25 februāris, 2010

CLASSIC HIT - The House of Love - "Shine On" (1990)

The House Of Love – „Shine On” [Fontana; 1990]


Vēl pirms pieciem sešiem gadiem internetā bija sarežģīti atrast dziesmu, zinot tikai tās piedziedājuma vārdus. 2010.gadā ar mazu gūglītes palīdzību, ierakstot slaveno „šī / šī šī šī / šain on” (protams, angliski), pat nezinātājs var uzzināt, ka šīs savulaik pa radio tik bieži skandētās dziesmas autori ir grupa The House of Love. Par to, ka jūs nekad neesat dzirdējuši par šādu grupu, kaunēties nav pamata. Patiesībā bez „Shine On” The House of Love ir vēl tikai viens Lielbritānijas Top 40 hīts, un tas pats ierindojies vien 36.vietā aizvēsturiskajā 1990.gadā.

Solista Gaja Čedvika stūrētā četrotne The House of Love ir Lielbritānijas alternatīvās rokmūzikas apvienība, kas radusies jau 1986.gadā. Starp citu, arī šī dziesma „Shine On” patiesībā datēta ar 1987.gadu un bija iekļauta kvarteta debijas albumā „The House of Love”. Cita lieta, ka 1987.gadā šīs singls izrādījās nevienam tā īsti nevajadzīgs. Arī albums, lai arī augstu novērtēts kritiķu rindās, komerciāli izrādījās pietiekami vājš.

Grupas slavas 15 minūtes pienāca trīs gadus vēlāk, kad The House of Love noslēdza līgumu ar ierakstu kompāniju Fontana Records (iepriekš viņu singlus un tolaik vienīgo albumu izdeva Creation Records). 1990.gadā dienasgaismu ieraudzīja otrs The House of Love albums, kas arī saucās „The House of Love”. Lai abus albumus nejauktu, jauno plati fani dēvēja par „The Butterfly Album” jeb „Tauriņu Albumu”, jo tieši tauriņš rotā albuma vāciņu.

The House of Love

Vēsture (jeb internets) klusē, kam ienāca prātā šajā platē iekļaut grupas pirmo singlu „Shine On” jaunās skaņās, bet tieši ar to arī bija trāpīts desmitniekā. Jeb divdesmitniekā, ja esam precīzi – singls izcīnīja 20.vietu tolaik vēl ļoti prestižajā Lielbritānijas pirktāko singlu topā. Varētu šķist, ka nu durvis uz slavu un veiksmīgu karjeru ir galā, bet...

Tomēr pāris gadus par vēlu publika iepazina The House of Love, kuru vieta pavisam noteikti vairāk būtu bijusi 80’to gadu romantiskajā ģitāru saldinošajā popmūzikas gaisotnē blakus tādiem saviem muzikālajiem līdziniekiem kā The Smiths. Turklāt baumo, ka grupas nākotnei smagi patraucējusi arī neiztrūkstošā rokenrola dzīvesveida sastāvdaļa - narkotikas.

Lai kā nu tur būtu, šis skaņdarbs vismaz manā visu laiku mīļāko dziesmu topā ierindojas visai augstā vietā un paliks tur uz mūžiem. Un gan jau ne tikai tāpēc, ka atgādina bērnību, un bērnībā zāle esot zaļāka (es gan bērnībā vēl zāli nepīpēju!). Arī tāpēc, ka esmu neglābjams romantiķis. Un šī ir himna romantiķiem. Man tā šķiet.


Dziesmas lirika:

In a garden in the house of love,
Sitting lonely on a plastic chair

The sun is cruel when he hides away,
I need a sister - I'll just stay


A little girl, a little guy –
In a church or in a school

Little Jesus are you watching me,
I'm so young - just eighteen

She, she, she, she
Shine On

In a garden in a house of love,
There's nothing real just a coat of arms

I'm not the pleasure that I used to be –
So young - just eighteen

She, she, she, she
Shine On

I don't know why I dream this way
The sky is purple and things are right every day
I don't know, it's just this world's so far away
But I won't fight, and I won't hate
Well not today

In a garden in the house of love
Sitting lonely on a plastic chair
The sun is cruel when he hides away
I need as sister - I'll just stay

She, she, she, she
Shine On

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru