24 decembris, 2009

AMG ALBUM TOP 20 OF 2009 (part 4: 10.-6.)

2009.GADA ALBUMU TOP 20


10.Yeah Yeah Yeahs – „It’s Blitz”

Release date: 06/04/2009
Label: Polydor
AMG rating: 7/10


Raksturīgākā 2009.gada īpatnība mūzikā bija 80’to gadu synthpop un disko mūzikas atgriešanās starmešu gaismā. Tas, ka šiem diviem mūzikas novirzieniem aktīvi pievērsās katras trīs no četrām electro grupām, nav nekāds brīnums, bet to, ka ar disko aizrausies Ņujorkas punk-rock/garage-rock apvienība Yeah Yeah Yeahs, šķiet, negaidīja neviens. Joka pēc, nupat fonā uzliku 2003.gada debijas plati „Fever To Tell” – nudien grūti pateikt, ka mēs runājam par vienu un to pašu grupu.

Tomēr Yeah Yeah Yeahs trešais studijas albums izrādījās vairāk nekā veiksmīgs eksperiments. Tas jau ir devis divus fantastiskus singlus – „Zero”, ko britu žurnāls NME nosaucis par 2009.gada labāko dziesmu, un „Heads Will Roll”, kas nominēts AMG balvai 2009.gada Labākais Singls. Turklāt tiem nākamā gada sākumā sekos vēl viena plates pērle – nu jau roķīgākais un vecos Yeah Yeah Yeahs vairāk atgādinošais „Dull Life”.

Tieši „It’s Blitz!”, apkopojot pasaules lielāko mūzikas mēdiju gada topus, ieņem vakanto 2.vietu, uzreiz aiz Animal Collective triumfa. Savos gada albumu Top 3 to iekļāvuši tādi slaveni britu žurnāli kā NME un Clash. Interesanti, ka tieši Lielbritānijā amerikāņu trijotni mīl vairāk nekā dzimtenē. Nebiju ilgi pārliecināts par „It’s Blitz” atrašanos arī AMGmusic albumu desmitniekā, bet šie fakti, kā arī atsevišķu AMGmusic lasītājus sajūsma par šo grupu mani tomēr pārliecināja. Starp citu, NME aptaujā par „Stilīgāko sievieti rokmūzikā” nobalsoju par Kārenu O no YYY.


9.jj – „jj n° 2”
Release date: 01/07/2009
Label: Sincerely Yours
AMG rating: 8/10


Vienu brīdi AMGMusic nedēļas singlu apskatos jau sāku jokot, ka tā nav kārtīga nedēļa, ja mums nav vismaz viens labs singls no Zviedrijas apskatīts. Kā saka Tollijs, katrā jokā daļa patiesības, un patiešām šogad bija necerēti daudz patīkamas, mīļas un interesantas popmūzikas no mūsu Ziemeļu kaimiņiem, bet tomēr neviens nespēja konkurēt ar projektu jj, kas vasarā laida klajā savu debijas albumu „No. 2” un kopā ar to – aktuālo skaņdarbu „Things Will Never Be The Same Again”, kas pavisam droši var pretendēt uz šogad spēlētākās dziesmas statusu AMG.

Pats interesantākais, ka joprojām nav īsti skaidrs, kas tad slēpjas zem projekta jj. Līdzīgi kā pirms diviem gadiem ar dubstep varoni Burial, kurš tik vien atklāja, ka mitinās Londonā, par jj zināms, ka viņi bāzējas Zviedrijā, Gēteborgā. Tā kā grupa izdod ierakstus uz leibla Sincerely Yours, baumoja, ka tas ir blakus projekts grupai The Tough Alliance, tomēr šobrīd, ja pareizi saprotu, šīs baumas līdz galam nav apstiprinājušās. Katrā ziņā wikipedia.org ziņo, ka jj sastāvā darbojas kāds Joakims Benons un Elina Kastlandere.

Lai arī albums sastāv tikai no 9 īsām dziesmiņām un tā kopējais garums ir nepilnas 27(!) minūtes, šis ir lielisks ceļojums sapņainā, hipnotiskā un liriski sirsnīgā pasaulē, kas bagātināta ar elektroniskiem gardumiem un stīgu instrumentu liegiem pieskārieniem. Ļoti, ļoti veiksmīgs debijas albums nezināmajiem cilvēkiem padevies!



8.The Big Pink – „A Brief History Of Love”
Release date: 14/09/2009
Label: 4AD
AMG rating: 8/10


Nedēļā, kad iznāca visu aprunātais un gaidītais Muse albums „The Resistance”, slavenā britu trijotne varēja apsēsties un palikt jaņos. Viņus izkonkurēja londonieši The Big Pink, kas laida klajā savu arī ilgi gaidīto un loloto debijas plati „A Brief History Of Love”. Ironiski, ka The Big Pink tad jau bija apstiprināti kā Muse iesildītāji viņu gaidāmajā Lielbritānijas tūrē...

Atgādināšu, ka The Big Pink ir britu electro-rock duets, kuru veido divi bērnības draugi. Robijs Fērzs ir savulaik darbojies kā ģitārists vācu producenta un mūziķa Aleksa Empaira projektos, bet Mailo Kordells plašāk bija zināms kā ierakstu leibla Merok Records īpašnieks, kas izdeva The Klaxons un Crystal Castles fantastiskos debijas ierakstus (vēlāk abas grupas, protams, tika pie izdevīgākiem līgumiem ar lielākām ierakstu kompānijām).

„A Brief History of Love”, kā to norāda arī nosaukums, ir tāda kā grāmatiņa ar stāstiem par mīlestību. Taču spēcīgākā The Big Pink puse ir tieši mūzika. Teicama skaņas siena, kas visvairāk atsauc atmiņā Jesus and the Mary Chain un My Bloody Valentine slavenākos ierakstus. Klausoties šo albumu nepamet sajūta, ka savas masīvās un rūpīgi nostrādātās skaņas dēļ The Big Pink pat varētu sekmīgi piepildīt vidēju stadionu kā hedlaineri. Ne velti NME The Big Pink skaņu raksturojuši kā „Big and fucking MASSIVE”.



7.Manic Street Preachers – „Journal For Plague Lovers”
Release date: 18/05/2009
Label: Columbia
AMG rating: 8/10


Maz ir tādu, kas piekrīt manam viedoklim, ka šis ir viens no visu laiku labākajiem Manic Street Preachers albumiem viņu teju 20 gadu ilgajā karjerā, taču vēl mazāk ir tādu, kas nepiekrīt, ka šī ļoti veiksmīga meniku atgriešanās pie saknēm, izdodot savu labāko albumu šajā desmitgadē.

„Journal For Plague Lovers” ir grupas veltījums savam 1995.gadā bez vēsts pazudušajam un pērn oficiāli par mirušu atzītajam ģitāristam Ričijam Edvardsam. Tieši šī harizmātiskā un atklāti ar depresiju sirgstošā mūziķa pieraksti, pārdomas un lirika ir izmantota par pamatu albumam, kas visumā tomēr izdevies neticami pozitīvs un sirsnīgs. Pat albuma noslēdzošais „William’s Last Words”, kas sevī ietver tekstu, ko uzskata par Edvardsa pašnāvības atvadu vēstuli: „Goodnight my sweetheart / Until we leave tonight / Hold me in your arms / Wish me some luck as you wave goodbye to me / You're the best friends I ever had” sanācis gana pozitīvs, lai cik tas dīvaini arī neizklausītos.

Tomēr lieliski teksti negarantē albuma panākumus AMGmusic, un tas noteikti nav attiecināms arī uz „Journal For Plague Lovers”. Tieši muzikāli ar tādām ģitāras solo partijām, kādas dzirdamas, piemēram, albuma tituldziesmā vai „Jackie Collins Existential Question Time” un lipīgiem piedziedājumiem, kā dziesmā „Marlon J.D.”, Manic Street Preachers pierāda, ka savu pulveri ne tuvu nav izšāvuši, kā varēja likties pēdējos gados. Galvenais tagad atkal sevi nepazaudēt!



6.Fuck Buttons – „Tarot Sport”
Release date: 14/10/2009
Label: ATP Recordings
AMG rating: 8/10

Šobrīd grūti tam noticēt, bet 2009.gada albumu tops gandrīz palika bez savas sestās vietas. Nē, nu kāds jau sesto vietu ieņemtu, bet topā vispār nebūtu Fuck Buttons albuma „Tarot Sport”, kuru beidzot atcerējos noklausīties vien decembra sākumā. Biju dzirdējis lieliskas atsauksmes, bet tā kā nebiju sajūsmā par pagājušā gada Fuck Buttons debijas ierakstu, nedomāju, ka šis varētu iekļūt AMG topa desmitniekā. Ha, gandrīz sanāca piecinieks.

Pirmais priekšvēstnesis, ka Fuck Buttons arī savā otrajā albumā ir radījuši ko ģeniālu, parādījās jau septembrī, kad duets no Bristoles laida klajā jaunā albuma pirmo singlu – par septiņām(!) minūtēm saīsinātu albuma „Tarot Sport” ievadgabalu „Surf Solar”. Jau tad izteicu savu sajūsmu par šo skaņdarbu un piebildu, ka 10 minūtes gara versija varētu izklausīties vēl iespaidīgāk. Kā izrādās, nekļūdījos.

Instrumentāls, masīvs, griezīgs, bet tomēr pārpārēm melodisks(!!) drone un electronica mūzikas kausējums ar post-rock, kas burtiski sevī ievelk kā tāds magnēts un nelaiž vaļā visu nepilno stundu – tik garš ir šis tikai 7 skaņdarbu piepildītais albums. Jāsaka, ka arī šis nav no vienkāršākajiem un ikdienā klausāmākajiem audio materiāliem, taču kas tik garšīgs un muzikāli interesants neiznāk katru dienu, maigi izsakoties. No industriāla techno skaņām, kas atgādina vilciena braukšanu pa sliedēm skaņdarbā „Rough Steelz”, līdz kāpinošam un melodiskam sintezatoram marša pavadījumā trekā „The Lisbon Maru”. Vairāki mūzikas mēdiji šo ierindojuši gada labāko albumu trijniekā.



Sākums šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-top-20-albums-of-2009-part-1.html

20.-16.vieta šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-album-top-20-of-2009-part-2-20-16.html

15.-11.vieta šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-album-top-20-of-2009-part-3-15-11.html

Pieci nominētie albumi AMGmusic 2009.gada balvai šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-awards-2009-best-album.html

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru