09 jūlijs, 2010

JŪNIJA ALBUMU TOP 5

MĒNEŠA ALBUMU TOP 5

5.Wolf Parade – „Expo 86”
Release date: 28/06/2010
Label: Sub Pop
AMG rating: 7/10


Pirms diviem gadiem Kanādas indie-rock ansamblis Wolf Parade kļuva par AMGmusic lielo atklājumu, un viņu tā gada albums „At Mount Zoomer” pat pamanījās iekļūt 2008.gada apkopojuma labāko albumu pieciniekā. Lieki piebilst, ka lielas lietas gaidījām no grupas trešā studijas ieraksta „Expo 86”, jo vairāk pēc tam, kad atklātībā nonāca lieliskais plates pirmais singls „What Did My Lover Say?”, ko es joprojām uzskatu par visu laiku labāko Wolf Parade singlu. Līdz albuma septītajai dziesmai šķita, ka grupai vismaz šomēnes konkurentu nebūs, taču tad nāca pēdējās četras plates kompozīcijas... Ko nu par tām! Albuma pirmā puse ir teicamu, melodisku un vietām pat himnisku skaņdarbu apkopojums, kas jo īpaši noderēs automašīnā garākos vasaras pārbraucienos. Mums savukārt atliek ticēt, ka Wolf Parade labākie ieraksti vēl tikai priekšā.

Lejupielādē "What Did My Lover Say" un "Ghost Pressure" par velti šeit.

"What Did My Lover Say?" koncertierakstā:



4.Scissor Sisters – „Night Work”
Release date: 28/06/2010
Label: Polydor
AMG rating: 7/10


Jaunajā albumā joprojām saglabātas Scissor Sisters tendences atsaukties uz 70’to gadu popmūziku un disko, taču klāt nākušas arī 80’to gadu rokmūzikas ieskaņas („Harder You Get”), interesanti virpināti 80’to synth-pop (ala agrīnie Depeche Mode vai Yazoo) skaņdarbi („Running Out” un „Skin This Cat”), kā arī – un tas ir pats pārsteidzošākais un vienlaikus patīkamākais – līdz šim grupas daiļradē nedzirdēts skarbums un skumjas, kas ieskanas vienā no maniem plates favorītiem „Sex and Violence”. Protams, visam pāri ir šīs vasaras manā skatījumā perfektākais klubu grāvējs, albumu noslēdzošais „Invisible Light”, ko neesmu izlaidis nevienā vīkenda setā, sākot jau no aprīļa beigām. Ticu, ka tas patiešām noraus jumtu Salacgrīvā! Ja atmet domu iedziļināties geju kultūras un seksa pārsātinātajos tekstos, tad šis ir pat ļoti tīkams, labi nostrādāts un baudāms albums. Katrā ziņā labs solis uz augšu, salīdzinot ar 2006.gada grupas albumu „Tah-da”, ko es tā arī nekad neesmu spējis noklausīties līdz galam. „Night Work” strādā ne tikai naktīs!

Albuma labākās dziesmas "Invisible Light" audio:



3.Wild Nothing – „Gemini”
Release date: 31/05/2010
Label: Captured Tracks
AMG rating: 8/10


Ja Jums joprojām liekas, ka es pārspīlēju, uzskatot The Cure par vienu no VISietekmīgākajām grupām mūzikas vēsturē, tad Jums noteikti vajag vairāk paklausīties jauno mākslinieku pēdējos gados izdotos ierakstus. Vispirms The Pains Of Being Pure At Heart, tad The Drums, bet nupat kā lielisku debijas plati klajā laidis tikai 22 gadus vecais Džeks Tatums no Virdžīnijas, ASV, kas ierakstās zem pseidonīma Wild Nothing. Bez pieminētajām grupām šeit atradīsit arī atsauces uz Cocteau Twins dream-pop stilu, My Blooy Valentine shoegaze novirzienu, šobrīd aktuālās lo-fi un chill-wave tendences, kā arī pat līdzības ar pēdējo gadu zviedru indie-pop (a la The Radio Dept.) grupām. Skumjš, lirisks, taču arī ļoti relaksējošs un veldzējošs debijas ieraksts, ko noteikti iesaku noklausīties!

Lejupielādē albuma labākos skaņdarbus: "Summer Holiday" un "Confirmation".

Fanu veidots video dziesmai "Chinatown":



2.Delorean – „Subiza”
Release date: 07/06/2010
Label: True Panther
AMG rating: 8/10


Jau pērnā gada vasarā ieskandinājuši savu atgriešanos mūzikā, iekāpjot pilnīgi citās kurpēs (iepriekš Delorean vairāk spēlēja rokmūziku) ar EP „Ayrton Senna”, šogad Barselonas kvartets ir sagatavojuši vienu no perfektākajiem un saulainākajiem vasaras ierakstiem, kas vienlīdz labi noderēs gan mājas ballītei, gan saulrieta sagaidīšanai. „Subiza” platē spāņi spēlējas ar 90’to gadu house un techno mūziku, pievienojot tai balēriskas piano-house nianses un tik gaišu vieglumu, ka brīžiem šķiet, ka saule patiesībā nevis uzaust debesīs, bet gan izlīst no šī kompaktdiska. Albumā atradīsit arī balearic-disco himnu „Stay Close”, kas kļuva par vienu no lielākajiem hītiem AMGmusic šī gada martā. Starp citu, ja jau reiz būsit tikuši līdz mūzikas veikalam, paķeriet arī pieminēto „Ayrton Senna EP” – noderēs!

"Stay Close" videoklips:



1.The Drums – „The Drums”
Release date: 07/06/2010
Label: Island
AMG rating: 8/10


Jā, „The Drums” ir kļuvis par AMGmusic 2010.gada jūnija visaugstāk novērtēto albumu. Jā, šī plate ir nopietns konkurents uz vietu Top 20 gada albumu topā. Jā, šis ir mans klausītākais ieraksts šomēnes. BET! Tas nenozīmē, ka neesmu dusmīgs uz Ņujorkas kvartetu. Esmu, un kā vēl!

Ja atminaties, jau pērnā gada agrā rudenī vērsu Jūsu uzmanību uz The Drums, tolaik lietojot pat tik spēcīgus epitetus kā „iespējams, 2010.gada labākie debitanti” un tamlīdzīgus. Ja nekļūdos, tad AMGmusic Latvijā faktiski bija pirmie, kas par viņiem runāja, un darīja to pamatoti. Kā lai te neatceras pasakaino un kjūriski skumjo dziesmu „I Felt Stupid”, grupas pirmo oficiālo singlu, pērnā gada vasaras himnu „Let’s Go Surfing” un tai sekojošo grupas debijas EP „Summertime”, kas bija un IR viens no visu laiku labākajiem EP, kādu man nācies dzirdēt.

Tā vietā, lai radītu ko VĒL izcilāku vai tikpat izcilu, vai KAUT VAI paņemot labākās „Summertime” EP dziesmas, debijas albumā The Drums ir ievietojuši vismaz trīs tā saucamos fillerus (vietas aizpildītājus). Turklāt gribu vērst Jūsu uzmanību arī uz to, ka pat The Drums singlu b-pusēs ir atrodami labāki skaņdarbi nekā, piemēram, albuma dziesmas „Skippin’ Town” vai „I’ll Never Drop My Sword”. Par pēdējo pat grupas dalībnieki intervijā nekautrējās pavīpsnāt, ka tā laikam tikusi iekļauta vien interesantā nosaukuma dēļ.... Tikmēr daudziem paliks nedzirdēts tāds šedevrs kā „Best Friends” singla b-pusē atrodamais „You’re The One That Makes Me Happy”. Nu, kā lai te nedusmojas?!

Tagad no sliktā pie labā. Albumā IR iekļauta grupas vizītkarte – saulainais un rotaļīgais mega-hīts „Let’s Go Surfing”, ko draugi esot sarakstījuši uzreiz pēc Baraka Obamas ievēlēšanas ASV prezidenta amatā (ne velti populārs ir joks piedziedājumā dziedāt „Obama, i wanna go surfing” „Oh, mama, i wanna go surfing” vietā), kā arī „Summertime EP” lielākā pērle – „Down By The Water”, ko man gribētos saukt par visu laiku labāko dziesmu The Drums karjerā. Pagaidām. Un, protams, arī pārējās dziesmiņas ir ieturētas tipiskā The Drums manierē – liriskas, melodiskas, vietām skumjas (kaut vai fantastiskā ģitāras partija „It Will All End In Tears”!), vietām rotaļīgas (aktuālais singls „Forever And Ever, Amen”), bet viscaur – 80’to gadu labākajās ģitār-popa tendences ieturētas. The Smiths, The Cure, Joy Division? PALDIES JUMS PAR THE DRUMS!!!

"Best Friends" videoklips:


Manuprāt, labākās albuma dziesmas "Down By The Water" koncertversija, kas man liek vien žēli nopūsties, ka uz Latviju viņus neviens neaicina. WE WANT THE DRUMS:




VĒL MAIJĀ IZVĒRTĒJĀM (atzīmju un alfabēta secībā):

Clogs - "The Creatures in the Garden of Lady Walton" [PIAS]
AMG rating: 7/10

Nina Nastasia - Outlaster [FatCat]
AMG rating: 7/10

Robyn - "Body Talk Pt. 1" [Konichiwa]
AMG rating: 7/10

The Chemical Brothers - Further [Parlophone]
AMG rating: 7/10

Ariel Pink's Haunted Graffiti - "Before Today" [4AD]
AMG rating: 6/10

Surfer Blood - Astro Coast [Kanine]
AMG rating: 6/10

The Gaslight Anthem - "American Slang" [SideOneDummy]
AMG rating: 6/10

Kele - "The Boxer" [Wichita]
AMG rating: 4/10


MĒNEŠA IZVĒRTĒTIE EP:

Cold Cave – „Life Magazine Remixes” EP [Matador]
AMG rating: 8/10

Wild Nothing - "Evertide EP" [Warmest Chord]
AMG rating: 8/10


Walls - "Hang Four EP" [Kompakt]
AMG rating: 7/10

iTAL tEK - "Moment In Blue" EP [Planet Mu]
AMG rating: 7/10

Elite Gymnastics - "Real Friends EP" [self-released]
AMG rating: 7/10

James Blake - "CMYK" EP [R&S]
AMG rating: 6/10

Dirty Projectors + Bjork - "Mount Wittenberg Orca EP" [Domino]
AMG rating: 5/10

MĒNEŠA PĀRIZDEVUMS:

Refused - "The Shape Of Punk To Come" (Deluxe Edition) [Burning Heart]
AMG rating: 8/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru