29 janvāris, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (25.01.-31.01.)

SINGLE OF THE WEEK

Caribou - "Odessa"

Release date: 25/01/2010
Label: City Slang (free download)
AMG rating: 9/10


Tikai viens mēnesis pagājis 2010.gadā, bet šonedēļ man ir tas gods stādīt Jums priekšā jau otro singlu, kas saņem no AMGmusic atzīmi 9 no 10. Kanādiešu elektroniskās mūzikas pārstāvis Daniels Sneits no pirmdienas interesentiem piedāvā pirmo singlu no aprīlī gaidāmā Caribou trešā studijas ieraksta „Swim”. Jāpiebilst, ka agrāk Sneits ierakstījās ar skatuves vārdu Manitoba, taču pēc diviem izdotiem albumiem nosaukumu nācās mainīt juridisku apsvērumu dēļ. Savukārt jaunais skatuves vārds Caribou, kā stāsta Sneits, radies kādas LSD lietošanas reizē...

Dziesmu „Odessa” vistrāpīgāk aprakstījis pats tās autors Sneits: „Es sajūsminos par ideju radīt šķidru deju mūziku. Šķidru tādā ziņā, ka tā plūst uz priekšu un atpakaļ. Deju mūziku, kas šķietami taisīta no ūdens, nevis no metāliskām lietām, kā vairumā gadījumu.” Tieši tā arī skan „Odessa”. No savas puses vien piebildīšu, ka samtainais vokāls mijiedarbībā ar rūpīgi veidotu skaņu piramīdu ļoti atsauc atmiņā 2001.gada Royksopp sadarbību ar Erlendu Oiji.

Ar Danielu Sneitu un viņa projektu Caribou iepazināmies jau 2007.gadā, pateicoties Caribou otrajam studijas albumam „Andorra”, kas gan tolaik man lielu sajūsmu neradīja. Atšķirībā, piemēram, no Pitchfork Media, kas albumu novērtēja ar 8.3 atzīmi. Pēc gada šī plate ieguva arī Kanādas Polaris Music balvu (ekvivalents britu Mercury Music Prize, ko pasniedz izvēlēta mūzikas kritiķu un pašu mūziķu žūrija).

Otrdien, kad beidzot arī es noklausījos „Odessa”, jau priekā berzēju rokas, ka pēc ilgāka pārtraukuma AMGmusic Nedēļas Singls būs kāda ekskluzīva dziesma, ko Latvijā neviens nespēlē. Nepagāja ne divas stundas, kā Toms Grēviņš tviterī ieraksta „Tas, kas skan šobrīd SWH ēterā, ir Caribou – „Odessa””. :) Tā nu mans ekskluzīvais gabals vairs nav tik ekskluzīvs, bet tas nemaina lietas būtību. Šis ir stabils pretendents uz visaugstākajām vietām 2010.gada Janvāra topā.

Dziesmu lejupielādēt apmaiņā pret e-mail adresi iespējams šeit:
http://www.caribou.fm/swim_download/

Ja nu tomēr man neticat, tad pārliecinieties paši:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru