30 jūnijs, 2010

Trešdiena, 30.jūnijs

DIENAS POWER-PLAY

Salem - "King Night" [IAMSOUND]
(from forthcoming LP "King Night", free download)

Savā MySpace vietnē Salem paši sevi dēvē par psihodēliskas gotiskās mūzikas pārstāvjiem. Mūzikas kritiķi viņu daiļradei ir piemeklējuši atbilstošāku nosaukumu – witch house jeb raganu house mūzika, vairāk gan iegājies termins „drag music”, par kuru varat palasīt arī vikipēdijas vietnē. No savas puses vien piebildīšu, ka bez gudro amerikāņu kritiķu palīdzības es šos jauniešus ierindotu drone, noise un dubstep lauciņā.

Salem, kas tiek faktiski uzskatīti par drag music pionieriem, sastāvā darbojas trīs Mičiganas iedzīvotāji – Džons Holands, Džeks Donahjū un Hetera Marlate. Izpelnījušies uzmanību jau ar saviem pirmajiem EP singliem 2008.gadā, šķiet, īsto sprādzienu viņi sarīkos šī gada septembrī, kad paredzēts izdot trijotnes debijas albumu „King Night”. Kāpēc man šķiet, ka sarīkos sprādzienu? Tāpēc, ka nupat MP3 formātā tiek piedāvāts debijas plates titulgabals, kas ir vairāk nekā fascinējošs.




3 SKAŅDARBI ŠODIENAI

Aeroplane – „We Can’t Fly” (Extended Drums Mix) [Wall Of Sound]
(from „We Can’t Fly” digital single, out now)

Šķiet, ka manas 14 gadu ilgās mūzikas apskatnieka karjeras laikā (ja to tā vispār var nosaukt), kas tāds gadās pirmo reizi, kad tikko iepazinies ar kādu grupu un sācis par to jūsmot, jau tās pašas dienas vakarā ziņās izlasu jaunums par grupas izjukšanu... Žēl, bet tik tiešām beļģu elektroniskās mūzikas duets Aeroplane, vēl neizdevis savu debijas albumu (tas gan esot ierakstīts un tomēr tikšot izdots vasaras beigās), vairs neeksistē.

Tas gan netraucē mums joprojām sajūsmināties par šo ļoti interesanto, funky un electro skaņām piesātināto singlu „We Can’t Fly”, kas ir iznācis šonedēļ un ļoti iespējams arī kļūs par AMGmusic Single Of The Week. Radio versiju piedāvāšu Jums singlu apskatā piektdien, bet šeit piedāvāju noklausīties, manuprāt, saulaināko un dejiskāko Extended Drums Mix:




The-Dream – „Yamaha” [Def Jam]
(from LP „Love King”, out now)

Saulaino vasaras noskaņu turpinām ar jaunā Atlantas repera un dziedātāja The-Dream skaņdarbu „Yamaha”, kas atrodams viņa nupat iznākušajā trešajā studijas albumā „Love King”. Neesmu liels popsīga r’n’b mūzikas mīļotājs, lai neteikt vairāk, bet šis Prince un R Kelly krustojums ir teicams skaņu celiņš saulainai dienai. Vien žēl, ka šis vismaz pagaidām nav iznācis singla formātā:




Perfume Genious – „Mr. Peterson” [Matador]
(from LP „Learning”, out now)

Vēl retāk kā balādisks R’n’B manu uzmanību kāds skaņdarbs piesaista, pateicoties savam tekstam (tas, protams, nekādā gadījumā nenozīmē, ka es nepievēršu uzmanību dziesmu lirikai!). Tieši tā ir noticis ar Perfume Genious skaņdarbu „Mr. Peterson” (stāstu par kāda puiša attiecībām ar vecāku vīrieti), kas atrodams viņa nupat izdotajā platē „Learning”.

Het let me smoke weed in his truck / If I could convince him I loved him enough”, kam vēlāk seko „He made a tape of Joy Division / He told me there’s part of him missing / When I was sixteen / He jumped off a building” un visbeidzot – „Mr. Peterson / I know you weren’t ready to go / I hope there’s a room for you up above / Or down below”. Viss pasniegts elegantā piano un patiesas melanholijas iesaiņojumā.

Kādu dienu noteikti parunāsim arī plašāk par šo Sietlas jaunieti, kura īstais vārds ir Maiks Hadreass un kurš pieminēto debijas albumu „Learning” ierakstījis savas mātes mājās, un kurš šobrīd tiek daudzviet vērtēts kā viens no gada spožākajiem debijas albumiem.



Dziesmu varat lejupielādēt par velti šeit:
http://pitchfork.com/reviews/tracks/11930-mr-peterson/


DIENAS VIDEO PRIEKS

Woods – „Death Rattles” [Woodsist]
(from LP "At Echo Lake", out now)

Jā, es zinu, ka jauns videoklips ir gan Animal Collective, gan LCD Soundsystem, gan arī Interpol, bet par savu šīs dienas vizuālo prieku man jāpasakās amerikāņu lo-fi/freak folk apvienībai Woods. Iespējams tāpēc, ka arī pats skaņdarbs ir ārkārtīgi tīkams un saistošs. Oficiāla singls formātā šis vismaz pagaidām nav izdots, taču tas netraucēs dziesmai nākamnedēļ startēt AMGmusic singlu apskatā.




DIENAS IERAKSTS

Wild Nothing – „Evertide EP” [Warmest Chord]
+
Wild Nothing – „Gemini” [Captured Tracks]

Šodienas ieraksts, ko vēlos ieteikt Jums, ir Wild Nothing nupat izdotais, tikai no trim dziesmām sastāvošais EP „Evertide”, kas savā ziņā turpina The Pains of Being Pure At Heart un The Drums iesākot mīlestības un cieņas izrādīšanu pret 80’to gadu ģitārmūzikas izpildītājiem ala The Cure vai New Order. Ja Jums šis tikai izraisa apetīti, tad noteikti noklausieties arī Wild Nothing debijas albumu „Gemini”, kas klajā nāca mēneša sākumā.

Starp citu, jaunais EP ir izdots arī uz pilnīgi jauna leibla - Warmest Chord, ko dibinājuši pazīstamo leiblu Rough Trade un Make Mine darbinieki. Kā sola jaunās ierakstu kompānijas izveidotāji, Warmest Chord liks lielu uzsvaru ne tikai uz mūziku, bet arī tās iepakojumu jeb vāciņiem un dizainu. Tikai, cerams, ka nākošās relīzes iznāks mazliet lielākā tirāžā nekā Wild Nothing „Evertide EP”, kas plates formātā pieejams... 75 eksemplāros. MP3 versiju gan varat lejupielādēt, cik tik tīk!

Piedāvāju noklausīties, manuprāt, burvīgāko no trim platē atrodamajiem skaņdarbiem – „Golden Haze”:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru