04 decembris, 2009

NOVEMBRA TOP 20 (10.-1.vieta)

10.Yeasayer - "Ambling Alp"

Release date: 03/11/2009
Label: Secretly Candian
AMG rating: 8/10


Laikam jau esmu teicis, kā es dievinu dziesmas, kas iepatīkas tikai ar laiku. Šis ir viens no tipiskākajiem gadījumiem! Vēl pirms pāris nedēļām, kad DMS apskatā Jums piedāvāju electro-pop stilā ieturēto pasakaino Memory Tapes remiksu jaunajam Yeasayer singlam „Ambling Alp”, neaizmirsu arī pieminēt, ka man ne visai baudāms šķiet oriģināls. Redz, kā dažreiz pāris nedēļu laikā viss var apgriezties kājām gaisā.

Eksperimentālā roka ansamblis Yeasayer no Bruklinas radies 2006.gadā, jau gadu vēlāk iznāca trijotnes debijas albums „All Hour Cymbals”, kas tika atzinīgi novērtēts no kritiķu puses, taču lielus komerciālus panākumus un atbilstošu uzmanību gan neizpelnījās. Divu gadu laikā lietas ir pamainījušās.

Pirmkārt, jau pērn grupa guva pastiprinātu uzmanību arī Eiropā, uzstājoties dažādos festivālos, tai skaitā slavenajos Reading/Leeds un dāņu Roskildes festivālos, kā arī iesildot mums jau zināmos ņujorkiešus MGMT. Otrkārt, grupas solists Kriss Kītings paspējis piedalīties dažādos blakusprojektos, no kuriem mums joprojām labā atmiņā Simian Mobile Disco vasaras hīts „Audacity of Huge”.

Attiecīgi gaidāmajam Yeasayer otrajam albumam jau šobrīd pievērsta pastiprināta uzmanība. Plate ar nosaukumu „Odd Blood” gan gaidāma tikai 2010.gada februārī, taču jau šobrīd pieejams tās pirmais singls – līdz kaulam pozitīvais un pat rotaļīgais „Ambling Alp”, kas nu nebūt neiekļaujas „experimental rock” rāmjos. Pastiprināta uzmanība arī dziesmas videoklipam. Pitchfork.com šo pat nosauca par 2009.gada psihodēliskāko un narkotiskāko video! Iespējams, tiks nominēts AMG Gada Balvai par labāko video!



9.Los Campesinos! - "There Are Listed Buildings"
Release date: 02/11/2009
Label: Wichita
AMG rating: 8/10


Runājot par dziesmām, kas neaiziet uzreiz... 9.vietā ir Los Campesinos jaunākais singls. Atcerieties, septembrī 8.vietu izcīnīja skaņdarbs ar nosaukumu „The Sea Is A Good Place To Think Of The Future” un tolaik rakstīju: „Dziesma, kas sākotnēji saņēma AMG atzīmi 6/10 un nedēļas apskatā tika stādīta zemāk gan par Florence and the Machine (16.vieta), gan Maps (11.vieta) singliem. Jau tūlīt pēc nedēļas beigām, noskatoties lielisko video fonu (par klipu to nenosauksi), paaugstinājām atzīmi uz 7. Veidojot mēneša Top 20 sapratu, ka šis patiesībā ir viens no skaistākajiem 2009.gada rudens skaņdarbiem. Līdz kaulam skaists!

Lūk, tā. Un tagad 2010.gada sākumā gaidāmais trešais Los Campesinos albums „Romance Is Boring” ir kļuvis par vienu no maniem gaidītākajiem albumiem, ņemot vērā, ka arī jaunākais singls „There Are Listed Buildings” ir LIELISKS. Klausoties šo jau var saprast, kāpēc Los Campesinos dēvē par POZITĪVO velsiešu kolektīvu, jo par „The Sea Is...” to nu NEKĀDI nevarēja teikt.

Tiesa gan, māc aizdomas, ka albums varētu būt vairāk ieturēts tieši „The Sea Is...” noskaņās. Par to liecina grupas līdera Gareta izteikums: „Jaunais ieraksts ir par nāvi un cilvēka ķermeņa satrūdēšanu, par zaudētu mīlestību, futbolu un to, ka gaisma tuneļa galā, iespējams, nemaz nav.

Ja Los Campesinos skumjas savos ierakstos māk izvērst tā, kā dziesmā „The Sea Is A Good Place To Think Of The Future”, tas man der. Bet šis – „There Are Listed Buldings” ar vasarīgo, draisko, neticami saulaino un festivālisko atmosfēru arī ir ne mazāk lielisks! Žetons no manis arī par singla vāciņu (sk. augstāk)!!!



8.Muse - "Undisclosed Desires"
Release date: 16/11/2009
Label: Warner Music
AMG rating: 8/10

Ja Metjū Belamijs regulāri lasītu AMGmusic apskatus (ir neoficiāla, bet diezgan ticama informācija, ka viņš to NEDARA), satiekoties es laikam būtu nelielu atvainošanos parādā. Lieta tāda, ka albuma „The Resistance” recenzijā es solījos augstas vietas un nedēļas singla statusu Muse gadījumā, ja kā otrais singls tiks izdots „Undisclosed Desires”. Muse singlu izdeva, AMGmusic Nedēļas Singla titulu nepiešķīra. Mēneša topā – 8.vieta – zemākais rādītājs, kopš 2007.gada aprīļa singla „Invincible”, kas topā vispār neiekļuva...

Nu kaut kā mazinājusies ir vismaz mana sajūsma par šo elektronisko un Muse daiļradei absolūti neraksturīgo skaņdarbu, ko albuma recenzijā salīdzināju ar Depeche Mode. Nezinu, vai pie vainas ir tas, ka savulaik (pirms pāris mēnešiem) dziesma tika atklausīta, vai arī tas, ka tagad es no visas sirds tomēr pievienojos mūzikas kritiķiem (un ne tikai!), kas norādīja uz manāmu „Undisclosed Desires” līdzību Timbaland izstrādājumiem skaņas ziņā (to, starp citu, nenoliedz arī pats Belamijs!). Ticamāk, ka pirmais variants, jo pret Timbaland personisku antipātiju neizjūtu.

Dziesma, starp citu, esot ļoti personiska Metjū Belamijam, ko viņš sarakstījis par sevi un savu meiteni. Turklāt piedziedājums: „I want to reconcile the violence in your heart / I want to recognise your beauty's not just a mask / I want to exorcise the demons from your past / I want to satisfy the undisclosed desires in your heart” joprojām skan lieliski. Ticu, ka arī koncertos.



7.Ramona Falls - "I Say Fever"
Release date: 02/11/2009
Label: free download
AMG rating: 8/10

Es, protams, nevēlos ar šo ietekmēt savu mazo Ziemassvētku palīgu, kas šogad AMGmusic vārdā noteiks gada labākos videoklipus, bet... ņem vērā, ka „I Say Fever” ir desmitniekā ne tikai tāpēc, ka dziesma ir ĻOTI spēcīga! ;)

Jaunais un principā arī pirmais singls no vasaras beigās izdotā Ramona Falls debijas albuma „Intuit” gan nav pieejams nekādos mūzikas veikalos. Godīgi sakot, es parasti neiekļauju topos šādus par velti piedāvātus MP3 skaņdarbus no albuma, it īpaši tos, kuriem pat savs vāciņa noformējums nav, bet Ramona Falls gadījumā bija jātaisa izņēmums. Gan pieminētā iespaidīgā video dēļ, gan tāpēc, ka šis ir labs apliecinājums tam, ka „Intuit” albumā ir spēks.

Ja atceraties, jūlija beigās piedāvāju Jums pirmo skaņdarbu no tad vēl tikai gaidāmā albuma – dziesmiņu „Russia”. Atzīšos, tad vēl nebiju tik drošs, bet šobrīd varu par 100% pateikt – „Russia” būs nominēts 2009.gada DMS dziesmas balvai. Konkurence gan būs nežēlīga – YACHT, Toms Jorks... Skatīsimies, kā veiksies Brentam Nopfam un viņa jaunajam projektam.



6.Royksopp - "This Must Be It"
Release date: 02/11/2009
Label: Wall Of Sound
AMG rating: 8/10


Nekā nebija, nesagaidīsit! Neesmu mainījis savas domas par to, ka pavasarī izdotais Royksopp albums „Junior” (tolaik tika solīts, ka rudenī sekošot turpinājums – „Senior”. Norvēģpuikas, ir jau ziema!) ir otrs labākais aiz 2001.gada debijas darba „Melody AM”. Tāpat neesmu mainījis domas, ka sadarbība ar šogad īpaši aktuālo zviedru dziedātāju Fever Ray dziesmā „This Must Be It” ir viens no trim albuma stūrakmeņiem.

Ar Fever Ray vispār ir tā, ka es nespēju saprast, KĀ, nu KĀĀĀ var viens cilvēks ar savas balss palīdzību radīt TĀDU noskaņu?! Goda vārds, nemeloju – nesaprotu. Ja kāds man vēlas paskaidrot, lūdzu. Bet fakts ir fakts, tiklīdz kā Royksopp pieskaras Karinas Dreijeres Andersones pirksts (lasi – balss), tā zūd visas vēlēšanās meklēt dadžus norvēģu mūzikā. Protams, šis nav tāds šedevrs kā 2005.gada „What Else Is There?”, bet tomēr. Un Royksopp izcīna augstāko vietu AMG topos, kopš 2005.gada singla „49 Percent” 4.vietas. Kopsummā – astotais Top 10 hīts grupai.

Tagad paklanām galvas AKKA/LAA priekšā un pasakām "PAAALDIES, ka Latvijā šo klipu mēs nevaram skatīties! ZELTA MŪŽU JUMS!!!". Attiecīgi varam tikai klausīties:



5.Florence and the Machine - "You've Got The Love"
Release date: 16/11/2009
Label: Island
AMG rating: 8/10


Florence Velča un viņas pavadošā Mašīna šomēnes piedāvāja jau piekto singlu no sava vasarā izlaistā debijas ieraksta „Lungs” – klasiskās dziesmas „You’ve Got The Love” jaunu versiju. Taisnību sakot, šī kaverversija gan bija viena no pašām pirmajām Florence and the Machine dziesmām, ko varēja iegādāties jau pērnā gada nogalē. Tā bija iekļauta kā b-puses dziesma grupas otrajā singlā „Dog Days Are Over”, ar kuru Florence veiksmīgi debitēja AMG, 2008.gada novembra topā izcīnot 5.vietu.

„You’ve Got The Love” oriģināla pirmsākumi meklējami krietni tālāk – 1986.gadā, kad kāds muzikāls projekts ar nosaukumu The Source radīja soul/gospel dziesmu „You Got The Love”, kā vokālisti tai pieaicinot amerikāņu dziedātāju Kendi Steitoni. I’ pīle pakaļ nedziedātu šai dziesmai, JA VIEN...

Pēc aptuveni trim gadiem kādam britu dīdžejam Erenam iešāvās prātā ģeniāla doma (diez vai viņš tad pats to apjauta!), „You’ve Got The Love” samiksēt kopā ar kādu leģendārā Čikāgas house mūzikas producenta Frenkija Naklsa (Frankie Knuckles) instrumentālu skaņdarbu „Your Love”. Rezultāts bija iespaidīgs – 4.vieta Lielbritānijas singlu topā būtu tīrais sīkums... Būtībā šajā visā dziesmas radīšanā, pārveidošanā un pārizdošanā (es izstāstīju īso versiju, patiesībā dziesmas ceļš no 1986.gada līdz 1991.gadam bija VĒL garāks) tika radīta viena no spēcīgākajām 90’to gadu deju mūzikas klasikām.

Starp citu, dziesma ir tikusi vairākkārtīgi pārizdota un tai ir bijušas arī vairākas kaverversijas. Tādējādi 2006.gada februārī „new vojager edit”, kas ļoti būtiski neatšķiras no oriģināla, spēja ierindoties AMG topa 2.vietā.

Atgriežoties pie Florence and the Machine versijas, jāuzslavē viss šīs dziesmas singls. „Jāuzslavē” – tas pat nav tas vārds! Singls ir LIELISKS! Nepietiek ar to, ka tajā atradīsit burtiski vai MAĢISKO The xx remiksu (vai kā smējās žurnālisti – The xx kaverversiju Florence and the Machine kaverversijai!), audio CD ir arī lielisks b-saids – VĒL VIENA kaverversija! Šoreiz Florence and the Machine ķērušies klāt 80’to gadu Roberta Palmera klasikai – „Addicted To Love”. Versija ir tik lieliska un pārvērsta, ka man pat vajadzēja sagaidīt otro pantiņu, lai beidzot atcerētos, kam tad pieder oriģināls!



4.Groove Armada - "I Won't Kneel"
Release date: 16/11/2009
Label: Cooking Vinyl
AMG rating: 8/10


Pagājušas jau trīs nedēļas, kopš manā rīcībā ir jaunākais Groove Armada singls, bet... Nu joprojām ar grūtībām spēju noticēt, ka šis vieglais, gaisīgais, tik ļoti melodiskais un tik ļoti 80’tos un Keitu Bušu atgādinošais singls „I Won’t Kneel” ir Groove Armada darbs. Skaisti. Pasakaini skaisti un pozitīvi. Dziesmiņa, pie kuras pat apraudāties var. No prieka. Tā vienkārši.

Ja ieskatāmies vēsturē, tad jāsaka, ka slavenais house/electro/big beat duets Groove Armada, kuru veido Endijs Kato un Toms Findlijs, savu karjeru AMG sāka salīdzinoši vēlu – vien 2001.gada nogalē ar singlu „My Friend” no tolaik aktuālā projekta trešā studijas albuma „Goodbye Country/Hello Nightclub”. Līdz ar to mūsu topā nekad nav bijuši tādi klasiski Groove Armada hīti kā „Superstylin” vai „I See You Baby”.

Toties albumi „Lovebox” 2003.gadā un tam sekojošais „Soundboy Rock” 2007.gadā izpelnījās pastiprinātu mūsu uzmanību, taču singliem tik labi nevedās. Ja nu jau par klasisku hītu dēvētais „Easy” no „Lovebox” patiešām izcīnīja augsto 3.vietu, tad augstākais no „Soundboy Rock singliem bija sadarbība ar tad jau ex-Sugababes dalībnieci Mutju Beunu dziesmā „Song 4 Mutya”, kas aizkļuva līdz 11.vietai.

Nu ko? Nākamā gada sākumā gaidāms jau sestais Groove Armada albums „Black Light”. Šķiet, ka vīri ir uz pareizā ceļa. Otrs augstākais Groove Armada sasniegums AMG topos, atpaliekot vienīgi no pieminētās klasikas „Easy”, kas 2003.gada maijā izcīnīja 3.vietu. Nieka pussolītis pietrūka šoreiz līdz Top 3.



3.Miami Horror - "Sometimes"
Release date: 02/11/2009
Label: EMI
AMG rating: 8/10


Godīgi sakot, kad pirmoreiz klausījos šo dziesmu, uzdevu sev jautājumu, vai šie tik tiešām nav austrālieši Cut Copy, paslēpušies zem cita vārda. Tik ļoti Miami Horrors singls „Sometimes” atgādināja šī pērnā gada fantastiskā trio daiļradi. Atgādināšu, ka Cut Copy 2008.GADA TOPĀ (tai laikā vēl – popmūzikas topā) ieņēma 1.vietu ar singlu „Lights & Music”. Citiem vārdiem sakot – kļuva par gada labākā pop singla autoriem.

Un tagad – ŠOKS. :) Brīdī, kad rakstīju augšējo rindkopu, nebiju parakājies Miami Horror biogrāfijā, jo biju stipri pārliecināts, ka šie jaunieši nāk no ASV (nosaukums, vietne, no kurienes es šo dziesmu izcēlu, utt). Kā jūs domājat, no kuras valsts ir patiesībā Miami Horror? Tieši tā, no AUSTRĀLIJAS. Tie ir četri jaunieši, kas nodibinājuši grupu 2007.gadā Melburnā un spēlē 80’to gadu electro-pop stilā, iespaidojoties no Prinsa, ABBA un Supertramp. Konkrēti „Sometimes” gan man vairāk asociējas ar New Order (ģitāra!!!) un Human League spēlēto mūziku.

Pirmais EP ar nosaukumu „Bravado” grupai iznāca jau pagājušajā gadā, tam sekoja arī ierakstu līgums ar lielo mūzikas koncernu EMI. Starp citu, šovasar Austrālijas tūrē Miami Horror bija iesildītāji mums labi zināmajam britu ansamblim Friendly Fires. Gaidīsim debijas albumu! Bet tikmēr – viens no 2009.gada nogales AMG ballīšu TOP gabaliem!



2.Girls - "Laura"
Release date: 09/11/2009
Label: Fantasy Trashcan
AMG rating: 8/10


Ļoti jocīgi sanāk – vasaras beigās, kad aktuāls bija Girls singls „Hellhole Ratrace”, šī dziesma AMG tika novērtēta visai viduvēji, toties šobrīd „Hellhole Ratrace” manā skatījumā ir šedevrs, kas ir viena no gada veiksmīgākā albuma kulminācijas brīdis. Toties tad ļoti fantastisks likās skaņdarbs „Laura”. Jau grasījos iekļaut kādā no DMS izlasēm, kad uzzināju, ka „Laura” būs plates trešais singls un iznāks novembra sākumā.

„Laura” iesākas kā tipisks 90’to gadu britpop stila skaņdarbs, kas mierīgi varētu atrasties kādā no Blur agrīnajiem albumiem. Savukārt brīdī, kad sāk dziedāt Kristofers Ouvens, šo dziesmu jau rodas vēlēšanās pārcelt uz kādu Pulp albumu. Galu galā arī uzrodas Beach Boys un vispār saulaino 60’to gadu noskaņas, un kur nu vēl lieliskais 3.pantiņa teksts „You’ve been a bitch / I’ve been an ass / I don’t want to point the finger / I just know I don’t like it”. Mīļi.

Kas tie tādi Girls, izstāstīju Jums jau albuma recenzijā, šobrīd tikai varu piebilst, ka visas prognozes ir piepildījušās – Girls šobrīd ir viena no pieprasītākajām jaunajām indie blicēm, un teju katru otro nedēļu pienāk ziņas, ka Girls atkal paplašina savu koncertturnejas grafiku, bet grupas debijas albums nudien, izskatās, iekļūs AMG 2009.gada labāko albumu Top 20.

Starp citu, Kristofers Ouvens no Girls ir jau izdarījis to darbiņu, kas AMG vēl stāv priekšā – nosaucis savus piecus mīļākos 2009.gada albumus. Nemūžam neuzminēsit, ko viņš ierindojis 1.vietā (turklāt, kā pats piezīmēja: „bez nekādas šaubīšanās”)! Gatavi? Pet Shop Boys plati „Yes”! Tā esot „super, jautra un spēcīga”. Zinu personīgi vismaz vienu džeku, kas man šito bāzīs tagad acīs... ;) (AMG novērtēja stipri viduvēji albumu "Yes").



1.The xx - "Islands"
Release date: 26/10/2009
Label: Young Turks
AMG rating: 8/10

Novembris šogad bijis visai bagāts ar daudziem ļoti labiem gabaliem (atšķirībā no, piemēram, 2008.gada novembra), taču neviena no tām nebija STABILS pretendents uz 1.vietu. Un ja šādos apstākļos tu sēdi un klausies 52 dziesmas un viena no tām ir The xx dziesma (da jebkura!), ko tu cilvēks vari citu darīt, kā vien svinīgi pasludināt to par mēneša #1?

Līdzīgu jautājumu jau uzdevu Fever Ray sakarā, bet šoreiz pavisam nopietni – kāds man spēs sakarīgi un loģiski izskaidrot, KUR slēpjas The xx maģiskums? Tam cilvēkam noteikti pienāksies kāds apbalvojums, jo nu jau ir pagājuši četri mēneši, kā esmu uz Tu ar šo Londonas kolektīvu, bet joprojām nevaru skaidri un loģiski pamatot to, kāpēc šī grupa ir augstās vietās AMG un KĀ viņi pamanās no nekā radīt tādu noskaņu. Tikko saņēmu pavisam jaunu The xx dziesmu, kas būs b-saids jaunākajam singlam, kurš iznāks jau 2010.gadā (tā būs dziesma „VCR”). Tas pats. Atkal – PERFEKTI. Acīmredzot nav ko lieki lauzīt galvu, ir vienkārši jāļaujas tai burvībai, kamēr tā vēl ir.

Nu jau trīs nedēļas kā Londonas kvartets The xx ir Londonas TRIO The xx. Novembra vidū pienāca oficiāla informāciju par Barijas Kvareši aiziešanu no grupas. Skaidrs, ka Kvareši ne tuvu nebija svarīgākā The xx sastāvdaļa, taču zināmu uztraukumu rada tas, ka grupa, kuru pirms pusgada nezināju pat es(!), jau šobrīd ir nokļuvusi zem diezgan nopietna preses spiediena un tagad ir ļoti svarīgi, lai The xx šo spiedienu izturētu un spētu saglabāt savu neatkarību un apbrīnojamo iekšējo mieru, kāds izstarojas no ikkatras viņu dziesmas.

I am yours now
So now I don’t ever have to leave
I’ve been found out
So now I’ll never explore
”.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru