05 novembris, 2010

OKTOBRA EP TOP 5

Ievads

Turpinot pagājušajā mēnesī aizsākto tradīciju, arī oktobrī blakus albumu topam piedāvāšu arī labāko EP jeb mini-albumu (par to, kas ir EP un kāpēc tam vajadzīgs atsevišķs tops, pastāstīju pirms mēneša) apkopojumu. Šomēnes AMGmusic fonotēka papildinājās ar 12 jauniem EP, no kuriem esmu atlasījis piecus labākos. Lielākais prieks, ka šajā sarakstā varam iekļaut arī vienu šeit pat Latvijā tapušu ierakstu. Bet nu par visu pēc kārtas, labi?


5.Wild Nothing – "Golden Haze" EP
Release date: 11/10/2010
Label: Captured Tracks
AMG rating: 7/10

Piecinieku uzsāk vieni no AMGmusicprāt šī gada spožākajiem debitantiem – amerikāņu mūziķa Džeka Tatuma vadītais kolektīvs Wild Nothing ar savu pēdējo veikumu „Golden Haze”. Atgādināšu, ka Wild Nothing debijas albums „Gemini” saņēma vērtējumu 8/10 un izcīnīja augsto 3.vietu Jūnija Albumu Topā, piekāpjoties tikai lieliskajam Delroean albumam un AMGmusic mīluļiem The Drums. Joprojām uzskatu, ka „Gemini” ir viens no skaistākajiem un nenovērtētākajiem mūzikas albumiem šogad.

Viens no iemesliem, kāpēc jaunākais EP „Golden Haze” saņem 7/10 un nevis 8/10, ir tas, ka pusi no šī EP dziesmām jau baudījām pirms laba laika. Ja atceraties, jūnija izskaņā jau rakstīju, ka Wild Nothing neilgi pēc debijas albuma izdošanas laida klajā arī EP „Evertide” ar trim dziesmām, tiesa, ļoti limitētā daudzumā. Tagad šīm trim dziesmām ir pievienotas vēl trīs, un EP jau daudz lielākā tirāžā izdots uz leibla Captured Tracks. Turklāt, gluži kā lasījis AMGmusic rakstus, Džeks Tatums par galveno EP dziesmu padarījis jau „Evertide” atrodamo „Golden Haze”, ko es izcēlu jau „Evertide” sakarā.



4.James Blake – "Klavierwerke" EP
Release date: 11/10/2010
Label: R&S Records
AMG rating: 7/10

Jūnijā savu slavenāko EP „CMYK” izdeva arī britu mūziķis Džeimss Bleiks, kurš četrus mēnešus vēlāk saucams par vienu no visietekmīgākajiem jaunajiem elektroniskās mūzikas producentiem uz šīs planētas. Reti, kura vēl debijas albumu neizdevuša mākslinieka gaitām mūzikas prese seko tik aktīvi, kā tas notiek Bleika gadījumā. Bet nav jau, ko pārmest – šis tiešām ir savdabīgs un interesants skatījums uz mūziku, kurā apvienoti dubstep, ambient un pat soul mūzikas elementi.

Atzīšos, grūti man gāja ar „CMYK”, un, šķiet, ka pavisam iemīlēšu to tikai tagad, kad Džeimss Bleiks piedāvā savu ceturto EP „Klavierwerke” ar četrām krietni mazāk enerģijas pildītām, kā „CMYK”, bet tikpat interesantām un oriģinālām kompozīcijām, virpinot kopā vokāla semplus, sekvenceru skaņas, bungu mašīnas ritumus un – kā to norāda EP nosaukums – pat klavieru pieskārienus. Šeit laikam vietā piebilst, ka atšķirībā no daudziem citiem vienaudžiem, elektroniskās mūzikas kolēģiem Bleiks ir profesionāls mūziķis, kurš gājis mūzikas skolā. Ar nepacietību gaidīšu nākamā gada sākumā solīto debijas albumu, bet tikmēr – „Klavierwerke” ar pasakaini skaisto „I Only Know (What I Know)” priekšgalā!



3.oOoOO – "oOoOO" EP
Release date: 04/10/2010
Label: Tri Angle
AMG rating: 7/10


Ko uzlikt, kad esat iztrakojies pie SALEM jaunākā albuma (skatīt oktobra albumu topu!)? Protams, San Francisko producenta Kristofera Dekstera Grīnspena projekta oOoOO debijas EP „oOoOO”. Witch house pat vēl īsti nav stabilizējis savu vietu kā pilnvērtīgs mūzikas stils, kad tā ieraksti jau jāsāk dalīt atsevišķos plauktiņos. Saglabājot SALEM raksturīgās drone ietekmes un hip-hop bītus, šeit klāt nākuši ambient mūzikas elementi, kas gan tikai pastiprina šīs mūzikas narkotisko un no-citas-planētas sajūtu.

„oOoOO” ir arī klusāks ieraksts, kurā tik krasi nelec ārā drone radītie griezīgie trokšņi. Tas daudz vairāk piemērots intīmai vientulībai nekā piepīpētam un narkotiski reibinošam pazemes klubam. Turklāt klausoties šo oOoOO (starp citu, to angliski izrunā vienkārši „Oh”; latviski tātad – „Ou”) mazo debijas plati, nepamet sajūtas, ka witch house jeb drag music ir gluži vienkārši loģisks turpinājums dapstepa ekspansijai elektroniskās mūzikas cienītāju vidū. Plates labākais treks – „Burnout Eyess”.



2.Dunian – "Dunian" EP
Release date: 00/00/2010
Label: self-released
AMG rating: 8/10

To, cik vāji un mazizglītoti ir vairākums ar mūziku Latvijā iepazīstinošie mēdiji (uzsvars uz VAIRĀKUMS, jo ir daži, kuri – cepuri nost! – tomēr stājas pretī vispārējās debilizācijas un stagnācijas tendencēm), pierāda šis EP „Dunian”, kurš, lai arī tapis tepat Latvijā, vispirms tika pamanīts... ASV un Lielbritānijā. Vēl vairāk – Dunian kompozīcijas savā pārraidē ir atskaņojusi pat ietekmīgā Mērija Anne Hobsa, kas BBC Radio 1 specializējas jauno, netradicionālo stilu virtuvē. Tikmēr Latvijā par Dunian var atrast tikai pāris rakstus dažos blogos. Bet labi, ne par to ir stāsts.

Dunian jeb Artūrs Liepiņš ar elektronisko mūziku nodarbojas jau diezgan sen un daļai klausītāju noteikti būs pazīstams kā apvienības Dun Dun dalībnieks. Kā pats atzinis intervijā Cita Mūzika, ar solo lietām niekojies jau ilgāku laiku, bet tikai pavasarī nolēmis arī publicēt pirmos tapušos skaņdarbus, kas apvienoti šajā četru treku EP. Negribas pārslavēt pēc tikai četriem izdotiem skaņdarbiem, bet šis ir eksellents ieraksts, ko ar lepnumu piedāvāt saviem ārzemju draugiem, kam tīk Flying Lotus, Džeimsa Bleika bīti un Baths vai How To Dress Well noskaņas. Neticami, bet ļoti, ļoti patīkami, ka kas tik skaists un gaisīgs tapis Latvijā!



1.TV Girl – "TV Girl" EP
Release date: 21/10/2010
Label: self-released
AMG rating: 8/10

Kā tur bija tas slavenais teiciens? „Vairāk informācijas var atrast uz konfekšu papīriņa, nekā par šo grupu internetā” – šis pagājušā gada pitchfork žurnālista izteikums, kurš man tik ļoti iepatikās, precīzi atbilst arī jaunās Sandjego grupas TV Girl sakarā. Arī pēc trīs dienu izmisīgas gūglēšanas neko jaunu par šo grupu uzzināt neizdevās, bet tas jau nedrīkst kalpot par iemeslu, lai es nepadalītos ar vienu no pēdējo mēnešu saulainākajiem un pozitīvākajiem EP.

„TV Girl” – grupas BandCamp vietnē par velti pieejamais EP – piedāvā četras ļoti īsas, bet tajā pat laikā izcili saulainas dziesmiņas, kurām ir tieksme pielipt un nelaist vaļā. EP iesākas ar divas minūtes garo surf-pop kompozīciju „It’s Not Something”, kas kalpo kā tāds laisks ievads šim īsajam audio darbam. Tālāk seko mani divi favorīti – EP saulainākais garastāvokļa uzlabotājs „Oh Land”, kas atsauc atmiņā The Raveonettes, The Tough Alliance un arī The Drums pērnā gada „Summertime” EP.

Savukārt vislielākās uzslavas gribētos veltīt šā EP trešajam trekam „I Don’t Care”. Gara acīm iztēlojos, kā pie šīs dziesmas varētu četros no rīta mesties trakulīgā dejā, kurai būtu jāizdomā īpašs vārds (deja būtu kaut kas pa vidu pankam un galopam), un tad, kad kāds pienāktu aizrādīt, ka „rīt taču jāiet uz darbu”, ar pilnīgu laimes sajūtu sejā, šūpojot galvu no labās uz kreiso pusi, ritmiski dziedāt „I don’t care / Ooh, ooh, / I don’t care”.

Visbeidzot nedaudz vairāk kā tikai desmit minūtes garo ierakstu noslēdz Toda Rundgrēna „Hello It’s Me” samplētais skaņdarbs „If You Want It”, ko pavisam nesen kā vienu no labākajiem jaunajiem skaņdarbiem jau paspēja saslavēt prestižais portāls pitchfork.com. Kā jestras un saulainas, lai arī īsas ballītes noslēgums šis liriskais sentimentālais, taču arī gana saulainais skaņdarbs iederas vairāk nekā perfekti. Atliek vien pavērst skatus Sandjego virzienā un no TV Girl gaidīt turpinājumu.



VĒL ŠOMĒNES IZVĒRTĒJĀM:

Bassnectar – Wildstyle EP [Amorphous Music]
AMG rating: 7/10

Azari & III – Reckless With Your Remixes 02 EP [Permanent Vacation]
AMG rating: 7/10


Cassius – The Rawkers EP [Ed Banger Records]
AMG rating: 7/10

Team Ghost – Celebrate What You Can’t See EP [Sonic Cathedral]
AMG rating: 6/10

British Sea Power – Zeus EP [Rough Trade]
AMG rating: 6/10

Liars – Proud Evolution EP [Mute Records]
AMG rating: 5/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru