09 jūlijs, 2010

JŪNIJA TOP 20 (10.-1.vieta)

AMG TOP 20 IN JUNE 2010 (part 2):

10.The Drums - "Forever And Ever Amen"

Label: Island
Release date: 31/05/2010
AMG rating: 8/10


Neskatoties uz to, ka joprojām esmu viegli dusmīgs uz šī gada vieniem no spožākajiem debitantiem The Drums (sk. albumu apskatu!), „Forever And Ever, Amen” ir droši ierindojams blakus tādām kvarteta vasaras himnām kā „Let’s Go Surfing” un „Best Friends”. Tiesa gan, šoreiz ielaušanās AMGmusic mēneša labāko desmitniekā sanākusi tāda paknapa. Labākā ziņa – paši The Drums dalībnieki par labāko dziesmu debijas albumā sauc „Down By The Water” un intervijā NME pieminēja, ka to vajadzētu izdot kā singlu. VAJADZĒTU GAN!!!



9.Arcade Fire - "Suburbs/Month Of May"
Label: Mercury
Release date: 31/05/2010
AMG rating: 8/10


Joprojām varu iesaistīties asā diskusijā ar visiem, kam Arcade Fire 2007.gada albums „Neon Bible” liekas „neizdevies turpinājums lieliskajam debijas darbam”. Taču, protams, ļoti priecē Kanādas slavenākās grupas koncertos šogad pabijušo cilvēku sacītais, ka jaunā albuma dziesmas skan vareni un pārliecinoši, daudz vairāk atgādinot to Arcade Fire, kas visu sirdis patīkami piepildīja 2004.gadā. „Suburbs” ir pirmais augustā gaidāmā trešā studijas albuma singls, kas, papildināts ar roķīgāko „Month of May”, maija beigās tika izdots vinila plates singla veidolā.



8.Zola Jesus - "Night"
Label: Souterrain Transmissions
Release date: 21/06/2010
AMG rating: 8/10


Maijā Zola Jesus jeb Nika Rouza Danilova AMGmusic singlu topā izcīnīja 7.vietu projekta Nika + Rory sastāvā ar dziesmu „I’m Not Going Anywhere”. Toreiz teicu, ka viņas solo dziesmas klausīties ātrāk par 22:00 var „tikai izcili lietainā rudens dienā”. Kā vienmēr, nedaudz pārspīlēju. Tikai 21 gadu jaunās dziedātājas kontā ir jau divi albumi un divi EP, no kuriem pēdējais – „Stridulum” – iznāca šī gada martā. Tur tad arī pirmoreiz atradu šo smeldzīgo, ārkārtīgi melno un stindzinoši salto meistardarbu, par kuru, kā jau esmu minējis, nenāktos sarkt pat duetam The Knife. Jūnija vidū šī EP galvenais skaņdarbs tika piedāvāts kā atsevišķs singls, un mēneša topā Zola Jesus varam apsveikt ar vēl vienu Top 10 hītu. Keitai Bušai, Fever Ray un Bat For Lashes aug labs turpinājums!



7.HEALTH - "USA Boys"
Label: City Slang
Release date: 21/06/2010
AMG rating: 8/10

Nudien nespēju atminēties kādu citu rokmūzikas grupu, kuru remiksu albumu tiktu vērtēti augstāk par pašu radītajiem ierakstiem. Tieši tā bija 2008.gadā, kad Kalifornijas noise-rock pārstāvji HEALTH izdeva remiksu izlasi „DISCO”, kurā dažādi mūziķi (CFCF, Crystal Castles, Acid Girls u.c.) piedāvāja dejiskāku skatījumu uz HEALTH dziesmām, un tā noticis arī šogad, kad klajā laistais „DISCO2” saņēmis augstākus novērtējumus nekā pagājušā gada otrais studijas albums „GET COLOR”. Patīkamākais pārsteigums – šoreiz bez remiksiem izlasē atrodama arī pilnīgi jauna dziesma „USA Boys”, kura tika izdota kā atsevišķs singls. Teikšu, kā ir un neko neslēpšu – šis ir spēcīgākais HEALTH skaņdarbs, kādu nācies dzirdēt. Tamdēļ diezgan pelnīti arī visu laiku augstākais sasniegums AMGmusic topos – 7.vieta.



6.James Blake - "CMYK"
Label: R&S Records
Release date: 31/05/2010
AMG rating: 8/10


Tikai pagājušogad izdevis debijas singlu „Air & Lack Thereof”, ar otro relīzi „CMYK” jau diezgan pārliecinoši IDM, dubstep scēnā sevis ir pieteicis tikai 21 gadu vecais londonietis Džeimss Bleiks. Būdams liels R’n’B cienītājs, jaunāko singlu „CMYK” Bleiks faktiski būvējis uz divu šī žanra skaņdarbu sempliem – AlijasAre You That Somebody” un KelisCaught Out There”, no pēdējā paņemot slaveno un „CMYK” raksturojošo frāzi „Look, I found your red coat”. Aplipinot to kopā ar dažādām dupstep un IDM raksturīgām skaņu ainavām, gala rezultātā ir sanācis – nebīšos šī termina – elektroniskās mūzikas šedevrs, kas jau šobrīd ir pavēris mutes daudziem mūzikas ekspertiem. Viens ir skaidrs – turpinājumā no Bleika tiks gaidīts daudz.



5.Black Mountain - "Old Fangs"
Label: Jagjaguwar
Release date: 08/06/2010
AMG rating: 8/10
Free download

Biju jau paspējis piemirst par vienu no saviem lielākajiem atklājumiem 2008.gadā – Kanādas psychedelic/hard rock ansambli Black Mountain, kuru otrais studijas albums „In The Future” tolaik saņēma 9/10 un ierindojās 3.vietā 2008.gada AMGmusic albumu topā. Starp citu, joprojām savas domas neesmu mainījis – manuprāt, „In The Future” ir viens no nenovērtētākajiem tā gada albumiem, kuru noteikti iesaku arī Jums, ja vien tas jau nav atrodams Jūsu kolekcijā.

13.septembrī psihedēliskie jaunieši laidīs klajā trešo studijas ierakstu „Wilderness Heart. Tā vāciņu varat apskatīt augstāk. „Old Fangs” ir pirmais, par velti pieejamais MP3 singls, kuram nupat tapis arī video klips. Vienkārši pasakains ir dziesmas piedziedājums, bet kronis visam – narkotiskais un nesošais taustiņu skanējums pirms tā! Savukārt, Stefena Makbīna un Amberas Veberes vokālā saspēle ir tikpat filigrāna, kā iepriekšējā albumā! Ar nepacietību gaidu septembri!



4.The National - "Anyone's Ghost"
Label: 4AD
Release date: 28/06/2010
AMG rating: 8/10


Vēl pagājušajā nedēļā The National bija vienīgie, kas 2010.gadā no AMGmusic par jaunāko albumu saņēmuši atzīmi 9/10. Tagad šai platei ir jau pievienojusies vēl viena, bet tas nekādā veidā nemazina faktu, ka Sinsinati divu brāļu pāru un līdera Meta Berningera apvienības The National piektais studijas albums „High Violet” ir viens no skumjākajiem un vienlaikus arī skaistākajiem šī gada ierakstiem.

„Anyone’s Ghost” – dziesma, ko albuma recenzijā paspēju nodēvēt par „salauzto siržu himnu šovasar” – ir plates otrais singls, kas seko pirms pāris mēnešiem izdotajam „Bloodbuzz Ohio”. Lai arī tolaik šis singls neiekļuva AMGmusic Top 10, bet „Anyone’s Ghost” pat ir izdevies iespraukties labāko pieciniekā, es savas domas esmu mainījis. Gada topā noteikti būs pirmais, bet šeit – jūnija singlu apkopojumā – jūsmojam par otro.



3.Robyn - "Dancing On My Own"
Label: Konichiwa
Release date: 14/06/2010
AMG rating: 8/10


Sākusi karjeru jau tīņu vecumā, 90’to gadu vidū izpildot tādus starptautiski zināmus pop-hītus kā „Show Me Love” (nejaukt ar 1994.gada Robinas S tāda paša nosaukuma dziesmu!!) un „Do You Really Want Me”, pa nopietnam zviedru dziedātāja Robina sevi pieteica 2007.gada sākumā, kad visā pasaulē tika pārizdots viņas ceturtais studijas albums „Robyn”, kas dzimtenē tika izdots divus gadus agrāk. „With Every Heartbeat”, „Be Mine”, „Who’s That Girl” – šie pop šedevri nevarēja palikt nepamanīti, un neatgriezeniski ierakstīja Robinas vārdu viselitārāko popmūziķu sarakstā.

Šogad zviedru dīva laidīs klajā uzreiz trīs albumus! Tā vismaz viņa sola. Pirmā „Body Talk” daļa dienas gaismu ieraudzīja jūnija vidū, bet to pavadīja mazās plates (albuma garums tikai nedaudz pārsniedz pusstundu) pirmais un, kā norāda pati dziedātāja, vienīgais singls „Dancing On My Own”, kas atšķirībā no pārējā albuma ir klasisks, ļoti lipīgs, melodisks un līdz niansei nostrādāts popmūzikas paraugs, no kura mācīties varētu daudzas Robinas amerikāņu un britu kolēģes.



2.Aeroplane - "We Can't Fly"
Label: Wall Of Sound
Release date: 28/06/2010
AMG rating: 8/10

Šķiet, ka manas 14 gadu ilgās mūzikas apskatnieka karjeras laikā (ja to tā vispār var nosaukt), kas tāds gadās pirmo reizi, kad tikko iepazinies ar kādu grupu un sācis par to jūsmot, jau tās pašas dienas vakarā ziņās izlasu jaunums par grupas izjukšanu... Žēl, bet tieši tā sanācis ar beļģu elektroniskās mūzikas duetu Aeroplane, kas, vēl neizdevis savu debijas albumu (tas gan esot ierakstīts un tomēr tikšot izdots vasaras beigās), paspējis paziņot par izjukšanu. Tiesa, viens no grupas dalībniekiem – Vito De Luka – tomēr turpinās ierakstīties zem šī vārda.

Kā jau rakstīju pagājušās nedēļas singlu apskatā, „We Can’t Fly” ir no tiem skaņdarbiem, kuri, ja pat būtu tapuši ziemā, būtu rūpīgi jāpaglabā tālākajā atvilktnē un jāizņem laukā tikai tad, kad spoži spīd saule, ir vismaz plus 20 grādi pēc Celsija un tā vien rodas vēlēšanās dzert glamūrīgu kokteili pie jūras siltā vakarā. Tropisks disko? Balērisks house? Fankīgs electro? Viss kopā un vēl mazliet. Viens no lielākajiem hītiem AMGmusic šovasar. Jā, to droši var apgalvot jau šobrīd, kad vasara ir tikai nupat kā ieskrējusies.



1.ceo - "come with me"
Label: Modular
Release date: 01/06/2010
AMG rating: 9/10

Free download

Zviedru uzvaras gājiens popmūzikā un invāzija AMGmusic topos turpinās, turklāt nav nekādas pazīmes, ka tas varētu kaut kad arī apstāties. Jau esmu rakstījis un, visticamāk, rakstīšu vēl, ka, lai nu kur, bet popmūzikā pēdējos gados ar zviedriem konkurēt ir grūti pat amerikāņiem, nemaz nerunājot par britiem. Jaunākais pienesums mūsu ziemeļu kaimiņu mūzikā ir vienai pusei no dueta The Tough Alliance – Erika Berglunda jaunākais projekts ceo.

The Tough Alliance, kur bez Berglunda darbojas arī viņa bērnības draugs Henings Fērsts, dibināts jau 2003.gadā, turklāt tieši šo grupu varētu minēt kā saulainās zviedru elektroniskās popmūzikas celmlauzi. Ar nodurtu galvu atzīšos, ka es šo grupu iepazinu vien pērn, kad pēc fantastiskā jj albuma noklausīšanās radās vēlme papētīt dziļāk leibla Sincerely Yours (abi draugi ir šī leibla dibinātāji) izlaistās plates. Toties šai manai tumsonībai ir arī savs pluss – tagad varu kā mazs bērns priecāties par dueta 2007.gada albumu „A New Chance”, kas laikam jau uzskatāms par slavenāko The Tough Alliance darbu un ir perfekts skaņu celiņš saulainam vasaras vakaram.

Atgriežoties pie ceo, kā jau minēju, tas ir Erika Berglunda blakusprojekts, kas, kā norāda mākslinieks, absolūti nenozīmē The Tough Alliance galu. ceo (jā, nosaukums jāraksta ar mazajiem burtiem, gluži tāpat kā dziesmas nosaukums; Berglunds intervijā Pitchfork nemācēja paskaidrot, kāpēc – „šobrīd vienkārši tā labāk patīk”) debijas albums „white magic” jau pieejams interneta plašumos, bet taustāmā formāta iznāks vien augustā. Ar lielu nepacietību to gaidu, jo pirmais singls ir pat vēl lieliskāks par The Tough Alliance singliem, ja tas vispār ir iespējams. Vēl viena vasaras himna mūsu rīcībā, draugi!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru