21 septembris, 2011

R.I.P. R.E.M. (1980-2011)


Vēl necik sen tas bija, kad rakstīju par to, ka „viena ēra mūzika ir noslēgusies” saistībā ar The White Stripes paziņošanu par savas darbības pārtraukšanu. Nu noslēgusies ir vēl viena – šodien par savu izjukšanu paziņojusi viena no slavenākajām un ilgdzīvojošākajām ASV rokgrupām – R.E.M., bez kuras termins „koledžu radio roks” nav iedomājams.

R.E.M. ir no tās paaudzes grupām, kas izveidojās un uzauga bez interneta ietekmes, līdz ar to ceļš no pagrīdes ansambļa jeb jau minētā „koledžu radio roka” grupas statusa līdz slavas starmešiem bija garš un grubuļains. Bija vajadzīgi septiņi gadi un pieci albumi, lai grupa taptu zināma lielākām ļaužu masām ar singlu „The One I Love”. Un vajadzēja vēl četrus gadus un pāris plates, lai par SUPERGRUPU R.E.M. padarītu MTV skandinātais „Losing My Religion”.

Pārējais jau, kā smejies, ir vēsture, kuras laikā R.E.M. nav trūcis muzikālu neveiksmju (ar tām visvairāk piepildīta grupas pēdējā desmitgade), bet pāri visam tomēr stāvējis grupas melodiskums, smeldzīgums un neiztrūkstošie hīti katrā sekojošajā albumā. Starp citu, varbūt būšu izņēmums, bet uzskatu, ka tieši šogad ar savu 15.albumu „Collapse Into Now” R.E.M. atkal muzikāli piecēlās. Iespējams, piecēlās, lai aizietu ar lepni paceltu galvu.

Oficiālais R.E.M. paziņojums ir sekojošs: „Visiem faniem un draugiem: Kā R.E.M., kā seni draugi un sazvērnieki esam izlēmuši pārtraukt grupas darbību. Mēs aizejam ar lielu pateicības, gandarījuma par to, ko esam sasnieguši, un pabeigtības sajūtu sirdī. Visiem tiem, kurus mūsu mūzika ir uzrunājusi, mēs izsakām visdziļāko pateicību par klausīšanos.

Vēlāk grupas solists Maikls Staips komentēja plašāk: „Kāds gudrs vīrs reiz teica: „Māka apmeklēt ballītes slēpjas spējā saprast, kad to atstāt.” Mēs kopā radījām ko īpašu. Mēs to izdarījām. Un tagad mēs no tā aizejam... Es ceru, ka fani sapratīs, ka tas nebija viegls lēmums, bet visas lietas reiz beidzas, un mēs gribējām to izbeigt šādā veidā.

R.I.P. R.E.M. (1980-2011):

Michael Stipe
Peter Buck

Mike Mills

+Bill Berry (aizgāja no grupas jau 1997.gadā)

„The One I Love” videoklips, 1987:

„Losing My Religion” MTV Unplugged, 1991:


„UBerlin” videoklips, 2011:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru