05 marts, 2010

INTERVIJA: Die Antwoord



Mūzikas žurnālisti Amerikā turpina sajūsmināties par Die Antwoord, ar kuriem pirms neilga laika Jūs iepazīstināja arī AMGmusic. Vēl lielāku pārsteigumu rada fakts, ka Die Antwoord, kā izrādās, ir jau savs fanu pulciņš arī Latvijā. Tā kā nupat kāds SWH darbinieks iepazīstinājis kādu Dienas žurnālistu ar šo dziesmu (es gan vēlos uzsvērt, ka AMGmusic bija pirmie Latvijā, kas rakstīja un reklamēja Die Antwoord! Ha, pēc pusgada ar šo lepošos katrā iedzeršanas reizē! :D), ne mirkli nešaubos, ka Die Antwoord piekritēju skaits augs ģeometriskā progresijā.

Tad nu, man šķiet, ir īstais brīdis publicēt pirms pāris nedēļām manis iztulkoto Die Antwoord interviju populārajam mūzikas mēdijam Pitchfork. Šeit gan publicēti vien daži interesantākie fragmenti no šīs intervijas. Tulkojumā centos saglabāt Die Antwoord izteiksmes veidus un stāstīšanas manieri. Cik nu man tas izdevās, par to Jums spriest. Un tātad:

Stāsts īsumā: Die Antwoord ir traka rap-rave apvienība no Dienvidāfrikas, kas pēdējo divu nedēļu laikā savā Facebook vietnē ieguvusi vairāk nekā 30 tūkstošus fanu, pateicoties dažiem fantastiskiem videoklipiem youtube.com. Viņu stils tiek dēvēts par „zef”, kas tulkojumā nozīmē „vienkāršs”. Zef raksturīgākās iezīmes ir zilas acu ēnas, balināti mati, galvas apsēji un automašīnas ar iespaidīgām stereo sistēmām. Grupas sastāvā darbojas MC Ninja, Yo-Landi Vi$$er un DJ Hi-Tek. Pitchfork.com sazinājās elektroniski ar grupas pārstāvi, kas sevi dēvē par Dirku Orākulu.

Pitchfork: Kad jūs sapratāt, ka Die Antwoord ir guvuši milzīgu popularitāti internetā?

Dirk the Oracle: Mēs to ievērojām 3.februārī. Bija pilnmēness. Mēs blenzām datora ekrānā un sākām saņemt ap 1000 e-pastiem dienā. Piektajā dienā jau saņēmām 5000 e-pastus. Es vienkārši padevos, apgūlos uz grīdas un sāku skatīties uz griestiem. Bija tāda sajūta, kā lietojot LSD.

Pitchfork: Kā jūs domājat, kāpēc tieši Die Antwoord ir guvuši tādu atzinību, nevis jūsu iepriekšējie projekti, piemēram, MaxNormal.TV?

Dirk the Oracle: Tāpēc, ka citi albumi bija sūds. Tad mēs pārgājām uz „inner-zef”, atklājām Die Antwoord un sasniedzām nākamo līmenī.

Pitchfork: Vai bija kāds konkrēts brīdis, kad jūs sapratāt, kā jūs sakāt, „inner-zef” un Die Antwoord potenciālu?

Dirk the Oracle: Reiz Nindža vecāku mājās notika viens reiva tusiņš, tad arī Nindža, Jolandi un DJ Hi-tek atklāja Die Antwoord. Īstenībā mēs šobrīd veidojam enerģisku, „nākošā līmeņa” filmu par to. Tā sauksies „The Answer”. Mēs to salīdzinām ar „District 9”, tikai mūsu filmā būs vairāk reiva un vairāk repa. Šī filma ir iemesls, kāpēc Nindža un Jolandi tuvāko divu nedēļu laikā dosies uz Losandželosu.

Pitchfork: Par ko ir filma?

Dirk the Oracle: Sižets ir sekojošs: Nindža, Jolandi un DJ Hi-tek dzīvo mazā balto ciematiņā ar nosaukumu „Sunnyside”. Nindžam rodas ideja uzrīkot lielu reiva pasākumu savu vecāku mājās, kamēr viņi dodas uz Sun City. Bet Nindžas vecāki negrib viņam uzticēt savu māju prombūtnes laikā. Beigās Nindžam izdodas viņus pārliecināt. Tiklīdz, kā Nindžas vecāki aizpišas prom (kā vēl iztulkot „fuck off” no angļu val? – A.Ž.), Nindža pierunā Jolandi nozagt vecākiem naudu, lai nopirktu milzīgu stereo sistēmu, dūmu mašīnu, stroboskopu un VHS kaseti ar 3D vizualizācijām, ko rādīt TV chill-out istabā. Protams, arī visādas dekorācijas un DAUDZ zāles. Uz ballīti atnāk astoņi cilvēki, un viss ir ļoti forši, bet tad Jolandi sapīpējas pārāk daudz zāli, kurai kāds ir piejaucis „tik” (neesmu drošs, bet, ja pareizi sapratu, šis slengs apzīmē amfetamīnu – A.Ž.). Filmas beigu daļa būs tāda kā halucinogēna Jolandi erotiskā fantāzija. Tas būs ļoti „nākamajā līmenī”.

Pitchfork: Vai jūs paši filmēsities filmā, vai arī jūs atveidos slaveni aktieri?

Dirk the Oracle: Mēs filmēsimies filmā. Piedrāzt. Tā taču ir mūsu lielā iespēja. Bet, ja mūs būtu jāatveido kādam citam, tad Jolandi varētu atveidot Šarlīze Terona, bet Nindžas lomai perfekts būtu Brūss Viliss.

Pitchfork: Ko jūs sakāt tiem cilvēkiem, kas uzskata, ka jūs ņirgājaties par Zef kultūru?

Dirk the Oracle: Umm... Mēs ESAM Zef kultūra.

Pitchfork: Pop dziedātāja Keitija Perija savā tviterī ir publicējusi „Enter The Ninja” dziemas vārdus. Vai jums viņa patīk?

Dirk the Oracle: Mēs nezinām, kas tas ir. Viņa publicēja VISU dziesmas tekstu?! Fuck. Tas ir traki.

Pitchfork: Vai ar jums ir sazinājušies jau kādi slaveni producenti?

Dirk the Oracle: Jā, bija viens stulbs krāniņš, kas apgalvoja, ka esot Mike D no Beastie Boys. Mēs bijām riktīgi safanojušies un sākām kalt lielos plānus, kā brauksim uz Ņujorku viņu apciemot un ietirgot viņam mūsu albumu apmaiņā pret zāli, bet tad tas pimpis pateica, ka viņš nemaz neesot Mike D no Beastie Boys, bet vienkārši Mike D no Ņujorkas. Es vēl joprojām mēģinu iemācīties, kā bloķēt viņa e-pastus, bet viņš tik turpina sūtīt.

Pitchfork: Vai jums patīk amerikāņu hip-hops?

Dirk the Oracle: Jā, mums patīk Sensational no Ņujorkas. Vēl mums patīk Eminems, jo viņš ir par visiem pārāks. Jolandi patīk 50 Cent dziesma „I Get Money”, jo viņai patīk iegūt naudu. Es, fuckin, dievinu Wu-Tang. Visvairāk no viņiem patīk Ol Dirty Bastard. Baigi žēl, ka viņš miris.

/Tālāk seko jautājums par sadzīvi Dienvidāfrikā, uz ko seko ļoti gara atbilde, kas ietver sevī interesantu stāstu par kādu zāles pīpēšanas reizi Johannesburgas geto rajonā. Esot izpīpējuši veselu maisu, un geto rajons licies kā cita planēta. Šādā stāvoklī arī esot ļoti grūti atcerēties savu vārdu, kā arī vadīt mašīnu./

Pitchfork: Kur jūs šobrīd dzīvojat?

Dirk the Oracle: Šobrīd Nindža dzīvo pie sava čoma Dragona. Dragons ir Nindžas personīgais treneris. Šobrīd viņš viņam māca Gorillu stilu. Tas sevī ietver arī National Geographic raidījumu skatīšanos par gorillām. Jolandi tagad dzīvo pie mammas, jo viņai ir jāizmazgā drēbes pirms braukšanas uz Losandželosu. DJ Hi-tek, kā parasti, ir pazudis. Viņš nekad neslēdz iekšā savu telefonu. Bet vispār viņš dzīvo pie omītes.

Pitchfork: Es lasīju, ka Jolandi mamma griežot jums matus. Kur jūs vispār smeļaties idejas savām oriģinālajām frizūrām? Tas ir modē Keiptaunā?

Dirk the Oracle: Nindža izdomāja savu frizūru, kad bija appīpējies. Tad viņš to izstāstīja Jolandi mammai. Viņa sākumā bija nedaudz uztraukusies, bet beigās sanāca tīri labi. Mēs pagaidām neesam redzējuši nevienu ar tādu frizūru, bet noteikti, ka tādi uzradīsies.

Pitchfork: „Enter the Ninja” un „Take no Prisoners” klipos parādās vairākas žurkas. Vai tie ir jūsu mājdzīvnieki?

Dirk the Oracle: Jolandi patīk žurkas. Viņa nesen nopirka divas žurku meitenītes saviem lielajiem žurku puikām. Balto žurku meitenīti sauc Jiņ, bet melno žurku meitenīti sauc Jaņ. Balto žurku puiku sauc Spūkijs (Spocīgais – latviski), bet melnais milzenis ir Gūmijs.


Visu interviju angļu valodā varat lasīt šeit: http://pitchfork.com/news/37934-die-antwoord-answer-our-questions/



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru