25 aprīlis, 2013

ALBUMS: Young Galaxy - Ultramarine

Young Galaxy – "Ultramarine"
Release date: 08/04/2013
Label: Paper Bag
AMG rating: 8/10

Pēc pirmās „Ultramarine” noklausīšanās reizes pārņēma tāda neliela de-javu sajūta, jo pirms diviem gadiem ar Young Galaxy bija gandrīz identiska situācija. Grupa salutināja ar trim pasakainiem singliem, kas lika degt nepacietībā pēc pilna albuma, bet, kad tas beidzot tika izdots, atstāja neapmierināta izsalkuma sajūtu, kādu melomāniem mēdz radīt albumi, kuru jau iepriekš izdotie singli arī izrādās spēcīgākie platē. Šoreiz ar eksāmenu pēc veiksmīgajiem kontroldarbiem Young Galaxy ir veicies labāk.

Rakstot par Young Galaxy pēdējos divarpus gados, vienmēr jāsakoncentrējas, lai neuzrakstu „Zviedrijas grupa”. Young Galaxy, kā zināms, ir no Kanādas pilsētas Vankūveras, taču viņu sadarbība ar zviedru producentu Denu Lisviku ir būtiski ietekmējusi grupas skanējumu, un nu jau bez viņa vispār grūti iedomāties kvinteta ierakstus. Šķiet, šo veiksmes atslēgu saprot viņi paši, jo šoreiz nevis Lisviks devās pie Young Galaxy, bet kanādieši brauca uz Gēteborgu, un viss „Ultramarine” ir tapis tur.

Arī albuma ierakstīšanas process šoreiz atšķīries. Ja iepriekšējā reizē viss ticis ierakstīts pa daļām, un tad Lisviks tās līmējis kopā, „Ultramarine” ir ierakstīts „dzīvajā”. Ar to varētu izskaidrot, kāpēc „Ultramarine” šķiet bagātīgāks un dinamiskāks. Dzīvāks, kā smejies. Young Galaxy vienmēr padevies izcelt emocionālo nokrāsu dziesmās, un šeit tas ir uzskatāmi dzirdams, īpaši pirmajā pusē. Pirmais singls „Pretty Boy” bez lielas piepūles burtiski aiznes vasaras bezrūpīgas pasaulē, kamēr „Fall For You” uzbur aizkustinošu romantisku ainu.

Caurcaurēm šis ir skandināvisks popmūzikas ieraksts. Atsevišķi gabalu iesākumi pat izteikti atgādina The Knife skaņu knifus. Viens no albuma spēcīgākajiem gabaliem „In Fire” pat šķietami kopē The Knife raustīto sintezatoru rokrakstu, taču tas viss ir pasniegts daudz maigākā, sildošākā un vienkāršākā manierē. Patīk popmūzika? The Knife ir par skarbu, aukstu un sarežģītu, bet Niki and the Dove un Robina par popsīgu? Šis būs ideāls risinājums!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru