04 decembris, 2009

NOVEMBRA TOP 20 (20.-11.vieta)

AMG TOP 20 IN NOVEMBER 2009


20.Camera Obscura - "The Sweetest Thing" [4AD; 02/11/2009]
AMG rating: 7/10


Tāpat kā vasarās dažkārt neadekvāti Top 20 iekļūst kādas jestras disko dziesmas, tāpat arī gada nogalē nereti AMG topos parādās kompozīcijas, kas tādi vai citādi saistās ar Ziemassvētkiem. Vakar klausoties Camera Obscura jaunāko singlu, nonācu pie secinājuma, ka aizverot acis priekšā stāv ainiņa, kurā ir ar dažādām spuldzītēm un spīguļiem izkrāšņota istaba, glāzē stāv ieliets aromātisks karstvīns un virtuvē norit rūpīgs jo rūpīgs darbs pie piparkūku cepšanas, kurā piedalās teju visa ģimene. Šai ainiņai izcili piemērots muzikāls fons būtu tieši „The Sweetest Thing”.

Pozitīvā un saulainā indie/folk-pop apvienība Camera Obscura no Glāzgovas pavasarī laida klajā savu ceturto studijas albumu „My Maudlin Career”, kas iespējams varētu pretendēt uz nokļūšanu gada nenovērtētāko albumu sarakstā. Nudien, kārtējais patīkamais apliecinājums par Camera Obscura muzikāli naivo (labā nozīmē) sirsnīgumu. Šis ir plates otrais singls, kas seko aprīlī izdotajam „French Navy” (16.vieta AMG topā).



19.Mirrors - "Into The Heart" [Moshi Moshi; 02/11/2009]
AMG rating: 7/10


Augustā AMG debitēja šis Braitonas kvartets Mirrors, kas spēlē ļoti izsmalcinātu un baudāmu dreamwave/indie pop mūziku. Toreiz gan ar debijas singlu „Look At Me” Top 20 iekļūt neizdevās.

Kas neizdevās ar pirmo, tas sanāca ar otro mēģinājumu. Lielisks 80’to gadu popmūzikas savienojums ar indī. Joprojām gan internetā neizdevās atrast informāciju, kad gaidāms Mirrors debijas albums, bet pieļauju, ka tam vajadzētu iznākt KAUT KAD 2010.gadā.

Diemžēl neizdevās atrast videoklipu dziesmai (iespējams, tāda vispār nav), tamdēļ klausieties dziesmu šeit:
http://pitchfork.com/reviews/tracks/11611-into-the-heart/


18.Memory Tapes – „Graphics” [free download; 09/11/2009]
AMG rating: 7/10


Mēnesim ritot mazinājās mana sākotnējā sajūsma par jaunāko Memory Tapes singlu, par velti piedāvāto „Graphics”, tomēr tas spēja izcīnīt vietu novembra Top 20, turklāt albums „Seek Magic” bija viens no maniem klausītākajiem novembra albumiem.

Atgādināšu, ka zem segvārda Memory Tapes slēpjas vēl viens no šī gada spožākajiem debitantiem – amerikāņu producents Deivs Houks, kas ierakstās arī kā Memory Cassette un Wierd Tapes. Augustā 6.vietu izcīnīja Memory Tapes debijas albuma pirmais singls „Bicycle”, ko tolaik salīdzināju ar New Order daiļradi, pieminot arī Friendly Fires vārdu.

Jaunākais „Graphics” ir nedaudz dinamiskāks un elektroniskāks, raisot tiešas asociācijas ar citu 80’to gadu monstru – Depeche Mode skanējumu, joprojām saglabājot arī šī gadu desmita ietekmes un tendences.

Dziesmu par velti lejupielādēt var Deiva Houka blogvietā:
http://weirdtapes.blogspot.com/2009/11/graphics-single.html


17.Wolf Gang - "The King And All Of His Men" [Atlantic; 16/11/2009]
AMG rating: 7/10

Līdzīgi kā Mirrors, arī Wolf Gang gadījumā jāsaka – kas nesanāca ar pirmo reizi, sanāk ar otro. Jūlijā AMG debitēja jauns projekts no Londonas Wolf Gang ar dziesmiņu „Pieces of You”, bet tomēnes neizdevās pat tuvumā tikt AMG Top 20. Gan tāpēc, ka dziesma nebija visai izteiksmīga, gan arī tāpēc, ka jūlijs šogad bija ļoooti ražīgs mēnesis.

Tagad Wolf Gang rīcībā ir ierakstu līgums ar lielo leiblu Atlantic, un beidzot ir iznācis pirmais oficiālais singls, kas skan pat Latvijas radiostacijās. Taisnība vien būs, ka „The King and All His Men” varētu pavērt durvis Wolf Gang uz veiksmīgu karjeru. 2010.gadā no šiem jauniešiem gaidām albumu. Katrā ziņā pirmais singls ir ļoti patīkams atklājums – lipīgs, ģitāriski elektronisks popmūzikas gabals, kas atgādina Keane krustojumu ar, piemēram, Alphabeat. Ballītēm noderīgs skaņdarbs!



16.Arctic Monkeys - "Cornerstone" [Domino; 16/11/2009]
AMG rating: 7/10

Singlu apskatā pie šīs dziesmas rakstīju Jums, ka saskumu dikti, kad uzzināju, ka otrais singls no pēdējā Arctic Monkeys albuma „Humbug” tomēr nebūs viens no maniem plates favorītiem – savdabīgais un eksplozīvais „Pretty Visitors”, bet tā vietā iznāks „Cornerstone” – viens no, manā skatījumā, neizteiksmīgākajiem plates skaņdarbiem. Protams, joprojām „Cornerstone” nav no maniem albuma „Humbug” favorītiem, bet kaut kā mēneša laikā dziesma ir iešūpojusies.

Turklāt taisnība bija arī otrā lietā, ko minēju singlu apskatā – „Cornerstone” ir pat ļoti atbilstošs Ziemassvētku laikam, un „Pretty Visitors” varbūt tiešām der pataupīt, lai enerģiski un masīvi iesāktu 2010.gadu. Fakts gan ir un paliek – šis ir PIRMAIS singls Arctic Monkeys karjerā, kas neiekļūst AMG topa desmitniekā... Pat vēl vairāk – līdz šim visi grupas singli bija labāko pieciniekā!!! Sērija, tā sacīt, ir pārtraukta!



15.Animal Collective - "Brothersport" [Domino; 09/11/2009]
AMG rating: 7/10


Jā, laikam jau būs vien jāpiekrīt – Animal Collective ir no tām grupām, kuru mūzikā, šķiet, ir neiespējami iemīlēties pēc pirmās noklausīšanās reizes. Toties neapstrīdams ir arī fakts, ka Animal Collective savā žanrā – eksperimentālā indie/eletronica krustojumā – ir jau BRENDS. Grupa, kura jau kļuvusi par daudzu jauno elektroniskās mūzikas talantu pielūgsmes un atdarināšanas objektu.

Grūti pateikt, CIK daudzos mūzikas mēdijos Baltimoras kvarteta 2009.gada pašā sākumā izdotais albums „Merriweather Post Pavillion” būs šī gada albumu topa 1.vietā, bet es nemaz nešaubos, ka tādu būs ne mazums, turklāt ir pamatotas aizdomas, ka minētā plate būs šī gada prestižā Pitchfork albums #1.

Decembra vidū iznāks jaunākais Animal Collective EP ar piecām jaunām dziesmām (digitāli šis EP jau ir pieejams, un, piemēram, Pitchfork atkal piešķīra virs 9 ballēm no 10... Bez komentāriem!), bet pirms ķersimies klāt tam, vinila plates formātā novembra sākumā tika izdots trešais singls no pieminētā „Merriweather Post Pavillion” – albuma noslēdzošais skaņdarbs „Brothersport”.

Un jau atkal – sākotnēji stipri apšaubīju šīs dziesmas iespējas iekļūt mēneša Top 20, bet... Ar katru reizi, klausoties Animal Collective, viņu mūzikā ir iespējams atrast ko jaunu. Piemēram, šopirmdien tieši „Brothersport” spēja uzlāpīt nedēļas nogalē iegūtās fiziskās un morālās paģiras. Brīdī, kad šķiet, ka negribi VISPĀR mūziku klausīties, nejauši uzliec Animal Collective un saproti, ka tā mūzika tevī ieslīd pati. Viegli, nemanāmi un veldzējoši. Vot, tas ir jāmāk!

Diemžēl videoklips šai dziesmai nav, taču ir iespēja pavērot Animal Collective dzīvajā:



14.Passion Pit - "Little Secrets" [Columbia; 16/11/2009]
AMG rating: 7/10

Ar interesantu, modernu un gaumīgu elektronisko mūziku arī turpinām, jo 14.vietā atrodas trešais singls no Passion Pit šī gada lieliskās debijas plates„Manners” – saulainā un pozitīvā dziesmiņa „Little Secrets”. Tiesa gan, šis, manuprāt, ir vājākais no plates trim singliem, kas arī atspoguļojas Passion Pit statistikā AMG – 14.vieta ir zemākais rādītājs. Pat salīdzinot ar augustā iegūto 12.vietu, ko izcīnīja „To Kingdom Come”.

Pie izdevības nevaru nepateikt vēlreiz, cik FANTASTISKS ir Jack Beats remikss, kas atrodams šajā singlā. Uhhh! Joprojām neesmu mainījis domas – viens no GADA LABĀKAJIEM klubu mūzikas šedevriem. Nešaubīgs mēneša Power-Play. Vai gada? Uzzināsim pavisam drīz!



13.La Roux - "Quicksand" [Polydor; 23/11/2009]
AMG rating: 8/10


Gluži kā vēlēdamies AMG atgādināt: „Hei, apkopojot gada labākos debitantus, neaizmirsti arī mūs, Žagar!”, La Roux pašās novembra beigās pārizdeva savu, manuprāt, karjeras spēcīgāko singlu „Quicksand”, kas oriģinālā iznāca jau 2008.gada nogalē.

Kā jau stāstīju Jums, pirms aptuveni gada BBC publicēja 2009.gada topošo zvaigžņu topu, un AMG, lai iepazītos ar šajā sarakstā atrodamo La Roux, pirmoreiz noklausījās „Quicksand”. Diemžēl tolaik topā dziesmu tā arī neiekļāvām, tāpēc oficiāli La Roux AMG debitēja šī gada martā ar „In For The Kill” izcīnot 7.vietu, kas tad arī ir pagaidām augstākais La Roux sasniegums AMG topos.

7.vietu „Quicksand” pārspēt gan neizdevās, bet toties šis ir otrais La Roux singls, kas iekļūst AMG Top 20 – pēdējie divi („Bulletproof” jūnijā un „I’m Not Your Toy” septembrī) ar tādiem sasniegumiem lepoties nevar.

Atcerējāmies La Roux. Ziniet, nominācija „Labākais Gada Pop Albums” no AMG ir visai reāla. Vai arī pati balva? Skatīsimies.

Video skatāms šeit: http://www.youtube.com/watch?v=Zx6iW0pBzJs


12.Museum Of Bellas Artes - "Who Do You Love" [Force Majeure; 24/06/2009]
AMG rating: 8/10


Viens no novembra interesantākajiem un saistošākajiem debijas singliem patiesībā iznācis... jūnijā! Bet, kā saka, labāk vēlāk nekā ļoti vēlāk, vai ne?

Museum of Bellas Artes ir pavisam jauns projekts no Stokholmas, kuru spēlēto mūziku var visvairāk salīdzināt ar Saint Etienne un pašu tautiešu Air France daiļradi. Liegās sintezatora partijas un vokāls savukārt nedaudz atgādina vēl vienu zviedru projektu – jj.

Savukārt pati dziesma ir veca kā pasaule. „Who Do You Love” ir kaverversija 1964.gada grupas Sapphires hītam, kas oriģinālā savulaik bija neliels hīts dzimtajā ASV. Interesanti, ka sākotnēji Museum of Bellas Artes esot radīts tikai ar domu ierakstīt jaunu šīs dziesmas versiju, teju vai „aiz neko darīt”. Tomēr tagad „Who Do You Love” ir izpelnījusies jau visai plašu uzmanību dažādos Atlantijas okeāna krastos un, kas zina, varbūt pat nākamgad izdosies sagaidīt arī Museum of Bellas Artes albumu.



11.Codeine Velvet Club - "Vanity Kills" [Island; 23/11/2009]
AMG rating: 8/10


Biju pat palaidis garām ziņu, ka skotu grupas The Fratellis līderis Džons Lolers laikā, kamēr viņa pamatgrupa paņēmusi nelielu muzikālu pauzi, izveidojis blakusprojektu – duetu ar kādu dziedātāju vārdā Lū Hikija. Rezultāts sanācis vairāk nekā lielisks! Līdz albumam gan vēl kāds laiciņš jāpaciešas (tas iznāks pašā gada nogalē), taču pirmais singls ir ĻOTI negaidīts retro/jazz noskaņām piesātināts rotaļīgs indie roks, kas gan vietām atgādina pērnā gada arktiskā mērkaķa Aleksa Tērnera blakusprojektu The Last Shadow Puppets.

Atgādināšu, ka The Fratellis ārkārtīgi apņēmīgi un veiksmīgi sāka savu muzikālo karjeru, 2006.gada septembrī pat pamanoties ierindoties augstajā 5.vietā AMG rokmūzikas topā ar savu debijas singlu „Chelsea Dagger”. Diemžēl sekojošais albums „Costello Music” un tā nākamie singli jau sagādāja vilšanos, turklāt ne tikai man, bet arī slavenāku mūzikas mēdiju apskatniekiem. Šķiet, The Fratellis ir no t.s. „NME grupām”, par kurām jūsmo tikai šī britu žurnāla darbinieki.

Ja viss albums būs tikpat baudāms, līdzi dziedams un dejojams, tad ieteiktu Džonam Loleram pārdomāt savas prioritātes. Pagaidām – spoži.

NOVEMBRA TOP 20 TURPINĀJUMS ŠEIT: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/novembra-top-20-10-1vieta.html

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru