26 novembris, 2009

AMG Klasiskais Hīts (2008.gada Novembris)

Fleet Foxes – „He Doesn’t Know Why” [Bella Union]


Nedēļu esam ieturējuši pauzi sadaļā „AMG Klasiskais Hīts”, pienācis laiks izvēlēties kādu dziesmu no AMG 2008.gada novembra topa. Interesanti, ka 1.vietu pirms gada mūsu topā izcīnīja A Place To Bury Strangers debijas singls „I Know I’ll See You”, kas arī ir nešaubīgi lielisks skaņdarbs, kuram vērts pievērst uzmanību, bet Klasiskā Hīta izlasei pievienojam tā mēneša 2.vietu topā – Fleet Foxes „He Doesn’t Know Why”.

2008.gada novembra sākumā lielākās izredzes iegūt AMG 2008.gada balvu par Gada Labāko Albumu prognozējām Vampire Weekend. Tad beidzot noklausījos Fleet Foxes debijas plati „Fleet Foxes”... Viss. Pārējais ir vēsture.

Ir gadījumi, kad šādi „pēdējo stundu lēmumi” piešķirt kādam albumam/dziesmai gada titulu liek jau pēc dažiem mēnešiem savu soli nožēlot, bet tas noteikti nav Fleet Foxes gadījums. Lieliskais bārdaino vīru no Sietlas kvintets ar solistu Robinu Peknoldu priekšgalā arī pēc gada izklausās vairāk nekā debešķīgi, liekot saprast, ka šis nav „tikai” 2008.gada labākais albums, bet gan kas vairāk.

„He Doesn’t Know Why” nav ne pirmais, ne labākais singls no viņu slavenās debijas plates. Abi godi pienākas dziesmiņai „White Winter Hymnal”, kas tad arī pelnīti izcīnīja augsto 4.vietu AMG GADA topā, toties „He Doesn’t Know Why” man visvairāk asociējas tieši ar pašu albumu – ar vēsu, tumšu novembri un ilgām, kuras remdēja salds karstvīns ar pastiprinātu kanēļa garšu un uz austiņām n-tās reizes klausītais Fleet Foxes debijas albums. Skaisti. Mīļi, silti un skaisti.
LIRIKA:

Penniless and tired, with your hair grown long
I was looking at you there and your face looked wrong
Memory is a fickle siren song
I didn't understand

In the gentle light as the morning nears
You don't say a single word of your last two years
Where you were or when you reached the frontier
I didn't understand, no

See your rugged hands and a silver knife
Twenty dollars in your hand makes you hold so tight
All the evidence of your vacant life
My brother you were born

And you will try to do what you did before
Pull the wool over your eyes
For a week or more
Let your family take you back to your original mind

There's nothing I can do
There's nothing I can do
There's nothing I can say
There's nothing I can say
I can say

P.S. 2010.gada sākumā Fleet Foxes beidzot dodas studijā (to viņi grasījās darīt jau pirms pusgada, bet n-to koncertu dēļ plānus visu laiku nācās atlikt), lai sāktu ierakstīt otro albumu. Gaidām ar nepacietību!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru