25 marts, 2011

Nedēļas Izlase (21.03.11.-27.03.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #12 (21.03.2011. – 27.03.2011.)

Sveicināti!

Vēl nieka piecas dienas, un AMGmusic varēs pacelt šampanieši glāzi par savu piecpadsmito dzimšanas dienu! Līdzīgi, kā tas bija ar mūsu desmito jubileju 2006.gadā, arī šogad Lielās Svinības nāksies gan atlikt uz vēlāku laiku – iespējams vasaru. Labā ziņa – gatavojot dzimšanas dienas setlisti, nonācu pie secinājuma, ka būs vien jātaisa trīsdaļīgs pasākums ar trim dažādiem AMGmusic būtību atspoguļojošiem posmiem: 1) Popmūzikas periods (1996-2000), 2) Elektroniskās, deju un house mūzikas periods (2001-2005) un 3) Indie periods (2006-2010). Vēl gan nekas nav akmenī iekalts, jo, kā jau minēju, plāni par pašu pasākumu, vietu, datumu un laiku turpina mainīties.

Šo stāstu arī tāpēc, ka nākamā nedēļa būs neliels izņēmums. Nākamnedēļ mazāku uzmanību AMGmusic pievērsīs jaunajai mūzikai, bet tā vietā – par godu apaļajai jubilejai – piedāvās 15 gadu retrospekciju. Proti, atgādināsim paši sev un arī Jums, kas šo piecpadsmit gadu laikā ir tikuši atzīti par AMGmusic Gada Singliem un Gada Albumiem. Tur būs daudz interesantu lietu – gan tādas, kas izsauks nostalģiskas un patīkamas atmiņas, gan tādas, par kurām labākajā gadījumā var paķiķināt. Galu galā, neviens no mums nav piedzimis ar perfektu mūzikas gaumi!

Kamēr AMGmusic gatavojās un plānoja dzimšanas dienas svinības, tikmēr mūziķi bija devuši mums nelielu atelpu. Šonedēļ vien 12 jauni singli iepeldēja AMGmusic virtuālajā fonotēkā, no kurām 4 dziesmas izpelnījās A novērtējumu (tās visas, protams, piedāvāšu Jums zemāk!), 3 palika C kategorijā, savukārt 6 apzīmējām ar burtiņu B. Tieši tāpēc, ka tikai sešas dziesmas šonedēļ B-LISTĒ, atsevišķu sarakstu tam šoreiz neveltījām. Tā vietā labāk piedāvāšu Jums arī trīs jaukus remiksus vīkenda tonusam, kā arī vienu kaverversiju un Nedēļas Video.


TRACK OF THE WEEK:

Four Tet, Burial & Thom Yorke - "Mirror" [Text Records]
(from 12'' "Ego/Mirror", out now)


Kad kopā sanāk pēdējo divdesmit gadu izcilākās Lielbritānijas grupas solists, dubstep nekronētais karalis un viens no pēdējo gadu spožākajiem electronica/IDM producentiem, nekas cits kā ŠEDEVRS nevar sanākt. Šis nebūs izņēmuma gadījums. Pēc velnišķīgas sakārdināšanas ar vājas kvalitātes radio ripu (radio rip) šonedēļ uz Four Tet piederošā leibla Text Records beidzot tika izdota solītā Burial, Four Tet un Toma Jorka kopīgi veidotā plate ar diviem skaņdarbiem – „Ego” pirmajā pusē un „Mirror” otrajā.

Kā jau minēju singla apskatā, joprojām nepamet sajūta, ka abi slavenie producenti nav strādājuši vienlīdzīgi pie abām dziesmām. Proti, šķiet, ka pie „Ego” veidošanas darbojies Four Tet, bet „Mirror” ir Burial skaņdarbs ar visām no tā izrietošajām sekām. Šogad apritēs jau četri gadi kopš izcilā Burial albuma „Untrue”, bet šeit mēs varam pārliecināties, ka Viljams Bevans (talantīgā producenta īstais vārds) nav zaudējis ne kripatiņu no sava apbrīnojamā talanta, veidot skaņdarbus kā īstas narkotikas, kas tiešām fiziski ietekmē cilvēku smadzeņu puslodes. Un ietekmē tik garšīgi, ka gribas vēl un vēl. Un būs! Jau nākamnedēļ leibls Hyperdub piedāvās jaunu Burial singlu! Kurš grib ar mani saderēt, kas būs nākamās nedēļas AMGmusic Nedēļas Singls?

Sīkāk par dziesmu lasi šeit.



A-LISTED TRACKS:

Just a Number 05272011 - "He Didn't Want a Love Song" [Tri Angle]
(no release information yet)

Jautājums par to, kas ir noslēpies zem savdabīgā nosaukuma Just a Number 05272011, kas var patiesi izrādīties „tikai skaitlis”, bet var nozīmēt, ka mūs sagaida patiesības stunda šī gada 27.maijā, ir atklāts. Vai mūs āzē The Knife un Fever Ray? Vai tam ir kāda nozīme? Nozīme ir tikai tam, ka mūsu priekšā nolikts viens no skaistākajiem šī gada hypnagogic pop un cold electro krustojumiem, kura piedziedājums man vēl vakarnakt neļāva ilgi aizmigt. „He didn’t want a love song / I tell you, that’s for sure...

Sīkāk par dziesmu lasi šeit.
Just A Number 05272011 - He Didn't Want A Love Song by Voler


Mueran Humanos - "Horas Tristes" [Blind Prophet]
(from LP "Muearan Humanos", out now)
(available as a
free download)

Šķiet, vēl nekad tik daudz cilvēku no spāniski runājošām valstīm (konrēti, no Argentīnas) nebija vienas nedēļas laikā apmeklējuši AMGmusic lapu. Prieks! Taču Mueran Humanos dziesmas „Horas Tristes” nokļūšana AMGmusic A-LISTē nav notikusi tāpēc, ka man būtu kādas biznesa intereses Argentīnā. Gluži vienkārši tik interesanti skanošu krautroku es sen neatceros dzirdējis. Katrā ziņā ne pēdējos pāris gados. Berlīnē tapušais dueta albums „Mueran Humanos”, no kura ņemta šī dziesma, veikalos nopērkams jau kopš pērnā gada rudens.

Sīkāk par dziesmu lasi šeit.
Mueran Humanos ::: Horas Tristes by datferdat


Cults - "You Know What I Mean" [Columbia]
(from f/c LP "The Cults", out in May)


Šonedēļ mūs turpināja priecēt amerikāņu duets Cults, kas pelnīti saucams par vienu no spožākajiem atklājumiem mūzikā 2010.gadā. Maijā beidzot iznāks ilgi lolotais Cults debijas albums, kur noteikti starp „Go Outside” un „Oh My God” atradīsit arī dziesmiņu „You Know What I Mean” – mazliet liriskāku un skumjāku, bet vienalga sasodīti skaistu 60’to gadu popmūzikas paraugu.

Sīkāk par dziesmu lasi šeit.
Cults - You Know What I Mean by cultscultscults


ALBUM OF THE WEEK:

The Weeknd – „House of Balloons” Mixtape [self-released]
(
free download)
AMG rating: 9/10


Zviedru duets jj un amerikāņu mūziķis Toms Krells jeb How To Dress Well jau pāris gadus ir padarījuši r’n’b par atkal klausāmu un baudāmu mūzikas stilu, bet tas, kas dzirdams šonedēļ par velti piedāvātajā Kanādas dueta The Weeknd miksteipā „House of Balloons”, pārspļauj visu! R’n’b – tāpat kā hip-hopam – jau sen bija nepieciešamas zāles, lai paliktu šai saulē, un par brīnumlīdzekli ir nostrādājis dapsteps, kura ietekmes nevar nesaklausīt arī šeit.

Tā kā Nedēļas Ierakstu apskatā Jums jau piedāvāju dziesmiņu „House of Balloons”, kas balstīta uz Siouxsie and the Banshees 1980.gada singla „Happy House” sempliem, šeit atzīmēšu miksteipa septīto treku „Coming Down”, kura saknes (oriģinālu, uz kā šis ir būvēts) nu nekādi nevaru atminēties. Varbūt tas vispār IR oriģināls, un man tikai liekas, ka šo melodiju esmu kaut kur dzirdējis?! Pie joda, tas būtu pat vēl interesantāk.

Plašāk par šīs nedēļas ierakstiem lasi šeit.
The Weeknd - Coming Down by The_Weeknd


COVER OF THE WEEK:

Mark Ronson and The Business Intl. - "Solitude Is Bliss" (Tame Impala Cover)
(recorded live at Australia’s Triple J station)


Visu britu popmūziķu labākais draugs, producents Marks Ronsons viņdien bija piestājis Austrālijas radiostacijā Triple J. Turklāt piestājis tur kopā ar bijušo The Pipettes dalībnieci, tagadējo solo mākslinieci Rouzu Elinoru Dugallu un trio Miike Snow dalībnieku Endrū Vaijatu (jāpiebilst, ka abi mūziķi piedalījās arī Marka Ronsona pēdējā albumā „Record Collection”). Kopā pa trim viņi tur dzīvajā izpildīja pērnā gada lielisko Austrālijas debitantu Tame Impala hītsinglu „Solitude Is Bliss”. Teikšu, ka Dugallas balsij šis skaņdarbs piestāv vienkārši perfekti!
Mark Ronson & The Business Intl - Solitude Is Bliss (Tame Impala Cover) by Pop Labyrinth


THREE REMIXES FOR THE WEEKEND:

The Naked and Famous - "Young Blood" (Youth Kills presents Dekade Remix) [Polydor]
(from "Young Blood" digital single, out now)


Kamēr domāju, ar kuru no šonedēļ iekrātajiem miksiem sākt, logā iespīdēja tiiiiik spoža saule! Nekas cits neatliek. Sāksim ar izcili saulaino, pat nedaudz 2007.gada Fonzerelli miksus atgādinošo jaunā britu electro dueta Dekade versiju jaunzēlandiešu uzlecošo zvaigžņu The Naked and Famous jaunākajam singlam „Young Blood” (B-LISTĒ šomēnes). Asaras drīkst notraukt. Šampanieti drīkst iemalkot. Dejot – obligāti.
Young Blood (Dekade Remix) - The Naked & Famous by DEKADEMUSIC


Miles Kane - "Rearrange" (Skreamix) [self-released]
(available as a
free download)

Londonas dubstep scēnu pārstāvošais Olivers Dīns Džouns jeb Skream (viņš arī viens no trio Magnetic Man dalībniekiem!) sāk sevi nopietni pieteikt Gada Labākā Remiksētāja godam. Februārī viņš paņēma AMGmusic mēneša remiksu Top 10 ar savu versiju Cassius trekam „I Love U So”, bet tagad – turklāt par velti! – piedāvā teicamu remiksu Mailza Keina jaunākajam singlam „Rearrange”. Ja kāds ir piemirsis, tad Mailzs Keins savulaik bija grupas The Rascals līderis, bet vēlāk plašāku popularitāti ieguva kā viens no dueta The Last Shadow Puppets dalībniekiem (otrs ir Arctic Monkeys solists Alekss Tērners). Drum’n’base – dabstepa viens no jaunākajiem brāļiem – bliež ne pa jokam! Nopietni, grieziet šo skaļāk!
Miles Kane - Rearrange - Skreamix by SKREAMIZM


Daft Punk - "End Of Line" (Boys Noize Remix) [Walt Disney]
(from f/c LP "Tron: Legacy R3CONFIGUR3D", out on April 5th)


Kamēr Skream vēl tikai pretendē uz Gada Labākā Remiksētāja godu, paklausīsimies, kā 2011.gadā izklausās 2010.gada šīs balvas ieguvējs – vācu producents Boys Noize. Aprīļa sākumā tiks izdots pērnā gada Daft Punk saundtreka filmai „Tron: Legacy” remiksu izlase, kur atradīsit arī tādus vārdus kā M83, Moby, Photek, Sander Kleinenberg un daudzus citus. Jā, un grieziet skaļāk šo arī!
Daft Punk - End of Line (Boys Noize Remix) by njpassos


VIDEO OF THE WEEK:

tUnE-yArDs - "Bizness" [4AD]
(Directed by Mimi Cave)
(from f/c LP "w h o k i l l", out on April 18th)


Šonedēļ piespiedu kārtā nācās no trases noņemt īsti nestrādājošo „Nedēļas Video Izlase” sadaļu. Tad nu kompensēsim to, turpmāk katrā Nedēļas Izlasē ievietojot pa vienam videoklipam. Šonedēļ labākās emocijas raisīja amerikāņu režisores Mimijas Keivas darbs pie videoklipa tUnE-yArDs nesenajam singlam „Bizness” (B-LISTē februārī). Kolorītās mūziķes Merilas Gārbusas otrais studijas albums būs klāt jau aprīlī (patiesībā pirātu tīklos to var atrast jau šobrīd), bet tikmēr varam pabaudīt krāšņo, dzīvīgo un visnotaļ jautro klipu.


Lai Jums jauka nedēļas nogale! Tiekamies pirmdien ar pirmo daļu no projekta AMGmusic RETROSPEKCIJA 1996-2011.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru