05 februāris, 2010

Mēneša Albums - Janvāris 2010

ALBUM OF THE MONTH

Vampire Weekend – „Contra”
Release date: 11/01/2010
Label: XL Recordings
AMG rating: 8/10


Strīdīgs jautājums par šī mēneša labāko albumu. Diemžēl sakarā ar lēno gada iesākumu un tam sekojošo datora kapitālo remontu šomēnes faktiski esmu izklausījies vien piecus albumus, no kuriem vislabākās emocijas atstāja otrais Vampire Weekend albums „Contra”. Bet jāpatur prātā, ka joprojām nenoklausīti palikuši tādi kritiķu slavēti albumi kā 1)Delphic – „Acolyte”, 2)Owen Pallet – „Heartland”, 3)Charlotte Gainsbourg – „IRM”, 4)Four Tet – „There Is Love In You”, 5)Jaga Jazzist – „One-Armed Bandit”. Un tie ir tikai pieci no augstāk novērtētajiem albumiem citviet.

Tomēr neskatoties uz to visu, Vampire Weekend albums „Contra” jebkurā gadījumā atradīsies augstā vietā 2010.gada AMGmusic noslēguma topā – par to nav šaubu jau šobrīd. Četri ņujorkieši ar savu otro plati ir pierādījuši, ka šobrīd ir tiesīgi saukties par vienu no ietekmīgākajām blicēm indie mūzikas scēnā, un kā spēcīgs apstiprinājums tam bija arī nokļūšana pirktāko albumu topa 1.vietā ASV! Par šo faktu bija izbrīnīts pats grupas solists Ezra Kēnigs, kurš kādā intervijā ironiski piezīmēja, ka pārdot vairāk ierakstus vienā nedēļā nekā Sjūzena Boila – tas esot nopietns sasniegums!

Lai arī „Contra” atšķirībā no iepriekšējā Vampire Weekend albuma zaudē melodiskuma un lipīgo mega-hītu ziņā (pēc pirmās reizes nudien tikai pāris dziesmas aizķeras tā pa īstam), tas muzikāli šķiet pat pārdomātāks un, ja tā var teikt, pieaugušāks ieraksts. Turklāt par visiem 100 procentiem ir saglabāts galvenais Vampire Weekend ierocis – neatkārtojamais pozitīvisms un saulainums. Bez tam tādi skaņdarbi kā „White Sky” vai „Holiday” arī ir gana lipīgi un potenciāli hīti. Albumā atrodama arī pirmā, turklāt ļoti veiksmīgā Vampire Weekend balāde – „I Think UR a Contra”.

Vienā teikumā – šis ir albums, ko gribas klausīties atkal un atkal. Atļaušos prognozēt, ka tuvojoties vasarai un festivālu patīkamajai smaržai, vēlme atkal ielikt atskaņotājā „Contra” pat kļūs spēcīgāka. Vampire Weekend nav izgudrojuši jaunu divriteni, bet tas viņiem arī nebija vajadzīgs – ļoti labi ieeļļots vēl ir 2008.gadā uzbūvētais. Iet kā smērēts arī 2010.gadā!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru