16 februāris, 2010

NEW ACT: Die Antwoord


Ja atceraties, pagājušās nedēļas DMS izlasē un manā pirmajā, gandrīz sanākušajā miksteipā parādījās arī kāds Dienvidāfrikas kolektīvs ar nosaukumu Die Antwoord. Tā kā vēl joprojām esmu sajūsmā par „Enter The Ninja” videoklipu, un par jauniešiem no Dienvidāfrikas ir ieinteresējies viens no prestižākajiem mūzikas mēdijiem pasaulē – Pitchfork, nolēmu mazliet papētīt tuvāk, kas tad īsti ir Die Antwoord un dalīties savās pārdomās arī ar Jums.

Pirmais jautājums, kas neviļus ienāk prātā, noklausoties kaut vienu Die Antwoord dziesmu vai noskatoties kādu video youtube.com, ir: „Vai tas tiešām ir nopietni?”. Man gribētos ticēt, ka NĒ, nav, bet īstas atbildes, protams, pagaidām vēl nav. Tikpat labi šie jaunieši patiešām nopietni ķērušies pie mūzikas un gatavojas kļūt par „next big thing”, tikpat labi tas ir elegants un pārdomāts joks, ko var salīdzināt ar Ali G jeb Saša Barona Koena citiem dažādajiem tēliem. Savukārt muzikāli man neviļus atmiņā nāk kolorītie gypsy-punk pārstāvji Gogol Bordello.

Die Antwoord afrikāņu valodā nozīmējot „The Answer” jeb „Atbilde” (uz jautājumu kādā intervijā: „Atbilde kam?” grupas galvenais runātājs MC Ninja atbildēja: „Da jebkam. Fuck!”). Ja var ticēt informācijai, tad MC Ninja dažādās grupās ar mūziku un repošanu nodarbojas jau kopš 90’to gadu vidus, bet kolēģus grupā Die Antwoord pazīstot jau kopš bērnības. Bez MC Ninja grupā ietilpst arī seksīgā dziedātāja un vienkārši lelle Yo-Landi Vi$$er un patuklais DJ Hi-tek, kura lomu grupā gan pagaidām grūti izprast.

Yo-Landi Vi$$er un MC Ninja

Šobrīd par velti digitālā formātā internetā ir pieejams trijotnes debijas albums „$O$”, kuru gan pagaidām neesmu noklausījies. Taču domāju, ka pēc šī fenomena, kad grupas videoklipi ir guvuši necerēti lielu interesi populārajā video vietnē YouTube.com un par grupu raksta Pitchfork.com, pavisam noteikti Die Antwoord plate kaut kad tiks izdota arī taustāmā formātā.

Godīgi sakot, pat ja tas tiešām ir tikai joks (par to liecina brīžiem uzspēlētais naivums gan intervijās, gan dziesmu lirikā), muzikāli Die Antwoord ir pat ļoti interesanti. Tāds primitīvs 90’to gadu sākumposma reivs sajaukumā ar hip-hop, kurā izmantoti ļoti daudz dienvidāfrikāņu slengi, protams, pasniegti ar elegantu un neatkārtojamu akcentu. Turklāt teksti savā rupjībā, skanīgumā un ironiskumā neliktu sarkt pat Eminemam pirms desmit gadiem.


Piedāvāju Jums lielisko videoklipu dziesmai „Enter The Ninja”:


Šī intervija ir JĀREDZ! :) Nevaru beigt priecāties. Intervijas hailaiti: 1)baltā pelīte, 2)MC Ninja baltās apakšbikses, 3)MC Ninja interneta konsekventā dēvēšana par „Interweb”, 4)”and if you hate it, it’s because you’re not in my level” – 1:55 un 5)ģeniālais un maigais MC Ninja uzbrauciens Yo-Landi 3:03 – „Just chill!” :))) Izbaudiet:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru