27 novembris, 2009

SINGLU APSKATS (23.11.-29.11.), 2.DAĻA

Yeasayer – „Ambling Alp” [Secretly Canadian]
AMG rating: 8/10


Vēl pirms nedēļas, kad Jums piedāvāju DMS apskatā electro-pop stilā ieturēto pasakaino Memory Tapes remiksu jaunajam Yeasayer singlam „Ambling Alp”, neaizmirsu arī pieminēt, ka man ne visai baudāms šķiet oriģināls. Dažreiz septiņu dienu laikā daudz kas var mainīties...

Eksperimentālā roka ansamblis Yeasayer no Bruklinas radies 2006.gadā, jau gadu vēlāk iznāca trijotnes debijas albums „All Hour Cymbals”, kas tika atzinīgi novērtēts no kritiķu puses, taču lielus komerciālus panākumus un atbilstošu uzmanību gan neizpelnījās. Divu gadu laikā lietas ir pamainījušās.

Pirmkārt, jau pērn grupa guva pastiprinātu uzmanību arī Eiropā, uzstājoties dažādos festivālos, tai skaitā slavenajos Reading/Leeds un dāņu Roskildes festivālos, kā arī iesildot mums jau zināmos ņujorkiešus MGMT. Otrkārt, grupas solists Kriss Kītings paspējis piedalīties dažādos blakusprojektos, no kuriem mums joprojām labā atmiņā Simian Mobile Disco vasaras hīts „Audacity of Huge”.

Attiecīgi gaidāmajam Yeasayer otrajam albumam jau šobrīd pievērsta pastiprināta uzmanība. Plate ar nosaukumu „Odd Blood” gan gaidāma tikai 2010.gada februārī, taču jau šobrīd pieejams tās pirmais singls – līdz kaulam pozitīvais un pat rotaļīgais „Ambling Alp”, kas nu nebūt neiekļaujas „experimental rock” rāmjos. Pastiprināta uzmanība arī dziesmas videoklipam. Pitchfork.com šo pat nosauca par 2009.gada psihodēliskāko un narkotiskāko video! Diemžēl youtube.com tas pagaidām nav pieejams, tāpēc spiediet uz šī linka:
http://pitchfork.com/tv/#/musicvideo/3918-yeasayer-amblin-alp-we-are-free-secretly-canadian


Two Door Cinema Club – „I Can Talk” [Kitsune]
AMG rating: 7/10


Beidzot arī AMG debitē ziemeļīru trijotne Two Door Cinema Club, kuru vasarā iepazinām, pateicoties viņu jūlijā par Nedēļas Singlu atzītā Chew Lips singla „Salt Air” miksam, kā arī faktam, ka grupa uzstājās Positivus festivālā Salacgrīvā pirms Pītera Dohertija uz mazās skatuves (īsu fragmentu var apskatīt šeit - video hailaits gan nešaubīgi ir meitenes balss fonā, kas divreiz izmisīgi vaicā: "FILMĒ?" :D). Diemžēl iekļuva starp tiem māksliniekiem, kurus nesanāca apskatīt.

Lēkājošais un lipīgais „I Can Talk” gan nav puišu debijas singls, bet, es domāju, tieši ar šo dziesmiņu viņi visskaļāk sevi pieteiks mūzikas industrijā. Editors raksturīga ģitāra un ritms, Vampire Weekend rotaļīgums un noskaņa un šādas tādas šobrīd aktuālu electro-pop mākslinieku piešprices = labs un skanīgs gala produkts.



The High Wire – „Odds & Evens” [Grandpa Stan]
AMG rating: 7/10


Vēl viena pietiekami daudzsološa debijas no pavisam jaunas Londonas grupas The High Wire, kas nupat laiduši klajā savu pirmo singlu „Odds & Evens” no 2010.gada pavasarī gaidāmā albuma „The Sleep Tape”.

Muzikāli šo varētu raksturot kā indie rock un shogaze kokteili, kas tiek salīdzināts ar Mercury Rev un My Bloody Valentine mūzikas krustojumu. Pietiekami sapņains, skanīgs un pozitīvi vasarīgs skaņdarbs, lai AMG neaizmirstu pievērst uzmanību šai jaunajai grupai 2010.gadā.



Nice Nice – „One Hit” [Warp]
AMG rating: 6/10

Vēl viena debija, šoreiz no Portlendas, ASV. Duets Nice Nice pavisam nesen noslēdzis līgumu ar zināmo ierakstu leiblu Warp Records, uz kura tad arī izdots viņu pirmais singls „One Hit”. Pietiekami skaļš un griezīgs skanējums, kurā kopā sakausēts Led Zeppelin, HEALTH un Animal Collective muzikālais kokteilis. Psychedelic/Noise rock cienītājiem.

Var iegūt arī par velti Warp Records mājaslapā:
http://warp.net/records/nice-nice/introducing-nice-nice-with-free-debut-single-download-and-european-live-dates


Rihanna – „Russian Roulette” [Mercury]
AMG rating: 5/10


Lai cik tas dīvaini nebūtu, bet man pat sākotnēji šis pirmais Riannas singls, kopš mega-slavenā „Krisa Brauna skandāla”, šķita simpātisks. Pēc kādas trešās/ceturtās noklausīšanās reizes skaņdarba muzikālais sīrups gan šķita jau pārāk lipīgs, bet toties bija cerība, ka iepriecinās jaunās dziedātājas ceturtais studijas albums „Rated R”, kas iznāca šopirmdien. Diemžēl „Russian Roulette” ir viens no 3-4 veiksmīgākajiem plates trekiem...

Par albumu gan kādā citā reizītē. Tā pirmais singls „Russian Roulette” tapis sadarbībā ar reperi Ne-Yo, kas gan intervijās piebilda, ka Rianna bijusi tā, kas šai dziesmā vēlējusies tumšāku un drūmāku noskaņu (jautājums, vai Ne-Yo ir dzirdējis, piemēram, Portishead pēdējo plati...?). Wikipedia.org apgalvo, ka „Russian Roulette” esot saņēmis pozitīvas atsauksmes no kritiķiem. Acīmredzot cilvēks, kas to publicējis, nelasa ietekmīgāko no ASV mūzikas mēdijiem – Pitchfork, kas pateica īsi, bet konkrēti – VĀJI (3/10).

Ietekmīgākais no Latvijas mūzikas mēdijiem (nu, ok, TOPOŠAIS ietekmīgākais no Latvijas mūzikas mēdijiem!) apgalvo, ka taisnība arī šoreiz būs kaut kur pa vidu. Vienīgi žēl, ka viena no, manuprāt, perspektīvākajām jaunajām r’n’b dziedātājām sāk palikt arvien garlaicīgāka un garlaicīgāka...

Atgriežoties pie albuma „Rated R”, mans sirsnīgākais ieteikums smukajai barbadosietei ir sekojošs: aizmirsti un NEZVANI, dārgumiņ, vairs ne Ne-Yo, ne Will.I.Am, ne arī citiem saviem amerikāņu draugiem. Jaunajā albumā kā tādi īleni maisā pozitīvā nozīmē spiežas ārā britu producentu Chase & Status trīs producētie skaņdarbi, kas atsevišķās vietās pat ielikuši zināmas dubstep fīčas. Lūk, TAS jau ir interesanti!



Paramore – „Brick By Boring Brick” [Atlantic]
AMG rating: 5/10

Joprojām turpinu nesaprast, tieši KAS tik ļoti sajūsminājis atsevišķu mūzikas mēdiju apskatniekus (tai skaitā pašmāju kolēģi Jāni Žildi) jaunajā Paramore albumā „Brand New Eyes”. Nē, soliste pat ĻOTI smuka, piekrītu, bet tas arī ir vienīgais pluss, salīdzinot ar, piemēram, Biffy Clyro.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru