06 septembris, 2010

AUGUSTA TOP 20 (10.-1.vieta)

AMG TOP 20 IN AUGUST 2010 (part 2):

10.Wild Nothing - "Golden Haze" [Captured Tracks; 17/08/2010]
AMG rating: 8/10

(free download)


AMGmusic rakstīja: „Gada beigās, kad tiks apkopoti dažnedažādākie topi un kopsavilkumi, sadaļā pie gada nenovērtētākajiem albumiem, manuprāt, noteikti būtu jāatrodas Wild Nothing debijas platei „Gemini”. Nē, albums nav novērtēts slikti. Tas gluži vienkārši nav novērtēts pietiekoši augstu. Joprojām palieku pie sava – šis ir viens no, ja ne pats skaistākais 2010.gada vasaras albums.

Nosaukt Virdžīnijas iedzīvotāja Džeka Tatuma apvienību Wild Nothing par 2010.gada The Cure būtu pats vienkāršākais jeb tas, ko angļi dēvē par „lazy journalism”. To, ka Wild Nothing ir kas vairāk, pierāda kaut vai šis skaņdarbs „Golden Haze”, ko drīzāk varētu salīdzināt ar Cocteau Twins vai kaut ko no shoegaze. Starp citu, šis skaņdarbs bija atrodams jau Wild Nothing pirms diviem mēnešiem izdotajā EP „Evertide”. Tagad dziesma pieejama lejupielādei par velti, bet rudenī gaidāms jau jauns EP. Gaidīsim, jo rudens, šķiet, ir visatbilstošākais Wild Nothing mūzikas gadalaiks.




9.Future Islands - "Walking Through That Door" [Thrill Jockey; 10/08/2010]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Tā arī nenoklausījos šomēnes Future Islands debijas albumu „In Evening Air”, kas izdots jau maijā un no kura nāk šī sirdi plosošā dziesmiņa „Walking Through That Door”. Atgādināšu, ka Future Islands AMGmusic debitēja martā, kad ar singlu „Tin Man” tika izcīnīta ļoti augstā 5.vieta mēneša singlu topā. „Walking Through That Door” gan nav izdots kā oficiāls singls no albuma – grupa vienkārši to pagājušajā nedēļā piedāvāja lejupielādēt par velti. Izmantojiet to!



8.Vampire Weekend - "White Sky" [XL; 16/08/2010]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „(...) Arī 2008.gada afro-pop kulta grupa Vampire Weekend šomēnes sadomāja izlaist vienu no labākajiem albuma skaņdarbiem – „White Sky” – singla formātā. Joprojām tiek lauzti šķēpi par to, vai „Contra” ir pelnījis uzslavas, vai nopēlumu, ka objektīvi tas ir vājāks par debijas ierakstu „Vampire Weekend”, taču par „White Sky” šaubu nav – tas ir tipisks Vampire Weekend – tāds, kādu mēs to esam iemīlējuši. Bez tam singlā ir arī teicams Basement Jaxx remikss, kas noteikti noderēs jau šajā nedēļas nogalē diskotēkās.



7.The Knocks - "Make It Better" [Neon Gold; 26/07/2010]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Kārtējais saldais ēdiens vasaras mūzikas un svilpojamo himnu ala „Young Folks” piekritējiem. Manhetenas dueta The Knocks jaunākais veikums „Make It Better” ir viens no gaišākajiem un potenciāli lielākajiem hītiem vasaras noslēgumā, vismaz pie mums, AMGmusic – noteikti. Singls ar vairākiem remiksiem (starp tiem arī mūsu aprīlī slavētās apvienības DOM versija) iznācis jau jūlija beigās.



6.!!! - "The Most Certain Sure" [Warp; 16/08/2010]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „(...)Tas, protams, netraucē „The Most Certain Sure” būt par vienu no perfektākajiem skaņu celiņiem piektdienas vakaram – tādam pre-party noskaņojumam, ko vēl vairāk stiprina dziesmas piedziedājuma rindiņa „And it’s a good day / It’s a good day”. Krietni vieglāks un gaisīgāks par iepriekš pieredzētajiem !!! singliem, bet, manuprāt (un kā rāda pirmās jaunā albuma recenzijas – esmu savās domās viens), tas galīgi nav slikti. Dance-punk celmlauži radījuši kaut ko atsvaidzinošu dvēselei un nedēļas nogales grūvam.




5.The Cribs - "Housewife" [Polydor; 16/08/2010]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Par pamatīgu pārsteigumu šomēnes parūpējās brāļu Džārmenu grupa The Cribs, kurai pērn pavisam oficiāli pievienojās arī leģendārais The Smiths ģitārists Džonijs Mārs, ko pamatoti var dēvēt par vienu no 80’to gadu slavenākajiem sava instrumenta pārvaldītājiem. Pārsteigums jau bija paša singla izdošana – par to iepriekš nekas nebija zināms pat visu zinošajai britu mūzikas presei, turklāt pārredzamā nākotnē nav arī ieplānots jauns The Cribs albums. Grupai vienkārši pēdējā laikā esot uznākusi rakstīšanas mānija – tā īsumā šo soli presei paskaidroja viens no Džārmeniem.

Otrs pārsteigums – un daudz patīkamākais – ir tas, ka singls „Housewife” ir vienkārši debešķīgs! Kā jau stāstīju, kad dziesma kļuva par Hottest Track of the Moment, klausoties „Housewife” rodas sajūta, ka Mārs beidzot būs iemācījis brāļiem kaut ko no melodijas teorijas. Ļoti lirisks, mīļš un prātā paliekošs darbs, ko es pat gribētu saukt par The Cribs visu laiku skaistāko dziesmu. Pārspīlēju? Varbūt. Bet tad tikai nedaudz.




4.Beat Connection - "In the Water" [self-released; 20/07/2010]
AMG rating: 8/10

(free download)

AMGmusic rakstīja: „Vēl viens teicams 2010.gada ieraksts, ko jūs varat iegūt par baltu velti. Sietlas electro-pop duets Beat Connection pagājušajā mēnesī savā bandcamp lapā publicēja vienu no jūlija patīkamākajiem pārsteigumiem – astoņu treku garu EP, kura centrālā ass ir šis aktuālais singls – „In The Water”. Delroean, Hot Chip un Cut Copy faniem patiks noteikti! Kārtējais hīts, kas ir kā radīts karstai vasarai – kaut vai piedziedājuma teksta dēļ vien!



3.The Drums - "Let's Go Surfing" [Island; 16/08/2010]
AMG rating: 9/10

AMGmusic rakstīja: „Ko jaunu gan var pateikt par dziesmu, kas AMGmusic un visur citur skan jau gandrīz gadu? Laikam jau tikai to, ka pārsteidzošā kārtā The Drums ir izvēlējušies „Let’s Go Surfing” beidzot tomēr izdot singla formātā, lai gan jau kopš pērnā rudens tas ir pieejams viņu debijas EP „Summertime!”, bet kopš šī gada jūnija arī albumā „The Drums”. Nemaz nerunājot par to, ka tas ir viens no spēlētākajiem gabaliem pērnā gada nogalē visos indie tusiņos.

Tomēr no otras puses – domāju, ka tas ir pareizs solis. „Let’s Go Surfing” faktiski ir dziesma, kas padarīja The Drums par superzvaigznēm, un tas ir jāatzīst ar man – cilvēkam, kam daudz vairāk pie sirds iet „I Felt Stupid” un „Down By The Water”. Ja nu ir kāda dziesma himniska, saulaina un vasaras dvašas caurstrāvota, tad tā noteikti ir „Let’s Go Surfing”, kuras piedziedājumu joprojām gribas dziedāt kā „Obama, I wanna go surfing / Obama, I don’t care about nothing”! :) Jā, jā, zinu – „Oh, mama!” patiesībā viņi dzied.




2.Fever Ray - "Mercy Street" [Rabid Records; 30/08/2010]
AMG rating: 9/10


AMGmusic rakstīja: „Ja pareizi atminos, jau pagājušajā gadā, kad Kārina Dreijere Andersone jeb Fever Ray ar trim no četriem singliem iekļuva mēneša labāko singlu pieciniekā, saņēma AMGmusic balvu kā gada labākā izpildītāja un galu galā arī izdeva vienu gada fantastiskākajiem ierakstiem (debijas solo albums „Fever Ray”), es bezjēdzīgi mēģināju meklēt atbildi uz jautājumu, kur slēpjas Fever Ray maģija. Kur ir viņas spēks?

Šoreiz šis jautājums šķiet pat vēl aktuālāks. Jo mēs taču visi zinām, kas ir Pīters Geibriels un, cerams, daudzi zinām arī viņa mega-slaveno un neatkārtojamo 1986.gada albumu „So” (to, kurā tās slavenās dziesmas „Sledgehammer” un „Don’t Give Up” – sirdi plosošais duets ar Keitu Bušu). Šajā albumā ir atrodama dziesma „Mercy Street”, kuru 2010.gadā savā manierē pārveidojusi Fever Ray. Varat minēt desmit reizes, kuru no versijām klausoties, man pār muguru maršē skudriņas. Sēdieties, divi – tiem, kas lika uz leģendāro Genesis solistu.




1.Klaxons - "Echoes" [Polydor; 16/08/2010]
AMG rating: 9/10

AMGmusic rakstīja: „Ir dažas grupas vai mākslinieki, kuru iepazīšanu Tu atcerēsies spilgti visu savu atlikušo mūžu. Man viena no šādām grupām ir Klaxons. Nekad neaizmirsīšu to 2007.gada janvāra auksto pirmdienas rītu, kad beidzot saņēmu Klaxons debijas albumu „Myths of the Near Future” un nospiedu „play”. Jā, protams, pirms tam biju dzirdējis par slavinošajiem vārdiem no britu mūzikas žurnālistiem, par Klaxons dēvēšanu par jaunajiem mūzikas revolucionāriem, par jauno nu-rave stilu, kura autori esot Klaxons utt. Taču reāli no viņu daiļrades nebiju dzirdējis neko.

Tā nu šajā aukstajā pirmdienas rītā ar ļoti, ļoti, ļoti sliktu pašsajūtu (ko tur ko slēpt – tas bija rīts pēc pamatīgi vētrainas nedēļas nogales, un mani mocīja lielas paģiras) pirmoreiz noklausījos Klaxons debijas ierakstu un trāpīju desmitniekā! Tā enerģija, skaņa un vienlaikus arī melodiskums tik ļoti aizrāva, ka vienā mirklī visas fiziskās likstas pazuda kā nebijušas. To vietā nāca jauna ballīte – vienam pašam, dejojot savā istabā un kā apdullušam bļaujot „From Atlantis / To Interzone”, „Magic! Without tears! / Magic! Without tears!” un citus albuma nesošo skaņdarbu piedziedājumus.

Tolaik ar putām uz lūpām slavēju Klaxons visās iespējamās vietās un nevietās, ieskaitot, protams, AMGmusic mājaslapu, un patiesībā savas domas neesmu mainījis joprojām – tas ir un paliek viens no iespaidīgākajiem un obligātākajiem pagājušās desmitgades albumiem. Ja nebūtu Radiohead „In Rainbows”, „Myths of the Near Future” noteikti būtu pelnījis kļūt par tā gada labāko albumu. Tā vietā Klaxons nācās samierināties vien ar balvu „Gada Labākā Debija” no mums.

(...)Kontekstā ar AMGmusic vēl piebildīšu, ka Klaxons līdz šim ir bijusi Top 10 pie mums ar pilnīgi visiem singliem, taču 1.vietu izdevās iegūt tikai vienreiz – 2007.gada jūnijā ar klasiskā 90’to gadu deju mūzikas hīta „It’s Not Over Yet” kaverversiju, kas izcīnīja arī 2.vietu visā tā gada topā. „Echoes” ir uz ko tiekties!


P.S. Nu, ko? APSVEICAM KLAXONS ar otro #1 AMGmusic! Pelnīti.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru