11 maijs, 2009

ALBUMS - Graham Coxon - "The Spinning Top"

GRAHAM COXON – „The Spinning Top”

Release date: 11/05/2009
Label: Transgressive
AMG rating: 5/10

Neapšaubāmi, viena no šī gada nozīmīgākajām ziņām mūzikā ir tā, ka pēc sešu gadu pārtraukuma grupā Blur atgriezīsies tās leģendārais ģitārists Greiems Koksons. Tomēr vēl pirms ieplānotajiem grandiozajiem atgriešanās koncertiem, Koksons šogad laiž klajā savu jau septīto (!) studijas albumu „The Spinning Top”.

Albums tapis pērnā gada nogalē un šī gada sākumā, to producējis leģendārais Stefans Strīts (The Smiths, The Cranberries, Kaiser Chiefs, Babyshambles u.c.), kurš darbojies arī pie iepriekšējiem Koksona albumiem. Šis ieraksts no iepriekšējiem Koksona darbiem, pirmkārt atšķiras ar to, ka ir lielākoties akustisks. Turklāt albums ir konceptuāls stāsts par kāda vīra dzīvi no piedzimšanas brīža līdz pat nomiršanai.

Atsevišķi kritiķi jau paspējuši nodēvēt šo par labāko slavenā Blur ģitārista albumu viņa karjerā, tomēr šim faktam lielu vērību nevajadzētu piešķirt, jo kritiķi (jo īpaši britu!) vienmēr ir bijuši stāvā sajūsmā par Koksona ierakstiem, kamēr AMG tie nekad nav bijuši lielā cieņā. (Starp citu, tāpat kā Blur albums „Think Tank”, kurš tapa bez Koksona... Domu droši vien sapratāt. :-)).

Izņēmums nav arī "The Spinning Top". Nezinu, vai tiešām skaistākie mirkļi cilvēka dzīvē ir piedzimšana un vecumdienas, bet albuma labākās dziesmas ir ievadgabals "Look Into The Light" - stāsts par nākšanu pasaulē - un skumji melanholiskais "Far From Everything" albuma beigu daļā. Tiesa, ļoti interesants un aizraujošs ir arī vidusdaļā atrodamais ritmiskais, nedaudz pat agresīvais "Sorrow's Army", kas arī ir plates pirmais singls (taustāmā formā gan iznāks nākamnedēļ, 18.maijā). Visā visumā viduvējs ieraksts, kuru diezvai uznāks vēlme klausīties vēl kādu reizi šonedēļ.

"Sorrow's Army" akustiskā performance no Koksona kunga speciāli NME.com no Teksasas:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru