10 decembris, 2010

AMG AWARDS 2010 (Best Album)

LABĀKAIS ALBUMS 2010:

Veidot gada albumu topu – tas ir pats sarežģītākais darbs. Vienmēr liekas, ka kaut kas palicis malā, kaut kas ir aizmirsts, kaut kas nav vispār dzirdēts. Tomēr statistika rāda, ka šogad AMGmusic ir izvērtējis 156 albumus, kas mums nudien nav maz. No šīm n-tajām platēm 37 nopelnījušas atzīmi 8/10 vai augstāku, kas, protams, izvēli nedaudz atviegloja. Un tomēr no 37 lieliskajiem albumiem nācās izvēlēties piecus nozīmīgākos, ko tad arī veiksmīgi esam izdarījuši. Interesanti, ka starp pieciem albumiem nav NEVIENS no Lielbritānijas – sacentīsies četri amerikāņu mākslinieki pret vienu no Kanādas. Balvu par Gada Labāko Albumu AMGmusic piešķir kopš 1999.gada. 2010.gada balvai „Gada Labākais Albums” AMGmusic izvirza sekojošus albumus:

1) Arcade Fire – „The Suburbs”

Tas noteikti ir dēvējams par kauna traipu AMGmusic vēsturē, ka 2005.gadā balvai neizvirzījām Arcade Fire debijas ierakstu „Funeral”. 2007.gadā kļūda tika novērsta, un līdz pat pēdējam brīdim par šo titulu aktīvi cīnījās albums „Neon Bible”, kas beigās gan piekāpās Radiohead izcilajai platei „No Rainbows”. Par grupas trešo albumu „The Suburbs” komentāri ir lieki – ar uguni neatrast nevienu daudzmaz prestižu mūzikas izdevumu, kas to nebūtu iekļāvis starp gada spožākajiem darbiem. Arī AMGmusic ir vienisprātis – „The Suburbs” ir izcilākais jau tā izcilās Arcade Fire diskogrāfijas darbs. 2007.gadā Arcade Fire ieguva balvu „Labākā Grupa” un „Labākais Singls” par dziesmu „No Cars Go”. Vai beidzot izdosies balvu kolekcijai pievienot arī „Labākais Albums”?


2) Deerhunter – „Halcyon Digest”

Par Atlantas slaveno un kritiķu mīlēto indie rock apvienību Deerhunter ar tās līderi Bredfordu Koksu priekšgalā biju vairāk lasījis, nekā dzirdējis viņu ierakstus. Kaut kādu nezināmu iemeslu dēļ vienmēr Deerhunter albumi bija paslīdējuši garām AMGmusic, līdz... iznāca „Halcyon Digest”, kas neradīja nekādas šaubas – šis IR viens no gada spēcīgākajiem, pārdomātākajiem un skanīgākajiem albumiem. Deerhunter līdz šim AMGmusic gada balvai nav tikuši nominēti.


3) The National – „High Violet”

Līdzīgi kā Deerhunter, arī The National ir no tām kritiķu dievinātajām amerikāņu grupām, pret kuru AMGmusic līdz šim attiecies ar zināmu skepsi. Sak, ir jau tīkami viņu albumi, bet arī ne izcili. Lūzuma punkts bija maijā Grieķijā pirmoreiz noklausītais albums „High Violet”, kas mani labā nozīmē satrieca. Viens no gada liriskākajiem, skaistākajiem, melodiskākajiem un vienlaikus vienkāršākajiem albumiem, kas tikpat labi ies pie sirds Arcade Fire cienītājiem, kā U2 faniem. Mūzika izslāpušām sirdīm. The National AMGmusic balvai nominēti pirmoreiz.


4) Kanye West – „My Beautiful Dark Twisted Fantasy”

Kļūdaina izrādījās mana prognoze, ka Kanjē Vesta jaunākais albums kļūs par „daudzu mūzikas izdevumu Gada Albumu”, taču tas noteikti skaidrojams ar to, ka plate iznāca novembra beigās, kad daudzi žurnāli jau gada topus ir sākuši apkopot. Tomēr manai prognozei grūti ko pārmest – pirmajā nedēļā es neredzēju zemāku atzīmi par 8/10. Lielākoties vieni devītnieki un desmitnieki. Lai kā AMGmusic nebūtu skeptiski noskaņots pret hip-hopu, arī mēs nespējām ielikt zemāku atzīmi par 9/10. Šis tik tiešām ir monumentāls Vesta un visa hip-hopa ieraksts, ko man labpatīk uzskatīt par mākslinieka karjeras šedevru. Kanjē Vests iepriekšējos gados AMGmusic balvām nav ticis izvirzīts, bet šogad kandidē uzreiz uz trim – bez šīs arī uz „Gada Labākais Izpildītājs” un „Gada Labākais Singls”. Vai Vests kļūs par pirmo hip-hop mākslinieku AMGmusic vēsturē, kas iegūs kādu no šīm balvām?


5) Yeasayer – „Odd Blood”

Pats pirmais 2010.gada albums, kas saņēma 8/10 vērtējumu no AMGmusic, bija Vampire Weekend ieraksts „Contra”. Taču pirmo milzīgo sajūsmu un slavinošos vārdus izpelnījās tieši Yeasayer februārī izdotā plate „Odd Blood”, kas vēl ilgu laiku noturējās AMGmusic šī gada albumu topa 1.vietā. Amerikāņu eksperimentālās rokmūzikas kvintets godam pelnījis atrasties starp šī gada labāko albumu īpašniekiem. Vēl šogad Yeasayer nominēti arī kategorijās „Gada Labākā Grupa” un „Gada Labākais Video”. Savukārt Gada Singlu Topā atradīsit uzreiz divas ņujorkiešu dziesmas. Nudien izdevies gads!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru