06 novembris, 2009

OKTOBRA SINGLU TOP 20 (10.-1.vieta)

10.Miike Snow - "Black & Blue"

Release date: 19/10/2009
Label: Columbia
AMG rating: 7/10


Kas to lai zina, kā iegrozītos Miike Snow dzīve AMG, ja šī vasara nebūtu bijusi tik izdevusies un nebēdnīga – nu gluži kā trijotnes debijas singls „Animal”, kas man sākotnēji pārlieku lielu sajūsmu neizsauca, tomēr galu galā ierindojās augstajā 8.vietā augusta topā – galvenokārt, pateicoties atmiņām par vasaru.

„Black & Blue” ir Miike Snow otrais singls no šoruden beidzot arī CD formātā iznākušā debijas albuma, kas, lai arī ir labs un pietiekami baudāms, dejojams un pozitīvs, tomēr atstāja mazu, mazītiņu vilšanos – biju gaidījis mazliet vairāk izdomas no amerikāņu dziedātāja Endrjū Vaijata un zviedru producentu brigādes Bloodshy & Avant (sarakstījuši slaveno Britnijas „Toxic”!!), kas kopā veido Miike Snow. Tomēr cilvēkiem, kam tīkams Pasion Pit, Hot Chip skanējums, ies pie sirds arī šis albums.

Otrais pēc kārtas AMG Top 10 hīts – ierakstām Miike Snow pie 2009.gada veiksmīgākajiem debitantiem!



9.Kid Harpoon - "Back From Beyond"
Release date: 05/10/2009
Label: XL
AMG rating: 7/10


Interesants stāsts ar jaunāko Kid Harpoon singlu. Sākotnēji novērtēts no AMG puses kā ļoti veiksmīgs singls, laikam ejot, sāka izsaukt jautājumus par savu pārlieku augsto pozīciju mēneša topā. Tomēr tagad, kad tops ir gatavs un jau skan AMG atskaņotājā, izsauc vienu no lielākajām sajūsmām un nešaubīgi tiks spēlēts arī gaidāmajā AMG ballītē nedēļas nogalē.

Atgādināšu, ka jaunais britu dziedātājs Kid Harpoon (īstajā vārdā Toms Halls) pie mums debitēja jūnijā ar lustīgo aicinājumu zagt automašīnas („Stealing Cars”), ierindojoties 11.vietā. Tolaik vēl tikai gaidījām Kid Harpoon debijas albumu, kurš nu ir iznācis un atrodams veikalos ar nosaukumu „Once”.

Lai arī albums nav no pašiem oriģinālākajiem un interesantākajiem, tajā ir atrodami pāris spēcīgi hīti, ar kuriem uzlabot omu aukstā novembra dienā, priecāties par sniegu aiz loga un atcerēties vasaras trakumus. Viens no labākajiem ir tieši šis – „Back From Beyond”.



8.Ash - "True Love 1980"
Release date: 12/10/2009
Label: Atomic Heart
AMG rating: 7/10

Ja man kāds kaut vai pirms gada censtos iestāstīt, ka šis ir jaunākais ziemeļīru rokmūziķu(!!) Ash singls, es, visticamāk, ar šo cilvēku turpmāk drīzāk censtos apspriest biomolekulas karkasa dinamikas un konformācijas līdzsvaru, bet ne mūziku (Piemēram – šeit var paklausīties Ash vēl pirms nieka diviem gadiem - http://www.youtube.com/watch?v=QLOY_LrRet4). Taču, te nu mēs esam. Ir 2009.gada rudens, un Ash arī savā nākamajā singlā (ievads bija jau jūnija singlā „Return of White Rabbit) skan kā izrauti no kāda 80’to gadu New Order vai Human League albuma.

Atgādināšu, ko jau rakstīju jūnijā. Ash šogad nāca klajā ar paziņojumu, ka albumu formāts 21.gadsimtā sevi ir izsmēlis, tāpēc grupa turpmāk izdos tikai singlus. Toties, sākot ar oktobri, izdos tos pa vienam katru otro nedēļu, un tā... 26 dziesmas!!! Respektīvi, turpmākā gada laikā ik pēc divām nedēļām mēs tiksim pie jauna Ash singla. Pieļauju, ka jau ap Ziemassvētkiem mums tas viss būs līdz mielēm apnicis, bet pagaidām grupa turpina pozitīvi pārsteigt. Jā, šogad, kad 80’to gadu synth-pop vilnis ir sasniedzis mega apmērus, tas vairs nav ne novatoriski, ne oriģināli, tomēr dziesma ir sanākusi pat ļoti veiksmīga.

Piebildīšu, ka viss šis 26 singlu projekts saucas „A-Z Series” (angļu alfabētā ir 26 dziesmas), un katrs singls iznāks vinla platē, limitētā 1000 kopiju daudzumā. Protams, interesentiem būs iespēja arī lejupielādēt sev tīkamās dziesmas interneta veikalos MP3 formātā. „Return of White Rabbit” bija kā tāds ievads visam šim projektam, bet „True Love 1980” jau ir pirmais oficiālais singls, kam dots burtiņš „A”.

P.S. Joprojām lielisks klips ar lieliskām beigām! :)



7.Natalie Imbruglia - "Want"
Release date: 28/09/2009
Label: Island
AMG rating: 8/10

Natālija Imbruglija AMG vienmēr būs ĪPAŠA dziedātāja. Sākot no 1998.gada „Torn” (kas, starp citu, NEKAD nav bijis AMG topā!), kas asociējas ar vienu nozīmīgu pasākumu, turpinot ar manu teju vai iemīlēšanos skaistajā austrālietē ar lielajām, mīļajām acīm un beidzot ar dziesmas „Smoke” (1998.gads, ja nu kāds vēl nav redzējis - lūk, Imbruglijas visu laiku labākais skaņdarbs) drillēšanu 2006.gada slavenajos L-57 tusiņos par godu vienai šīs dziesmas fanei. Īsāk sakot – daudz patīkamu atmiņu.

Tomēr, kā varbūt ievērojāt, visi šie notikumi un jūsmošana par Imbrugliju saistās ar viņas debijas albumu, 1997.gada nogalē izdoto „Left of the Middle”. Diemžēl pēc tam vairāk ir bijušas vilšanās nekā prieks. Lai gan no otras puses – no statistikas viedokļa skatoties – Natālijai nav par ko būt dusmīgai uz AMG. „Want” ir jau desmitais singls, kas izcīna vietu AMG Top 20, turklāt devītais Top 10 hīts. Ne kura katra popmūzikas dziedātāja var lepoties ar šādu statistiku.

Nupat ir izdots ceturtais Imbruglijas studijas albums „Come To Life”, ko gan diemžēl nav sanācis noklausīties, taču tā pirmais singls izsauca pozitīvas emocijas jau no pirmās noklausīšanās reizes un, lai cik tas nebūtu dīvaini, šīs emocijas nav mazinājušās arī šobrīd.

Interesants, protams, ir fakts, ka viens no „Want” autoriem ir kāds britu puisis vārdā Kriss Mārtins, kurš spēlēja kaut kādā pop-rock grupā... Pag, pag... Āāā, Coldplay! Kopā dziesmai veseli četri autori – vienmēr esmu brīnījies, kā viņi spēj sadalīt – kurš kuru rindiņu vai ģitāras akordu ir izdomājis, bet tas jau ir cits stāsts. Otrs interesantais fakts – dziesmas producents savukārt ir Bens Hiljērs, kuru noteikti zinās Depeche Mode fani (divu pēdējo grupas albumu producents).

Pati dziesma ir visai interesants un veiksmīgs attālināšanās mēģinājums no Imbruglijas iepriekšējo singlu skaņas – no tipiskas popmūzikas uz mazliet tumšāku, bet joprojām lipīgu un visnotaļ elegantu synth-pop stilu. Jāpiekrīt, ka vokāli šajā dziesmā Imbruglija ļoti atgādina Keitu Bušu. Un tas ir LIELS kompliments!

P.S. FUCK! Viņa joprojām ir neatvairāma sieviete ar vienām no skaistākajām acīm pasaulē!!!

P.P.S.Video mazliet norauts sākums, ņemts no vācu kanāla RTL, jo... ISLAND RECORDS ARE FUCKIN' ASSHOLES!!! YOU CAN EMBED YOUR CODES ON YOUR FUCKIN WALLS, YOU LOUSY MOTHER FUCKERS!!!



6.A Place To Bury Strangers - "In Your Heart"
Release date: 12/10/2009
Label: Mute
AMG rating: 8/10


Savulaik par skaļāko (vārda tiešajā nozīmē) dēvētā jaunā Ņujorkas grupa A Place To Bury Strangers (cepums par nosaukumu!) šomēnes atgriezās ar otro studijas albumu, kas ir trijotnes pirmais zem lielā ierakstu leibla Mute paspārnes.

APTBS ir no tām grupām, kas par savu popularitāti (un ierakstu līgumu) var lielā mērā pateikties internetam un konkrēti portālam pitchfork.com. Tieši tur parādījās pirmā ļoti glaimojošā grupas debijas ieraksta „A Place To Bury Strangers” recenzija, kad tas tik tikko bija izdots ASV (2007.gada septembrī). Pēc tās, protams, interese par šo skaļo, griezīgo lo-fi/noise rock/shoegaze grupu tikai pieauga. Tiesa, līdz debijas albuma Eiropas relīzei nācās gaidīt vēl veselu gadu.

Tomēr, kad tas tika sagaidīts arī šaipus Atlantijas okeānam, priecājās ne tikai britu mūzikas mēdiji, bet arī pašmāju AMG. Ar savu debijas singlu „I Know I’ll See You” jaunā grupa no Ņujorkas pērnā gada novembrī trāpīja ne vairāk un ne mazāk kā UZREIZ 1.vietā tā laika rokmūzikas topā. Šī gada sākumā tam pievienojās arī „Missing You”, sasniedzot 19.vietu, un izskatās, ka pirmais singls no otrā albuma arī būs stabils Top 20, ja pat ne Top 10 hīts pie mums.

Principā, ņemot vērā, ka APTBS Latvijā, maigi izsakoties, nav pārāk populāra grupa, tā vien prasītos šos abus albumus iztirzāt atsevišķā rakstā, taču diemžēl laika trūkuma dēļ to tā arī neizdarīju. Vien šobrīd varu pateikt, ka abi albumu saņēmuši AMG vērtējumu 7/10, turklāt ar pietiekami atšķirīgiem iemesliem. Ja pirmajā albumā mūs uzrunāja un saistīja tieši grupas trulais, nenopulētais un netīrais skanējums un tāda maģiska strāva, kas virmoja no šiem jauniešiem, tad jaunajā platē jau ir jūtama kvalificēta producenta klātbūtne, turklāt parādījies arī izteiktāks melodiskums. Toties, pietrūkst TĀDA oga, kāda debijas ierakstā bija izteikti depresīvā un smeldzīgā „The Falling Sun”, kas pērnā gada beigās kļuva par vienu no maniem lielākajiem atklājumiem mūzikā.

Kas attiecas uz pašu singlu (vo, tas ir jāmāk – rakstīt singla recenziju, un pieskarties pašai dziesmai piektajā rindkopā! :)), šis ir nešaubīgi skanīgākais un izteiktākais APTBS hīt-singls, ko nenoliedz ne pati grupa, ne arī tās fani. Tā teikt, ideāla dziesma, ar ko iepazīstināt sevi plašākai publikai. Pietiekami agresīvs, pietiekami šūgeizisks, pietiekami nepieradināts, bet tajā pat laikā stabili prātā paliekošs noise rock un post-punk savienojums ar shoegaze, turklāt ar ļoti iedarbīgu piedziedājumu. ĻOTI labs darbs!



5.The Pains Of Being Pure At Heart - "Higher Than The Stars"
Release date: 12/10/2009
Label: Fortuna Pop
AMG rating: 8/10


Šogad ir bijis ļoti liels daudzums ar jauniem, talantīgiem un pat ļoti perspektīviem jaunpienācējiem mūzikā, bet mēnesi pirms finiša varu par visiem 100% teikt, ka The Pains of Being Pure At Heart no Ņujorkas būs iekļauti starp 5 labākajiem 2009.gada debitantiem mūzikā.

Kvarteta debijas albums „The Pains of Being Pure At Heart” nāca klajā februārī, bet oktobra sākumā veikalu plauktos nonāca jauns grupas EP ar četrām pavisam jaunām dziesmām, kas kļuva par kārtējo apliecinājumu šo jauniešu spējai radīt ārkārtīgi pievilcīgas, pozitīvas un mīļas dziesmiņas. Ja albums tomēr vairāk klasificējams kā rokmūzikas ieraksts, tad šo EP es drīzāk ievietotu indie pop lauciņā. Turklāt ieraksts sanācis gana rudenīgs.

„Higher Than The Stars” EP lielākais trumpis gan, manuprāt, ir fantastiski lipīgais „Falling Over”, kuru meklējiet šī mēneša DMS izlasē, bet mazās platītes tituldziesma izcīna 5.vietu mēneša singlu topā, tādējādi kļūstot par The Pains of Being Pure at Heart visu laiku veiksmīgāko singlu AMG topos!



4.Ladyhawke - "Magic"
Release date: 26/10/2009
Label: Island
AMG rating: 8/10


Nudien nezinu, kas ir kalpojis par iemeslu, lai Ladyhawke izdotu piekto(!) singlu no sava nu jau pusotra gada vecā albuma precīzi pusgadu pēc tam, kad no tā iznāca līdz šim pēdējais singls – „Back of the Van” (Maijā diemžēl netika Top 20). Taču šis ir gadījums, kad iemesli nav svarīgi. Uzdrošinos apgalvot, ka „Magic” ir VISlabākais skaņdarbs Ladyhawke debijas albumā, kuru, starp citu, noklausījos pilnībā vien šomēnes.

Jaunā sieviete no Jaunzēlandes Pipa Brauna ar segvārdu Ladyhawke AMG topā debitēja 2008.gada vasaras pašā vidū – jūlijā – ar dziesmiņu „Paris Is Burning”, ko laikam jau arī jāuzskata par Ladyhawke populārāko hītu. AMG topā gan šis singls aizsniedzās vien līdz 15.vietai. Toties jau septembrī sekoja līdz šim pie mums visveiksmīgākais Ladyhawke singls „Dusk Till Dawn”, kas ne tikai izcīnīja 6.vietu AMG mēneša topā, bet, ja mani atmiņa neviļ, kļuva par vienu no lielākajiem hītiem AMG augusta ballītē L-57.

Lielisks ritms, kas sasaucas ar Ladytron daiļrades lipīgāko daļu, pārliecinošs un valdzinošs vokāls, PERFEKTS tā dēvētais bridžs („I left my heart to you / But it’s not fair / Cause you’ve taken me for granted, baby”) un tam sekojošs pavelkošs piedziedājums – viss ietērpts samtainā 80’to gadu electro-pop aranžējumā, kas vietām arī sasaucas ar vēl vienu 2008.gada AMG favorītu – Cut Copy piedāvāto skanējumu. Nudien, gaidāmajā ballītē bez šī – NE-KĀ-DI!



3.Fever Ray - "Seven"
Release date: 05/10/2009
Label: Rabid Records
AMG rating: 8/10

Jā, nav šis mēnesis bijis pārāk bagāts ar daudziem veiksmīgiem un ļoti veiksmīgiem singliem, taču pirmais trijnieks ir viens no gada spēcīgākajiem! Tik skaļi uzdrīkstēšos apgalvot.

Trijnieku uzsākam ar, manuprāt, veiksmīgāko Fever Ray singlu no viņas pavasarī iznākušā debijas solo albuma. „Seven” ir jau ceturtais singls no šīs plates, kas seko janvārī izdotajam „If I Had a Heart” (5.vieta), aprīļa „When I Grow Up” (17.vieta) un jūlijā aktuālajam „Triangle Walks” (4.vieta). Kā redzams, „Seven” pelnīti kļūst par veiksmīgāko Fever Ray singlu AMG topos.

Šie panākumi, protams, joprojām nav salīdzināmi ar 2006.gada The Knife (tajā Fever Ray aka Karīna Dreijere Andersone darbojas kopā ar brāli Olofu) iespaidīgo statistiku – trijiem Top 3 singliem un vienam #1 – apliecinājums tā gada The Knife albuma „Silent Shout” maģiskumam un spēkam. Starp citu, Karinas balsi dzirdēsim arī novembrī, jo nupat kā klajā nācis jaunākais Royksopp singls „This Must Be It”, kurā kā viesvokāliste piedalās tieši Fever Ray.

Šajā sakarā atcerējos, ka Fever Ray ir ļoti populāra arī Norvēģijā. To es zinu no drošiem avotiem! ;)

P.S.Un tas klips... TAS KLIPS!!!



2.Editors - "Papillon"
Release date: 12/10/2009
Label: Kitchenware
AMG rating: 9/10


Principā viens no mēneša lielākajiem pārsteigumiem. Nudien, biju domājis, ka jaunākais Editors singls pēc tik masveidīgās tā atskaņošanas AMG būs stabils oktobra #1. Še tev nu bija!

Diemžēl tā arī nesanāca laiks uzrakstīt recenziju par jaunāko Editors albumu „In This Light and On This Evening”, bet, kā jau minēju savulaik „Papillon” recenzijā, neko sliktu pateikt nevaru. Laikam jau tāpēc, ka neesmu naivs un negaidu otru „The Back Room”, kas tomēr ir un paliks augstākais Editors sasniegums.

Šķiet, to sapratuši arī paši Editors, jaunajā albumā necenšoties malt jau izmalto, bet gan mēģinot radīt ko jaunu un interesantu, pirmkārt jau, nomainot ģitāras pret sintezatoriem un dažā labā dziesmā skanot gluži kā Depeche Mode ar Īenu Kērtisu vokālista lomā. Un pirmais singls „Papillon” tam ir labākais piemērs, tāpat kā „You Don’t Know Love”.

Uzreiz jābrīdina „Papillon” cienītāji, ka albums nebūt nav agresīvs, ātrs un ar daudz hīt-singliem bagāts. Gluži pretēji – jau savulaik norādīju, ka no šī albuma „Papillon” būs, visticamāk, vienīgais singls, kas atradīsies augstās vietās pasaules topos. Savukārt AMG joprojām cer, ka kā otrais plates singls tiks izdots FANTASTISKI SKAISTAIS „Bricks and Mortar” – viens no Editors visu laiku labākajiem skaņdarbiem. Nudien.

„Papillon” sakarā vēl piebildīšu, ka šis kļūst par nu jau devīto Editors Top 10 singlu AMG topos, turklāt astoņi(!!!) no tiem ir bijuši Top 3. Apskaužami!

P.S. Kā man pareizi norādīja viens uzcītīgs AMG lasītājs – singla „Papillon” recenzijā ieviesās maza kļūdiņa pie dziesmas lirikas. Pareizais piedziedājums ir sekojošs:

Darling, just don’t put down your guns yet,
If there really was a God here,
He’d have raised a hand by now
Now darling, you’re born, get old and die here
Well that's quite enough for me dear,
We'll find our own home somehow
.”



1.Wild Beasts - "All The King’s Men"
Release date: 05/10/2009
Label: Domino
AMG rating: 9/10


Zinu, ka esmu šo frāzi jau rakstījis ne vienu reizi vien, bet tomēr – dažas dziesmas ir vienkārši skaistas un VISS. Izstiepies, saraujies, pagrozies, apēd kotleti, aizmiedz, pamosties, izstaipies, dejo, padzeries, ieej dušā, sastrīdies, mīlējies, raudi, smejies, uzliec atkal dziesmu... NEKAS NEMAINĀS. Tā ir un paliek SKAISTA.

Pie aptuveni līdzīgas atziņas nonācu kādā oktobra pēcpusdienā, jau tā nomāktā garastāvoklī sastrīdējies ar kādu cilvēku. Singlu apskats vienalga bija jātaisa, patrāpījās jaunais Wild Beasts singls. Un kā dziedāja pajolīga paskata brāļi ar akustiskajām ģitārām 80’to gadu nogalē: „Un palika silti...”. Turklāt nekad neaizmirsīšu burvīgo deju agrā rītā Positivus festivāla āfterpārtijā, kad man par lielu pārsteigumu sāka skanēt tieši Wild Beasts „All The King’s Men” – tolaik vēl vienkārši dziesma no tikko iznākušā grupas otrā albuma „Two Dancers”.

Līdzīgi kā pagājušajā gadā, kad par labākā albuma titulu līdz pat pēdējai dienai(!) cīkstējās Vampire Weekend ar Fleet Foxes, šogad būs burtiski nežēlīga cīņa par 2009.gada labākā albuma nosaukumu, un tajā noteikti piedalīsies arī Wild Beasts albums. Jā, mēnesi pirms finiša taisnes NEKAS vēl nav skaidrs.

Mazliet atgādināšu, kas tad tie Wild Beasts tādi ir. Kvartets no Kendalas (pilsēta Anglijā) kopā sanāca jau 2004.gadā, taču līdz debijas platei nācās pagaidīt veselus četrus gadus. Interesanti, ka grupas dalībniekiem šobrīd ir tikai 22-24 gadi, kas nozīmē, ka muzikālās gaitas Wild Beasts sāka, vēl būdami padsmitgadnieki.

Pirmais izrāviens notika 2006.gadā, kad grupai iznāca debijas singls „Brave Bulging Buoyant Clairvoyants” un izpelnījās slavenā BBC dīdžeja Stīva Lamaka uzmanību, kas nozīmēja raidlaiku BBC 6. Jau tolaik mūzikas kritiķi jūsmoja un apbrīnoja solista Heidena Torpa lielisko falsetu un eleganti sevī ievelkošos ģitāras rifus. Lieki teikt, ka 2007.gada februārī sekoja ierakstu līgums ar slaveno Domino Records, bet vasarā žurnāls NME Wild Beasts nosauca par vienu no grupām, kuras sagaida liela nākotne.

Tā arī notika. Pērnā gada vasarā beidzot tika izdots Wild Beasts debijas albums „Limbo, Panto”, kas izpelnījās milzu uzmanību no mūzikas apskatniekiem visā plašajā pasaulē. Atzīmes bija visai augstas, taču tā pa īstam, manuprāt, Wild Beasts tai laikā vēl neviens nenoticēja. Godīgi jāatzīstas, arī AMG „Limbo, Panto” novērtēja ar 7/10, taču ātri vien par šo plati aizmirsa.

Toties ar „Two Dancers” šaubu nav. Nekādu. Šis ir pasakains, maģisks un izcili nobriedis darbs, kas pierāda šo četru jauniešu spēju ļoti labi orientēties savā pārstāvētajā mūzikas nozarē – indie/art rock. Tas, kā Wild Beasts satērpj kopā instrumentu spēli ar Heidena falsetu un pārējo dalībnieku vokālajām harmonijām, vienkārši nav izstāstāms, tas ir jādzird. Ja interesē sausi skaitļi – NME – 9/10, Drowned in Sound – 9/10, Pitchfork – 8.4/10, The Times – 5/5... Tie ir tikai daži piemēri. Tiem var pievienot AMG novērtējumu – 9/10.

„All The King’s Men” manā subjektīvajā skatījumā gan NAV labākais no albuma trekiem. Uz šo titulu varētu pretendēt tituldziesma „Two Dancers”, „This Is Our Lot” vai mans sākotnēji nešaubīgais favorīts „We Still Got The Taste Dancing On Our Tongues”. Tomēr šis ir no tiem albumiem, no kura var paņemt pilnīgi JEBKURU dziesmu, un tā izklausīsies skaisti, aizkustinoši, sirreāli – kā no citas pasaules... Starp citu, šajā dziesmā galvenā vokālista pienākumi iedoti nevis Torpam, bet gan basģitāristam Tomam Flemingam!

Dāmas un Kungi, mūsu priekšā ir ne tikai 2009.gada Oktobra #1, mūsu priekšā ir viens no pretendentiem uz Gada Singla statusu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru