19 februāris, 2010

ALBUMS - Xiu Xiu - "Dear God, I Hate Myself"

XIU XIU – „Dear God, I Hate Myself”

Release date: 15/02/2010
Label: Kill Rock Stars
AMG rating: 7/10


Savā septītajā studijas albumā Kalifornijas eksperimentālās mūzikas grupa Xiu Xiu piedāvā vienlaikus depresīvi nomācošu un ironiski bezrūpīgu muzikālu kokteili, kas vietām šķiet pat vēl melodiskāks un vieglāk sagremojams nekā pērnā gada citu eksperimentālistu – Animal Collective – plate „Merriweather Post Pavillion”.

Xiu Xiu (nosaukumu izrunā kā „šū-šū”, tas cēlies no kādas tāda paša nosaukuma ķīniešu filmas) sastāvs gandrīz desmit gadu grupas pastāvēšanas laikā ir vairakkārt mainījies. Nemainīgs ir tikai tā līderis – Xiu Xiu idejiskais tēvs un solists – Losandželosā uzaugušais Džeimijs Stjuarts, kurš drīz svinēs jau savu 38.dzimšanas dienu.

Novilkt svītru, kur sākas un beidzas Xiu Xiu spēlētās mūzikas ietekmes, ir praktiski neiespējami. Grupa savulaik ierindota post-punk un noise mūzikas lauciņā, bet tikpat lielas ietekmes jūtamas arī no synth-pop, ambient un folk stiliem. Visvienkāršāk tiešām Xiu Xiu ir pieskaitīt pie experimental rock novirziena, kas, protams, ir diezgan plašs jēdziens.

Jamie Stewart

Jauno grupas albumu „Dear God, I Hate Myself”, kā jau minēju augstāk, var uztvert dažādi. No vienas puses, gan albuma nosaukums, gan arī plates ievadošā rindiņa: „Beat, beat me tough / I said it!” neviļus ierakstu liek asociēt ar kaut ko, ja ne depresīvu, tad dziļi mazohistisku, taču rūpīgāk papētot to pašu „Dear God, I Hate Myself”, apstājamies pie pirmā pantiņa „I will always be nicer to the cat / That I am to you”, kas nenoliedzami liecina par ļoti labu un gaumīgu Stjuarta humora izjūtu.

Abas pieminētās dziesmas gribās minēt kā plates lielākos hītus, turklāt abas vieno arī tas, ka tās faktiski balstītas uz akustiskās ģitāras meldiņa. Pārējās dziesmas jau ir daudz tipiskākas līdzšinējai Xiu Xiu diskogrāfijai – bagātinātas ar neskaitāmiem instrumentiem un elektroniskām skaņām. Atsevišķās dziesmās („Secret Motel”) pat izmantoti kompjūterspēļu sempli, savukārt pusotru minūti garais „Cumberland Gap” balstīts uz bandžo spēli un kādu senu Apalači cilts melodiju.

Vienā teikumā – albums neliks vilties ne Xiu Xiu faniem, ne arī cilvēkiem, kas tikai pērn iepazinās ar Animal Collective un tagad iepazīstas ar Xiu Xiu. Tajā pat laikā albumā pietrūkst vēl pāris tādu hītu, kā „Grey Death”, ko gribas dungot vēl kādu laiku pēc albuma noklausīšanās. Un tomēr – patīkama atkal-dzirdēšanās ar Xiu Xiu.


Piedāvāju paklausīties albuma ievadošo "Grey Death" (fanu veidots video):

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru