24 aprīlis, 2013

A-LIST: Savages - Shut Up


Savages - "Shut Up" [Matador]
(from f/c LP "Silence Yourself", out May 6th)

Tikai sākotnēji dziesmas „Shut Up” garais ievads var šķist neadekvāts un nevietā. Patiesībā tieši tur ietverta dziesmas un, visticamāk, arī albuma galvenā doma. Visu necitēšu, bet galveno: „The world used to be silent. Now it has too many voices, and noises are constant distraction. They multiply, intensify. They will divert your attention from what’s convenient. (...) If you are focused, you are harder to reach. If you are distracted, you are available. (...) And yet if the world would shut up, even for a while, perhaps we will start hearing the distant. (...) Silence yourself”.

Šķiet, Yeah Yeah Yeahs šogad bija pirmā no lielajām grupām, kas sāka nopietni runāt un pirms šāda aizlieguma ieviešanas mēģinājuma vismaz lūgt saviem faniem neizmantot mobilo aparātu kameras koncertos. Tas noteikti ir sasāpējis jautājums daudziem mūzikas mīļotājiem, jo brīžiem no tās vājprātīgās aifōnu zibināšanas patiešām nav skaidrs, kāpēc daži vispār atrodas koncertos? Vai tiešām YouTube jau nav pietiekami daudz pretīgas kvalitātes videoklipu, kurus neviens neskatās? Es nemaz nerunāju par tiem, kas atnākuši, lai patērzētu ar draugiem vai vienkārši pazīmētos, ka „es biju tajā koncertā”.

Jauno Londonas dāmu kvartets Savages uz karstām pēdām pievienojies Yeah Yeah Yeahs aicinājumam, izplatot šādus lūgumus arī savos koncertos. Pat grupas debijas albums, kas iznāks jau pēc pāris nedēļām, nosaukts „Silence Yourself”. Vai singla „Shut Up” ievads ir domāts tiešā nozīmē, vai kā dziļāks zemteksts ar aicinājumu nomest visu lieko, traucējošo un koncentrēties uz būtisko – tam pat nav tik lielas nozīmes. Pats svarīgākais, ka grupa, kas savu karjeru sāka ar pancisku un rotaļīgu hīt-singlu, ar trešo dziesmu arvien vairāk sevi apliecina kā nopietns un interesants kolektīvs ar dziļāku mesidžu. Šī nav kārtējā one-hit-wonder post-punk apvienība, un gribas ticēt, ka to apliecinās arī debijas albums.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru