30 decembris, 2010

GADA SINGLU TOP 100: 10.-1.vieta


2010.GADA SINGLU TOP 100:
3.DAĻA: 10.-1.vieta


10.Klaxons - "Echoes" [Polydor]
AMG rating: 9/10 (1.vieta augustā)

AMGmusic rakstīja: „(...) Gala beigās izrādījās, ka „Flashover” tomēr nebūs Klaxons jaunā albuma pirmais oficiālais singls, par to bija lemts kļūt daudz melodiskākajam un radio stacijām draudzīgākajam „Echoes”, kurš tik tiešām ļoti atsauc atmiņā 2007.gada albuma „Myths of the Near Future” noskaņas. Tas ir mazliet piezemētāks, ne tik skarbs un – jāatzīst – ne tik jumtu raujošs kā, piemēram, „Atlantis To Interzone”, taču tam piemīt trīs ļoti svarīgas īpašības, bez kurām ir grūti kļūt par AMGmusic Single of the Week – dziesma ir a)melodiska, b) lipīga, c)pacilājoša un es pat teiktu – epohāla.” Vairāk šeit.


9.Hot Chip - "I Feel Better" [EMI]
AMG rating: 9/10 (1.vieta aprīlī)

AMGmusic rakstīja: „Dziesma, kuras piedziedājumu pats tās autors Aleksis Teilors salīdzina ar Madonnas klasisko „La Isla Bonita”, radusies vērojot Sjūzenas Boilas uzstāšanos britu televīzijas talantu šovā „Britain’s Got a Talent”. Nezinu, vai arī videoklipu ir ietekmējusi Boilas kundze, taču tas ir sanācis vienkārši teicams! Kā es gribētu, lai tāds vīriņš baltā uzsvārcī tik tiešām eksistētu un šad tad parādītos dažādos „talantu” šovos, kuros to dalībnieki izdomā, ka viņiem ir jādzied. (...) Negribas tagad tā skaļi prognozēt, bet Hot Chip ir ļoti tuvu tam, lai beidzot izcīnītu savu pirmo #1 AMGmusic mēneša topā. (...) Katrā ziņā „I Feel Better” to būtu pelnījusi. PERFEKTS hīts!” Vairāk šeit.


8.Wild Beasts - "We Still Got The Taste Dancing On Our Tongues" [Domino]
AMG rating: 9/10 (2.vieta martā)



AMGmusic rakstīja: „Viena no manām lielākajām muzikālajām vēlmēm pērn bija, lai Wild Beasts kā singlu no sava vairāk nekā lieliskā otrā studijas albuma „Two Dancers” izlaistu „We Still Got The Taste Dancing On Our Tongues”. Ko darīja Wild Beasts? Pagaidīja, līdz Atim pienāk dzimšanas diena (22.martā), un izdeva singlu TAD! :) PALDIES! Jāatkārtojas, bet „We Still Got The Taste...” vienmēr un uz visiem laikiem man asociēsies ar piektdienas augusta nakti, kad 3:00 es izdomāju sagaidīt saullēktu ar speciāli atlasītu mūziku. Šī 2009.gada mana labākā un slavenākā setliste tika iesākta tieši ar Wild Beasts tobrīd vēl nevienam nezināmo dziesmu no tikko iznākušā albuma „Two Dancers”. Pārējais jau ir vēsture, kā smejies.” Vairāk šeit.


7.Beach House - "Zebra" [Bella Union]
AMG rating: 9/10 (2.vieta aprīlī)


AMGmusic rakstīja: „Otrais singls no ziemā iznākušā Beach House trešā studijas albuma „Teen Dreams”, kā jau daudzviet esmu minējis, ir sirdi visvairāk plosošā dziesma platē, kas pārsteidz ar savu apburošo melodiju un tam teicami piestāvošo Viktorijas Legrānas vokālu. „Apburoša melodija” vispār ir krietni par maigu teikts. „Zebra” kā tāds elektrisks strāvojums iziet cauri ķermenim, ikreiz, kad to klausās, it īpaši pavēlākās vakara stundās. (...) Vēl viens pretendents uz augstām vietām gada topā!” Vairāk šeit.


6.Yeasayer - "O.N.E." [Secretly Canadian]
AMG rating: 9/10 (1.vieta februārī)


AMGmusic rakstīja: „Es nekādā gadījumā negribu teikt, ka šis ir nebijis muzikāls šedevrs. Tāpat arī ne tuvu neapgalvoju, ka „O.N.E.” līdz ar 1.vietu Februāra Top 20 un zemāk sekojošo aprakstu nodrošinās sev augstāko no vietām gada topā, bet sava daļa taisnības tam, ko rakstīju albuma apskatā, ir. Nepatīk jau atkārtoties, bet rakstīju šo: „Vienu gan nevar ne noliegt, ne ignorēt. Albuma centrālā ass ir tā vidusdaļā atrodamais, šobrīd aktuālais singls „O.N.E”. Šis ir akurāt tas gadījums, kad es NEKĀDI NESPĒJU SAPRAST, kā šis nav jau kļuvis par vispārēju mega-jumta-rāvēju visās diskotēkās pēc kārtas, un kā dīdžejiem no šīs dziesmas spēlēšanas diskā nav izdedzis caurums. Manuprāt, šis ir perfekts ballīšu himnas paraugs, kādi parasti vairāk par pāris vienā gadā nerodas.” Vairāk šeit.



5.Caribou - "Odessa" [City Slang]
AMG rating: 9/10 (1.vieta janvārī)



AMGmusic rakstīja: „Tikai viens mēnesis pagājis 2010.gadā, bet šonedēļ man ir tas gods stādīt Jums priekšā jau otro singlu, kas saņem no AMGmusic atzīmi 9 no 10. Kanādiešu elektroniskās mūzikas pārstāvis Daniels Sneits no pirmdienas interesentiem piedāvā pirmo singlu no aprīlī gaidāmā Caribou trešā studijas ieraksta „Swim”. (...)Dziesmu „Odessa” vistrāpīgāk aprakstījis pats tās autors Sneits: „Es sajūsminos par ideju radīt šķidru deju mūziku. Šķidru tādā ziņā, ka tā plūst uz priekšu un atpakaļ. Deju mūziku, kas šķietami taisīta no ūdens, nevis no metāliskām lietām, kā vairumā gadījumu.” Tieši tā arī skan „Odessa”.” Vairāk šeit.



4.Foals - "Spanish Sahara" [Transgressive]
AMG rating: 9/10 (1.vieta martā)

AMGmusic rakstīja: „Negribas pārspīlēt, bet šis ir ļoti nopietns pretendents uz godalgotām vietām gada singlu apskatā. Jā, zinu, ka ir tikai marta vidus. Tāpat zinu, ka vēl janvārī līdzīgu sajūsmu paudu par Caribou jauno singlu „Odessa”, bet, šķiet, tādu sajūsmu, ar kādu 1.marta vakarā es noklausījos pasaules pirmatskaņojumu jaunajam Foals singlam slavenā BBC Radio 1 dīdžeja Zeina Louva raidījumā, šogad vēl nebiju piedzīvojis. (...)Tomēr vismaģiskākās sajūtas ir tad, kad „Spanish Sahara” sasniedz savu kulmināciju. Vēl šodien, nu jau kādu padsmito reizi klausoties dziesmu, pie ģitāras solo dziesmas izskaņā nācās nolikt malā pildspalvu, ar kuru tobrīd blociņā rakstīju nākamās nedēļas plānu, iesaukties skaļā balsī krievu vārdu, kurš sākas ar „Pi” un beidzas ar „-ģec”, un vienkārši ļauties dziesmai.” Vairāk šeit.



3.Kanye West feat Pusha T - "Runaway" [Roc-A-Fella]
AMG rating: 9/10 (2.vieta oktobrī)


AMGmusic rakstīja: „Negribas jau strēbt karstu, bet arī pēc mēneša „Runaway” šķiet Kanjē Vesta visu laiku labākais singls, kas ir tāda unikāla un hip-hopā ļoti reta parādība, kad gan jauniešu mūzikas masu mēdiji, gan arī bargie mūzikas kritiķi gūs vienlīdz lielu baudu. Pirmie par ripojošajiem centiem kasē, otrie par vēl vienu lielisku dziesmu, ko pievienot gada labāko singlu izlasei. „And I always find / Yeah, I always find somethin' wrong” manā vērtējumā ir viena no šī gada nesošākajām rindiņām hip-hop mūzikā.” Vairāk šeit.



2.Arcade Fire - "Ready To Start" [Sonovox]
AMG rating: 9/10 (1.vieta oktobrī)


AMGmusic rakstīja: „Pirmo reizi klausoties kādu albumu, es ļoti reti pievēršu uzmanību dziesmu tekstiem, katrā ziņā dziļi neanalizēju tos un nemeklēju kādu saistību ar sevi. Tā bija arī „Ready To Start” gadījumā, kad pirmais, kas paņēma, ir šīs dziesmas izcilā melodija, melanholiski pozitīvā enerģija un sakāpinātais, šķietami izmisušais Vina Batlera dziedājums. Taču tiklīdz iepazinos ar dziesmas tekstu, bija grūti saprast, kas tad „Ready To Start” ir tā galvenā veiksmes atslēga. (...) Sākot jau ar pirmā pantiņa „If the businessmen drink my blood / Like the kids in Art school said they would”, kas manai mākslinieka dvēselei ir kā mantra, ko gribas atkārtot ikreiz, kad iedzerts mazliet pavairāk viskija, beidzot ar ģeniālo frāzi dziesmas vidū „Now you’re knocking at my door/ Saying „please come out with us tonight” / But I would rather be alone / Than pretend I feel alright” – viss šķiet tik pazīstams, tik tuvs un tik sirdi aizkustinošs. Patiesi, ārkārtīgi vienkārši (pat panaivi labā nozīmē) un tik ļoti, ļoti skaisti.” Vairāk šeit.


1.Crystal Castles feat Robert Smith - "Not In Love" [Polydor]
AMG rating: 10/10 (1.vieta novembrī)

AMGmusic rakstīja: „Ļoti reti ir tā, ka kādu jaunu dziesmu gribās klausīties vēl un vēl un vēl un vēl un vēl. Un neapnīk! Turklāt šis nav kāds ultra-sarežģīts Animal Collective skaņdarbs, kurā ar katru nākošo klausīšanās reizi varētu atrast jaunas detaļas, kurām pievērst uzmanību un domāt, kā gan es to nedzirdēju iepriekš. Kur tad ir izskaidrojums „Not In Love” maģijai? Perfektā sadarbībā, lūk, kur! (...) Varētu runāt vēl gari un plaši par dažādajām šīs nepilnas četras minūtes garās dziesmas niansēm, kuru tomēr ir diezgan daudz un katra savā – perfektā – vietā, taču nobeigumā vēl tomēr gribas vēlreiz pieskarties dziesmas lirikai. Ne tikai lirikai, bet tam, ar kādu sāpi un izjustu nolemtību („We were lovers / Now we can’t be friends / Fascination ends”), un caur asarām atrastu pozitīvismu („Cause it’s hot inside / Isn’t that enough?”) to visu izdzied melanholijas karalis Roberts Smits. Tas ir vienkārši vārdiem neaprakstāmi, jo vārds „skaisti” vien šeit neder.” Vairāk šeit.


1.DAĻA (GADA SINGLU TOP 100: 100.-21.vieta) ŠEIT.
2.DAĻA (GADA SINGLU TOP 100: 20.-11.vieta) ŠEIT.

1 komentārs: