19 marts, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (15.03.-21.03.)

SINGLE OF THE WEEK

Foals – „Spanish Sahara”
Release date: 01/03/2010
Label: Transgressive
AMG rating: 9/10


Negribas pārspīlēt, bet šis ir ļoti nopietns pretendents uz godalgotām vietām gada singlu apskatā. Jā, zinu, ka ir tikai marta vidus. Tāpat zinu, ka vēl janvārī līdzīgu sajūsmu paudu par Caribou jauno singlu „Odessa”, bet, šķiet, tādu sajūsmu, ar kādu 1.marta vakarā es noklausījos pasaules pirmatskaņojumu jaunajam Foals singlam slavenā BBC Radio 1 dīdžeja Zeina Louva raidījumā (jā, BBC Radio 1 – tas pats, kas Latvijai LR1 – valsts finansēta radiostacija, kur pat IR ko klausīties mūzikas mīļotājiem un kur skaitās prestiži strādāt radio dīdžejiem!!! Labi, tā maza sasāpējusi atkāpe ne pa tēmu), šogad vēl nebiju piedzīvojis. Iespaidīgi.

Divas nedēļas šo singlu pamarinēju tāpēc, ka naivi cerēju uz tā oficiālu kaut vai digitālu relīzi, taču acīmredzot šis tā arī paliks radio un video singls, kurš nebūs pieejams fiziskā formātā, iekams neiznāks jaunais Foals albums „Total Life Forever” – 10.maijā. Starp citu, pirmais OFICIĀLAIS singls iznāks nedēļu pirms albuma – 3.maijā – un tas sauksies „This Orient”.

Maza atkāpe. Gribat kārtīgi pasmieties par mani? Es tā arī NEESMU dzirdējis Foals debijas albumu „Antidotes”, kurš iznāca 2008.gada maijā! Ņemot vērā, kādu sajūsmu es paudu par šī albuma singliem „Red Socks Pugie” un „Olympic Airways” 2008.gada otrajā pusē (abi sasniedza AMGmusic Top 5!) un arī to, ka privātās sarunās pat paspēju albumu slavēt citiem, tas ir visai dīvains fakts. No otras puses – ja plate tiešām ir tik laba, kā to mālē britu prese, tad man stāv priekšā viena fantastiska diena, kuru manā dzīvē aizpildīs „Antidotes”.

Atgādināšu, ka Foals ir piecu cilvēku apvienība no Anglijas pilsētas Oksfordas, kas spēlē ļoti intīmu un atmosfērisku rokmūziku, kuru gudri mūzikas kritiķi (tāds noteikti neesmu es) dēvē par math rock. Grūti pateikt, vai tas ir tāpēc, ka man jau skolas laikā matemātika sagādāja grūtības, bet šis ir no tiem mūzikas stiliem, kura klasifikāciju es tā īsti neesmu izpratis. Nejūtos arī apdalīts. Manām ausīm tā ir plūstoša, liriska, pat nedaudz sāpīga, taču arī ritmiska un pacilājoša indie rock mūzika, kurā es pat pamanos saklausīt zināmas post-punk ietekmes. Bet tās jau es visur pamanos saklausīt.

Foals ar tās grieķu un ebreju izcelsmes solistu Janni Filipaki priekšgalā tika nodibināta 2005.gadā, bet debijas albumu grupa sāka rakstīt divus gadus vēlāk. Interesanti, ka debijas ieraksts „Antidotes” nebija tikai kritiķu favorīts. Iznākšanas nedēļā albums tika pārdots gandrīz 26 tūkstošos eksemplāru Anglijā vien un ierindojās neiedomājami augstajā (priekš tik jaunas un šādā stilā spēlējošas grupas!) 3.vietā Lielbritānijas pirktāko albumu sarakstā.

Lai kādu sajūsmu man nebūtu izsaukuši grupas pirmā albuma singli, tas pavisam noteikti nav salīdzināms ar tām emocijām, kuras guvu (un gūstu joprojām) klausoties „Spanish Sahara”. Grūti to izskaidrot, bet ir tikai nedaudz dziesmas, kuras, pat pirmoreiz klausoties, tu it kā izjūti kā paša sacerētas, tādā ziņā, ka katra instrumenta iespēle, katrs vokāla kāpinājums vai kritums, katrs nieciņš liekas savā vietā un tieši tad, kad to, tavuprāt, vajadzētu. Maģiskas sajūtas.

Tomēr vismaģiskākās sajūtas ir tad, kad „Spanish Sahara” sasniedz savu kulmināciju. Vēl šodien, nu jau kādu padsmito reizi klausoties dziesmu, pie ģitāras solo dziesmas izskaņā nācās nolikt malā pildspalvu, ar kuru tobrīd blociņā rakstīju nākamās nedēļas plānu, iesaukties skaļā balsī krievu vārdu, kurš sākas ar „Pi” un beidzas ar „-ģec”, un vienkārši ļauties dziesmai. Tik ļoti uzrunā šis ilgi gaidītais jaunais Foals singls. Ceru, ka uzrunās arī jūs. Šīs nedēļas AMGmusic labākais singls, draugi!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru