18 septembris, 2009

ALBUMS - The Big Pink - "A Brief History of Love"

THE BIG PINK – „A Brief History Of Love”
Release date: 14/09/2009
Label: 4AD
AMG rating: 8/10


Šķiet, beidzot iznācis pēdējais no 2009.gada gaidītākajiem debijas albumiem, kurus gada sākumā pravietiski uzskaitīja lielākie britu mūzikas mēdiji. The Big Pink ar savu debijas ierakstu „A Brief History of Love” tādējādi uzliek treknu punktu gadam, kurš ir bijis ļoti muzikāli bagāts un interesants.

The Big Pink ir britu electro-rock duets no Londonas, kuru veido divi bērnības draugi. Robijs Fērzs ir savulaik darbojies kā ģitārists vācu producenta un mūziķa Alec Empire projektos, bet Mailo Kordells plašāk bija zināms kā ierakstu leibla Merok Records īpašnieks, kas izdeva The Klaxons un Crystal Castles fantastiskos debijas ierakstus (vēlāk abas grupas, protams, tika pie izdevīgākiem līgumiem ar lielākām ierakstu kompānijām). Savukārt Kordela tēvs Denijs 70’tajos gados bija visai ietekmīga figūra slavenājā Island Records kompānijā.

Abi uzsāka kopīgu darbību 2007.gada nogalē, jau pēc gada pārsteidzot ar debijas singlu „Too Young to Love”, pēc kā sekoja ierakstu līgums ar 4AD. Jāsaka, labi, ka man šis ieraksts paskrēja garām, jo, iespējams, būtu sabojājis iespaidu par The Big Pink (manuprāt, vājākais gabals šajā albumā!). Tā vietā mana iepazīšanās ar The Big Pink notika šī gada sākumā ar burvīgo dziesmu „Velvet”, kas bija puišu pirmais singls uz 4AD leibla. Starp citu, gada sākumā The Big Pink ieguva arī prestižo žurnāla NME balvu „Philip Hall Radar Award”, ko žurnāls pasniedz labākajai jaunajai grupai.

Ilgi bija jāgaida līdz debijas albumam, bet nu tas ir sagaidīts, un, kā atzīmē daudzi mūzikas kritiķi, gaidīšana ir atmaksājusies, jo šis ir patiesi lielisks ieraksts. „A Brief History of Love”, kā to norāda arī nosaukums, ir tāda kā grāmatiņa ar stāstiem par mīlestību. No uzvaras gājieniem šajā dzīves lauciņā dziesmā „Dominos” („These girls fall like dominos...”) līdz melanholiskām skumjām „Velvet” („She’s the only one, that’s the best I’ve had”).

Kā intervijā BBC sacīja pats Mailo Kordels: „Katra dziesma šajā albumā ir dziesma par mīlestību. Labais, sliktais, garlaicīgais, aizraujošais, sapņi, murgi – tas viss veido šo vienu konceptu, kas saucas „A Brief History of Love” („Īss vēstures kurss mīlestībā” – latviski).”

Protams, mani daudz vairāk par tekstiem interesē muzikālais sniegums, kuram The Big Pink arī nevar piesieties. Teicama skaņas siena, kas, protams, visvairāk atsauc atmiņā Jesus and the Mary Chain un My Bloody Valentine slavenākos ierakstus. Klausoties šo albumu nepamet sajūta, ka savas masīvās un rūpīgi nostrādātās skaņas dēļ The Big Pink pat varētu sekmīgi piepildīt vidēju stadionu vai uzstāties, piemēram, Positivus festivālā kā hedlaineri. Ne velti NME The Big Pink skaņu raksturojuši kā „Big and fucking MASSIVE”.

Spēcīgākā puišu puse tomēr ir melodiskums, kas pāri malām spiežas ārā tādās izcili skaistās un aizkustinošās melodijās kā „Love in Vain”, „Velvet” un tituldziesmā „A Brief History of Love”. Turklāt, aktuālajā singlā „Dominos” Fērzs un Kordels pierāda, ka ir spējīgi sarakstīt arī ļoti veiksmīgas pop dziesmas masām ar lipīgiem un līdzi dziedamiem piedziedājumiem. Tāpat platē netrūkst arī sarežģītāku un skaņas ziņā brutālāku darbu, kas pat nelektu ārā no noise rock Health jaunākā albuma. Tāds skaņdarbs, piemēram, ir ievadošais „Crystal Visions”. Atsauces arī uz 90’to gadu britpop dziesmā „Tonight”.

Īsāk sakot, šis ir pat ĻOTI veiksmīgs debijas albums grupai, kuru, atļaušos prognozēt, pēc pāris gadiem būsim pieraduši redzēt uzstājamies daudz lielākās vietās nekā šobrīd. Starp citu, daudz ko izsaka arī fakts, ka The Big Pink būs Muse iesildītāji viņu gaidāmajā Lielbritānijas koncerttūrē. Stabili viens no spožākajiem debijas ierakstiem 2009.gadā, kuru paņemt līdzi arī nākamajā desmitgadē.


Videoklips dziesmai "Velvet":

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru