10 marts, 2011

FEBRUĀRA ALBUMU TOP 5

ALBUMU TOP 5 FEBRUĀRĪ

5.Gil Scott-Heron & Jamie xx – "We’re New Here"

Release date: 21/02/2011
Label: XL Recordings
AMG rating: 7/10

Pērnā gada sākumā kā Fēnikss no pelniem cēlās 70’to gadu spoken-word un jazz-funk leģenda Džils Skots Herons, pēc 16(!) gadu klusēšanas, kas cita starpā saistīta arī ar sirmā kunga nedienām ar kokaīnu un likumsargiem, izdodot jaunu albumu „I’m New Here”. Turklāt albums dēvējams par teju izcilu – tas izcīnīja arī 12.vietu AMGmusic 2010.gada noslēguma albumu topā.

Albuma „I’m New Here” producents un cilvēks, kas muzikāli vistiešākajā ziņā palīdzēja Skotam Heronam atdzimt, bija XL Recordings boss Ričards Rasels. Tieši viņš, būdams liels grupas The xx cienītājs, piespēlēja Džeimijam Smitam ideju par „I’m New Here” remiksu albumu, ko jaunais producents, pats savukārt būdams liels Džila Skota Herona daiļrades piekritējs, aši akceptēja.

Un šeit nu ir rezultāts – no skumja, naksnīga un trip-hop stilos ieturēta dzīvesstāsta tapis mazliet vairāk kā pusstundu garš, optimistisks ceļojums aktuālajos UK bass ritmos un dubstep noskaņās. Interesanti, ka Džeimijs šajā platē faktiski izmantojis vien Džila Skota Herona balsi, pārējās skaņas un elementus pieliekot klāt pats. Turklāt atsevišķās dziesmās pat ņemti arī slavenā mūziķa vokāli no viņa 70’to gadu platēm.

The xx faniem un Džila Skota Herona cienītājiem šī būs medus maize. Pārējiem – interesanta un saturiski vērtīga klausāmviela, kas, cerams, liks vēlreiz (vai pirmoreiz) plašu (CD, MP3 – kā vēlaties) atskaņotājā ievietot pērnā gada oriģinālu.



4.James Blake – "James Blake"
Release date: 07/02/2011
Label: A&M Records
AMG rating: 8/10


Varen zīmīgi, ka šī mēneša albuma topā pēc Džila Skota Herona remiksu plates sanāk rakstīt par Džeimsa Bleika solo debiju. Neliegšos – arī patīkami, jo reti kurš man no sirds ticēja, kad es ar putām uz lūpām stāstīju par The xx debijas albumu un to, kādu neizdzēšamu iespaidu tas atstās uz mūziku turpmākajos gados. Pēdējā pusgada laikā visvairāk aprunātais (labā nozīmē!) britu producents intervijās nemaz neslēpj, ka šis albums tapis viennozīmīgi ietekmējoties no The xx 2009.gada šedevra.

Šķēpi saistībā ar „James Blake” albumu tika lauzti ne pa jokam. Un jau atkal taisnība ir kaut kur pa vidu. Pavisam noteikti šajā debijas albumā būs vīlušies tie, kas gaidīja turpinājumu pērnā gada EP „CMYK” garā. Nē, dāmas un kungi. Šis ir izteikti lēns, kluss un aizkustinošs ieraksts, kurš dubstep un garage ritmus ir sapludinājis ar to, ko parasti apzīmē kā „singer-songwriter” muzicēšanu. Bez tam izdarījis to tik prasmīgi, ka arī šeit robežas ir nojauktas uz visiem laikiem.

Kā mīnusu Džeimsa Bleika debijas platei var minēt to, ka albuma divi centrālie treki ir kaverversijas. Pirmais – jau pērnā gada nogalē klausītais Feist skaņdarbs „Limit To Your Love”. Otrais – šobrīd aktuālais singls „The Wilhelm Scream”, kas – kā tas atklājās tikai pēc albuma izdošanas – patiesībā ir Džeimsa Bleika tēva sacerēts treks, kas savulaik izdots viņa 2006.gada albumā „4th Estate”. Turklāt trešais labākais albuma darbs ir „I Never Learnt To Share”, kas arī internetā cirkulēja jau pērn.

Toties tas, kā Bleiks šos skaņdarbus ir apdarinājis muzikāli un ietinis albuma kontekstā, nemaz nerunājot par perfekto intīmo atmosfēru un producentam neraksturīgi pārliecinošo balsi, ir apbrīnojami un vienkārši skaisti. Pat klusums, ar kuru Bleiks nebaidās rotaļāties savās dziesmās, vēl nekad nav skanējis tik romantiski. Pilnībā pievienojos Clash žurnālam, kas Bleiku nosauca par „klusās revolūcijas princi”.



3.Radiohead – "The King of Limbs"
Release date: 18/02/2011
Label: XL
AMG rating: 8/10

„„The King of Limbs” nav šedevrs, tas neatklāj neko tādu, ko mēs par Radiohead nezinājām. Vēl vairāk – šis nav ne tuvu no labākajiem Radiohead ierakstiem. Taču tas tik un tā pievelk kā magnēts, ļaujot ar katru nākošo klausīšanās reizi sevi iemīlēt vēl vairāk un vairāk, bez tam arī klusi – it kā neviļus, it kā nevērīgi – paužot mums jau sen zināmo patiesību, ka pēdējo divdesmit gadu laikā Lielbritānijā nav bijusi izcilāka grupa par šo.

Plašāk par albumu lasi šeit.



2.Nicolas Jaar – "Space Is Only Noise"
Release date: 14/02/2011
Label: Circus Company
AMG rating: 8/10


„(...)Par vēl lielāku pārsteigumu Nikolass Džārs ir parūpējies šogad, izdodot savu debijas albumu „Space Is Only Noise”. Neizsmeļams slinkums pārņem brīdī, kad jāuzskaita visas albumā atrodamās muzikālās ietekmes. Būšu īss – tās šeit ir atliku likām: sākot no minimal techno, turpinot ar franču kino mūziku un beidzot ar afrikāņu džezu. Taču pāri visam ir jaunieša spēja ala Flying Lotus līmenī to visu savirpināt kopā tā, lai nekas neizklausās lieki, nekas neizklausās garlaicīgi vai nomācoši.

Plašāk par albumu lasi šeit.



1.PJ Harvey – "Let England Shake"
Release date: 14/02/2011
Label: Island
AMG rating: 9/10

„(...) Šī nav padsmitnieku hipiju pretošanās kustības himna, tāpat šis nav arī Bono stilā ieturēts tukšs manifests par lietām, no kurām mūziķis ne nieka nesaprot. Šī ir perfekta un skaudra cilvēku nežēlīgās dabas analīze, kas diemžēl noved pie loģiskiem secinājumiem, ka nekas jau būtībā nav mainījies. Un nemainīsies ar. Dziesmas „The Glorious Land”: „How is our glorious country ploughed? / Not by iron ploughs / Our lands is ploughed by tanks and feet, / Feet marching” (Iztulkošu: „Kā mūsu lieliskā zeme tiek arta? / Ne ar dzelzs arkliem / Ar tankiem un kājām / Maršējošām kājām”).

Plašāk par albumu lasi šeit.



VĒL ŠOMĒNES IZVĒRTĒJĀM:

WIN WIN – „Win Win” [Vice Music]
AMG rating: 7/10

Cut Copy – „Zonoscope” [Modular]
AMG rating: 7/10

Hercules and Love Affair – „Blue Songs” [Moshi Moshi]
AMG rating: 7/10

Bright Eyes – „The People’s Key” [Polydor]
AMG rating: 7/10

...And You Will Know Us By The Trail Of Dead – „Tao Of The Dead” [Century Media]
AMG rating: 7/10


Mogwai – „Hardcore Will Never Die, But You Will” [Rock Action]
AMG rating: 6/10

Toro Y Moi – „Underneath The Pine” [Carpark]
AMG rating: 6/10

Esben and the Witch – „Violet Cries” [Matador]
AMG rating: 6/10

Yuck – „Yuck” [Mercury]
AMG rating: 6/10

Deerhoof – „Deerhoof vs Evil” [ATP Recordings]
AMG rating: 5/10

Gruff Rhys – „Hotel Shampoo” [OVNI Records]
AMG rating: 5/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru