26 novembris, 2010

Nedēļas Singlu Apskats (22.11.-28.11)

Sveiciens novembra pēdējā piektdienā!

Klāt ir AMGmusic singlu apskats, kuru šoreiz neceļas roka saukt par „kārtējo”. Šis ir ĪPAŠS nedēļas singlu apskats, un ne jau tāpēc, ka tajā atrodama vienīgā dziesma 2010.gadā, kas nopelnījusi maksimālo AMGmusic vērtējumu. Vēl īpašāku šo singlu apskatu padara fakts, ka TAS IR PĒDĒJAIS AMGMUSIC SINGLU APSKATS. Un ne tikai šogad, bet VISPĀR. Skumīgs fakts, protams, bet... tāda nu situācija ir. Lai kā man to gribētos, bet diemžēl viens un bez nekādiem iztikas līdzekļiem pavilkt AMGmusic es vairs nespēju, tāpēc pienācis laiks pārmaiņām.

Es zinu, ka šī ir jau trešā nedēļa pēc kārtas, kad es runāju par pārmaiņām, bet nepasaku, par kādām tieši, taču atkārtoti solu par to tuvāk pastāstīt pirms Ziemassvētkiem. Šobrīd ir tikai uzmetums, kā AMGmusic varētu darboties 2011.gadā, kura apstiprinājumam man vēl ir vajadzīgs laiks. Katrā ziņā viens ir pavisam skaidrs – no mūzikas es nekad neatteikšos, un AMGmusic darbība (vai mana iesaistīšanās jebkādā citā ar jaunās mūzikas apskatiem un cilvēku priecēšanas ar kvalitatīvu mūziku saistītā projektā) apstāsies tikai tad, kad apstāsies mana sirds. Tāpēc es ticu, ka nav ļaunuma bez labuma, un nākamais gads – tieši otrādi – būs vēl interesantāks un, cerams, sakārtotāks.

Labi, sentimentālām rindām vēl šogad atliks laiks – tas būs ap Ziemassvētkiem, kad galdā celsim AMGmusic Gada Topu. Vēl pirms tam – 10.decembrī tiks paziņoti pretendenti šī gada AMGmusic Balvām. Savukārt jau nākamnedēļ gada pēdējais – Novembra Top 20, kā arī labāko albumu un EP apkopojums. Bet tagad gan ķeramies klāt šīs nedēļas aktualitātēm. 20 dziesmas, kuru starpā septiņas kompozīcijas ar ļoti augstu vērtējumu un, kā jau teicu, viena – ar izcilu. AMGmusic vēsturē pēdējais Singlu Apskats formātā, kādā tas bijis ierasts, izskatās šādi:


SINGLE OF THE WEEK:

Crystal Castles feat Robert Smith - "Not In Love"
Release date: 06/12/2010
Label: Polydor
AMG rating: 10/10


Ziemassvētki šogad tiešām atnāca agrāk. Ja esam pavisam precīzi, tad 26.oktobra vakarā, kad internetā parādījās jau pa dienu izsludinātais jaunais Crystal Castles singls – sadarbība ar The Cure solistu Robertu Smitu dziesmā „Not In Love”. Sitiet mani nost, bet man joprojām šis skaņdarbs rada neizskaidrojami dīvainu Ziemassvētku noskaņu, pat vairāk nekā šonedēļ uzkritušais sniegs.

Ļoti reti ir tā, ka kādu jaunu dziesmu gribās klausīties vēl un vēl un vēl un vēl un vēl. Un neapnīk! Turklāt šis nav kāds ultra-sarežģīts Animal Collective skaņdarbs, kurā ar katru nākošo klausīšanās reizi varētu atrast jaunas detaļas, kurām pievērst uzmanību un domāt, kā gan es to nedzirdēju iepriekš. Kur tad ir izskaidrojums „Not In Love” maģijai? Perfektā sadarbībā, lūk, kur! Mūsu priekšā ir lieliska melodija, perfekts un aktuāls izpildījums, un Roberts Smits, kurš, kā jau teicu, šķiet, ir vienīgais, kas tik skaisti un izjusti varētu nodziedāt šī skaņdarba vārdus.

„Not In Love” NAV Crystal Castles dziesma, kā varētu šķist, un kā likās arī man, kad pavasarī klausījos grupas otro albumu. Kā izrādās, tā ir aizmirsta astoņdesmito gadu synth-rock jeb pūdeļ-roka dziesma, kuras autori arī vismaz man neko neizsaka – Kanādas new wave grupa Platinum Blonde, kuras kontā gan ir vairāki albumu un salīdzinoši liela popularitāte 80’tajos gados dzimtajā Kanādā. Interesanti, ka internetā jau cirkulē baumas, ka grupa varētu atkal apvienoties (grupa pajuka 1990.gadā) un nākamgad doties jaunā koncertturnejā. Jā, kāpēc gan neizmantot situāciju?

Crystal Castles šo dziesmu iekļāva savā maijā izdotajā otrajā studijas albumā „Crystal Castles”, kas, starp citu, ir viscaur lielisks un noteikti iekļūs AMGmusic Gada Albumu Top 20. Tomēr „Not In Love” albuma versija nav salīdzināma ar šo versiju. Kāpēc? Tāpēc, ka albuma versijā nav divas galvenās šī singla unikalitātes īpašības. Nepārprotiet, tā joprojām ir skaista melodija, turklāt ļoti labi iederas plates izskaņā kā melanholiska un salīdzinoši lēna kompozīcija, kuras vokāls (albumā dziesmu ļoti kompjuterizētā balsī iedziedājis Crystal Castles galvenais dziesmu autors Ītens Kats) vairāk vai mazāk atrodas fonā. Kamēr singla versijā tas spēlē galveno lomu.

Otrs iemesls, kāpēc šīs divas versijas nav salīdzināmas, ir sintezators. Noklausieties dziesmu un sapratīsit, par kādu sintezatoru es runāju. Starp citu, biju tik ļoti aizrāvies ar dažādiem jauniem un andergraundiskiem stiliem kā drone, noise, indie-electronica, ka nepamanīju kādu patiesībā ausīs krītamu lietu, uz ko man norādīja kāds labs draugs, kad es viņam pirmoreiz atskaņoju „Not In Love”. Viņš izsaucās: „Tas tak ir trance!”. Jā, nekas šajā dzīvē nenotiek tāpat vien, un arī tāds šķietami jēls un nevajadzīgs 90’to gadu mūzikas stils kā trance spēj dot fantastiskus augļus, jo to māk pareizi pielietot. Un Crystal Castles māk! Un kā vēl māk!

Varētu runāt vēl gari un plaši par dažādajām šīs nepilnas četras minūtes garās dziesmas niansēm, kuru tomēr ir diezgan daudz un katra savā – perfektā – vietā, taču nobeigumā tomēr gribas vēlreiz pieskarties dziesmas lirikai. Ne tikai lirikai, bet tam, ar kādu sāpi un izjustu nolemtību („We were lovers / Now we can’t be friends / Fascination ends”), un caur asarām atrastu pozitīvismu („Cause it’s hot inside / Isn’t that enough?”) to visu izdzied melanholijas karalis Roberts Smits. Tas ir vienkārši vārdiem neaprakstāmi, jo vārds „skaisti” vien šeit neder.


P.S. Singls oficiāli iznāks tikai 6.decembrī (tāpēc arī šobrīd manā rīcībā nav singla vāciņa), taču es izvēlējos šo dziesmu iekļaut vēl gada pēdējā apskatā, jo ir pavisam skaidrs, ka 2010.gada Singlu Apskats bez „Not In Love” nebūtu nekāds 2010.gada Singlu Apskats. Galu galā šī ir viena no nozīmīgākajām šī gada dziesmām.




CITI NEDĒĻAS LABĀKIE SINGLI:

Robyn - "Indestructible" [Konichiwa]
AMG rating: 8/10


Kāda Madonna? Kāda Kailija Minoga? Kāda Lady Gaga?!? Jau pirms trim gadiem man bija pilnībā skaidrs, ka šobrīd talantīgākā popmūzikas dziedātāja ir zviedru meitene Robina, un šogad ar trim albuma „Body Talk” daļām viņa šo manu apgalvojumu ir trekni jo trekni pasvītrojusi. „Indestructible” var droši pievienot Robinas labāko singlu pulciņam, kur gozējas gan 2007.gada mega-hīts „With Every Heartbeat”, gan šī gada teicamais „Dancing On My Own”, gan vēl vesels lērums dziesmu, kuru uzskaitei šeit nav vietas. Nākamnedēļ veikalos nonāks „Body Talk” pēdējais – apvienotais – sējums, kuram noteikti būs jābūt katra popmūzikas cienītāja fonotēkā.



Grinderman - "Worm Tamer" [Mute Records]
AMG rating: 8/10

Viena no šīs nedēļas centrālajām mūzikas ziņām noteikti bija tā, kurā Niks Keivs ir citēts kāda žurnāla intervijā, atzīstoties, ka nākamgad varam sagaidīt jaunu Nick Cave & The Bad Seeds albumu, neskatoties pat uz to, ka dziesmas topošajai platei vēl nemaz neesot sākts rakstīt. Kamēr The Bad Seeds briest, tikmēr klāt ir otrais singls no pēdējā Grinderman albuma „Grinderman 2”, kas man personīgi ir starp jaunās plates favorītiem. Šāds, šķietami noguris, bet tomēr agresīvs, ar viskija dvašu caur skandām starojošs Keivs mums patīk vislabāk. Un novērtējiet videoklipā Vorena Elisa bārdu! Tā arī mums patīk!



DB Tha General feat. Husalah - "Real Pain" [Bad Mouth Ent.]
AMG rating: 8/10

Nu jau vairs nav nekāds noslēpums, ka šis ir bijis izcili veiksmīgs gads hip-hopam AMGmusic. Arvien vairāk un vairāk kvalitatīvas preces sasniedz mūsu ausis, un šis ir viens no pēdējo nedēļu stabili labākajiem gabaliem. DB Tha General ir jauns reperis no Ņujorkas, kura konkrētais skaņdarbs „Real Pain” ļoti atsauc atmiņā labākās 90’to gadu hip-hop atmiņas, piemēram, Cypress Hill daiļradi. Bet, protams, lielākais dziesmas pluss ir tā centrālais sempls. Portishead!!! Nekad nebūtu iedomājies, ka Portishead var tik organiski izklausīties hip-hop skaņdarbā. No otras puses – ne velti Portishead pārstāvēto stilu sauc TRIP-hop.



Austra - "Beat and the Pulse" [One Big Silence]
AMG rating: 8/10


Ar tik latvisko vārdu Austra apveltītā apvienība no Toronto ir jaunākais dziedātājas un mūziķes ar tik... latvisko uzvārdu Stelmanis (tieši tā arī angliski raksta – Katie Stelmanis!) projekts. Savulaik sākusi karjeru, piedaloties 2008.gada grupas Fucked Up albumā „The Chemistry Of Common Life”, bet pirms gada izdevusi arī vienu solo singlu, tagad meitene nodibinājusi grupu, un „Beat and the Pulse” ir tās debijas singls, kas ļoti jau nu atsauc atmiņā neseno Zola Jesus albumu. Pavisam drīz varam gaidīt šādas gotiskās mūzikas jaunu apzīmējumu. Nu-goth varbūt?



Is Tropical - "South Pacific" [V2]
(
free download)
AMG rating: 8/10

Nedēļas kāpējs. Ja sākotnēji „South Pacific” kaut kā neiepatikās, tad šodien jau šo varu saukt par nedēļas klausītāko dziesmu. Is Tropical ir pavisam jauns projekts no Londonas, kas vēl nesen iesildīja LCD Soundsystem, bet šobrīd atrodas tūrē kā Mystery Jets iesildītāji, šonedēļ beidzot laiduši klajā debijas singlu „South Pacific”, kas vietām atgādina Crystal Castles, vietām – Passion Pit, bet vēl brīžiem liekas, ka tā ir elektroniska atbilde uz White Lies.



French Films - "Golden Sean" [GAEA Records]
(
free download)
AMG rating: 8/10

Gods un slava internetam! Nekad mūžā nebūtu domājis, ka grupa ar šādu nosaukumu (tak jau asociējas ar Franciju!) un šādi spēlētu mūziku, kas ļoti stipri atgādina The Pains of Being Pure At Heart un The Drums, varētu nākt no... Somijas! Ja tā pavisam godīgi, es līdz šim vispār nezināju nevienu daudzmaz sakarīgu rokgrupu no šīs valsts, bet prieks, ka par pirmo kļūst French Films, kuru debijas singls „Golden Sea” nudien skan ļoti, ļoti gaumīgi un melodiski. Bez tam dīvainā kārtā arī somu akcents nav jūtams nevienā brīdī.



The National - "Terrible Love" [4AD]
AMG rating: 8/10

Vai varētu būt vēl lieliskāka un atbilstošāka dziesma pēdējam AMGmusic singlu apskatam? „And I can’t fall asleep / Without a little help / It takes a while to settle down / My shivered bones / Until the panic’s out”. The National šonedēļ kopā ar bonus disku, kurā iekļautas b-puses dziesmas un daži dzīvie treki, pārizdeva savu lielisko albumu „High Violet”, kas, starp citu, ir tikai viens no trim šī gada albumiem, kuri no AMGmusic saņēmuši 9/10. „Terrible Love” nav pats labākais albuma skaņdarbs, bet skaists bez gala.



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

Jay Electronica feat. Jay-Z & The Dream - "Shiny Suit Theory" [Roc Nation]
(free download)
AMG rating: 7/10

Gorillaz feat Daley - "Doncamatic (All Played Out)" [EMI]
AMG rating: 7/10

PO PO - "Let's Get Away" [Mad Decent]
(free download)
AMG rating: 7/10

Pogo - "Wishery" [self-released]
(free download)
AMG rating: 7/10

Club 8 - "Closer Now" [Labrador]
AMG rating: 7/10

The Human League - "Night People" [Wall of Sound]
AMG rating: 7/10

Wolf Gang - "Lions In Cages" [Atlantic]
AMG rating: 7/10

Duffy - "Well, Well, Well" [Polydor]
AMG rating: 7/10

Zola Jesus - "Poor Animal" [Souterrain Transmissions]
AMG rating: 7/10

Twin Sister - "All Around And Away We Go" [Double Six]
AMG rating: 7/10

The Coral - "Walking In The Winter" [Deltasonic]
AMG rating: 6/10

David E Sugar - "Flea Market" [Sunday Best]
AMG rating: 6/10

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru