10 marts, 2011

ALBUMS: Nicolas Jaar - "Space Is Only Noise"

Nicolas Jaar – "Space Is Only Noise"

Release date: 14/02/2011
Label: Circus Company
AMG rating: 8/10

Ar Nikolasu Džāru muzikāli pirmoreiz iepazinos pērnā gada nogalē, kad līdz manām ausīm nokļuva mūziķa 2010.gada vasarā izdotais EP „Marks & Angles”. Lieki teikt, ka man tad prātā pat neienāca, ka šis Čīlē augušais, bet šobrīd Ņujorkā mītošais puisis ir tikai 21 gadu vecs – tik nobriedis, nostrādāts un pat izsmalcināts bija skanējums visās trīs EP atrodamajās dziesmās.

Par vēl lielāku pārsteigumu Džārs ir parūpējies šogad, izdodot savu debijas albumu „Space Is Only Noise”. Neizsmeļams slinkums pārņem brīdī, kad jāuzskaita visas albumā atrodamās muzikālās ietekmes. Būšu īss – tās šeit ir atliku likām: sākot no minimal techno, turpinot ar franču kino mūziku un beidzot ar afrikāņu džezu. Taču pāri visam ir jaunieša spēja ala Flying Lotus līmenī to visu savirpināt kopā tā, lai nekas neizklausās lieki, nekas neizklausās garlaicīgi vai nomācoši.

Tieši pretēji – atsevišķas dziesmas, tādas kā mantriskais un burvestības pilnais „Keep Me There”, Reju Čārlzu samplējošais un džezīgais „I Got A Woman” un hipnotiski sintētiskais „Space Is Only Noise If You Can See” – rada tādu fascinējošu noskaņu, ka no gūtās labsajūtas brīžiem pat paliek bail. Turklāt nav mazsvarīgi šādiem ierakstiem arī fakts, ka to melodijas neiziet no prāta vēl ilgi pēc noklausīšanās – šī lieta man pietrūka visu slavētajā pērnā gada Flying Lotus albumā „Cosmogramma”.

Skaņu kolāžu mīļiem un Deivida Linča filmu noskaņu cienītājiem šis ir obligāts albums! Nē, piedodiet. Šis VISPĀR ir obligāts 2011.gada albums!


Absolūtais albuma hailaits - "Space Is Only Noise If You Can See":

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru