27 decembris, 2010

AMGMUSIC AWARDS 2010 - THE WINNERS

AMG AWARDS 2010

PRIEKŠVĀRDS

Svētki, sakāt, aizvadīti? Atļaušos pastrīdēties. AMGmusic svētki tikai nupat sākušies. Milzīgs prieks par 25.decembra noslēguma mazo, intīmo ballīti, kura gandrīz nemaz nenotika, bet gala beigās izrādījās jaukākā pasēdēšana un patērzēšana par mūzikas lietām un AMGmusic, kopš 2006.gada lielās balles. Savukārt šonedēļ svinīgi pasniegsim AMGmusic Gada Albumu Top 50 (jau trešdien!) un AMGmusic Gada Singlu Top 100, kas tiks prezentēts ceturtdien, 30.decembra vakarā.

2010.gada AMGmusic 11 balvas ir izdāļātas, un, lai cik tas nešķistu dīvaini, šogad galvenā cīņa bija nevis starp amerikāņu un britu mūziķiem, bet gan starp amerikāņu un... kanādiešu mūziķiem! Pateicoties divām The Drums balvām, kopējā uzvara aiziet jeņķu kontā, bet uzslavas, protams, arī Kanādas spīdekļiem Arcade Fire un Crystal Castles. Atšķirībā no pērnā gada, kad par absolūto uzvarētāju ar trim balvām atzinām britu kolektīvu The xx, šogad viens līderis nebija. Toties divas balvas izcīnīja The Drums un Arcade Fire – manuprāt, objektīvi divas veiksmīgākās šī gada grupas.

Tikmēr viss balvu sadalījums, dāmas un kungi, 2010.gadā ir sekojošs:

LABĀKAIS SOLO IZPILDĪTĀJS 2010: KANYE WEST

Vēl bija nominēti: Big Boi, Cee Lo Green, Steve Mason & Gil Scott-Heron.

Komentārs: Droši vien citādāk nemaz nevarēja būt. Sācis savu skrējienu jau vasarā ar teicamo atgriešanās singlu „Power”, gada nogalē Kanjē Vests parūpējās par vispasaules sensāciju, izdodot ne tikai savas karjeras, bet vienu no visas hip-hop nozares spēcīgākajiem un triumfālākajiem albumiem. Sirds lika dot balvu veterānam Džilam Skotam Heronam, bet statistika bija nepielūdzama – Vests 2010.gadā bijis labākais vīriešu kategorijā.


LABĀKĀ SOLO IZPILDĪTĀJA 2010: ROBYN

Vēl bija nominēti: M.I.A., Laura Marling, Janelle Monae & Zola Jesus.

Komentārs: Arī sieviešu kategorijā cīņa bija, kā teikt, „vienos vārtos”. Robinas kontā šogad ne tikai divi mini albumi un viens lielais, ko paspēju jau nodēvēt par pēdējās desmitgades vienu no spēcīgākajiem pop albumiem, bet arī trīs ļoti veiksmīgi singli, kas ar lieliem panākumiem startēja AMGmusic mēneša topos. Interesanti, ka pērn balvu ieguva Fever Ray, tādējādi Zviedriju pavisam oficiāli varam dēvēt par pēdējo gadu mūzikas dīvu lielvalsti.


LABĀKĀ DEBIJA 2010: THE DRUMS

Vēl bija nominēti: SALEM, Twin Shadow, Warpaint, Wild Nothing.

Komentārs: Vairākkārt esmu minējis, ka pēdējos gados jaunie mākslinieki un debitanti ir kļuvuši par AMGmusic prioritāti. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka lielākās iekšējās diskusijas notika tieši par šo balvu. Tiesa, domas dalījās un pamatīgi dalījās vien par to, kurus no n-tajiem spožajiem jaunajiem talantiem nominēt balvai. Kas attiecas uz uzvarētāju, tad tas guva panākumu ar diezgan pārliecinošu pārsvaru – Top 10 albums, divi Top 5 singli, no kuriem viens iekļuvis arī gada Top 20, kā arī siržu kausēšana visa gada garumā ar Saulrieta Himnu „Down By The Water” – spēcīgi argumenti par labu The Drums.


LABĀKAIS LATVIEŠU IZPILDĪTĀJS 2010: GUSTAVO

Vēl bija nominēti: Basta, Dunian, Goran Gora & Instrumenti.

Komentārs: Arī 2010.gads turpināja tradīcijas AMGmusic balvu kategorijā „Labākais Latviešu Izpildītājs” – kandidātu uz iekļūšanu pieciniekā bija ļoti maz, toties uzvarētājs diezgan izteikts. Ja par gada spožāko debiju latviešu mūzikā noteikti jādēvē ogrēnietis Dunian, tad par Latvijas Mūzikas Karali pēc kāda vakara „Arēnā Rīga” šaubu vairs nebija – Gustavo to beidzot ir pelnījis (atgādināšu, ka viņš šai balvai bija nominēts jau pērn, kad piekāpās Tribes of the City)! Nākamgad gan gaidām lielas lietas no Dunian un Instrumentiem!


LABĀKAIS VIDEO 2010: YEASAYER – „Madder Red” /rež. Andreas Nilsson/

Vēl bija nominēti: Grinderman – „Heathen Child” /rež. John Hillcoat/, Klaxons – „Twin Flames” /rež. Saam Farahmand/, Liars – „Scissors” /rež. Andy Bruntel/ & M.I.A. – „Born Free” /rež. Romain Gavras/.

Komentārs: Lūk, šeit gan uzvarētājs tika noteikts burtiski foto finišā. Sen nav bijusi tik spraiga cīņa par kādu no AMGmusic gada Video Balvām, kāda tā izvērtās šogad starp Liars, M.I.A. un Yeasayer jeb, precīzāk izsakoties, starp Endija Brantela, Romēna Gavrā un Andreasa Nilsona darbiem, no kuriem beigās pēc karstām diskusijām AMGmusic balvu piešķīra slavenajam zviedru režisoram un viņa darbam par vārdos grūti aprakstāmo zvēriņu un viņa traģisko likteni. Reti kurš video ir tik asprātīgi smieklīgs un smeldzīgi skumjš vienlaikus. Bez tam Nilsona kungs bija pelnījis šo balvu arī par pērnā gada teicamajiem klipiem Fever Ray un Royksopp singliem.


DEJU ZĀĻU HIMNA 2010: The Chemical Brothers – „Swoon” /Boyz Noize Summer Mix/

Vēl bija nominēti: Andy Cato – „That Bassline Track”, Azari & III – „Reckless With Your Love” (Tensnake Remix), Discosamurai – „Yes & No” & Gatekeeper – „Chains”.

Komentārs: Balva, kas 2011.gadā atgūs savu kādreizējo nosaukumu (2006.gadā balvu dēvēja par „Gada Labākais Remikss”), pēdējoreiz savā pašreizējā izskatā aiziet vācu dīdžejam Boyz Noize par vienu no visu laiku saulainākajiem un pozitīvākajiem rīmeikiem, ko pavisam droši un nešaubīgi var dēvēt par „Deju Zāļu Himnu”. Protams, vispozitīvākie vārdi arī Tensnake par remiksu „Reckless With Your Love”, kas bija lielākais Boyz Noize konkurents, bet „Swoon” gala beigās tomēr uzvarēja diezgan pārliecinoši. Starp citu, arī Tensnake ir no Vācijas, tātad vācu dīdžeji sākuši savu renesansi arī AMGmusic kontekstā – par to liels prieks!


SAULRIETA HIMNA 2010: THE DRUMS – „Down By The Water”

Vēl bija nominēti: Keep Shelly In Athens – „Running Out Of You”, Clare Maguire – „Ain’t Nobody” (Breakage Remix), Twin Shadow – „Castles In The Snow” & The Walkmen – „Stranded”.

Komentārs: Šo varētu dēvēt par negaidītāko uzvaru 2010.gada AMGmusic Awards. Ja gada gaitā kā reālākie kandidāti uz „Saulrieta Himnas” statusu šķita The Walkmen liriskā melodija un neticami spēcīgais Breakage remikss Klēras Magvairas debijas singlam „Ain’t Nobody”, tad gala beigās uzvara tomēr tika piešķirta „Down By The Water”, kas pirmoreiz tika izdota vēl 2009.gadā The Drums EP „Summertime”. Pakāpeniski, bet pārliecinoši „Down By The Water” ir kļuvusi par ne tikai „Saulrieta Himnu”, bet vispār šī gada AMGmusic himnu. Un, jā, piekritīšu mūsu VJ Ievai – Jūs tikai paskatieties Jūķūbā, ar kādu atdevi šo dziesmu Džonatans Pīrss izpilda koncertos! Kā teica senie romieši, AFIGEĶ!!!


LABĀKAIS EP 2010: GAMES – „That We Can Play”

Vēl bija nominēti: -.

Komentārs: AMGmusic 2010.gada eksperiments – balva par labāko EP. Šogad diemžēl vēl neatlika laika, lai izveidotu arī EP gada topu, taču šaubu par to, kam piešķirt pirmo vietu un attiecīgi arī šo balvu, kurai nākamgad jau pievērsīsim daudz nopietnāku uzmanību, neradās ne mirkli – duets Games, no kura 2011.gadā gaidīsim debijas albumu, un kura dalībnieks Daniels Lopatins šogad pabija arī Rīgā, bija vienīgais, kura mazo platīti novērtējām ar atzīmi 9/10.


LABĀKĀ GRUPA 2010: ARCADE FIRE

Vēl bija nominēti: Crystal Castles, Foals, Hot Chip & Yeasayer.

Komentārs: No vienas puses par pirmo no lielā trijnieka balvu (pie lielā trijnieka pieskaitām „Labākā Grupa”, „Labākais Albums” un „Labākais Singls”) uzvarētājiem šaubu nevarēja rasties – Arcade Fire šogad izdeva izcilu albumu, parūpējās par vienu no gada spožākajiem singliem, kā arī aizvadīja koncertturneju, kuras apmeklētāji vēl tagad to atceras ar trīcošu sirdi (vai kādreiz arī Latvijai tiks tas prieks?!). No otras puses – pateicoties, gada spožākajai singlu izvēlei, liels konkurents bija arī cits Kanādas ansamblis – Crystal Castles. Un tomēr Arcade Fire – grupa, kuru es bez jebkādām mazākajām šaubām dēvēju par šā brīža lielāko grupu pasaulē, - pelnīti iegūst savā rīcībā AMGmusic balvu „Gada Labākā Grupa” jau otro reizi karjerā.


LABĀKAIS ALBUMS 2010: ARCADE FIRE – „The Suburbs”

Vēl bija nominēti: Deerhunter – „Halcyon Digest”, The National – „High Violet”, Kanye West – „My Beautiful Dark Twisted Fantasy” & Yeasayer – „Odd Blood”.

Komentārs: Jau atkal jāsaka vārdi: „Bez nekādām mazākajām šaubām”. Vēl Ziemassvētku vakarā noklausījos „The Suburbs”, lai pārliecinātos, vai šis tiešām ir gada labākais albums, un nonācu pie atklāsmes, ka Arcade Fire ir vienīgā grupa, kas mani 2010.gadā ir spējusi saraudināt, turklāt tās bijušas prieka asaras. Šis ir ne tikai 2010.gada spēcīgākais un arī cilvēcīgākais un melodiskākais ieraksts, bet noteikti gana spēcīgs konkurents uz desmitgades albuma titulu. Jā, zinu, ka desmitgade ir tikai nesen sākusies, bet, ja tāda grupa kā Arcade Fire izdod karjeras spēcīgāko albumu (pagaidām!), tad tas jau kaut ko nozīmē. Satriecoši, masīvi un skaisti – reti, kad šos trīs īpašības vārdus var teikt par vienu un to pašu plati.


LABĀKAIS SINGLS 2010: CRYSTAL CASTLES feat ROBERT SMITH – „Not In Love”

Vēl bija nominēti: Arcade Fire – „Ready To Start”, Caribou – „Odessa”, Foals – „Spanish Sahara” & Kanye West feat Pusha T – „Runaway”.

Komentārs: Uzreiz aiz „Gada Labākais Video” balvas, šogad šī bija otra grūtākā izvēle. Lai neizbojātu intrigu, kamēr vēl nav publicēts Gada Singlu Top 100, neteikšu, kuri bija spēcīgākie konkurenti „Not In Love” satriecošajai kaverversijai Crystal Castles un Roberta Smita izpildījumā, taču pateikšu, ka uzreiz trim dziesmām bija teju vai vienādas izredzes kļūt par AMGmusic Gada Singlu. Gala beigās tomēr uzvarēja dziesma, kuru noteikti var dēvēt par gada spēlētāko un no manas puses tvītotāko dziesmu. Jāatzīst, ka tādu sajūsmu, kādu es savulaik paudu par 80’to gadu pūdeļroka dziesmas „Not In Love” Crystal Castles versiju, neesmu šogad paudis ne par vienu citu. Tas jau vien ir iemesls, lai 2010.gads vēsturē ieietu kā „Not In Love” gads. Bez tam Crystal Castles par šo lielisko gadu bija pelnījuši vismaz vienu balvu – kāpēc lai tā nebūtu pati galvenā balva?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru