11 marts, 2011

Nedēļas Izlase (07.03.11.-13.03.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #10 (07.03.2011. – 13.03.2011.)

Sveicināti!

Droši vien nebija īsti pareizi pirms Nedēļas Izlases noskatīties šausminošos kadrus no zemestrīces un cunami izārdītās Japānas. Tādos brīžos saproti, cik patiesībā mazs un nevarīgs esi pret Dabas spēku. Tādos brīžos saproti, cik nenovērtējama vērtība elpot, dzīvot un spēt priecāties par lietām, kas tev ir apkārt. Neizsakāmi skumji. Visdziļākās līdzjūtības no AMGmusic Japānas valstij un tās iedzīvotājiem.

Tomēr atgriežoties pie mūzikas, jāsecina, ka šī ir bijusi gana raiba nedēļa. Centrālā ziņa aizsākās jau pagājušās piektdienas vakarā, kad Radiohead stilā visus nošokēja Arctic Monkeys ar jaunu klipu un singlu „Brick By Brick”. Šonedēļ tapa oficiāli zināms, ka jaunais mērkaķu albums sauksies „Suck It And See” un tiks izdots jūnija sākumā. Diemžēl nedēļa neiztika arī bez skumjām – otrdien 44 gadu vecumā savās mājās miris tika atrasts Alice In Chains bijušais basģitārists Maiks Stārs...

Ja es teiktu, ka šobrīd jauno, nenoklausīto dziesmu un albumu mapē uz mana datora ir kaudze, tas būtu tas pats, kas teikt, ka laikrakstos var atrast dažus burtus. Centīšos tai izburties cauri nedēļas nogalē, kas savukārt nozīmē, ka nākamā nedēļa AMGmusic varētu izvērsties gana ražīga. Tikmēr šīs nedēļas aktuālākās dziesmas – gluži kā pagājušajā nedēļā – atrodamas ekskluzīvi tikai un vienīgi šeit, Nedēļas Izlasē, kas šonedēļ svin jau savu desmito jubileju 2011.gadā.

No 20 jaunajiem singliem šoreiz veselas septiņas kompozīcijas ir novērtētas ar A burtu, kas nozīmē, ka šī nedēļas izlase būtībā arī sastāvēs no jaunajiem singliem. Piedāvāšu arī vienu, manuprāt, ļoti saulainu un pēc vasaras kliedzošu remiksu, kā arī gana interesantu kaverversiju un pieminēsim arī mūžībā aizgājušo Maiku Stāru. Ķeramies klāt? Ķeramies!


TRACK OF THE WEEK:

R.E.M. - "UBerlin" [Warner]
(from LP "Collapse Into Now", out now)
(released as a digital single on March 7th)


Ja man kāds vēl pirms mēneša būtu teicis, ka kādā no 2011.gada Nedēļas Izlasēm par Nedēļas Dziesmu es nosaukušu kādu R.E.M. singlu, es droši vien padomātu par šo cilvēku ne tās glaimojošākās domas. Kopš 2005.gada singla „Electron Blue” nebiju dzirdējis neko no šīs savulaik tik ietekmīgās grupas, lai dotu kaut mazākās cerības, ka pieredzējušajiem atēniešiem (ne tiem, kas Grieķijā, bet tiem, kas ASV, Džordžijas štatā dzīvo) kaut kur atvilktnē ir saglabājies arī sauss pulveris.

Jaunākais albums „Collapse Into Now”, kas veikalos parādījās šo pirmdien, protams, ne tuvu nestāv tādiem šedevriem kā 1988.gada „Green” vai 1992.gada „Automatic For The People”, pat ne 1998.gada „Up”. Taču šajā gadsimtā (oh, ku tas labi skan!), manuprāt, tas ir spēcīgākais grupas ieraksts, kurš nav ne tuvu tik blāvs un saturiski tukšs kā „Around The Sun” (2004), nedz arī tik lieki uzspēlēti roķīgs un, ņemot vērā grupas dalībnieku vecumu, tādējādi arī mazliet smieklīgs kā „Accelerate” (2008).

Mūzikas kritiķi visi kā sarunājuši norāda, ka „Collapse Into Now” ir apvienots gan 80’to gadu grupas neatkarīgums, spurainums, gan 90’to gadu melodiskums un vieglums. Tiesa gan, steidz arī norādīt, ka vairākas albuma dziesmas izklausās pēc tādiem kā veco hītu rīmeikiem, un šeit mēs arī nonākam pie šīs nedēļas AMGmusic Nedēļas Singla – dziesmas „UBerlin”, ko mūzikas speci steidz nodēvēt par vāju „Drive” - starp citu, pēdējo dziesmu, ko pirms savas nāvas esot klausījies Kurt Kobeins – atdarinājumu. Dziesmas iesākums ar akustisko ģitāru un vārdu „Hey” patiešām atsit atmiņā leģendāro 1991.gada melnbalto videoklipu, kuru tolaik kā pielipis pie televizora ekrāna, skatoties MTV, nekad nelaidu garām.

Varbūt tas saistīts ar manu sentimentālo šīs nedēļas garastāvokli, bet arī pēc n-tās dziesmas noklausīšanās es palieku pie sava – šī ir skaistākā R.E.M. dziesma, ko grupa ir sacerējusi kopš 2000.gada singla „The Great Beyond” no filmas „Man on the Moon”. Gan noskaņa, gan melodija, gan Maikla Staipa deklamējošais dziedājums pantiņos, gan lipīgais piedziedājums – viss man patīk šajā dziesmā, un par R.E.M. es neko tādu neesmu teicis gadus desmit.

I will make it through the day / And then the day becomes the night / I will make it through the night”. Iedvesmojoši!



A-LISTED TRACKS:

Wolfram & Constantin - "Session-Recession" [Mr. Intl]
(released as a digital single on March 7th)

Būtībā šim bija jābūt Nedēļas Singlam! Pagājušajā nedēļā sanāca parunāties ar vienu labu draugu, kuram stāstīju par to, kā arvien vairāk un vairāk deju mūzikā sāk dominēt 90’tajos gados aktuālais acid house un rave. Kā trekns pierādījums maniem vārdiem ir šo pirmdien uz Endijam Batleram (Hercules and Love Affair) piederošā leibla MR. INTL izdotais Wolfram & Constantin singls „Session-Recession”. Vēl neviens gabals nav skanējis tik līdzīgi The K.L.F. daiļradei. Pēdējos atļaušos nosaukt par acid karaļiem.

Austriešu dīdžejs un producents Volframs Ekerts pirmoreiz AMGmusic uzmanības lokā nonāca jau pērn, kad viņa kompozīcijas „Hall Of Shame” Skatebard remikss pelnīti tika atzīts par vienu no 2010.gada iespaidīgākajiem deju trekiem, gada beigās atrodot vietu arī starp gada labākajiem deju skaņdarbiem. Nākamnedēļ uz vācu leibla Permanent Vacation iznāks jaunieša debijas albums, kas jau šobrīd ir manā rīcībā un ko noteikti noklausīšos tuvākajā laikā. Diemžēl gan tur nav atrodams „Session-Recession” – izteikti skābs, masīvs, melns un līdz mielēm enerģisks klubu jumtu rāvējs.
WOLFRAM & CONSTANTIN - RECESSION SESSION by WOLFRAM


Adam Kesher - "Hour Of The Wolf" [EMI France]
(released as a digital single on March 7th)


Pagājušajā nedēļā, kad starp labākajiem miksiem piedāvāju jums arī Lifelike miksu Adam Kesher dziesmai „Hour Of The Wolf”, nekādi nevarēju atcerēties, kur es esmu šo vārdu jau dzirdējis. Apskaidrība nāca šodien – Adams Kešers bija tas dīvainais un piečakarētais režisors ar kantainajām brillītēm manā visu laiku mīļākajā filmā „Malholandas Ceļš” (rež. Deivids Linčs). Acīmredzot tieši no šīs filmas šādu nosaukumu izvēlējusies franču apvienība, kas sastāv no pieciem cilvēkiem.

Tāpat pagājušajā nedēļā kļūdaini nodēvēju singlu „Hour of the Wolf” par francūžu debijas singlu. Ne tuvu tā nav. Patiesībā grupas kontā jau ir pat veseli divi albumi, no kuriem pēdējais iznācis 2010.gadā. Starp citu, no šī albuma arī nāk dziesma „Hour of the Wolf”, kas – līdzīgi kā britu Two Door Cinema Club vai Delphic – balansē uz electro-pop un indie-rock robežas, vairāk gan tuvojoties pirmajai. Pēdējos divos gados it kā esam jau atēdušies šāda formāta mūziku, taču „Hour Of The Wolf” skan tik lipīgi un emocionāli, ka nopelna neviltotus aplausus no AMGmusic.
Adam Kesher - Hour Of The Wolf by Disque Primeur


Night Plane - "Parallel Lines" [self-released]
(from compilation "Soul Clap's Social Experiment 002", out now)


Kamēr Latvijā mūziķi kļūst par kritiķiem un radio raidījumu vadītājiem, Amerikā notiek otrādāk. Deju un elektroniskās mūzikas žurnāla Resident Advisor apskatnieks Viljamss Raušers jeb Night Plane, nolēmis, ka pietiek tikai runāt un rakstīt un jāķeras vērsim pie mantām pašam, pagājušā gada nogalē pa vienam SoundCloud vietnē sāka publicēt paša veidotus, lielākoties house mūzikas skaņdarbus un remiksus.

Mūsu ausīm garām nav paslīdējis viņa jaunākais veikums – gandrīz desmit minūtes garais treks „Parallel Lines”, ko pats mākslinieks trāpīgi nodēvējis kā „dream house”. Plūstošas sintezatoru skaņas un eksellents sieviešu vokāla sempls ir treka atslēgas, kas neizbēgami rada vēlas nakts / agra rīta noskaņu, pat ja pulkstenis rāda nedaudz pāri trijiem pēcpusdienā un ārā spīd spoža saule.
Night Plane - Parallel Lines by Night Plane


The Chemical Brothers - "Container Park" [Sony]
(from OST "Hanna", out on March 14th)


Par 2010.gada nogales lielāko muzikālo dāvanu daudziem kļuva franču elektroniskās mūzikas nekronēto karaļu Daft Punk skaņu celiņš filmai „Tron: Legacy”. Cik nu tas beigās sanāca veiksmīgs vai neveiksmīgs, lai spriež Daft Punk fani, bet pavisam nesen uzzinājām, ka francūžu pēdās devušies arī britu deju mūzikas veterāni The Chemical Brothers, kas veidojuši muzikālo fonu aprīlī uz kino ekrāniem iznākošajai filmai „Hanna” – Džo Raita trillerim ar Sīrsi Ronanu un Keitu Blānšetu galvenajā lomās.

Līdz filmai un pašam skaņu celiņam mazliet jāpaciešas (attiecīgi – mēnesis un trīs dienas), bet šonedēļ piedāvājam saundtreka pirmo skaņdarbu „Container Park”, kas pēc savas uzbūves un izpildījuma var derēt tikai un vienīgi trillerim. Biedējošs, smags, griezīgs un skaļš instrumentāls darbs, kas pietiekami labi varētu noderēt arī kā fons, ar automašīnu traucoties cauri negaisam. The Chemical Brothers patīkami pārsteidza jau pērn ar patiešām veiksmīgo albumu „Further”. Vai tam sekos arī gada labākais saundtreks?
Container Park by The Chemical Brothers by Hannamovie


Wild Beasts - "Albatross" [Domino]
(from f/c LP "Smother", out on May 9th)
(available as a
free download)

Laiks skrien Huseina Bolta kājām. Liekas vēl vakar tas bija, kad ar kūstošu sirdi un pavērtu muti jūsmojām par ģeniālo Wild Beasts albumu „Two Dancers” (2.vieta AMGmusic 2009.gada albumu topā), kā tā jau ir vēsture un britu kvartets ir atpakaļ ar jaunu singlu un – pēc diviem mēnešiem – arī jaunu albumu. Pirmais singls „Albatross”, kurš taustāmā formātā tiks izdots 2.maijā, bet šobrīd pieejams digitālai lejupielādei, izklausās kā b-puses skaņdarbs kādam no „Two Dancers” gabaliem. Taču tas nav slikti domāts, gluži vienkārši šī dziesma atgādina „Two Dancers” materiālu, tikai ar mierīgāku, klusāku un akustiskāku piesitienu. Manuprāt, joprojām gana skaisti.
Wild Beasts - Albatross by DominoRecordCo


Olof Arnalds feat Bjork - "Surrender" [One Little Indian]
(from LP „Innundir Skinni”, released in 2010)
(released as a 7'' vinyl single on March 3rd)


Kārtīgam latvietim vispirms jāzina, ka Islandē vārdu „Olof”, kā izrādās, dod meitenēm, nevis puikām, kā tas ir, piemēram, Vācijā vai Latvijā. Tālāk der uzzināt, ka Olofa Arnaldsa ir gana pieredzējusi un atzīta mūziķe ne tikai Islandē, bet arī visā pārējā pasaulē, kur kopš Bjorkas laikiem islandiešu mūziku gaida atplestām rokām. Pieminēju Bjorku? Manuprāt, skaņdarba „Surrender” veiksmes atslēga ir tieši viņa, pievienojoties dziesmas beigās ar pasakaini skaistu bekvokālu jau tā skaistai un intīmi trauslai kompozīcijai.



REMIX OF THE WEEK:

Delorean - "Stay Close" (RAC Mix) [self-released]
(from compilation "Remixes - Vol 2", out now)
(available as a
free download)

Nedēļā, kad tā īsti līdz galam neiepriecināja neviens albums – stipri vīlos jaunākajā Elbow darbā, līdz galam interesants nešķita arī trešais Noah and the Wale albums, vien R.E.M. daļēji iepriecināja, bet arī ne līdz tādam līmenim, lai to sauktu par Nedēļas Albumu – klausītākais ieraksts šonedēļ AMGmusic bija jauno producentu apvienības RAC izlase „Remixes – Vol 2”, kurā trijotne savā mērcē apslacījusi tādus AMGmusic lasītājiem jau zināmus gabalus kā Washed Out „New Theory”, Phoenix „Armistice”, kā arī Delorean pērnā gada vasaras himnu „Stay Close”.

Zem RAC jeb Remix Artist Collective izkārtnes paslēpušies Andrē Alens Anhos, Endrjū Maurijs un Karls Klings, kurš kā pēdējais pievienojās 2010.gadā. Kā jau pēc nosaukuma var spriest, grupa darbojas tikai kā remiksētāji un šobrīd viņu kontā ir jau neskaitāmi miksi tādiem labi zināmiem māksliniekiem kā Bloc Party, Tokyo Police Club, Ra Ra Riot, U2, The Gossip, Lady Gaga un tā šo sarakstu varētu turpināt vēl un vēl.

Mana izvēle no puišu jaunākās, par velti pieejamās izlases „RAC – VOL 2” ir mikss Delroean saulainajam trekam „Stay Close”, kurš RAC rokās kļuvis pat vēl saulaināks, ja tas vispār ir iespējams. Katrā ziņā tam klāt nācis pozitīvs, neuzbāzīgs, taču gana lipīgs un dejot un priecāties aicinošs bīts, saglabājot oriģināla pludmales ballīšu un pozitīvisma auru. Vasara, Tu jau nāc? Nāc, lūdzu!
Delorean - Stay Close (RAC Mix) by RAC


COVER OF THE WEEK:

Dum Dum Girls – „There Is A Light That Never Goes Out” [Sub Pop]
(from EP „He Gets Me High”, out now)


Jau pērn sevi veiksmīgi piesakot ar debijas albumu „I Will Be”, vēl apņēmīgāk šogad turpina Kristīne Gandreda jeb Dee Dee ar savu grupu Dum Dum Girls – pagājušajā nedēļā uz slavenā leibla Sub Pop tika izdots gana baudāms EP „He Gets Me High”. Tajā starp četrām dziesmām atradīsit arī kaverversiju leģendārajai The Smiths 1986.gada kompozīcijai „There Is A Light That Never Goes Out”, ko atļaušos nodēvēt ne tikai par visu laiku smeldzīgāko The Smiths dziesmu, bet vienu no labākajām dziesmām cilvēces vēsturē vispār. Dum Dum Girls izpildījumā Moriseja sentimentu un sirds kliedzienus nomainījis grandžīgs un garāžisks roks. Interesanta versija.
Dum Dum Girls - "There Is A Light That Never Goes Out" (The Smiths) by AwkwardSound


R.I.P. MIKE STARR (1966-2011)

8.martā savā dzīvesvietā Soltleiksitijā tika atrasts miris leģendārās 90’to gadu grunge apvienības Alice In Chains basģitārists Maiks Stārs. Lai arī joprojām oficiāli nav zināmi nāves cēloņi, liecinieki stāsta, ka pēdējoreiz Stārs redzēts lietojam metadonu kopā ar antidepresantiem. Mūziķis ilgus gadus bija atkarīgs no heroīna, ar ko publiski sāka cīnīties 2009.gadā, piesakoties dalībai realitātes šovā „Celebrity Rehab”, kur dažādas slavenības kameru priekšā iziet rehabilitācijas kursus un cīnās ar savām atkarībām.

Stārs mūziķa karjeru uzsāka jau 80’to gadu vidū, vēlāk būdams arī starp Alice In Chains dibinātājiem. Kopā ar viņu tika ierakstīti slavenākie grupas albumi – 1990.gada „Facelift” un 1992.gada „Dirt”. Pēc šī ieraksta Stārs grupu pameta, uz īsu brīdi pievienojoties heavy metal grupai Sun Red Sun. Savukārt nu Stārs ir pievienojies bijušajam kolēģim grupā Alice In Chains – solistam Leinam Steilijam, kurš mira 2002.gadā no narkotiku (kokaīna un heroīna jeb spīdbola) pārdozēšanas.

Vieglas smiltis, Maik!

Viens no maniem visu laiku mīļākajiem 90’to gadu skaņdarbiem – „Would” – dziesma, pie kuras ir izdzerta ne viena vien pilna glāze viskija un izkliegta sāpe. Dziesmu, starp citu, minētais Leins Steilijs sarakstīja par godu kolēģim Endrjū Vudam no grupas Mother Love Bone, kurš 1990.gadā mira no... heroīna pārdozēšanas.

Into the flood again
Same old trip it was back then
So I made a big mistake
Try to see it once my way...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru