11 novembris, 2010

IZLASE: Tornis - 20 Gadi, 20 Dziesmas

Dažādi Izpildītāji – Tornis: 20 Gadi 20 Dziesmas

Release date: 10/11/2010
Label: Tornis Rec (free download)
AMG rating: 9/10

Šīs nedēļas ziņa, ka Āgenskalna ūdenstornī vairs nemājos pašmāju underground mūzikas zieds, patiesībā ir viena no skumjākajām ziņām Latvijas mūzikā pēdējo 20 gadu laikā – tieši tik ilgi Tornis Rec ar tās harizmātisko un arī fanātisko līderi Jāni Daugavieti ir palīdzējuši izsisties jaunajiem latviešu mūziķiem un talantiem. Lai nosauktu visus leģendārākos māksliniekus, kas šo 20 gadu laikā ir ierakstījušies, izveidojušies un šķīrušies Torņa paspārnē, ar vienu rindkopu nepietiks. No skaļākiem vārdiem atliek minēt kaut vai Baložu Pilni Pagalmi, Kartāga, Depo un Bērnības Milicija. Bet ir vēl, vēl un vēl...

Tomēr nav ļaunuma bez labuma, kā smejies. Jau vakar visiem mūzikas mīļotājiem Tornis dāsni piedāvāja lejupielādēt bez maksas 20 gadu jubilejas izlasi ar 20 vairāk vai mazāk klasiskām dziesmām, kas vieniem liks nostaļģijā notraust asaru par aizgājušiem gadiem, bet citiem – iepazīties ar Latvijas Mūziku. Nē, ne to, ko drillē Latvijas Tautas Debilizēšanas Radio, bet to, kas skaidri un gaiši norāda, ka šo 20 gadu laikā Latvijā ir bijuši mūziķi, kas ir centušies būt radoši, oriģināli, interesanti un svaigi. Ar savu redzējumu un savu izpratni. Un, ja jau tā ir bijis pēdējos 20 gadus, tad nav pamats domāt, ka nebūs arī turpmākos 20.

Man, kam – atzīšos vēlreiz – ikdienā reti iznāk saskarties ar latviešu mūziku (te nu ir daudz un dažādi iemesli, kur sava vaina jāuzņemas arī pašiem mūziķiem, kas interneta laikmetā tomēr spītīgi ignorē digitalizācijas dāvātās iespējas), šī izlase jau otro dienu sniedz vislieliskāko emociju gammu. Pirmkārt, par to, ka šeit ir iekļautas pāris izcilas pērles, kurām jau sen bija jābūt manā MP3 kolekcijā (kaut vai leģendārais Depo gabals „Katra Skaņa Kā Izbļauts Vārds”, ko savulaik BBC atskaņojis PATS Džons Pīls!). Otrkārt un galvenokārt, par to, ka šis man – tumsoņam – atklāj, cik fantastiska ir bijusi underground mūzikas scēna 90’tajos gados, kad man par tādas esamību nebija nekādas nojausmas.

Visgrūtākais šoreiz ir izcelt kādu no dziesmām. Šķiet, ne tikai par katru grupu, bet par katru dziesmu būtu svētīgi uzrakstīt atsevišķu rakstu. Sākot ar 1991.gada Ir Bijuši Mati Un Izbijuši leģendāro „Ludis Mīl”, turpinot ar naivi vienkāršo, bet līdz asarām skaisto Baložu Pilni Pagalmi mīlas odu „Katru Minūti” un beidzot ar jaunākās paaudzes ģeniālajiem Mazajiem Smirdīgajiem Kociņiem un viņu nodevu Dzeltenajiem Pastniekiem dziesmā „Saules Pilsēta”. Šīs trīs dziesmas kopā ar minēto Depo skaņdarbu piedāvāšu arī noklausīties Jums. Savukārt YouTube plašumos izdevās uziet Kartāgas (jā, jā, ar visu Šubrovski pie mikrofona) dzīvo ierakstu dziesmai „Sveces”. Bet – ticiet man – šī izlase ir UNIKĀLA vērtība, kas jāklausās no A līdz Z tiem. To arī iesaku!


Ir Bijuši Mati Un Izbijuši - "Ludis Mīl" (1991):


Baložu Pilni Pagalmi - "Katru Minūti" (1999):


Depo - "Katra Skaņa Kā Izbļauts Vārds" (2001):


Mazie Smirdīgie Kociņi - "Saules Pilsēta" (2009):


VIDEO: Kartāga - "Sveces" (live) (1994):


P.S. Gribat VĒL labākas ziņas? Daugavietis sola, ka darbs pie Torņa arhīvu publicēšanas ar šo ir tikai sācies! Jau drīzākajā laikā varam gaidīt pirmo sējumu „Tornis: 1991-1993”. Gaidīsim ar nepacietību, jo Tornis Latvijai ir kaut kas daudz vairāk nekā Warp Records elektroniskajai mūzikai vai Hyperdub dabstepam. Tā ir (tiešām neceļas roka rakstīt „bija”) vieta un organizācija, kuras nopelnus un ieguldījumu, šķiet, tā pa īstam sākam novērtēt tikai tagad.

No otras puses – vieta tukša nekad nepaliek. Turklāt tīri no tehniskā viedokļa šobrīd iespēju ir krietni vairāk, kas ļauj ne tikai mūziku ierakstīt, bet arī operatīvi to izplatīt. Un Latvijas mūzika jau sen ir pelnījusi vietu plašajā interneta pasaulē, kur māksliniekiem izpausties, klausītājiem – klausīties, bet mums – mūzikas vērtētājiem – dot to, kas šiem mūziku mīlošajiem jauniešiem ir visvairāk vajadzīgs – patiesu atzinību. Starp citu, pie viena atgādinu, ka arī uz AMGmusic var droši sūtīt savus ierakstus un iespēju robežās tos labprāt pareklamētu arī šeit. Interesentiem – amgmusic@inbox.lv


R.I.P. & LONG LIVE Tornis!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru