29 decembris, 2009

AMG TOP 20 SINGLES OF 2009 (part 5: 5.-1.)

2009.GADA SINGLU TOP 20

5.Yeah Yeah Yeahs - "Heads Will Roll"

Release date: 29/06/2009
Label: Polydor
AMG rating: 9/10

Lai arī daudzi par šī gada Yeah Yeah Yeahs albuma „It’s Blitz!” (AMGmusic gada albumu topa 10.vieta) spožāko pērli uzskata tā pirmo singlu „Zero”, kuru britu žurnāls NME pat atzinis par 2009.gada labāko dziesmu, AMGmusic tomēr vairāk ierullēja vasaras hīts „Heads Will Roll” ar spēcīgo disko bītu, lielisko ģitāras rifu un gana aktuālo saukli deju zālē: „Off, off, off with your head / Dance, dance, dance til you’re dead!

Arī šī bija no tām dziesmiņām, kura savu ceļu uz AMGmusic mēneša topa 1.vietu jūlijā uzsāka lēnām un pacietīgi, taču mēneša beigās pārliecinoši kļuva par vasaras neatņemamu ballīšu grāvēju un jumta rāvēju. Viens no retajiem rokmūzikas darbiem, kam pat nav vajadzīgs deju remikss (ir arī tāds, starp citu!), lai to droši un ar panākumiem varētu atskaņot diskotēkas karstākajā punktā. Vēl viena no šī gada vasaras himnām.



4.Grizzly Bear - "While You Wait For The Others"
Release date: 31/08/2009
Label: Warp
AMG rating: 9/10


Kā jau es trāpīgi paredzēju vasarā, Grizzly Bear albums „Veckatimest” atrodas teju vai katrā sevi cienoša mūzikas mēdija gada albumu topā. AMGmusic gan tā arī šo plati līdz galam neiemīlēja, kas nozīmēja, ka nācās palikt ārpus 20 labāko skaita, taču Top 50 šo albumu esam ierindojuši arī mēs. Ja viss albums, manuprāt, tomēr nav tik izcils, kā to mālē mūzikas kritiķi, tad vismaz viena dziesma šādam vērtējumam atbilst par visiem 100 procentiem.

Neskatoties uz neiekļūšanu AMGmusic albumu topā ar „Veckatimest”, šis ir bijis pats veiksmīgākais gads Grizzly Bear – četru Bruklinas iedzīvotāju – dzīvē un karjerā. Domāju, ka nekļūdīšos apgalvojot, ka ar „Veckatimest” Grizzly Bear ir, tā teikt, iesoļojuši jaunā kvalitātē. Proti, tagad viņu koncertus apmeklē vairāki tūkstoši, grupa tiek aicināta uz slavenākajiem festivāliem, ieraksti atrodami arī pirktāko albumu/singlu topos, bet grupas daiļradi slavē citas slavenības. No pēdējiem, kas bijuši sajūsmā par Grizzly Bear, varētu minēt reperi Jay-Z, kas tika manīts grupas koncertā Ņujorkā. Pērn par grupu ļoti glaimojoši izteicās arī Radiohead dalībnieki. Grizzly Bear bija viņu iesildītāji pagājušās vasaras ASV koncerttūrē.

Septembrī, dziesmas recenzijā jau rakstīju, ka šis ir vienīgais singls, kas no prestižā portāla pitchfork.com saņēmis augstāko iespējamo novērtējumu (nu gan vairs nav vienīgais, jo pirms pāris nedēļām 10/10 saņēma arī Animal Collective skaņdarbs „What Would I Want? Sky” no viņu decembra EP „Fall Be Kind”), kā arī to, ka šī ir dziesma, kas ir vienkārši JĀJŪT. Turklāt šajā gadījumā tas nav grūts uzdevums, dziesma pēc savas būtības un uzbūves ir līdz galam vienkārša un sirdī pati ielīstoša. Šī ir no tām dziesmām, ko ielikt mapītē nākamajām desmitgadēm.



3.Wild Beasts - "All The King’s Men"
Release date: 05/10/2009
Label: Domino
AMG rating: 9/10


Oktobra mēneša singlu apskatu noslēdzu ar aprakstu par 1.vietu – Wild Beasts „All The King’s Men” ar sekojošu frāzi: „Dāmas un Kungi, mūsu priekšā ir ne tikai 2009.gada Oktobra #1, mūsu priekšā ir viens no pretendentiem uz Gada Singla statusu.” Kā man patīk, ka es atkal neesmu kļūdījies!

„All The King’s Men” gan manā subjektīvajā skatījumā gan NAV labākais no albuma „Two Dancers” (2.vieta AMGmusic gada albumu topā!) trekiem. Uz šo titulu varētu pretendēt tituldziesma „Two Dancers”, „This Is Our Lot” vai mans sākotnēji nešaubīgais favorīts „We Still Got The Taste Dancing On Our Tongues”. Tomēr šis ir no tiem albumiem, no kura var paņemt pilnīgi JEBKURU dziesmu, un tā izklausīsies skaisti, aizkustinoši, sirreāli – kā no citas pasaules... Starp citu, „All The King’s Neb” galvenā vokālista pienākumi uzticēti nevis Haidenam Torpam ar viņa spalgo un īpatnējo falsetu, bet gan krietni zemāk un dobjāk dziedošajam basģitāristam Tomam Flemingam!

Lieliski ģitāras rifi, burvīga un nostrādāta vokālā harmonija starp Flemingu un Torpu, kā arī avangardiskais art-pop strāvojums no šīs dziesmas iedveš tādu mājīguma un siltuma sajūtu, kas neatstāj vēl labu laiku pēc dziesmas noklausīšanās. Iespējams, bija pelnījis pat būt vienu pakāpienu augstāk.



2.White Lies – „To Lose My Life”
Label: Fiction
Release date: 12/01/2009
AMG rating: 9/10

Vienu no 2009.gada veiksmīgākajiem singliem AMGmusic jau saņēma 2008.gada decembrī. Toreiz starp daudzajām jaunajām zvaigznēm aktīvi tika izcelts londoniešu White Lies vārds, un kā apliecinājums šīs grupas potenciālam pašā gada sākumā tika izlaists singls „To Lose My Life” no tam tūlīt sekojoša debijas albuma ar gandrīz tādu pašu nosaukumu (albuma nosaukumā pēc „Life” vēl seko daudzpunkte).

Lai arī pats albums pieskaitāms drīzāk pie gada vilšanām (pārāk vienveidīgs un sajūtu „tas viss ir kaut kur dzirdēts” iedvesošs), tā pirmais singls noteikti bija viens no spēlētākajiem gabaliem janvārī AMG, kas arī pelnīti deva 1.vietu janvāra topā, pat apsteidzot sākotnēju favorītu – Little Boots dziesmu „Stuck On Repeat”.

Tomēr kopumā White Lies varam apsveikt ar veiksmīgu gadu, tai skaitā arī AMGmusic. Ar singlu izvēli izdevās trāpīt teju desmitniekā, un arī sekojošie skaņdarbi – „Farewell to the Fairground” aprīlī un „Death” jūnijā – iekļuva AMG Top 20, turklāt pirmais pat atrodams arī gada singlu simtniekā. Tas arī kalpoja par iemeslu, kāpēc White Lies tika nominēti ne tikai balvai par gada labāko debiju, bet arī par gada labāko grupu. Diemžēl gan visās trīs nominācijās nācās palikt zaudētājos.



1.Animal Collective – „My Girls”
Release date: 23/03/2009
Label: Domino
AMG rating: 10/10

Par to, vai Animal Collective janvārī izdotais šedevrs „Merriweather Post Pavillion” ir vai nav labākais 2009.gada albums, kā jau esmu ne vienu reizi vien teicis, es neesmu vienisprātis ar lielāko mūzikas mēdiju žurnālistiem, taču par to, ka tā pirmais singls „My Girls” ir ne tikai šī gada ģeniālākais mūzikas meistardarbs, bet arī viens no pēdējās desmitgades spožākajiem mākslas paraugiem nav šaubu arī man. „My Girls” gluži vienkārši nevarēja neierindoties AMGmusic gada singlu topa 1.vietā.

Interesanti, ka man, kuram Animal Collective skaņdarbi parasti ir jānoklausās vismaz 3-4 reizes, lai izprastu to skaistumu un pievilcību, pietika ar divām minūtēm no šīs gandrīz sešu minūšu garās dziesmas, lai saprastu, ka jānoliek malā blakus lietas, ar ko es tobrīd noņēmos (konkrēti – nagu šķērītes), lai pagrieztu skaļāk CD atskaņotāju, apsēstos un nodotos tikai šai dziesmai.

Nepietiek ar to, ka šis ir ārkārtīgi aizkustinošs grupas dalībnieka Noa Lenoksa jeb Panda Bear veltījums savai ģimenei – sievai un meitiņai („Is it much to admit I need / A solid soul and the blood I bleed / With a little girl, and by my spouse / I only want a proper house”), tas vēl ir perfekti nostrādāts muzikāli – labākajās eksperimentālās četrotnes tradīcijās. Burtiski katru pienākošo, kāpjošo, zūdošo skaņu šajā dziesmā var izgaršot un izbaudīt. Šogad tik tiešām nekas izcilāks nav dzirdēts, bet dzirdēts ir ļoti, ļoti daudz.

Ne tikai Pitchfork Media, bet arī AMGMusic 2009.gada SINGLS #1!

I don't mean to seem like I care about material things
Like a social status
I just want four walls and adobe slabs
For my girls

10.-6.vieta: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-top-20-singles-of-2009-part-4-10-6.html

15.-11.vieta: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-top-20-singles-of-2009-part-3-15-11.html

20.-16.vieta: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-top-20-singles-of-2009-part-2-20-16.html

Sākums: http://amgmusic.blogspot.com/2009/12/amg-top-20-singles-of-2009-part-1-intro.html

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru