05 februāris, 2010

JANVĀRA TOP 20 (20.-11.vieta)

AMG TOP 20 IN JANUARY 2010 (part 1):

20.Get Well Soon - "Angry Young Man" [City Slang; 25/01/2010]
AMG rating: 7/10


Ļoti reti, kad parādās kāds interesants muzikāls pārsteigums no Vācijas, bet vēl retāk parādās kāds interesants indie/folk-rock mūzikas pārsteigums no Šlāgerlandes. Tāpēc patīkami bija šomēnes iepazīties ar vācu apvienību Get Well Soon un tās līderi, divdesmit astoņus gadus veco Konstantinu Groperu. Šis ir pirmais singls no nupat kā uz leibla City Slang izdotā grupas otrā albuma – „Vexations”. Muzikāli šo varētu salīdzināt ar pērnā gada britu debitantiem Bastila un Animal Kingdom.



19.Gaujarts - "Pītā Dziesma" [Gaujarts.lv; 2009]
AMG rating: 7/10


Gada pašā sākumā iepriecināja vēl viens singls no ļoti veiksmīgā pērnā gada Gaujarta debijas albuma „Koncerts Kultūras Namā”. Dziesmiņa kā pierādījums, kāpēc Gaujarts pelnīti bija nominēti AMGmusic 2009.gada balvai „Best Latvian Act”, ko gan nācās atdot Tribes of the City. Starp citu, janvārī iznāca arī pavisam jauns Gaujarta EP „No Zemēm”, kuru varat iegūt par velti, ja piereģistrēsities grupas mājas lapā.



18.Oh No Ono - "Helplessly Young" [The Leaf Label; 18/01/2010]
AMG rating: 7/10

Ar „Helplessly Young” beidzot arī AMGmusic topā debitē dāņu kvintets Oh No Ono, kas pēdējos pāris gados izpelnījies internacionālu slavu. Grupa izveidota jau 2003.gadā, bet debijas albums „Yes” iznāca tikai 2008.gada sākumā – precīzi pirms diviem gadiem. Savukārt 2010.gada februāra sākumā laists klajā otrais albums „Eggs” un pirms tā arī singls „Helplessly Young” – 60’to gadu psihedēliskās popmūzikas ietekmēts dejojams un iedvesmojošs indī skaņdarbs.



17.Jay Electronica - "Exhibit C" [Deacon; 21/12/2009]
AMG rating: 7/10


Pa kādam hip-hop skaņdarbam AMGmusic parādās vai katru mēnesi, bet vai Jūs zināt, kad pēdējo reizi kāds no šī mūzikas stila skaņdarbiem ir bijis AMGmusic Top 20? Pērnā gada jūlijā. Kopā 2009.gadā vispār mūsu Top 20 ir iekļuvuši tikai trīs(!) hip-hop skaņdarbi, kas, protams, ir neadekvāti maz. Var jau, protams, to norakstīt uz manu laika trūkumu, ka es neatlicinu dažas stundas nedēļā hip-hop ierakstu izvērtēšanai, bet neapstrīdams ir arī fakts, ka hip-hop šobrīd, maigi izsakoties, nepiedzīvo savus ziedu laikus.

Tamdēļ liels prieks šomēnes bija par Jay Electronica skaņdarbu „Exhibit C”, kas gan patiesībā iznāca ap Ziemassvētku laiku pērn. Jay Electronica jeb īstajā vārdā Timotijs Tedfords plašāku atzinību ieguva 2008.gadā, kad iznāca Nas albums „Untitled”, kura vienu skaņdarbu bija producējis tieši Jay Electronica. Vēl pirms tam viņu pamanīja aktīvākie interneta hip-hop fani, kad Jay Electronica piedāvāja 15 minūšu garu mixtape „Act 1: Eternal Sunshine (The Pledge)”, kas bija ļoti savdabīgs muzikāls veidojums, balstīts uz filmas „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” mūziku, tai pievienojot dažādus semplus un repu.

Ilgi nebija jāgaida, kad par Jay Electronica ieinteresējās rakstošie mūzikas mēdiji un attiecīgi arī klausītāji. Tālāk jau sekoja sadarbība ar pieminēto Nas (abus saveda kopā sievas – Nas ir precējies ar Kelis, bet Jay Electronica kundze ir... Erykah Badu!) un vēl vairāki par velti internetā pieejami miksteipi, līdz 2008.gada novembrī iznāca arī pirmais puiša singls „Exhibit A”.

Nezinu, kamdēļ kā singls netika piedāvāts „Exhibit B” (ir arī tāds, turklāt tajā piedalās pazīstamais reperis Mos Def), bet, kā jau minēju, pērnā gada nogalē veikalos nonāca ar Just Blaze kopā tapušais skaņdarbs „Exhibit C”. Atsaucoties uz dziesmas liriku, kurā Jay Electronica stāsta par „parādīšanos starmešu gaismā no nekurienes” un „savu Ņūorleānas izcelsmi”, populārais mūzikas portāls Pitchfork jau norāda, ka šis varētu būt ļoti nozīmīgs un svarīgs pavērsiens Jay Electronica karjerā. Gaidīsim turpinājumu.



16.Maps - "Die Happy, Die Smiling" [Mute Records; 25/01/2010]
AMG rating: 7/10


Elektroniskā šūgeiza pārstāvis Džeimss Čepmens aka Maps, kā izrādās, arī pieder pie māksliniekiem, kas māk no neciliem, pat draņķīgiem albumiem izšaut spēcīgus singlus. Ja pērn septembrī izdotais otrais studijas albums „Turning the Mind” bija viena liela vilšanās, tad tā pirmais singls „I Dream of Crystal” no manas puses saņēma 8/10 un iekļuva arī gada singlu Top 100.

Jaunākais singls – liriski minimālais „Die Happy, Die Smiling” ar izcili lipīgo piedziedājuma „You’re not happy and you’re not smiling / It hurts my soul to know you’re crying” – gan kļūst par Maps visu laiku neveiksmīgāko singlu AMGmusic topos (līdz šim zemākā bija 11.vieta), bet no otras puses – šis ir jau piektais Top 20 hīts pēc kārtas.



15.Broken Bells - "The High Road" [21/12/2009; Columbia]
AMG rating: 7/10

Viena no centrālajām mūzikas ziņām 2009.gada rudenī bija par jaunizcepto projektu Broken Bells, zem kura paslēpušies divi ļoti labi zināmi un atzīti mākslinieki – Braiens Bērtons jeb Danger Mouse, kas ir ne tikai viena puse no hip-hop dueta Gnarls Barkley, bet arī pazīstams kā teicams producents (Gorillaz; The Good, The Bad & The Queen; Beck u.c.), un indie rock apvienības The Shins solists un līderis Džeimss Mersers. Atgādināšu, ka 2007.gadā The Shins albums „Wincing The Night Away” tika nominēts AMG balvai par gada labāko albumu.

Jaunā dueta debijas plate „Broken Bells” jau šobrīd cirkulē interneta plašumos, bet oficiāli tiks izdota marta sākumā uz leibla Sony. Pirmais singls ir liriskā dziesmiņa „The High Road”, kas mierīgi varētu arī atrasties kādā The Shins albumā, kuru... nu, jā, kuru būtu producējis Danger Mouse. Dziesmu sākotnēji varēja lejupielādēt par velti, bet šobrīd par santīmiem iegādājama interneta mūzikas veikalos.



14.Roisin Murphy - "Momma's Place" [AWAL; 18/01/2010]
AMG rating: 7/10

Ak, šīs atmiņas, šīs saldās atmiņas. Izdzirdot Roušīnas Mērfijas vārdu, laikam uz visiem laikiem man prātā vispirms pazibēs draiskā 2003.gada vasara un tad aktuālais Moloko, kā vēlāk izrādījās, pēdējais albums „Statues” un tā mega-hīts AMGmusic „Forever More” (tiesa gan, vairāk pateicoties FKEK remiksam), kas izcīnīja 1.vietu tā gada AMG topā. Un tūlīt pēc šīm atmiņām sekos saulainais 2007.gads, kad klajā nāca Roušīnas otrais studijas albums „Overpowered” un tā singli, kuri visi sasniedza Top 5 AMGmusic, turklāt plates tituldziesma „Overpowered” ieguva arī augsto 4.vietu gada topā! Un kur nu vēl bezgala pozitīvais koncerts „Sapņu Fabrikā” 2008.gada janvārī... Ak, cik skaisti bija!

Tamdēļ jo vairāk kā nenorijams kamols kaklā man bija pērnā gada novembrī AMGmusic fonotēkā nejauši ieskrējušais Roušīnas jaunais singls „Orally Fixated”, kas likās kā... ļauns joks, labākajā gadījumā. Paldies Dievam, šī dziesma tā īsti populāra nekur nekļuva, turklāt CD singlā neiznāca, tāpēc es par to noklusēju, izliekoties, ka nekas tāds patiesībā nav noticis un tas ir tikai ļauns sapnis.

Arī jaunākais Roušīnas veikums „Momma’s Place” nav iznācis un neiznāks CD versijā, bet ir pieejams digitāli. Toties jaunākais singls jau ir krietni patīkamāks un veco, labo Mērfiju atgādinošāks. Protams, arī šim skaņdarbam līdz „Overpowered” vai kādam no Moloko albumiem ir kā līdz mēnesim, tomēr tas ir gana melodisks, gana ritmisks un, pieļauju, gana labi ejošs disenē. Kad būs albums, jautāsit? Nezinu. Ja var saprast, pati Roušīna nezina un neiespringst uz šo jautājumu. Viņa tik rakstot dziesmas un tās izdodot.



13.Delphic - "Doubt" [04/01/2010; Polydor]
AMG rating: 7/10


Gana problemātisks un aizņemts sanāca 2010.gada janvāris. Tik problemātisks un aizņemts, ka tā arī neatlika laiks noklausīties jaunā Mančestras kvarteta Delphic ilgi gaidīto un daudz aprunāto debijas albumu „Acolyte”, ko saslavēt paspējuši vairāki britu mūzikas portāli, slaveno NME ieskaitot, bet nozākāt paspējis ietekmīgais amerikāņu mūzikas mēdijs Pitchfork. Cerams, februārī šo savu kļūdu labošu.

Joprojām tīksminos par grupas pērnā gada rudens hītu „This Momentary”, ar ko mančestrieši debitēja AMGmusic (Top 20 gan neizdevās sasniegt), bet šis, lai arī stipri atšķirīgs, arī nav slikts gabals – ģitāriskāks un ritmiskāks grupas sniegums, kas kaut kur atgādina pat londoniešus Bloc Party. Ar piebildi, ka muzikāli gan stipras atsauces arī uz Passion Pit un Friendly Fires.



12.Editors - "You Don't Know Love" [Kitchenware; 25/01/2010]
AMG rating: 7/10


Otrais singls no Editors 2009.gada albuma „In This Light and On This Evening”, kas pamanījās iekļūt arī AMGmusic gada albumu Top 20. Jau pēc pirmās noklausīšanās reizes nebija gandrīz nekādu šaubu, ka „You Don’t Know Love” varētu būt tā otrais singls – viens no retajiem, t.s. „radio draudzīgajiem” skaņdarbiem visādi citādi padrūmā un izstieptu kompozīciju savērptā albumā. 12.vieta – otrs visu laiku zemākais Editors rādītājs AMGmusic topos no desmit viņu singliem, kas pie mums startējuši.



11.Hurts - "Wonderful Life" [RCA; 18/01/2010]
AMG rating: 7/10


Divas vietas augstāk šomēnes atdoams vēl viens jauns ansamblis no Mančestras, turklāt arī šis ir gana daudz aprunāts un jau paspējis atrādīties prestižajā BBC „Sound of 2010” topā, kur tas izcīnīja 4.vietu (tikai vienu vietu zemāk nekā Delphic). Tomēr atšķirībā no Delphic, Hurts debijas albums vēl tikai gaidāms. Turklāt man ir nelabas aizdomas, ka albums būs ja ne izgāšanās, tad „nasing spešl” noteikti. Jā, varat šo pierakstīt un vajadzības gadījumā pēc kāda laika bāzt man šos vārdus acīs, ja vēlaties.

„Wonderful Life” jau tik ilgi un neatlaidīgi skan radio viļņos, ka par to ko piebilst, šķiet būtu visai lieki. Vien pateikšu, ka man joprojām veiksmīgāks šķiet Arthur Baker remikss šai dziesmai – stāstam par pašnāvniecisku puisi, kuru izglābj meitene ar piedziedājuma tekstu „Never give up / It’s such a wonderful life”. Pravietiski jel.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru