18 jūnijs, 2009

AMG JAUNUMI

Sveicināti, dārgie mūzikas draugi!

Ja parastam, ikdienas latvietim, 23.jūnija tuvošanās vispirms nozīmē Līgo svētku un Jāņu tuvošanos, tad AMG cilvēkiem tas, protams, ir datums, kas liecina, ka tūlīt, tūlīt sāksies lielākais, jaudīgākais un svarīgākais mūzikas festivāls pasaulē - GLASTONBURY, šajā gadījumā - GLASTONBURY 2009. Atgādināšu, ka šis milzīgais mūzikas festivāls notiek ik gadu, pēdējā jūnija vīkendā.

Festivāla lielā skatuve jeb Pyramid Stage

Galvenās lietas par šī gada festivālu. Pirmkārt, šogad sola saulainu laiku! :-o Tas ir kas, man šķiet, nebijis. Otrkārt, pēc sešu gadu pauzes kopā sanākusi grupa Blur, kas gan jau atzīmējusies ar pirmajiem koncertiem Lielbritānijā šogad, bet vienalga - Glāstonberija būs Blur pirmais nopietnais atskaites punkts atjaunotajā karjerā, kuram jo īpaši sekosim līdzi. Cita starpā atgādināšu, ka šī nedēļa AMG ir Blur nedēļa, kas saistīta ar fantastiskās izlases "Midlife: A Beginner's Guide to Blur" iznākšanu šopirmdien. Treškārt, šogad festivālā uzstāsies, šķiet, nebijis daudzums vecāka gadagājuma zvaigžņu - Toms Džonss, Tonijs Kristijs, Status Quo, Nīls Jangs, Brūss Springstīns (abi pēdējie pat būs hedlaineru statusā!) u.c.

Cilvēkiem, kas vēl tikai iepazīst šo festivālu, iesaku apmeklēt youtube.com un ievadīt meklētājā maģisko burtu savienojumu "glastonbury". Pavisam droši, ka pie kāda no video apsēdisieties arī Jūs. Dažus vispārīgus faktus par šo festivālu minēšu raksta beigās, bet šobrīd nosaukšu tikai DAŽUS no galvenajiem māksliniekiem 2009.gada saietā.

Un tā PIEKTDIEN (26.jūnijā) uz dažādām skatuvēm (kopā to ir astoņas!) uzstāsies: The Horrors, Animal Collective, Doves, White Lies, Bloc Party, Fleet Foxes, The Specials, Neil Young u.c. SESTDIEN - Passion Pit, Jarvis Cocker, Pete Doherty, Maximo Park, Franz Ferdinand, Dizzee Rascal, Kasabian, Bruce Springsteen u.c. SVĒTDIEN - Yeah Yeah Yeahs, Bat For Lashes, Glasvegas, The Prodigy, Tom Jones, Madness, Nick Cave & The Bad Seeds, Blur u.c. Kopā aptuveni 70 grupu vai izpiītāju katru dienu, neskaitot deju telšu dīdžeju performances (Dirty Vegas, Erol Alkan, Timo Maas, Josh Wink, Layo & Bushwacka!, Tom Middleton, Pete Tong u.c.). IMPRESSIVE, ISN'T IT?

Otra skatuve jeb Other Stage

Šogad, kā jau katru gadu, centīsimies šim festivālam neklātienē sekot līdzi arī mēs. Protams, pamatā ar YouTube.com un festivāla apmeklētāju, kā arī britu mūzikas preses palīdzību. Tiesa, šogad AMG paredzēts arī neliels Jāņu pasākums, tāpēc nevaru solīt, ka informācija būs no operatīvākajām. Taču jebkurā gadījumā - arī šogad šis festivāls no AMG puses tiks īpaši uzmanīts.

Starp citu, šis ir pirmais gads, kad AMG ir sagatavojis speciālas trīs izlases (CD formātā) ar dziesmām no izpildītājiem, kas šogad piedalīsies Glastonberijā. Viss šis prieks prasīja vien divus vakarus mūsu spēka un saucas "Guide to Glastonbury 2009 - 3CD Compilation". Ja ir interese, rakstīt privāti. Saprotamu iemeslu dēļ, publicēt šo izlasi neesmu tiesīgs. Taču ja nākamās nedēļas nogalē sanāk pa ceļam apmeklēt AMG nometni, varat būt droši, kas tur skanēs! :-) Šeit var apskatīt izlases treklisti: http://www.freewebs.com/zhagars/glastonburycd2009.htm Pagaidām tikai izlases dziesmu saraksts, bet, cerams, drīzumā pievienošu arī foto un sīkāku informāciju.

Nu ko... Menedžējamies, diskutējam un gaidām! Vēl tikai nedēļa palikusi. Līdz tam - viens no šī gada hedlaineriem - BLUR ar vienu no neaizmirstākajām performancēm Glastonberijā 1994.gadā - pasakaini skaisto "This Is a Low":



P.S.DAŽI FAKTI PAR FESTIVĀLU:

1)Šogad festivāls notiek no 24. līdz 28.jūnijam

2)Festivāla pilnais nosaukums ir "Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts", taču saīsināti to sauc vienkārši par "Glastonbury" vai "Glasto".

3)Kopš 2005.gada festivāla teritorijas platība ir aptuveni 3,6 kvadrātkilometri

4)Festivāla apmeklētības rekords tika sasniegts 2007.gadā, kad to apmeklēja... 177 tūkstoši cilvēku

5)Glastonberija meklējama Anglijas Dienvidrietumos (sk. http://en.wikipedia.org/wiki/Glastonbury)

6)Kopš 1981.gada festivālo organizē attiecīgās zemes īpašnieks Maikls Īviss. Līdz 1999.gadam viņš to darīja kopā ar sievu Džīnu. Kopš viņas nāves tas tiek darīts sadarbībā ar meitu Emīliju.

7)Pirmais festivāls notika 1970.gadā un to apmeklēja 1500 cilvēki. Galvenie mākslinieki togad bija kāda mazpasīstama grupa Tyrannosaurus Rex, ko vēlāk visa pasaule iepazina kā T-Rex.

8)IKgadēja pasākuma statusu festivāls ieguva 80'tajos gados, bet kulta statusu tas ieguva 90'tajos gados, kad burtiski vai katrs nākamais gads pārspēja iepriekšējo rādītājus.

9)Lai izvairītos no biļešu spekulantu biznesa un krāpšanās, jau vairākus gadus, lai tiktu uz Glastonberiju, iepriekšējā gada rudenī ir jāaizsūta pieteikums ar fotogrāfiju un personas datiem. Tie arī parādās uz konkrētās biļetes, līdz ar to tā kļūst unikāla un to nav iespējams pārdot melnajā tirgū. Šīgada festivāla reģistrācija sākās 2008.gada 1.septembrī, tika pārodti 90% biļešu. Trīs dienu biļešu cena šogad - 175 mārciņas (aptuveni tikpat daudz latu).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru