidusi klajā savu pirmo lielo singlu, kuru, protams, vēl lielāku padara mega-slavenās mūziķes M.I.A. piedalīšanās dziesmā „Sunshine”. Ja līdzīgs turpinājums gaidāms arī topošajā meitenes debijas albumā „Go! Pop! Bang!”, ko paredzēts izdot nākamā gada sākumā, Reišai ir visas iespējas pat pārspēt savu vecāko kolēģi, kuras pēdējo veikumu „Maya” tomēr jāsauc par neveiksmi.



The Ting Tings - "Hands" [Columbia; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10

Tā vien liekas, ka nekas cits neatliks, kā Bronski Beat apvienoties un izdot jaunu albumu. Šīs 80’tajos gados populārās grupas vārds bija jāpiemin, recenzējot Groove Armada pēdējo singlu, bez tā neiztika arī Instrumenti jaunā singla apskatā (skatīt augstāk!), bet The Ting Tings jaunākā singla „Hands” līdzību ar klasisko „Smalltown Boy” pamanījuši pat Retro/Grade, kas šīs dziesmas remiksā (to var atrast „Hands” digitālajā singlā) nav kautrējušies izmantot „Smalltown Boy” semplu. 80’to gadu synth-pop invāzija vēl nav beigusies!



Beach Fossils - "Face It" [Captured Tracks; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10


Par Bruklinas kvartetu Beach Fossils ļoti jūsmojām šī gada sākumā, kad ar viena mēneša intervālu grupa nāca klajā ar diviem pasakainiem singliem – „Time”, kas izcīnīja 6.vietu janvārī, un „Daydream”, kas ieņēma 12.vietu februāra Top 20. Tolaik uzsvēru, ka pavasarī gaidāms grupas debijas albums. Diemžēl tas izdots tikai Amerikas Savienotajās Valstīs, ar ko arī izskaidrojams, kāpēc mēs esam šo plati palaiduši garām. Nu, ko? Būs jāparok dziļāk. Starp citu, jaunākais Beach Fossils singls „Face It” nemaz nav iekļauts minētajā albumā.



Real Estate - "Out Of Tune" [True Panther; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10


Ņūdžersijas psihedēliskā indie-rock pārstāvji Real Estate piedāvā pavisam jaunu skaņdarbu, kas nav iekļauts pērnā gada kvarteta debijas albumā. Pagājušā gada nogalē izdoto un amerikāņu mūzikas preses slavināto albumu „Real Estate” gan neesmu dzirdējis, bet jaunākais grupas veikums „Out of Tune”, spriežot pēc debijas plates singliem, ir gana gaumīgs saulrieta mūzikas izlasei piestāvošs albuma turpinājums.



Twin Sister - "Meet The Frownies" [Weathervane Music; 21/09/2010]
AMG rating: 7/10
(free download)

Šī gada debitantus no Ņujorkas, kvintetu Twin Sister, kuru debijas albums gan līdz Eiropai vēl nav nonācis, pirmoreiz iepazinu tikai pirms mēneša, kad sanāca noklausīties grupas EP „Vampires With Dreaming Kids”. Jaunākais, par velti pieejamais skaņdarbs „Meet The Frownies” tapis projekta Shaking Through ietvaros, kur dažādas grupas sacer, ieraksta un izdod dziesmas 12 stundu laikā. Godīgi sakot, šis, mērkaķa tempā ierakstītais gabals man pat tīk labāk par pieminēto EP.



Starfucker - "Julius" [Polyvinyl; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10


Portlendas apvienība Starfucker, kas savu nosaukuma izvēli skaidro ar „mēs vēlējāmies paskatīties, cik daudz var sasniegt grupa ar tik stulbu nosaukumu”, nupat laidusi klajā jaunāko singlu „Julius”. Atzīšos godīgi, man šī ir pirmā iepazīšanās ar Starfucker, neskatoties uz faktu, ka grupas kontā ir veseli divi albumi un 2011.gada sākumā paredzēts izdot jau trešo. Skanējums „Julius” ļoti atgādina Passion Pit, un patiesībā tas jau ir kompliments.



Ou Est Le Swimming Pool - "The Key" [Fire & Manoeuvre; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10

Čārlza Hadona traģiskā nāve šīs vasaras Pukkelpop festivālā neapšaubāmi ir viena no sasodīti nežēlīgākajām traģēdijām mūzikā pēdējos gados. Tik nežēlīga, ka pat man, kurš nekad nav bijis pazīstams ar šo jaunieti, ir mazliet grūti bez skumjām klausīties Ou Est Le Swimming Pool jau pēc solista nāves izdoto grupas debijas – un tagad skaidrs arī, ka pēdējo – albumu „The Golden Year”. Šis ir plates aktuālais singls „The Key”, ko izdot singla formātā esot vēlējusies Hadona ģimene.



Kings Of Leon - "Radioactive" [Columbia; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10

Suņi rej, baloži kakā, bet karavāna iet tālāk. Esmu no tiem retajiem, kas vēl nav noklausījies pirms nedēļas internetā noplūdušo Kings of Leon jaunāko albumu „Come Around Sundown”, tāpēc komentārus pagaidām paturēšu pie sevis. Bet, kas attiecas uz „Radioactive”, nu nemaz jau tik slikts tas pirmais singls nav! Turklāt apniks ļaužiem daudz ātrāk par „Sex on Fire”, kas nozīmē, ka Kings of Leon disks nebūs jāņem līdzi uz katru diskotēku. Tas jau ir pluss.



Marina & The Diamonds - "Shampain" [Warner; 11/10/2010]
AMG rating: 7/10


Marina and the Diamonds, šķiet, arī vēlas sekot Florence and the Machine piemēram un izdot visas albuma dziesmas singla formātā. „Shampain” jau ir piektais debijas albuma singls, kurš šajā Freda Falkes radio miksā skan pat labāk kā oriģinālā. Vismaz man tā šķiet.



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

Stereolab - "Sun Demon" [Drag City; 08/10/2010]
AMG rating: 6/10
(free download)

Spectrals - "Peppermint" [Moshi Moshi; 11/10/2010]
AMG rating: 6/10

Chapel Club - "All The Eastern Girls" [Polydor; 11/10/2010]
AMG rating: 6/10

Deerhoof - "The Merry Barracks" [Polyvinyl; 08/10/2010]
AMG rating: 6/10
(free download)

Engineers - "In Praise Of More" [Kscope; 11/10/2010]
AMG rating: 6/10

We Are Scientists - "I Don't Bite" [Masterswan; 11/10/2010]
AMG rating: 5/10

Dan Le Sac vs Scroobius Pip - Cauliflower [Sunday Best; 11/10/2010]
AMG rating: 5/10

Detroit Social Club - "Northern Man" [Polydor; 11/10/2010]
AMG rating: 5/10

Robbie Williams & Gary Barlow - "Shame" [Virgin; 04/10/2010]
AMG rating: 4/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru